MsXLabs
Sayfa 1 / 6

MsXLabs (https://www.msxlabs.org/forum/)
-   Genel Galeri (https://www.msxlabs.org/forum/genel-galeri/)
-   -   Kağıt Katlama Sanatı (https://www.msxlabs.org/forum/genel-galeri/9856-kagit-katlama-sanati.html)

GozDemNur 28 Eylül 2006 15:32

Kağıt Katlama Sanatı
 
Kağıt Katlama Sanatı Resimleri
MsXLabs.org

Kağıt Katlama Origami Nedir?
Kağıdı yalnızca katlayarak kesme, yapıştırma vb. gibi işlemlerden hiçbirine başvurmadan figürler oluşturma sanatına “origami” denir. Origami, en çok Japonya’da gelişmiştir. Bu ülkede hem yüzlerce geleneksel katlama biçimi, hem de bu konuda kapsamlı bir kaynak birikimi oluşmuştur. Armağan verilirken üstüne iliştirilen kağıttan katlanmış süsler noşi denir. Bunlardan başka Origami ile kuş, hayvan, böcek, çiçek ve insan figürü gibi daha pek çok nesne oluşturulabilir. Bazen hayvanların hoş hareketler yapabilecek gibi biçimlendirildiği de olur. Bunlar arasında en çok bilinen kuyruğu çekildiğinde kanatlarını çırpan tavus kuşu ile arkasına hafifçe vurulduğunda zıplayan kurbağadır. Tokyolu Yoşizva Akira, Modern Origami sanatının en başarılı ustalarından biri olarak kabul edilir. Akira’nın Origami üzerine çeşitli kitapları vardır. Origami, İspanya ve Güney Amerika’da da gelişmiştir. İspanyol Yazar ve Felsefeci Miguel de Unamuno Origami ile uğraşmış, çok sayıda yeni hayvan biçimi yapmış ve Origami ile uğraşmış , çok sayıda yeni hayvan biçimi yapmış ve Origami üzerine 1902 yılında “Aşk ve Pedagoji” adlı eğlenceli bir deneme yazmıştır. Kağıt Katlamanın Bazı Matematiksel Yönleri Kağıt katlarken , doğal olarak bir çok geometrik kavram ortaya çıkar. Bunlardan bazıları şunlardır: Kare, Dikdörtgen, Dik Üçgen, Eşleşim, Köşegen, Orta Nokta, Kiriş, Alan, Yamuk, Orta Dikme, Pisagor Teoremi, Geometri ve Cebir ile ilgili kavramlar....

Origami Teknikleri

Klasik origami: Tek parça kağıdın kesme ve yapıştırma işlemi olmadan sadece katlama ile figür yapılmasıdır.

Modüler Origami: belli sayıda benzer parçaları bir araya koyarak, bütün bir model yapılmasıdır. Normal de parçalar basittir; ama birlikte oluşturdukları form göz alıcıdır. Kusudama gibi çoğu modüler origami dekoratif küre biçimli modellerdir. Kusudama iplik ve yapıştırıcı gibi malzemelere de izin verir. Çin kağıt katlama stili 3 boyutlu modellerden oluşur ve çok sayıda parçanın bir araya gelmesiyle oluşan ayrıntılı modellerdir. Bazen kağıt para modül yapımında kullanılır. Bu stil Amerika'da yaşayan Çinli göçmenler tarafından geliştirilmiştir ve "Golden Venture" olarak adlandırılır.

Krigami: Klasik origamiden farkı, figürlerde kesme işlemi yapabilirsiniz. Bir diğer adı kağıt kesme sanatıdır.

Çoğu kitap origami modellerinin yapımında kullanılan temel tekniklerle başlar. Bunlar temel diagramları içerir; dağ katlaması, vadi katlaaması, ters katlama gibi... Ayrıca çeşitli modellerin yapımında kullanılan, standart isimli kaideler vardır.









Resim ve fotoğraf konularında uygulanan kurallar şöyledir:

  • +18 içerikte resim ve fotoğraf eklenmemelidir.
  • Deviantart.com sitesinden alınan her resim ve fotoğraf için kaynak bilgisi verilmesi zorunludur.
  • Bir mesajda en fazla 3 adet resim/fotoğraf olmalıdır.
  • Eklenecek olan her resim/fotoğraf mesajına konu başlığı girilmelidir.
  • Yukarıda belirtilen kurallara uygunluk göstermeyen bütün resim/fotoğraf ekleri silinecektir.


Misafir 6 Ocak 2007 12:06



BYAYD SPEOPLE 17 Temmuz 2007 07:38



Sedef 21 25 Ağustos 2007 20:56



memoryofwings 28 Ağustos 2007 04:36



HayLaZ61 13 Eylül 2007 00:34



*TeoDora* 31 Ekim 2008 18:26



byseus 2 Mayıs 2012 16:52

Kağıt Katlama Sanatı - Kağıt Katlama Sanatına Ait Resimler
 


iceslush 25 Kasım 2012 10:14



_EKSELANS_ 2 Aralık 2012 03:10




Saat: 07:24
Sayfa 1 / 6

©2005 - 2024, MsXLabs - MaviKaranlık