Arama

Gaziantep Yemek Tarifleri

Güncelleme: 8 Şubat 2017 Gösterim: 8.850 Cevap: 10
GÜLGECELER - avatarı
GÜLGECELER
Ziyaretçi
7 Temmuz 2008       Mesaj #1
GÜLGECELER - avatarı
Ziyaretçi

GAZİANTEP MUTFAĞI


Gaziantep Mutfağı, seneler boyunca geleneklerinin ve yöresel damak lezzetinin zenginliğiyle ülkemiz ve dünya mutfakları arasında zengin bir yere sahiptir.Gaziantep mutfağında ilk bakışta dikkati çeken en önemli husus, kullanılan malzemede gösterilen titizliktir. Yemeği oluşturan tüm malzeme büyük titizlik içerisinde seçilmekte, degişik tat ve lezzet veren baharatlar, salçalar ve karışımlar yemeklerde bol miktarda kullanılmaktadır.Gaziantep yemeklerinde yemeğin güzelliğinde, lezzetinde malzemenin niteliği kadar yemeği pişirenin ustalığının ve el becerisinin de payı büyüktür. Gaziantep yemeklerinin başlıcaları şunlardır.

Sponsorlu Bağlantılar
KÖFTELER:
İçli Köfte, Çiğ Köfte, Ekşili Ufak Köfte, Malhıtalı(Mercimek) Köfte, Yoğurtlu Ufak Köfte v.s.

KEBAPLAR:
Kuşbaşi Kebabi(Tike Kebabi), Kiyma Kebabi, Patlican Kebabi, Soğan Kebabı, Simit Kebabı, Ciğer (Cağırtlak )Kebabı v.s.

DİĞER YEMEKLER:
Yuvarlama, Lahmacun, Karışık Dolma, Maş Çorbası, Beyran, Şiveydiz, Yaprak Sarmasi, Çagla Aşi, Kabaklama, Börk Aşi,Dograma,Kaburga Dolması, Borani, Alinazik, Yoğurtlu Patates, Meyhane Pilavı, Pişi Böreği v.s.

TATLILAR:

Baklava, bülbül yuvası, künefe, burmalı kadayıf, Antepfıstığı ezmesi, katmer v.s.

Tariflerimiz

YUVALAMA (YUVARLAMA)


Malzeme
Köfte harcı için
2 su bardağı pirinç
250 gr yağsız kıyma
1/2 kg parça kuzu eti
1 su bardağı haşlanmış nohut
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber

Meyanesi için
1/2 kg süzme veya yağlı yoğurt
1 adet yumurta

Sosu için
2 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı nane
1 çay kaşığı pul kırmızı biber Yapılışı

Pirinç, sıcak tuzlu suda yarım saat bekletildikten sonra süzülür ve robotta çekilerek çok küçük taneler haline getirilir. Derin bir kabın içine alınan çekilmiş pirincin üstüne kıyma, tuz ve karabiber katılarak iyice yoğurulur. El, arada sıvı yağa batırılarak bu harçtan nohut büyüklüğünde köfteler yapılır ve bir tepsiye dizilerek bir kenarda bekletilir. Bu arada parça et bir başka tencerede üzerine çıkacak kadar su ilavesiyle haşlanır, etler yumuşayınca içine haşlanmış nohut ilave edilir. Önceden hazırlanan köfteler de kaynayan yemeğe eklenir. Çorbadan daha katı bir kıvamda yemek olacağı için az su eklenir.
Meyanesi için bir derin kapta yoğurt ve yumurta iyice çırpılarak, kaynayan yemeğin suyundan bir iki kepçe ilave edilip, ılıklaştırılır ve tencerenin kenarından yavaş yavaş kaynayan yemeğe yedirilir.
Pişen yemeğin üzerine son olarak tereyağında kavrulmuş naneli ve kırmızıbiberli sos gezdirilir.

BAKLAVA

Malzeme
Hamuru için
5 su bardağı un
3 adet yumurta
1 çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı süt
3 yemek kaşığı yoğurt
1 çay kaşığı tuz
250 gr margarin veya tereyağı
3 su bardağı çekilmiş antep fıstığı

Yufkaları açmak için
Yarım su bardağı nişasta
Yarım su bardağı un

Şurubu için
4 su bardağı tozşeker
5 su bardağı su
1 yemek kaşığı limon suyuYapılışı

Derin bir yoğurma kabının içine elenen un tuzla harmanlanır ve ortası havuz gibi açılır. Orta kısmına yumurtalar kırılır, ayçiçeği yağı, süt ve yoğurt eklenir. Parmak uçlarıyla etraftaki un ortadaki malzemeye yedirilerek hamur yoğrulur. Kulakmemesi yumuşaklığında pürüzsüz bir hamur elde edinceye kadar yoğurma işlemine devam edilir. Hamur ceviz büyüklüğünde 30 bezeye ayrılır ve üzerine nemli bir bez örtülerek 30 dakika dinlendirilir.

Dinlenmiş hamur bezeleri, nişastalı un karışımı serpilmiş mermer bir zemin veya açma tahtası üzerinde mümkün olduğunca ince açılır. Yufkalar açılırken üzerine 1 tatlı kaşığı nişasta serpilir. Bütün hamur bezeleri açılınca yufkalar üst üste konulur. Öte yandan baklava tepsisi yağlanır. Dibine bir kat yufka döşenir. 1 yemek kaşığı eritilmiş tereyağı veya margarin üzerine gezdirilir. Kalan yufkaların yarısı da tepsiye döşenerek yine araları tek tek yağlanır.

İri çekilmiş cevizler tam orta katın üzerine serpilir. Yufkaların öbür yarısı, aralarına yine yağ gezdirilerek cevizlerin üzerine üst üste kapatılır. Yufkaların döşenmesi bitince bir bıçağın yardımıyla baklavanın kenarları tepsinin içine doğru itilerek yerleştirilir. Baklava üçgen ya da kare dilimler biçiminde kesilir.

Kalan tereyağı hamurun üzerine gezdirilir. Tepsi, önceden ısıtılmış ve 175 dereceye ayarlanmış fırına sürülür. Baklavalar kabarıp, üzeri altın sarısı renk alıncaya kadar pişirilir.

Şurubunu hazırlamak için şeker ve su bir tencerede karıştırılarak kaynatılır. Şurup kıvamına gelince limon suyu ilave edilir. Bir taşım kaynatılıp ateşten alınır ve soğumaya bırakılır.

Fırından çıkartılan baklavanın üzerine soğumuş şuruptan önce 3-4 kepçe gezdirilir. Beş dakika bekledikten sonra kalan şurup yavaşça aktarılır. Baklava, şurubu iyice çekmesi ve soğuması için tepsisinde 1-2 saat bekletildikten sonra servise sunulur.

ETLİ FİRİK PİLAVI

Malzeme
1 su bardağı haşlanmış nohut
1/2 kg kuzu kuşbaşı
6 baş orta boy soğan
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
2 su bardağı firik
4 yemek kaşığı tereyağı
3,5 su bardağı su
1 çay kaşığı karabiber
1/2 çay kaşığı tuz Yapılışı

Kuşbaşı etler bir tencerede tahta bir kaşık yardımıyla sürekli karıştırılarak kavrulur.
Etler suyunu verip tekrar çekmeye başladığında ise yağ ve ince kıyılmış soğanlar eklenir. Soğanlar iyice sararmaya başladığında biber ve domates salçası ilave edilir, 2-3 dakika daha kavrulur. Etlerin de yumuşamaya başlamasıyla beraber firik ve haşlanmış nohut da tencereye eklenir, 3,5 su bardağı suyla pişmeye bırakılır. Tuz ve karabiberle lezzetlendirilir.

Pilav suyunu çekmeye başlayınca kısık ateşte 7-8 dakika daha pişirilir. En az 15-20 dakika kadar demlenmeye bırakılır. Pilav, servis yapılmadan önce büyük bir kaşıkla altüst edilerek havalandırılır.

TATLI KATMER

Malzeme
Hamuru için
4 su bardağı un
1,5 su bardağı su
1 çay kaşığı tuz

Harcı için
8-9 yemek kaşığı eritilmiş tereyağı
2 su bardağı dövülmüş Antep Fıstığı
1 su bardağı toz şeker
300 gr taze kaymakYapılışı

Derin bir karıştırma kabının içinde, un, su ve tuz iyice yoğrularak kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yapılır. Yarım saat dinlenmeye bırakılan hamur daha sonra antep fıstığı büyüklüğünde bezelere ayrılır. Her bir beze çok ince açılarak hazır yufka büyüklüğüne getirilir. Her bir yufkanın üzerine eritilmiş, ılıtılmış tereyağı bir fırça yardımıyla sürülür. Yine her bir yufkanın üzerine 1 yemek kaşığı kadar taze kaymak ve 2 yemek kaşığı kadar dövülmüş fıstık paylaştırılır.

En sonunda da toz şeker serpiştirilerek yufkaların dört bir ucu katlanıp mektup zarfı şekline getirilir. Yağsız teflon tavada katmerlerin her iki yüzü de kızartıldıktan sonra üstüne tereyağı veya kaymak sürülür. Servis tabağına alındıktan sonra Antep Fıstığıyla süslenerek sıcak olarak servis edilir.

BAKINIZ Gaziantep

Son düzenleyen Safi; 8 Şubat 2017 02:14
Gülgeceler - avatarı
Gülgeceler
Ziyaretçi
7 Mart 2013       Mesaj #2
Gülgeceler - avatarı
Ziyaretçi

Gaziantep Mutfağı Kebaplar


Tarihi İpek Yolu güzergahında bulunan Gaziantep'te çeşitli kültürlerin buluşması nedeniyle oluşan zengin mutfağında yaklaşık 252 çeşit yemek türü yer alıyor.
Sponsorlu Bağlantılar

Gaziantep mutfağı denildiğinde akla ilk gelen yemekler arasında bulunan kebap çeşitleri, bilinen türlerinin dışında yeni dünya, sebzeli, ayva, elma, firenk, simit, patlıcan, kazan, kabak, Kilis, ekşili, mantar, yoğurtlu ve ayvalı ve tas kebapları olmak üzere 32 türde yapılıyor.

Tike Kebabı (Kuşbaşı)


Ad:  1.JPG
Gösterim: 630
Boyut:  25.7 KB

Yapılışı
Malzeme
500 gr. kebaplık et
100 gr. kuyruk
3-4 diş sarımsak
1 çorba kaşığı domates ve biber salçası
2 çorba kaşığı zeytinyağı Kırmızıbiber, tuz, karabiber

Tarifi
Et ve kuyruk ceviz büyüklüğünde doğranır. Terbiyelemek için tüm malzemeler et ile bir kapta ovulur. Bir gece bekletilir. Daha sonra şişlere 4 et 1 kuyruk saplanarak orta harlı mangalda pişirilir. Sıcak olarak servis yapılır.

Altı Ezmeli Tike Kebabı


Ad:  2.JPG
Gösterim: 602
Boyut:  41.3 KB

Yapılışı
Malzeme
500 gr kebaplık et, 100 gr kuyruk,
Terbiye için: 3 -4 diş sarımsak,
1 yemek kaşığı domates ve biber salçası
2 yemek kaşığı zeytin yağı,
Tuz ve karabiber, yeni bahar.
Sos için: 4 -5adet domates, 3-4 adet
sivri yeşil biber

Tarifi
Et kuşbaşı büyüklüğünde doğranır. Et ve kuyruk yağı, sos malzemesi dışındaki diğer malzemelerin içine konur ve birbirine iyice karışması için el ile yoğrulur. Terbiyelenmesi için bir gün buzdolabında bekletilir. Domatesler şişlere geçirilir ve ızgarada pişirilir. Domatesler piştikten sonra kabukları soyulur ve tokmakla ezilir bir tabağa konur. İnce doğranmış yeşil biberler domatesin üstüne serpilir.
Terbiyelenmiş etler şişlere saplanır ve ızgarada çevire çevire pişirildikten sonra sıcak sosun üzerine çekilerek servis yapılır.

Altı Ezmeli Kıyma Kebabı


Ad:  3.JPG
Gösterim: 557
Boyut:  36.3 KB

Yapılışı
Malzeme
500 gr az yağlı kıyma
4 - 5 domates
Karabiber ve tuz

Tarifi
Kıymaya karabiber tuz konur iyice yoğrulur. Etler Adana kebabında olduğu gibi şişlere geçirilir, domateslerde şişlere geçirilip ızgarada pişirilir, kabukları soyulup tokmakla ezilir ve bir tabağa konur. Izgarada çevirerek pişirilen kıyma kebabı domates ezmesinin üzerine çekilerek sıcak sıcak servis yapılır ve üzerine çok az miktarda istenirse tereyağı ilave edilir.

Kıyma Kebabı


Ad:  4.JPG
Gösterim: 582
Boyut:  34.6 KB

Yapılışı
Malzeme
400 gr kebaplık et
100 - 150 gr. kuyruk yağı
Arzuya göre kırmızı biber
Karabiber ve tuz.

Tarifi
Et kuyrukla birlikte zırhla kıyılır veya makinasında çekilir. İçerisine tuz, karabiber ve kırmızı biber atılır, karıştırılır ve yoğrulur. Bu karışım eşit olarak 6 - 7 parçaya ayrılır. avuç yardımı ile şişe geçirilir. Orta harlı odun kömürü ateşinde çevrilerek pişirilir. Sıcak sıcak servis yapılır.

Sebzeli Kebap (Maydanozlu Kebap)


Ad:  5.JPG
Gösterim: 503
Boyut:  33.1 KB

Yapılışı
Malzeme
1 / 2 kg et
Bir demet küçük maydanoz
125 gr sarımsak ve tuz

Tarifi
Etle sebze zırhta çekilir, tuz ilave edilir. Sebzeyle karışık kıyma ceviz büyüklüğünde parçalara ayılır.
Islatılmış el yardımıyla şişe geçirilir. Adana kebabı gibi oruk şekil verilir. Hafif ateşte pişirilir. Sıcak servis yapılır.

Patlıcan Kebabı


Yapılışı
Malzeme
1.5 kg. iri Kemer patlıcan
1 kg. az yağlı kıyma
5-6 adet domates
5-6 adet yeşil biber
Karabiber
Tuz

Tarifi
Patlıcanlar yıkanıp sapları kesildikten sonra 2.5-3 cm. uzunluğunda enine kesilir. Bu arada kıyma, tuz ve karabiber iyice yoğrulur. Ceviz büyüklüğünde parçalara ayrılır. Şişlere bir patlıcan bir yuvarlanmış kıyma saplanır, elle biraz yassılaştırılır. Domates ve biberler ayrı ayrı şişlere saplanıp orta harlı ve alevsiz mangal ateşinde çevrilerek pişirilir. Pişen patlıcanlar sırası bozulmadan düzgün bir şekilde tepsiye çekilir. Üzerine pişmiş olan domates ve biberler konur ve ağzı kapatılarak ateş üzerinde demlendirilir. 5-10 dakika sonra servis yapılır.

Cağırtlak Kebabı


Ad:  6.JPG
Gösterim: 603
Boyut:  36.6 KB

Yapılışı
Malzeme
150 gr kuzu ciğeri(4 şiş)
30 gr ciğer çözü (ciğer yağı)

Piyaz Malzemesi:1 tutam maydanoz,
1 adet küçük baş kuru soğan.
Yetercince tuz, karabiber, kimyon
Sumak ekşisi
Kırmızı pul biber.

Tarifi
Ciğer kuşbaşı büyüklüğünde parçalara ayrılır. Ciğer çözüde aynı büyüklükte parçalara bölünür. Kuşbaşı büyüklüğündeki 5 tike ciğer ve 1 çöz; her şişe iki tike ciğer 1 tike çöz, 3 tike ciğer olacak şekilde saplanır. Şişlere geçirilmiş ciğerler harı geçmiş kömür ateşinde yakmadan çevire çevire pişirilir.

Piyazın Hazırlanışı: Kuru soğan ince doğranır, sumak ekşisiyle karıştırılır, Maydanoz ince bir şekilde doğranarak karıştırılır, hazırlana piyaz tabaktaki ciğerin yanına limon, yeşil biber, turp ve mevsimine göre yeşillikle birlikte hafiften tuz, biber, kimyon koyularak servise sunulur. Yanında ayran da tavsiye edilir.

Simit Kebabı


Ad:  7.JPG
Gösterim: 458
Boyut:  34.6 KB

Yapılışı
Malzeme
650 gr. kıyma
200 gr. ılık suda ıslanmış
siyah simit (ince bulgur)
85 gr. çam fıstığı
20 gr. sarımsak - 30 gr. kuru soğan
2 bağ ince doğ. maydanoz
15 gr. köfte baharati, tarçın, kimyon, karabiber
10 gr. tuz - 15gr. pulbiber - 50 gr. fıstıkiçi
10 gr. rendelenmiş kaşar peyniri

Tarifi
Bir tepsiye kıyma, ıslanmış simit, çam fıstığı, ince doğranmış maydanoz, dövülmüş sarımsak, rendelenmiş soğan, baharat, kimyon, karabiber, tarçın, tuz, ıslanmış pulbiber ilave edilip karıştırılır. Karışım iyice yoğrulduktan sonra, kuşbaşından büyük şekilde yuvarlanır. Izgara şişlerine takılır ve ızgarada pişirilir. Piştikten sonra tabaklara servis edilip üzerine rendelenmiş kaşar ve fıstık içi serpilir.

Kazan Kebabı


Ad:  8.JPG
Gösterim: 547
Boyut:  38.2 KB

Yapılışı
Malzeme
4 tane orta boy patlıcan
300 gr. kıyma
4 tane yeşilbiber
4 tane domates
2 tane soğan
1 yemek kaşığı domates salçası
Tuz, karabiber, kırmızıbiber
2 bardak su
1 yemek kaşığı zeytinyağı

Tarifi
Patıcanlar soyulur. Enine 5 eşit parçaya ayrılır. Kıymanın içine tuz, karabiber, kırmızıbiber ve ince doğranmış bir kuru soğan konarak yoğrulup ceviz büyüklünde parçalara ayrılır. Enine kesilmiş patlıcanlar bir parça et bir parça parça patlıcan şeklinde yerleştirilir. Diğer tarafta bir tencereye zeytinyağı, halka şeklinde doğranmış soğan ve rendelenmiş domatesler konur. Bunların üzerine sıralanan et ve patlıcanlar yerleştirilir. Ayrı bir kapta domates salçası suda eritilip üzerine tuz ve karabiber atılıp patlıcanların üzerine dökülür. Kabuğu soyulan domates ve biberler halka şeklinde doğranıp tencereye konur. Hazırlanan bu malzemenin üzerine kapak kapatılır ve kısık ateşte pişirilir.

Kemeli Kıyma Kebabı


Ad:  9.JPG
Gösterim: 490
Boyut:  34.8 KB

Yapılışı
Malzeme
6-7 adet keme
1 kg. az yağlı kıyma
Tuz
Karabiber

Tarifi

Kemelerin kabuğu soyulur, temizlenir. Yuvarlatılan kemeler bıçakla ikiye ayrılır. Diğer taraftan kıymaya tuz ve karabiber konarak yoğrulur, ceviz büyüklüğünde yuvarlak köfteler yapılır. Kebap şişine bir keme bir kıyma saplanarak mangalda pişirilir. Servis yapılır.

Sarımsak Kebabı


Ad:  10.JPG
Gösterim: 514
Boyut:  32.5 KB

Yapılışı
Malzeme
500 gr. taze baş sarımsak
500 gr. az yağlı kıyma
Bir kavhe fincanı Nar Pekmezi
Tuz
Karabiber

Tarifi
Kıymaya biraz tuz ve konarak az suyla yoğrulup ceviz büyüklüğünde köfteler yapılır. Sarımsakların başları ayrılmadan ortadan ikiye bölünür. Şişe bir sarımsak bir köfte saplanarak mangalda pişirilir. Pişirilen kebaplar tepsiye dizilir. Üzerine sulandırılmış nar pekmezi veya su gezdirilir. Ateşte 10 dakika kadar ağzı kapalı bir kapta bekletilir ve servis yapılır.

Soğan Kebabı


Ad:  11.JPG
Gösterim: 342
Boyut:  36.9 KB

Yapılışı
Malzeme
500 gr yağlı kıyma
1 kg küçük kuru soğan
1 kahve fincanı nar pekmezi
Tuz, karabiber

Tarifi
Kıymaya biraz tuz ve karabiber konur ve az suyla, yoğrulur. Etler ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılarak, yuvarlak köfteler yapılır. Soğanlar iri ceviz büyüklüğünde ikiye bölünür. Şişe bir köfte bir soğan saplanır. Mangalda pişirilir. Pişirilen kebaplar tepsiye dizilir. Üzerine sulandırılmış nar pekmezi veya az su gezdirilir. Ateşte 10 dk kapalı kapta bekletilir ve servis yapılır.

Yeni Dünya Kebabı


Ad:  12.JPG
Gösterim: 338
Boyut:  31.5 KB

Yapılışı
Malzeme
500 gr. yenidünya
500 gr. az yağlı kıyma
Tuz
Karabiber

Tarifi
Kıymaya biraz tuz ve konarak az suyla yoğrulup ceviz büyüklüğünde köfteler yapılır. Yeni dünyaların iri olanları seçilir ve ortadan kesilerek çekirdekleri çıkartılır. Şişe bir yenidünya bir köfte saplanarak mangalda pişirilir ve servis yapılır.

Külbastı


Ad:  13.JPG
Gösterim: 388
Boyut:  31.4 KB

Yapılışı
Malzeme
1 kg. dana bonfile
1 adet domates
1 baş sarımsak
1 yemek kaşığı biber salçası
Zeytinyağı
Kuru nane, karabiber, tuz
Pul biber

Tarifi
Dana bonfile 200 gr. halinde 5 parçaya bölünür. Muşta ile dövülerek yastık Domates ve sarımsak ezilir. Biber salçası, pul biber, zeytinyağı, nane, karabiber, ezilmiş domates ve sarımsak karıştırılır ve et ile terbiyelenir. Terbiyelenen et ızgarada pişirilir. Servise sunulur.

Alinazik


Ad:  14.JPG
Gösterim: 348
Boyut:  39.5 KB

Yapılışı
Malzeme
150 gr. kuşbaşı kuzu eti yada zırh kıyması
2 adet patlıcan (közde pişmiş)
200 gr. süzme yoğurt
50 gr. tereyağı
Yarım çay kaşığı pulbiber
Bir çay kaşığı tuz
3 diş sarımsak

Tarifi
Patlıcanlar fırında veya küllenmiş közde pişirilir ve kabukları soyulup kuşbaşı şeklinde doğranır. Sarımsak ezilip tuzu atılır, süzme yoğurdun içine konur ve karıştırılarak Alinazik sosu hazırlanır. İsteğe göre kuşbaşı veya zırh kıyması ya tavada yada kebap şeklinde ızgarada pişirilir. Pişirilen et Alinazik sosunun üzerine dökülür. İyice ısıtılmış tereyağının içine yarım çay kaşığı biber katılır. Bu yağ Alinaziğin üzerine dökülüp servis yapılır.

Afiyet Olsun......

Son düzenleyen Safi; 8 Şubat 2017 02:25
Gülgeceler - avatarı
Gülgeceler
Ziyaretçi
7 Mart 2013       Mesaj #3
Gülgeceler - avatarı
Ziyaretçi

Gaziantep Et Yemekleri Tarifi


Yine mutfakta 26 çeşit köfte yapılırken, 27 çeşit pilav, 15 çeşit dolma, 26 çeşit etli yemek, 15 çeşit turşu ve 22 çeşit helva bulunuyor. Yoğurt yemeklerinin de hatırı sayılır bir yeri olan Antep mutfağında çağla aşı, orman, sahte yuvarlama, bakla, çiğdem aşı, bezelye, elma aşı, fasulye, kabak, keme, köfte, mantar, patates, soğan ve yuvarlama, ilk akla gelen yoğurtlu yemekler olarak dikkati çekiyor.

Lahmacun


Ad:  1.JPG
Gösterim: 378
Boyut:  39.1 KB

Yapılışı
Malzeme
1 kg. azyağlı kıyma
1,2 kg. domates
5 bağ maydanoz
200 gr. dolmalık yeşilbiber
100 gr. sarımsak
1 yemek kaşığı biber salçası
Karabiber, tuz

Tarifi
Taze maydanozlar yaprak yaprak ayrılır temizlenir. Sarımsaklar temizlenip biberlerin çekirdekleri çıkartılır. Temizleme işi bittikten sonra bütün malzemeler zırkla doğranır veya robotta kıyma halini alıncaya kadar çekilir ve içine kıyma konarak iyice karıştırılır. Elde edilen harç pide fırınında fırıncı tarafından yapılır.

Ekşili Taraklık Tavası


Ad:  2.JPG
Gösterim: 381
Boyut:  27.3 KB

Yapılışı
Malzeme
1 kg. açılmış pirzola et
100 gr. kuru soğan
150 gr. rendelenmiş domates
250 gr. domates
50 gr. yeşilbiber-domates salçası-margarin
250 gr. ayva, yarım çay bardağı nar pekmezi
Yarım çay bardağı limon suyu
10gr. tuz, pulbiber
2 gr. yedi türlü baharat, karabiber
4 bardak su

Tarifi
Bir tencereye margarin yağı ve et konur. Et biraz kavrulduktan sonrahalka olarak doğranmış soğan eklenir, soğan pembeleşince salça ilave edilip rendelenmiş domates konur ve karıştırılır. Karışıma 4 bardak su ve tuz ilave edilir, kefi alınıp kapak kapatılır, ateş biraz kısılır. Bir kaseye nar pekmezi, limon suyu ve baharatlar konup karıştırılır. Bu karışım etin üzerine dökülür. Ayvanın kabuğu soyulur dörde bölünerek yemeğin üzerine konur ve pişirilir. Domates ve biberleride doğrayıp yemeğin üzerine atıp 3 dakika daha pişirilir. Servis yapılır.

Soğan Yahnisi


Ad:  3.JPG
Gösterim: 376
Boyut:  27.3 KB

Yapılışı
Malzeme
750 gr kıska (küçük kuru soğan)
600 gr kuşbaşı et
200 gr nohut
1 adet domates
2 adet yeşil biber
2 yemek kaşığı sade yağ, tuz, karabiber
Limon suyu
1 yemek kaşığı salça
3 bardak su
Az miktarda nar pekmezi.

Tarifi
Bir tencerede yağ ve kuşbaşı etler kavrulur ve salçası konur. İki dakika karıştırılır ve suyu ilave edilir. Et pişmeye yakın soyulmuş soğanlar bütün olarak atılır. Yeşil biber halka şeklinde doğranır ve yemeğe ilave edilir. Soğanlar piştikten sonra haşlanmış nohut atılır. Domatesin kabuğu soyulur, fındık şeklinde doğranır ve yemeğe ilave edilir. Tuz, karabiber, az miktarda nar pekmezi, limon suyu konduktan sonra 5 dakika daha kaynatılır. Yemek servise hazırdır.

Et Paçası


Ad:  4.JPG
Gösterim: 351
Boyut:  30.0 KB

Yapılışı
Malzeme
1 kg. yağsız parça et
100 gr. Sarımsak
1 yemek kaşığı tereyağı
2-3 adet limon
Tuz,karabiber, kırmızıbiber
2 lt. su

Tarifi
Tencereye 2 lt. su konup kaynatılır, parça et içine atılır ve pişene kadar ocakta kalır. Küçük bir tavada yağ eritilir, içine ezilmiş sarımsak, karabiber, kırmızıbiber atılır. Pişen etler küp şeklinde doğranır. Doğranan et tekrar tencereye konur ve kaynatılır. Kızdırılan yağda yemeğin üzerine boşaltılır. Servise sunulan yemeğin üzerine limon sıkılır.

Beyran


Ad:  5.JPG
Gösterim: 350
Boyut:  30.0 KB

Yapılışı
Malzeme
1 kg. kemikli gerdan
300 gr. pirinç
100 gr. yaprak biber
100 gr. tuz
50 gr. karabiber
10 diş sarımsak
100 gr. iç yağı

Tarifi
Bir tencerede et suyla yüksek ateşte kaynara çıkıncaya kadar kaynatılır ve bu arda etin kefi alınır. Kaynara çıkan etin ateşi kısılır ve haşlanıncaya kadar kaynatılmaya devam edilir. Bir başka tencerede 300 gr. pirinç haşlanır, 15 dk. Sonra haşlanmış pirinçler 5 porsiyon olacak şekilde tabaklara konur. Pirinç üzerine 200 gr. et, et suyu, sarımsak, yaprak biber, tuz, karabiber konur ve limon sıkılır. Kaynayıncaya kadar ısıtılır ve servise sunulur.

Ekşili Ufak Köfte


Ad:  6.JPG
Gösterim: 381
Boyut:  33.6 KB

Yapılışı
Malzeme
Çorbası için;
750 gr. parça et
1.5 su bardağı nohut
1 yemek kaşığı domates Sal.
3-4 diş sarımsak-1 yemek kaş. biber salçası
2 limonun suyu-Yeterince su
Köftesi için;
500 gr. yağsız kıyma-500 gr. simit
2 adet kurusoğan-Tuz, karabiber, kırmızıbiber
Yağ, nane

Tarifi
Simit önce su ile biraz ıslatılır. Soğanlar ufak ufak doğranır. Karabiber, kırmızıbiber ve tuz eklenerek iyice yoğrulur, (15-20 dk.) içine kıyma ilave edilir, köfte iyice yumuşayıncaya kadar yoğrulur. Köfteden bilye büyüklüğünde parçalar alınarak avuç içinde yuvarlanır. Diğer taraftan bir gece önceden ıslatılmış nohut ve et, halka şeklindeki soğan ile yumuşayıncaya kadar pişirilir. Salçası ve ekşisi konur. 2-3 taşım kaynatılır. Ayrı bir tencerede kaynatılan suya tuz konur ve bu suda yuvarlanmış köfteler pişinceye kadar kaynatılır. Pişen köftelerin suyu süzülür. Servis yapılacağı zaman köfteler, et ve nohutlu karışımın içine konur, biraz ısıtılır ve üzerine kızdırılmış yağ ile nane dökülüp servis yapılır.

Kabak Oturtması


Ad:  7.JPG
Gösterim: 351
Boyut:  26.1 KB

Yapılışı
Malzeme
Yarım kilo orta boy kabak
500 gr az yağlı kıyma
1 büyük soğan
Tuz
Karabiber
Pulbiber
Domates
1 yemek kaşığı salça (biz biber salçası+domates salçası kullanıyoruz)
Yağ (kabakları kızartmak için)
1 bardak su

Tarifi
Kabakları yıkayıp ortadan ikiye bölün. Böldüğünüz kabakları etlice oyun ve kızgın yağda kızartın. Diğer tarafta bir tavada, eti, soğanı, tuzu, karabiberi ve pul biberi katıp kavurarak harç hazırlayın. Bu harç az kavrulmuş olacak.
Kızarmış kabakların içine bu harçtan koyup tepsiye dik olarak yerleştirin. Kabakların ağızlarına domates dilimleyip kapatın. 1 karşık salçayı 1 bardak su ile ezip kabakların üzerine dökülür. Orta hararetli fırında pişirilir.

Doğrama


Ad:  8.JPG
Gösterim: 371
Boyut:  32.3 KB

Yapılışı
Malzeme
250 gr. kuzu kuşbaşı et
50 gr. patlıcan
½ çay bardağı yağ
1 yemek kaşığı domates salçası
1 adet kuru soğan
200 gr. nohut
2 adet domates
3 adet sivri yeşil biber
1 adet limon, Kuru nane
3-5 diş sarımsak, 4 bardak su

Tarifi
Tencerede yarım çay bardağı yağda kuşbaşı etler kavrulur. Kavrulan etin üzerine diş diş doğranmış soğan ilave edilip soğanlar ölünceye kadar kavurma işlemine devam edilir. Bu karışımın içine salça konup karıştırılır ve 4 bardak su konup kaynamaya bırakılır. Yemek kaynamaya başlayınca akşamdan ıslatılmış nohut konur ve kısık ateşte et ile nohut pişene kadar kaynatılır.

Yemek piştikten sonra kuşbaşı şeklinde doğranmış patlıcanlar, kabukları soyulmuş doğranmış domatesler, yeşil biberler ve istenilen büyüklükte doğranmış sarımsaklar ilave edilir. Malzemelerin hepsi pişince kadar kaynatılır ve pişmeye yakın bir adet limonun suyu sıkılır.Bir tavada ise kızdırılmış yağın üzerine kuru nane konur. Bu yağ sıcak yemeğin üzerine gezdirilir. Yemek servise hazırdır.

Afiyet Olsun....
Son düzenleyen Safi; 8 Şubat 2017 02:32
Gülgeceler - avatarı
Gülgeceler
Ziyaretçi
7 Mart 2013       Mesaj #4
Gülgeceler - avatarı
Ziyaretçi

Gaziantep Köfte Tarifleri


Çiğ Köfte


Ad:  1.JPG
Gösterim: 368
Boyut:  33.0 KB

Yapılışı
Malzeme

100 gr. çiğköftelik et
200 gr. ince bulgur
5 diş sarımsak
30 gr. kurusoğan
150 gr. biber salçası,50 gr. domates salçası
1 çay kaşığı nane, kimyon karabiber, yenibahar
3 çay kaşığı pulbiber
100 gr. yeşil soğan
1 adet maydanoz
Tarifi
önce salçalar bulgur,baharatlar birbirine katılır. Sarımsaklar ince doğranmış soğanla yoğurulur. Sonra et katılarak iyice yoğurulur. İnce doğranmış soğan ve maydanoz köfteye ilave edilerek 3-5 dk. yoğurulur. Sonra köfte şeklinde sıkarak servis yapılır.

İçli Köfte


Ad:  2.JPG
Gösterim: 371
Boyut:  29.5 KB

Yapılışı
Malzeme

Harcı için;
20 gr. fıstık veya ceviz içi
Yarım çay kaşığı tuz,karabiber,tozbiber,pulbiber
150 gr. az yağlı kıyma,100 gr. soğan
Hamuru için;
50 gr. simit
25 gr. çiğköftelik et
1 adet soğan,20 gr. haşlanmış patates
Tuz,yarım çiğ yumurta
Tarifi
Harcının hazırlanması
Et, önce pişinceye kadar kavrulur. Soğanlar ince ince doğranıp ete eklenir. Daha sonra iyice kavrulur ve baharatlar ile fıstık veya ceviz içi eklenerek kavrulmaya devam eder.Sonra ocaktan alınıp soğumaya bırakılır.
Hamurun Hazırlanması
Hamurun içindeki malzemelerin hepsi katılarak içine soğan rendelenerek iyice yoğrulur.
Köftenin hazırlanması
Yoğurulan hamurdan yaklaşık 40 gr. kadar alınarak (ceviz büyüklüğünde)
avuç içinde top halne getirilir. İşaret parmağı ile oyulup içine karışım konur ve yumurta şekline gelinceye kadar yuvarlanır. Ayçiçek yağında kızartılarak servis yapılır.

Maltıhalı Köfte


Ad:  3.JPG
Gösterim: 403
Boyut:  34.6 KB

Yapılışı
Malzeme

6 bardak kırmızı mercimek
3 bardak simit (ince bulgur)
1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
2 tane kuru soğan
1 bardak sıvı yağ
2 demet maydanoz
250 gr. yeşil soğan
250 gr. yeşil sarımsak
Tuz, karabiber, su
Tarifi
Kırmızı mercimek üzerine 2 parmak geçecek şekilde su ile ocağa konur .İçerisine biraz tuz ve biber attıktan sonra pişmeye bırakılır. Pişmeye yakın salçalar ilave edilir ve simit eklenerek 2-3 dk. daha pişirilir. Kuru soğanlar incecik doğranıp yağda kızartılır ateşten alınarak kırmızıbiber ilave edilir. Diğer tarafta sebzeler doğranarak bir tarafa konur. Pişen mercimek ve simit karışımı biraz soğuyunca 5 dk. kadar yoğrulur. Yağ ve soğan karışımı buraya boşaltılır ve karışana kadar yoğrulur. Daha sonra maydanoz, soğan ve sarımsak katılarak küçük sıkmalar şeklinde yada kaşıkla yenecek şekilde tabaklara konularak servis yapılır.

Yağlı Yumurtalı Köfte


Ad:  4.JPG
Gösterim: 351
Boyut:  45.2 KB

Yapılışı
Malzeme

1 çay bardağı simit (kişi başına)
1 adet yumurta (her bardak için)
1 adet kuru soğan
500 gr. taze sarımsak (bardak başına 1 adet)
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
Kırmızıbiber, tuz, karabiber
Tereyağı veya zeytinyağı
Tarifi
Simit, ince doğranmış soğan, domates ve biber salçası, kırmızıbiber, karabiber, tuz ile iyice yoğrulur. Bu arada yumurtalar yağda omlet şeklinde pişirilir. Taze sarımsaklar incecik kıyılır. Yoğrulan köfteye sarımsaklar ilave edilip karıştırılır. Bir kaşık yardımı ile küçük parçalara ayrılan omlet köfteye eklenir ve tekrar karıştırılır. Yumurtaların ezilmemesine dikkat edilir. Kaşıkla yenecekse sıkılmadan, elle yenecekse küçük parçalar halinde hafifçe sıkılarak tabaklara konur. Üzeri nane, maydanoz yada marul ile süslenerek servis yapılır.

Kısır Köftesi


Ad:  5.JPG
Gösterim: 397
Boyut:  35.8 KB

Yapılışı
Malzeme

1 yemek kaşığı domates salçası
2 su bardağı ince bulgur (simit)
2 su bardağı sıcak su
1 yemek kaşığı biber salçası
1 demet maydanoz
4 adet taze soğan, 4 adet taze sarımsak
1 adet kuru soğan, 1 çay kaşığı karabiber
2 yemek kaşığı nar ekşisi
1 tatlı kaşığı kuru nane,1 yemek kaşığı pul biber
1 su bardağı zeytinyağı, tuz
Tarifi
Kabın içine simit ve tuz konur. Kaynar su ile karıştırılarak üzeri kapatılır, 10-15 dk. dinlenmeye bırakılır. Diğer tarafta kuru soğan ince ince bir kaba kıyılır, başka bir kaba yeşil soğan, sarımsak ve maydanoz incecik doğranır. Dinlenmeye bırakılan simidin içine salçaları, baharatları ve kıyılmış kuru soğan konur ve çok az yoğrulur. Yoğurma işi bittikten sonra içine doğranmış olan yeşil soğan, sarımsak ve maydanoz ile nar ekşisi, yağ ilave edilerek iyice harmanlanıp karıştırılır. Tabaklara konan köfte marul, turşu ve ayranla servis yapılır.

Yağlı Köfte


Ad:  6.JPG
Gösterim: 343
Boyut:  30.0 KB

Yapılışı
Malzeme

500 gr. köftelik ince bulgur
1 adet kuru soğan, 1-2 adet domates
4-5 diş sarımsak, 2 adet yeşil biber
2 adet taze kırmızı biber
1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
Yarım çay kaşığı yeni bahar, tarçın, karabiber
Yarım yemek kaşığı tatlı toz biber
1 yemek kaşığı sade yağ veya margarin
Yarım çay bardağı zeytinyağı, Az su ve tuz

Tarifi

Geniş bir kaba köftelik bulgur konur. Soğan, sarımsak, yeşil ve taze kırmızı biberler doğranır. Domateslerin kabuğu soyulup, küp şeklinde doğranır. Bir kısmı köftenin üzerine atılır. Diğer malzeme (yağ hariç) ilave edilerek yoğrulur. Köfte yoğrulurken suyu çekildikçe domates ilave edilir. Yumuşayıp yenecek gibi olunca yağ ilave edilir. En sonunda tuz ve yumuşaklığı az bulunursa su konarak kıvamlandırılır. Çiğköfte gibi avuç içinde sıkılarak şekil verilir. Marul, maydanoz gibi şeylerle süslenerek servis yapılır.

Omaç


Ad:  7.JPG
Gösterim: 363
Boyut:  29.7 KB

Yapılışı
Malzeme

3 adet yufka ekmek (ufalanmış)
3 adet rendelenmiş domates
3 adet yeşil biber, 1 baş kuru soğan
3 diş kuru sarımsak (ince doğranmış)
1 demet maydanoz (ince doğranmış)
1 yemek kaşığı domates ve domates salçası)
1 tatlı kaşığı tuz, 1 tatlı kaşığı kırmızı biber
50 gr. rendelenmiş Antep veya kaşar peyniri
1 yemek kaşığı ayçiçek yağı
1 tatlı kaşığı karabiber
Tarifi
Ekmek hariç tüm malzemeler karıştırılır. Ekmekler ilave edilir ve yavaş yavaş yoğrulur. İyice karıştırılıp elle şekil verilir. Servis tabağına alınıp turşu ve ayranla servis yapılır.

Akıtmalı Ufak Köfte


Ad:  8.JPG
Gösterim: 377
Boyut:  47.8 KB

Yapılışı
Malzeme

İçi; 250 gr. az yağlı kıyma
2 adet kıyılmış soğan
1 tatlı kaşığı baharat
1 tatlı kaşığı kırmızıbiber
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı karabiber
Köftesi;500 gr. yağsız kıyma,500 gr. simit
2 tatlı kaşığı kırmızıbiber
1 adet yumurta, 1 ufak soğan
1 çay kaşığı karabiber, tuz
Suyu; Yarım tavuk veya 500 gr. kuşbaşı et, ½ bardak nohut, ½ limon
1 yemek kaşığı domates salças, biber salçası, tereyağı, nane1 tatlı kaşığı tuz. Yeterince su
Tarifi
Simit, yağsız kıyma, kırmızı biber, tuz, ince doğranmış soğan, karabiber ve tuz birbirine katılarak iyice yoğrulur. Ayrı bir kapta içinin malzemesi kavrulur ve bir harç elde edilir. Yoğrulmuş köfteden pinpon topu kadar parçalar ayrılır, elle içi oyulur ve hazırlanan harçtan içine konarak kapatılıp yuvarlanır. Bunlara akıtma denir. Kalan köfte kiraz büyüklüğünde yuvarlanıp akıtmalarla birlikte süzgece konarak su buharında haşlanır. Bir gece önceden ıslatılmış nohut, tavuk veya et, salçalar, limon ve tuz ilave edilip pişirilir. Hazırlanan akıtma ve köfteler bu suyun içerisine atılıp birkaç dakika daha kaynatılır. Servis yapılırken üzerine ısıtılmış yağ ile nane dökülür.

Afiyet Olsun..
Son düzenleyen Safi; 8 Şubat 2017 02:46
Gülgeceler - avatarı
Gülgeceler
Ziyaretçi
7 Mart 2013       Mesaj #5
Gülgeceler - avatarı
Ziyaretçi

Gaziantep Tatlı Tarifleri


Baklava


Ad:  1.JPG
Gösterim: 446
Boyut:  32.0 KB

Yapılışı
Malzeme

1 kg. sert buğday unu
3 yumurta
10 gr. tuz
50 gr. nişasta
1 kg. sade yağ
500 gr. antepfıstığı içi
500 gr. süt
50 gr. irmik
750 gr. şeker
350 gr. su
Tarifi
Un tezgah üzerine daire şeklinde dökülerek ortası boş bırakılır. Üç yumurta tuz ile çırpılarak az miktarda su ilave edilir ve unla yoğrulur. Yoğurma sırasında hamurun üzerine hafif su serpilerek kulak memesi yumuşaklığına gelinceye kadar yoğrulur.

Hamur fitil şeklinde uzatılarak iki parmak eninde kesilir (her biri yaklaşık 75-100 gr) el ile yassılaştırılır. Tekrar hafif nişasta serpilerek üst üste konur.(6-12 adet arası). Ve bu hamurlar açılır. Hamurlar oklavayla kenarından ortasına doğru inceltilir. Hamurun yarı çapı 25-30 cm. olunca elle nişasta serpilerek hamur üst üste getirilir. Baştaki işlem 3 defa tekrarlanır. Hamur eni 60 boyu 120-140 cm. kadar açılır. Açılan hamur baklava yapılacak tepsinin büyüklüğünde kesilir. Bunlar küçük oklavaya sarılır. İçinden en pürüzsüz olan iki tanesi yüzlük ve yüzlük altı olarak seçilir. Tepsiye ince bir kat yağ sürülür. Tepsi büyüklüğünde kesilen yufkadan oklava ile iki kat serilir. Bu işlem 12 veya 14 kat yufka serilene kadar devam eder. Daha önceden hazırlanmış krema halindeki kaymak tepsiye dökülüp bıçak ile iyice yayılır.

Üzerine çekilmiş fıstık serpilir ve üstü açılan yufka ile döşenir. Üstüne yüzlük diye ayrılan hamurdan 10-12 kat serilir. Aralarına yağ atılır. Kenarları düzeltilir. Keskin dilim bıçağı ile mekik, muska ve parmak kare şeklinde kesilir, eritilmiş sıcak yağ üzerinde gezdirilir ve fırına verilir. Fırın 230-260 derecede olmalıdır. Fırında baklavalar sürekli yer değiştirerek sürekli çevrilir. Baklava 4-5 dk. sonra hazır olur. Daha sonra dilim halinde kesilen yerlerin arası bıçak ile açılır. Ateş üzerinde 2-3 dk. tutulur ve şeker verme işlemine başlanır. 1 kg. şeker 350 gr. su ile iyice kaynatılıp kıvam yapılır. Kepçeyle üzerine sıcak olarak yavaşça yedirilir. Oynatılmayarak soğuyuncaya kadar bekletilir ve servise hazır hale gelir. Kaymağın hazırlanması; 500 gr. süt ateş üzerinde kaynatılır. Sonra irmik yavaş yavaş boşaltılır ve devamlı karıştırılıp soğumaya bırakılır.

Şöbiyet


Ad:  2.JPG
Gösterim: 360
Boyut:  28.3 KB

Yapılışı
Malzeme

1 kg. sert buğday unu
3 yumurta
10 gr. tuz
50 gr. nişasta
1 kg. sade yağ
500 gr. antepfıstığı içi
500 gr. süt
50 gr. irmik
750 gr. şeker
350 gr. su
Tarifi

Hamurun yapımı ve yufkaların açılımı baklavanın tarifindeki gibidir. Yufkalar üzerine yağ sürerek 10 kat üst üste konur ve 7*7 cm. olacak şekilde kare kare kesilir. Kesilen her kareye kaymaktan 2 küp şeker büyüklüğünde konarak üzerine fıstık serpilir ve iki ucu birbirini karşılayacak şekilde kapatılıp tepsiye dizilir. Ayrı bir kapta 350 gr. su şekerle kıvam yapılır ve 30 dk. pişirilen baklavanın üzerine dökülür.

Dolama


Ad:  3.JPG
Gösterim: 420
Boyut:  36.7 KB

Yapılışı
Malzeme

1 kg. sert buğday unu
3 yumurta
10 gr. tuz
100 gr. nişasta
700 gr. sade yağ
1250 gr. antepfıstığı içi
500 gr. şeker
3 çay bardağı su

Tarifi
Un tezgah üzerine daire şeklinde dökülerek ortası boş bırakılır. Üç yumurta tuz ile çırpılarak 1 çay bardağı su ilave edilir ve unla yoğrulur. Yoğurma sırasında hamurun üzerine hafif su serpilerek kulak memesi yumuşaklığına gelinceye kadar yoğrulur. Yoğrulan hamur kol kalınlığında 70'er gramlık parçalar halinde kesilir. Bu hamurlar yan çevrilerek üzerine nişasta serpilir ve avuç içiyle bastırılarak yoğrulur. Bu hamurlar merdane ile tabak şeklinde açılarak üstüne ve altına nişasta serpilir. Sonra bu hamurlardan 10 tanesi üst üste konarak baklava oklavası ile tepsi büyüklüğünde açılır. Bunların arasına nişasta atılır ve her biri 70 gramlık hamur rulo şeklinde üst üste sarılır ve kumaş topu haline gelen bu grup elle ovalanır.

Yufkalar arsına nişasta konarak üst üste sağılır. Bu işlem 3 kez yapıldıktan sonra tezgaha yatırılır. Her 70 gr.lık hamur 200*120 cm halinde olmalıdır. Bu yufkalar 20*30 cm. ebatlarında kesilir. Kesilen her iki kat hamurun arasına iç fıstık serpilir. Bu parçalar oklavalara sarılır ve oklavada çıkarılır. Altı yağlanmış tepsiye kenardan başlayarak dizilir. Üzerine 600 gr. civarında eritilmiş sade yağ eşit olarak gezdirilir ve tepsi düşük ısıda fırına sürülür. Tepsi devamlı çevrilerek 25-30 dk. pişirilir. Fırından çıkan dolamaya sıcak kıvamdan 4 çorba kepçesi kadar dökülür ve düz bir zeminde 30 dk. soğumaya bırakılır. Dolama servise hazırdır.
Kıvamın Hazırlanması; 500 gr. toz şeker ve 2,5 bardak su 103 derece ısıya gelinceye kadar kaynatılır.

Burma Kadayıf


Ad:  4.JPG
Gösterim: 358
Boyut:  32.2 KB

Yapılışı
Malzeme

1 kg. çiğ burma kadayıf
1 kg. toz şeker
500 gr. antepfıstığı içi
600 gr. sade yağ
½ litre su

Tarifi
Çiğ burma kadayıf uzun bir tezgahın üzerine serilir. Kenarları düzeltilerek içerisine fıstık içi konur ve bir taraftan sarılmaya başlanır. İnce uzun şekildeki kadayıf yağlanmış tepsiye ortadan başlanarak burma şeklinde dizilir. Daha sonra sade yağ eritilerek dökülür. Tepsi düşük ateşli fırında kızarana kadar (20 dk.) pişirilir.

Pişirilen kadayıfın yağı süzülür ve başka bir tepsiye ters çevrilerek konur. Süzülen yağ tekrar kadayıfa dökülerek hafif kızarıncaya kadar (10 dk.) pişirilir ve kalan yağ yeniden süzülür. Sıcak halde şerbeti üzerine dökülür. Kadayıf şerbetlendikten sonra 5 dk. kısık ateşte pişirilir ve servise sunulur.
Kıvamın Hazırlanması;1 kg. toz şeker ve yarım litre su yüksek ateşte kaynatılır.

Fıstıklı Kadayıf


Ad:  5.JPG
Gösterim: 329
Boyut:  28.4 KB

Yapılışı
Malzeme

1 kg. çiğ tel kadayıf
200 gr. antep fıstığı içi
250 gr. sade yağ
1,5 kg. şeker
70 gr. su

Tarifi
Kadayıflar tel tel kırılır. Kadayıfların yarısı 150 gr yağ ile yağlanmış tepsini içine yayılar iyice bastırılır. Kadayıfın üzerine fıstık serpiştirilir, kalan kadayıflar fıstığın üzerini örtecek şekilde tepsiye konur. Kadayıflar aynı büyüklükteki bir tepsi ile bastırılarak sıkıştırılır. Tepsi fırına konur ve kadayıfın üstü kızarıncaya kadar pişirilir. Üstü pişirilen kadayıfın başka bir tepsi ile tersi çevrilir ve kenarlarına 50 gr. yağ damlatılır ve tekrar fırına sürülür. Kadayıfın her iki tarafı piştikten sonra sıcak olarak şerbeti konur ve servis yapılır.
Şerbetin hazırlanması;
1,5 kg. şeker ve 750 gr. su kaynayıncaya kadar pişirilir.Kaynara çıktıktan sonra 5 dakika daha pişirilr ve şerbet hazırlanmış olur.

Katmer


Ad:  6.JPG
Gösterim: 332
Boyut:  29.9 KB

Yapılışı
Malzeme

Hamur için;150 gr. un
1 çay bardağı su
1 çay bardağı tuz
İçi için;2 yemek kaşığı şeker
2 yemek kaşığı çekilmiş antepfıstığı
100 gr. süt kaymağı

Tarifi
Hamur malzemeleri birbirine karıştırıldıktan sonra yoğrulur. Kulak memesi yumuşaklığına gelince avuç içiyle yumak haline getirilir.Biraz ayçiçek yağıyla ve bir saat dinlendirilir. Hamuru açmak için yumak el ile ezilir ve merdane ile açılır.

Elle havada çevrilerek açılır; kağıt inceliğine gelince elle düzeltilir ve muska gibi katlanıp dört köşe haline getirilir. Açılan hamura iç malzemeleri konarak tekrar dört köşesinden katlanır. Tepsiye konarak fırına sürülür.10-15 dk. fırında kızarıncaya kadar pişirilir. Katmer servise hazırdır.

Şam Tatlısı


Ad:  7.JPG
Gösterim: 347
Boyut:  26.9 KB

Yapılışı
Malzeme

½ bardak un
½ bardak irmik
½ bardak şeker
½ bardak sıvı yağ
½ bardak yoğurt
3 adet yumurta
1 adet vanilya
1 adet kabartma tozu
Kıvam için; 2 bardak şeker
2 bardak su-Yarım limonsuyu

Tarifi
Bir çukur kap içinde malzemelerin hepsi konur ve iyice karıştırılır. Bu karışım yağlanmış tepsiye boşaltılarak önceden iyice ısıtılmış fırına sürülür. Kızarıncaya kadar pişirilir. Üzerine önceden hazırlanmış kıvam dökülür.
Kıvamın Hazırlanması; 2 bardak su, 2 bardak şeker ve limonun suyu kıvam haline gelinceye kadar kaynatılır.

Krokan


Ad:  8.JPG
Gösterim: 356
Boyut:  29.1 KB

Yapılışı
Malzeme

1 kg. antepfıstığı içi
650 gr. şeker
50 gr. bal
300 gr. çikolata
Yeterince su

Tarifi
Bir miktar suyun içerisinde şeker eritilip bal ilave edilerek karıştırılır. Bu karışıma Antep fıstığı içi katılarak tahta kaşık ile sakız kıvamına gelinceye kadar karıştırılır. Yağlanmış mermer üzerine karışım boşaltılır ve merdane ile düzleştirilir. Bıçakla istenilen şekil verilir. Daha sonra bunlar çikolataya batırılarak tavaya dizilir. Üzerindeki çikolatalar kuruyunca yenilebilir.

Nişe Helvası


Ad:  9.JPG
Gösterim: 339
Boyut:  24.2 KB

Yapılışı
Malzeme

2 su bardağı buğday nişastası
1 su bardağı şeker
1,5 su bardağı tereyağı
Çekilmiş ceviz içi
(Fıstık yada fındık da olabilir.)

Tarifi

Ocağın üzerinde, orta ateşte nişasta, şeker ve su karıştıra karıştıra, katı hale gelinceye kadar bir miktar pişirilir. Sonra 1 su bardağı tereyağının yarısı bu karışıma ilave edilir. Bir süre daha karıştırılmaya devam edilir. Kısık ateşte helvanın ağzı yarım kapatılır. Helva top top olmuşsa kıvama gelmiş demektir. Kalan tereyağı da ilave edilir. Servis tabağına alındıktan sonra üzerine çekilmiş ceviz içi serpilir ve servise sunulur.

Aşure


Ad:  10.JPG
Gösterim: 313
Boyut:  19.3 KB

Yapılışı
Malzeme

1 su bardağı dövme
2 su bardağı aşurelik buğday
1 su bardağı kuru bakla
3 su bardağı kuru fasulye
1 su bardağı loğlaz
4 su bardağı pekmez
1 su bardağı nohut
4 çorba kaşığı kuş üzümü
2 kahve fincanı çekirdeksiz kuru üzüm
3 kahve fincanı badem
3 kahve fincanı ceviz iç
3 su bardağı şeker-
3 çay kaşığı tarçın-
1 su bardağı gül suyu
1,5 bardak su-
Çekilmiş antepfıstığı, susam

Tarifi
Akşamdan ıslatılan nohut, fasulye ve loğlaz ile dövme, bakla, aşurelik buğday pişirilerek bir tencereye boşaltılır. Badem, üzüm, kuş üzümü, kuru incir, toz şeker, tarçın, gül suyu ve pekmez ilave edilip tüm malzemeler kıvama gelinceye kadar pişirilir. Pişirilen aşure kaselere konup üzerine çekilmiş ceviz, fıstık ve susam konularak sıcak olarak servis yapılır.

Sütlaç


Ad:  11.JPG
Gösterim: 327
Boyut:  20.6 KB

Yapılışı
Malzeme

1 kg. süt
1 kahve fincanı pirinç
1 su bardağı su
1 su bardağı şeker
İsteğe göre tarçın

Tarifi
Pirinçler ayıklanıp yıkanır. 1 kilo süte 1 bardak su ile şeker katılır. Pirinçler yumuşayıp süt koyulaşıncaya kadar pişirilir (yaklaşık 1 saat). Hazırlanan sütlaç küçük kaselere konur, üzeri tarçınla süslenip soğuması için bekletilir. Sütlaç soğuk olarak servise sunulur.

Zerde


Ad:  12.JPG
Gösterim: 323
Boyut:  20.9 KB

Yapılışı
Malzeme

6 su bardağı su
½ su bardağı pirinç
2 su bardağı şeker
İstenirse bir miktar portakal
yada Limon kabuğu

Tarifi
Önce pirinç ayıklanıp yıkanır ve bir tencerede suyla açılıncaya kadar pişirilir. Sonra rendelenmiş portakal yada limon kabuğu ile şekeri ilave edilerek koyulaşıncaya kadar pişirilir. Pişen zerde kaselere konarak üzeri fıstıkla süslenir. Soğuyunca servis yapılır.

Antep Fıstığı Tatlısı


Yapılışı
Malzeme

8 kahve fincanı ,ince çekilmiş
koyu yeşil antep fıstığı,
2 kahve fincanı toz şeker,
1 kahve fincanı tereyağı veya margarin
2 kahve fincanı un,7 yumurta,1 tutam tuz
3 bardak toz şeker
Şurubu için:2,5 bardak su,
3 yemek kaşığı limon suyu,
Süs için;100 gr. irice kıyılmış antepfıstığı

Tarifi
Önce yumurtaların sarıları ile akları ayrılır. Sarıları 2 kahve fincanı toz şekerle, şeker eriyip yoğurt kıvamına gelinceye kadar çırpılır. Yumurta akları da bir tutam tuzla çırpılarak kar yapılır. (Kaseyi ters çevirdiğimiz zaman dökülmüyorsa olmuş demektir). Çekilmiş antepfıstığı ile un karıştırılarak çırpılmış yumurta sarıları katılır.

Sonra kar köpüğü azar azar yedirilerek karıştırılır. İçi yağlanmış 25 cm. çapında küçük bir tepsi yada cam kaba boşaltılır. Orta ısıdaki fırında 20-25 dakika pişirilir. Tatlı pişince,baklava dilimi gibi kesilerek şurubu dökülür. Servis tabağına alınarak arzuya göre süslenir.

NOT: Şurup soğuk, tatlı sıcak olmalıdır.

Afiyet OLsun..
Son düzenleyen Safi; 8 Şubat 2017 02:57
Gülgeceler - avatarı
Gülgeceler
Ziyaretçi
7 Mart 2013       Mesaj #6
Gülgeceler - avatarı
Ziyaretçi
Gaziantep Çorba Tarifleri

Ezogelin çorbası


ezogelin corbasi

YapılışıMalzeme
500 gr. mercimek
1 ilikli kemik yada 1tablet et suyu-1 kuru soğan
1 adet patates-8 bardak su
Yarım limon suyu-Tuz

Sos için;50 gr. un
50 gr. ince doğranmış soğan
25 gr. dövülmüş sarımsak
50 gr. domates salçası
20 gr. pul biber-10 gr. kuru nane
Margarin-4 bardak su

Tarifi
Mercimekler iyice yıkandıktan sonra bir tencerede kemik yada et suyu, soyulmuş patates (bütün olarak), soyulmuş soğan (bütün olarak), limon suyu,tuz ve 8 bardak su ile ocağa alınır. Kaynamaya yakın üzerine toplanan kefi alınır ve ağzı kapalı olarak 40-45 dk. pişirilir.

Sosun Hazırlanması; Bir tencerede margarinle, ince kıyılmış soğan ve sarımsak soldurulur. Üzerine un ilave edilerek pembeleşinceye kadar kavrulur. Daha sonra salça ve kırmızıbiber eklenerek kavrulmaya devam edilir. Karışıma 4 bardak su ilave edilince sos hazır olur. Diğer tencereye konarak 10-15 dk. pişirilip servis yapılır.

Süzme Mercimek çorbası

suzme mercimek

Yapılışı
Malzeme

250 gr. kırmızı mercimek
25 gr. un
50 gr. margarin
50 gr. küçük doğranmış
kızarmış ekmek
1 adet patates
1 adet soğan-1 adet limon
2 adet ilikli kemik
50 gr. tereyağı
5 bardak su-Tuz, kimyon, kırmızıbiber

Tarifi
Bir tencereye yıkanmış olan mercimek ve ilikli kemik konur. Soyulmuş patates ve soğan tüm olarak ve tuz ile 5 bardak su ilave edilip ocağa konur. Kaynatılırken üzerindeki kefi alınır. Kaynarken ara sıra çırpılır. Karışım 45 dk. piştikten sonra tel süzgeçten geçirilir. Tencereye yağ konur ve eritilir. Daha sonra yağa un ilave edilip çırpılır, un hafif pembeleşinceye kadar kavrulur. Kavrulduktan sonra su ve hazırlanan mercimek aktarılır. İçine kızarmış ekmek ve kimyonu ilave edilir. Ayrı bir tavada yakılan tereyağının üzerine kırmızıbiber atılıp buda çorbanın üzerine dökülür. Çorba servise hazırdır.

Lebeniye çorbası

lebeniyecorba

Yapılışı
Malzeme

500 gr. parça et
1 su bardağı nohut
500 gr. süzme yoğurt
2 yumurta
100 gr. un
250 gr. pirinç
125 gr. margarin
1,5 tatlı kaşığı nane
yeterince su

Tarifi
Bir gece önceden ıslatılmış olan nohut ve et tencereye konur. Üzerine biraz su ve tuz konarak kaynamaya bırakılır. Kaynamaya yakın üzerinde biriken köpükleri alınır, et ve nohut pişinceye kadar kaynatılır. Et ve nohut pişince içine pirinci ilave edilir, pirinçler iyice açılınca ateşten alınır. Diğer taraftan süzme yoğurda yumurta ve un ilave edilerek kısık ateş üzerinde iyice karıştırılır. Yoğurt ısınınca içine diğer tenceredeki malzemeler boşaltılır. Çorba iyice özleşinceye kadar pişirilir. Bir tavada yağ iyice kızdırılır, nane ile karıştırılarak yemeğin üzerine dökülür.

Alaca çorba

alaca corba

Yapılışı
Malzeme

1 kahve fincanı mercimek
1 su bardağı dövme
1 kahve fincanı nohut
1 yemek kaşığı kırmızıbiber
4 kuru soğan
1 yemek kaşığı tarhın
2 yemek kaşığı tereyağı
3-5 parça kırmızı biber (kuru yada taze)
1 yemek kaşığı domates salçası
Tuz ve yeterince su

Tarifi
Nohut ve dövme bir gün önceden ıslatılır, yumuşayıncaya kadar pişirilir. Üzerine ayrı bir tencerede pişirilen mercimek ilave edilir. Biraz piştikten sonra halka şeklinde doğranan soğan ilave edilir. Pişmesine yakın önceden haşlanmış kırmızıbiber eklenir. İçinin malzemeleri pişince ocaktan alınır. Üzerine kızdırılmış yağda tarhın, kırmızıbiber ve karabiber dökülüp servis yapılır.

Maş çorbası

mas corba

Yapılışı
Malzeme

2 su bardağı maş
1 çay bardağı pirinç
1 adet kurutulmuş kırmızı biber
1 adet kuru soğan
1 yemek kaşığı salça
1 yemek kaşığı kırmızı biber
2 yemek kaşığı kurutulmuş tarhın
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay bardağı sıvı yağ
12 bardak su

Tarifi
Maş bir tencereye alınarak üzerine 6 bardak su eklenip kaynamaya bırakılır. Kaynamaya başladığında maşların kabukları üste çıkar ve bunlar kevgir ile alınıp kalan 6 bardak su tencereye eklenir. Halka şeklinde doğranan soğan, pirinç, salça, kuru kırmızıbiber (doğranmış) ve tuz eklenerek pirinçler açılıncaya kadar pişirilir. Bir tavada ısıtılan yağa, soğuyunca tarhın ve kırmızı biber eklenip çorbaya ilave edilir. Yemek servise hazırdır.


Un çorbası


un corba

Yapılışı
Malzeme

20 gr. un
50 gr. sıvı yağ
50 gr. kaşar peyniri
50 gr. bezelye
150 gr. süt
Yarım demet dereotu
Yeterince su

Tarifi
Yağ tencereye konur, biraz ısıtılır ve içine un ilave edilir. Un hafif sararana kadar kavrulur, içine ince kıyılmış kaşarlar konup karıştırılır. Bu malzemeye süt ve yeterince su ilave edilerek 15 dk. kaynatılır. Kaynayan çorbaya bezelye ile ince kıyılmış dereotu eklenip bir taşım daha kaynatılır. Yemek servise hazırdır.

Öz çorbası

ozcorba

Yapılışı
Malzeme

2 su bardağı dövme
1,5 su bardağı süzme yoğurt
1 adet tavuk budu yada göğsü
1 yemek kaşığı yağ
1 tatlı kaşığı kırmızıbiber
1 çay kaşığı karabiber
1 adet yumurta
Tuz ve yeterince su


Tarifi

Dövme yıkanıp bol su ile ocağa konur. Bir taşım kaynayınca altı kapatılarak bir gece bekletilir. Ertesi gün tekrar ocağa alınarak iyice pişirilir. Daha sonra süzgeçten geçirilir. Pişen tavuğun suyu süzülmüş olan dövemeye konur. Tavuk etleri iyice didikleyerek çorbaya konur. Süzülmüş yoğurdun içine yumurta akı konarak bir kapta iyice çırpılır. Kısık ateşte iyice ısınıncaya kadar karıştırılır. Isınınca hazırlanan çorba yoğurda yavaşça ilave edilir. Pişen çorba ocaktan alınır.Bir tavada yağ iyice kızdırılır, içine kırmızıbiber eklenerek çorbanın üzerine dökülür. Çorba servise hazırdır.

Şirinli çorba

sirinlicorba

Yapılışı
Malzeme

2,5 su bardağı pirinç
12 bardak su
2 su bardağı şeker
12 yemek kaşığı pekmez
Dövülmüş ceviz yada fıstık

Tarifi
Pirinç suda açılıncaya kadar haşlanır. Haşlanınca şeker yavaş yavaş karıştırılarak ilave edilir. Daha sonra pekmez konup bir iki taşım kaynatılır. Koyulaştıktan sonra ocaktan alınır. Servis yaparken üzeri fıstık yada ceviz içi ile süslenir.

Bulama çorbası

bulamacorba

Yapılışı
Malzeme

2 su bardağı dövme
1,5 kg. yoğurt
1 adet patlıcan
1 tutam nane
2-3 adet yeşil biber
1 adet yumurta
1 yemek kaşığı un
Tuz ve yeterince su


Tarifi

Bir tencerede yoğurt, yumurta ve un iyice çırpılır. Bu karışıma ayran kıvamına gelinceye kadar su eklenir. İçine önceden ıslatılmış olan dövme ilave edilir ve ocağa alınır. Kaynayıncaya kadar durmadan karıştırılır. Diğer taraftan patlıcan ve yeşil biberler küçük küçük doğranarak parçalanmış olan nane ile çorbaya eklenir. Dövme ve içerisindeki sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirilir. Üzerine isteğe göre yağ ve kımızı biber eklenerek servis yapılır.

Katma çorbası

katma corba

Yapılışı
Malzeme

2 su bardağı dövme
1-1,5 kg. yoğurt
3-4 diş sarımsak
Kuru nane
Tuz ve yeterince su

Tarifi
Bir tencereye önceden ıslatılmış olan dövme üzerine su ve tuz ilave edilerek yumuşak pilav halini alıncaya kadar pişirilir. Diğer yanda iyice dövülen sarımsak, yoğurdun içine konur ve 2 bardak su ilave edilerek katı bir ayran halini alıncaya kadar çırpılır. Pişen dövme derin bir kapta soğutulur. Soğuyunca özleşinceye kadar yoğrulur (5 dk.). İçine hazırlanan katı ayran eklenir ve karıştırılır. Çorbanın üzerine biraz kuru nane eklenerek soğuk olarak servis yapılır.

Kaynak
Gülgeceler - avatarı
Gülgeceler
Ziyaretçi
7 Mart 2013       Mesaj #7
Gülgeceler - avatarı
Ziyaretçi
Gaziantep Pilav Tarifleri


Firik Pilavı

firik pilavi

Yapılışı
Malzeme

1 kg. kemiksiz koyun eti
1 kase pilavlık buldur
1 kase firik
1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
1 su bardağı nohut
Zeytinyağı
Karabiber, tuz
Yeterince su

Tarifi
Koyun eti bir tencereye konur, yıkanır, üstünü örtecek kadar suyla ateşe konur. Köpükler üstüne birikince alınır. Tuz atılır. Akşamdan ıslatılan nohutlar, domates ve biber salçası, karabiber ilave edilir. Etler yumuşayıp yenecek hale gelince süzülür. Etin suyuna yıkanmış olan firik ve bulgur atılarak pişirilir. Pişince üzerine yağı gezdirilir (1 çay bardağı). Nohutları karıştırılır. Etlerin iki tarafı da kızgın yağ bulunan tavada kızartılır. Pilav servis tabağına alınır. Üstü kızartılmış et ile kaplanır. Ayran yada salata ile servis yapılır.

İncikli Pilav

incikli pilav

Yapılışı
Malzeme

1 kg. kuzu yada koyun incik
3 bardak pirinç, 3-4 adet patates
1 adet patlıcan, 1 kaşık tuzsuz domates salçası
6-7 adet sivri yeşi lbiber
4 adet domates,50 gr. kuş üzümü
50 gr. çam fıstığı
100 gr. badem, 100 gr. antep fıstığı
Tuz,yenibahar, karabiber, tarçın (1'er kahve kaşığı) - 1 çay bardak zeytinyağı
1,5 bardak sıvı yağ - yeteri kadar su

Tarifi
Etler iyice yıkandıktan sonra bir tencereye konarak üstünü kapatacak kadar suyla ateşşe konur. üstüne biriken köpükleri alındıktan sonra tuz atılır. Domates salçasıve baharatları eklenir. İyice piştikten sonra etler sudan alınır. 3 bardak haşlanmış pirince et suyundan 4.5 bardak ilave edilerek pişirilir.
Yağı gezdirilip demlenmeye bırakılır. Diğer yandan patlıcanlar alaca soyulur, dilimlenir. Domatesler yıkanıp dörde bölünür. Patatesler soyulup yıkanır. Sırası ile önce patatesler, patlıcanlar, biberler ve domatesler kızartılır. Antepfıstğı ve bademler haşlanır. Hafif pembeleşinceye kadar kavrulur. çam fıstıklarıda pembeleşinceye kadar kavrulur. Fıstık, badem, üzüm ve çamfıstıklarının yarısı pilava karıştırılır. Domateslerin arkasından kalan az bir yağ ile etlerde kızartılır. Pilavın üzerine dizilir. Etrafınada patatesler dizilir. üstü patlıcan, domates ve yeşilbiber ile süslenir. Fıstık ve bademin kalan yarısı pilavın üzerine dökülür. Karabiber serpilerek servis yapılır.

Mercimekli Pilav

mercimekli pilav

Yapılışı
Malzeme

500 gr. mercimek
50 gr. bulgur
2 yemek kaşığı biber ve domates salçası
1 yemek kaşığı kırmızı biber
Yarım su bardağı zeytinyağı
2 lt. su
Biraz tuz

Tarifi
Mercimek bol suda 5-6 kez yıkanır. Kaynamakta olan suya atılır 15 dk. kaynatılır. Salça ve tuz ilave edilip 3-4 dk. daha karıştırılarak pişirilir, bulgur suyu çekene kadar kaynatılır. Ayrı bir tavada zeytinyağı kızdırılır. Yemeğe kırmızı biber ve yağ dökülerek karıştırılır. Turşu, ayran, salata ile servis yapılır.

Özbek Pilavı

ozbek pilav

Yapılışı
Malzeme

150 gr. iri kıyma
400 gr. pirinç
100 gr. haşlanmış nohut
100 gr. salça (50 şer gr. domates ve biber)
2 adet havuç
2 adet biber
250 gr. margarin
Tuz, karabiber
Yeterince su

Tarifi
Ayıklanmış pirinç ılık suya konur ,bir yemek kaşığı tuz atılarak 5-10 dk. ıslanmaya bırakılır. Bir tencereye et ve yağ konarak kavrulur. Hafif kavrulduktan sonra havuç, soğan, biber ince bir şekilde doğranıp ete ilave edilir. 5 dk. kavrulduktan sonra ıslanmış pirinç yıkanıp süzgece konur. Kavrulmakta olan et ve havuca pirinç ve haşlanmış nohut ilave edilir. 5 dk. kavrulduktan sonra salça ve kaynamış et suyu ilave edilir. Kapağın altına yağlı kağıt konarak kapatılır. 10 dk. sonra servise sunulur.

İç Pilav

ic pilav

Yapılışı
Malzeme

1 kg. pirinç
100 gr. çam fıstığı
150 gr. kuzu ciğeri
4 baş soğan
50 gr. kuş üzümü
250 gr. margarin
50 gr. badem içi
Yeteri kadar su
Yeteri kadar tuz,karabiber
Yenibahar (10 gr),tarçın (1 çay kaşığı)

Tarifi
Bir tencerede 50 gr. margarin ile çam fıstığı ve bademler pembeleşinceye kadar kavrulur. Daha sonra ince doğranmış soğanlar ilave edilip onlarda pembeleşinceye kadar kavrulur. İnce doğranmış ciğerle kuş üzümü ve baharatlar ilave edilerek 1 kg. su konur. Ayrı bir tencerede kalan 200 gr. margarin ile pirinç kavrulur ve diğer tencereye ilave edilir. 10 dk. kısık ateşte bekletilip servis yapılır.

Maltıhalı Aş

malhitali as

Yapılışı
Malzeme

2 su bardağı kırmızı mercimek
1 su bardağı bulgur
1 yemek kaşığı domates ve biber salçası
1 yemek kaşığı kırmızı biber
2 baş soğan
1 su bardağı sıvı yağ
Yeterince tuz ve su

Tarifi
Kırmızı mercimek bir tencerede 3-4 defa iyice yıkanır. Mercimeğin üzerini kapatacak şekilde su konur. Mercimeğin taşmaması için içine kırmızıbiber, iyice pişmesi için 1-2 yemek kaşığı sıvı yağ konur ve mercimek pişirilmeye bırakılır. Mercimek iyice piştikten sonra içine bulgur atılır azar azar su konarak bulgur açılıncaya kadar pişirilir ve salçası eklenir. Bir tavada ufak doğranmış soğanlar yağ ile sararıncaya kadar kızartılır, az soğuyunca kırmızıbiber eklenir. Hazırlanan bu sosun yarısı tencereye geri kalanı ise tabaklara konduğunda yemeklerin üzerine konur ve servis yapılır.

Dövme Aşı

dovme asi

Yapılışı
Malzeme

500 gr. kemikli et
2 bardak dövme
1 bardak nohut
1 baş soğan
1'er yemek kaşığı domates ve biber salçası
15 diş sarımsak
2 yemek kaşığı yağ
1 yemek kaşığı kırmızıbiber
1 yemek kaşığı limon suyu
Tuz ve yeterince su

Tarifi

Kemikli et doğranmış soğanla yağda soğanlar sararıncaya kadar sote edilir. İçine yeteri kadar su ve dövme konur, kaynatılır sonra, salçalar, nohut, tuz ve biber ilave edilir. Et ve dövmeler tamamen özlenerek pişince limon suyu konup karıştırılır, yüzü yağda kızdırılmış biberle süslenerek servis yapılır.

Simit Aşı

simit asi

Yapılışı
Malzeme

2 bardak su
1 bardak simit (ince bulgur)
1 yemek kaşığı tuz
1 yemek kaşığı kırmızıbiber
1 yemek kaşığı karabiber
2 baş doğranmış soğan
½ bardak sıvı yağ

Tarifi
İnce doğranmış soğan ile yağ iyice kavrulur. Kavrulduktan sonra salça, tuz ve su ilave edilerek bir taşım kaynatılır. Sonra kaynayan karışıma simit ilave edilir. Normal pilavdan biraz daha sulu iken ocaktan alınır. Bir tavada yağ ısıtılıp içine kırmızıbiber eklenip yemeğin üzerine dökülür. Yemek servise hazırdır.

Yaprak Buğulama

yaprak bugulamasi

Yapılışı
Malzeme

1 bardak bulgur
300 gr. taze asma yaprağı
1 bardak su
5 diş sarımsak
3 orta boy soğan
1 yemek kaşığı biber salçası
½ bardak zeytinyağı
Kırmızıbiber
Tuz, karabiber

Tarifi
Soyulmuş sarımsaklar, soğanlar ve asma yaprakları mümkün olduğunca ince doğranır ve bulgurla karıştırılır. Biber salçası, tuz, karabiber, kırmızı biber ve zeytinyağı ilave edilir. Bu karışım 1 bardak su ile tencereye konarak hafif ateşte bulgur suyu çekinceye kadar pişirilir. Yemek servise hazırdır.

Meyhane Pilavı

meyhane pilavi

Yapılışı
Malzeme

300 gr. bulgur
50 gr. pişmiş nohut
50 gr. ince doğranmış soğan
30 gr. ince doğranmış kırmızıbiber
100 gr. doğranmış domates
1 paket margarin yağ
50 gr. domates salçası
5 bardak su
10 gr. pul biber

Tarifi
İnce doğranmış soğan ile yağ iyice kavrulur. Bu yağa salça, doğranmış kırmızı biber, pul biber ilave edilip karıştırıldıktan sonra suyu konur. Bu karışıma pişmiş nohut ve domatesler konup kaynatıldıktan sonra içine tuz ve bulgur atılır, karıştırılır. Pişmekte olan pilav yeniden kaynara çıkınca yemek ocaktan alınır. Yemek servise hazırdır.

Loğlazlı Pilav

loglaz piyazi

Yapılışı
Malzeme

500 gr. loğlaz (börülce)
250 gr. pilavlık bulgur
1 bardak sıvı yağ
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı kırmızı biber
1 yemek kaşığı domates salçası
Yeterince su ve tuz

Tarifi
Loğlaz yıkanır, bir tencereye konur, üzerini kapatacak kadar su eklenip pişmeye bırakılır. Loğlaz pişince bulgur konur ve pilavı pişirecek kadar sıcak su ve tuz ilave edilir. Sonra salçası konup bir taşım kaynatıldıktan sonra pişmesi beklenir ve piştikten sonra kırmızıbiber ile karabiber eklenir. Yağ bir tavada ısıtılır ve pilavın üzerine dökülür. 15 dk. dinlendirdikten sonra servis yapılır.


Kaynak
Gülgeceler - avatarı
Gülgeceler
Ziyaretçi
7 Mart 2013       Mesaj #8
Gülgeceler - avatarı
Ziyaretçi
Gaziantep Dolma Tarifleri

Antep Usulü Zeytinyağlı Dolma

d

Yapılışı
Malzeme

25 adet kurutulmuş patlıcan (dolmalık)
15 adet kurutulmuş biber (dolmalık)
4-5 adet kuru soğan-3 baş sarımsak
2 yemek kaşığı domates salçası
2 yemek kaşığı biber salçası
2 su bardağı pirinç
1 çay bardağı zeytinyağı
1 yemek kaşığı toz şeker
Karabiber, kırmızıbiber, yenibahar, tuz
2 limonun suyu yada limon tuzu-Yeterince su

Tarifi
Kuru patlıcanlar, geceden kaynar suya konup çatal geçecek şekilde haşlanır.Biberler ise kaynar suda en fazla 5 dk. kaynatılır. Her ikisinin de suları 2 veya 3 defa değiştirilir. Dolma içini hazırlamak için, önce zeytinyağında kıyılmış soğan ve sarımsak hafif kavrulur, salçaları ilave edilip iyice karıştırılır. Yıkanmış pirinç bu karışımın içine konup hafifçe kavrulur. İki bardak sıcak suyla baharatlar ve şeker suyu çekene kadar pişirilir. Hazırlanan bu karışım patlıcanların içine bir parmak eksik olacak şekilde doldurulur. Tencereye birinin ağzı diğerinin dibine gelecek şekilde dizilir. Üzerine de aynı şekilde iç doldurulan biberler yerleştirilir. Daha sonra biraz tuz atılır ve üste dolma taşı konur. Dolma taşının bir parmak altına gelecek kadar kaynar su katılır. Kaynamaya başlayınca altı kısılır. Pişmesine yakın limon suyu ilave edilerek 10-15 dk. daha pişirilir ve ocaktan indirilir. Dolma servise hazırdır.

Bulgurlu Kabak Dolması

bulgurlu kabak dolmasi

Yapılışı
Malzeme

12 adet dolmalık kabak
1 baş kuru soğan
100 gr. kıyma
1 baş kuru sarımsak
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı kırmızıbiber
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
100 gr. bulgur,1 çay bardağı sıvıyağ
1 adet limon, Yeterince su ve tuz

Tarifi
Soğan ve sarımsaklar ince ince doğranır. Kıyma, soğan ,sarımsak, tuz, karabiber, kırmızıbiber, salça, yarım bardak su, yarım bardak yağ ile karıştırılıp bulgur ile yoğrulur. Yıkanmış ve içleri oyulmuş kabakların yarısına kadar hazırlanan karışımdan konur ve ağzı bir dilim domatesle kapatılarak tencereye dizilir.Üzerine artan yarım bardak yağ dökülür. Tencerenin genişliğine göre üstünü örtecek şekilde su ve tuz ilave edilir. Yemek kaynamaya başlayınca altı kısılır ve yarım saat pişirilir. Kabak pişince bir tatlı kaşığı ekşi ilave edilir bir taşım daha kaynatılarak suyu süzülüp servis yapılır.

Firikli Acur Dolması

firikli acur dolmasi

Yapılışı
Malzeme

500 gr. yağlı kıyma
1 kaşık domates salçası-biber salçası
250 gr. bulgur, 250 gr. firik
2 kg. acur
2 baş kurusoğan
1 baş sarımsak
Tuz,kırmızıbiber,karabiber
Yeteri kadar su

Tarifi
Acurlar yıkanır, başları kesilir, acurun acı kısmı gidene kadar oyulur. Oyulan acurların içine karabiber ve tuz karışımı sürülür. Bir kap içerisine bulgur, firik, et, salçalar, ince doğranmış soğan ve sarımsaklari tuz, karabiber ve kırmızıbiber konarak biraz yoğrulur. Hazırlanan bu karışım acurların içine yarısını biraz geçecek şekilde doldurulur.Önceden kesilen acur başları ile acurların ağzı kapatılarak tencereye dizilir. Dolmanın yüzüne çıkacak şekilde su konur. Suyuna bir parça tuz atılır ve ocağa konur. Kaynamaya başladığında ocağın kısılır ve dolmalar pişinceye kadar kısık ateşte bekletilir. Servise sunulur.

Haylan Kabağı Dolması

haylan kabagi dolma

Yapılışı
Malzeme

500 gr. yağlı kıyma
3 kg. haylan kabağı
2 su bardağı pirinç
1 adet kuru soğan
1 yemek kaşığı biber salçası
1 baş sarımsak
Karabiber, kırmızıbiber
2-3 limonun suyu veya limon tuzu
Yeteri kadar su, tuz

Tarifi
Kabakların kabukları kazınır ve içleri oyularak yıkanır. Bir kapta kırmızı biber, tuz, karabiber karıştırılarak kabakların içlerine sürülür. Diğer tarafta pirinç yıkanır, içine kıyma, ince doğranmış soğan, sarımsak, salça, karabiber, tuz, kırmızıbiber ve biraz limon suyu konarak iyice karıştırılır.
Yapılan bu karışım her kabağın yarısına gelecek şekilde doldurulur ve ağzı bir dilim domatesle kapatılarak tencereye dizili ve ocağa konur. Kaynamaya başladığında ocak kısılır ve pişmeye bırakılır. Pişmeye yakın üzerine limon suyu yada suda eritilmiş limontuzu konur. Bir iki taşım daha kaynadıktan sonra ocaktan alınır. Yemek servise hazırdır.

Yaprak Sarması


yaprak sarmasi

Yapılışı
Malzeme

300 gr. yağlı kıyma
500 gr. sarmalık yaprak (asma veya bağ yaprağı)
500 gr. pilavlık bulgur
3 baş kuru soğan
1 baş sarımsak
1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
Karabiber, kırmızıbiber, tuz
Yeterince su

Tarifi
Tencereye yaprakları haşlamaya yetecek kadar su konur ve kaynatılır. Kaynayan suya atılan yapraklar fazla yumuşak olmayacak şekilde haşlanır. Daha sonra suyu süzülerek bir kenara alınır. Diğer tarafta bir kap içerisinde pilavlık bulgur, ince doğranmış soğan ve sarımsak, salçalar, kıyma, tuz, karabiber, kırmızıbiber 2 bardak suyla iyice karıştırılır. Bu karışım özenle yaprakların içine konarak sıkı bir şekilde sarılıp tencereye sıkı bir şekilde dizilir. Üzerine sarmaları bir parmak geçecek şekilde su konur, birazda tuz ilave edilir. En üstüne dolma taşı veya ters çevrilmiş bir tabak konarak kaynamaya bırakılır. Kaynamaya başlayınca altı yemeğin altı kısılıp pirinç ve yapraklar pişene kadar bekletilir. Yemek servise hazırdır.

Karışık Yaz Dolması

yaz dolmasi

Yapılışı
Malzeme

Patlıcan, biber ve doma;
400 gr. yağlı kıyma, 500 gr. pirinç
4 baş kuru soğan
1-2 baş sarımsak
1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
10 dolmalık biber
10 dolmalık patlıcan
10 orta boy domates
3 limonun suyu yada biraz limon tuzu
Karabiber, kırmızıbiber, tuz, Yeterince su

Tarifi
Patlıcanlarr oyulur, yıkanır. Oyulan patlıcanlar su içerisinde 10-15 dk. bekletildikten sonra suyun içerisinden alınarak bir diğerleriyle birlikte bir kenara alınarak bekletilir. Geniş bir kap içerisinde yıkanmış pirinç, kıyma, ince doğranmış soğan ve sarımsak, salçalar, tuz, karabiber, kırmızıbiber, limon suyu yada limon tuzu ile bir bardak su konarak iyice karıştırılır. Hazırlanan bu karışım oyulan sebzelerin içine fazla sıkı olmayacak şekilde doldurulur. Ağızları bir dilim domatesle kapatılarak tencereye en altta patlıcan, daha sonra biber ve domatesler olacak şekilde sıkıca dizilir.Üzerine biraz tuz eklenerek dolma taşı yada ters çevrilmiş tabak konur. Dolamaları bir parmak geçecek şekilde su ekleyip kaynamaya bırakılır. Kaynamaya başlayınca altı kısılarak pişmeye bırakılır. Pişmeye yakın ekşisi konur ve 5-10 dakika daha pişirilir. Yemek servise hazırdır.

Mumbar

mumbar

Yapılışı
Malzeme

4 adet koyun mumbarı
300 gr. orta yağlı kuzu kıyma
2 bardak bulgur
2 çorba kaşığı domates salçası
2 yemek kaşığı pulbiber
Yeterince tuz, karabiber, tarçın
1 ince doğranmış soğan
10 diş ezilmiş sarımsak
2 bardak et suyu

Tarifi
Mumbarlar iyice yıkanarak tersi çevrilir. Tersi çevrilen mumbarlar tuzla iyice ovalanarak temizlenir. Temizlenen mumbarlar bir tencerede tuzlu suyun içinde 3 saat dinlendirilir. Kıyma, bulgur, salça, karabiber, tuz, tarçın, soğan, sarımsak karıştırılarak 10 dakika yoğurulur. Bu karışım bir huni yardımı ile mumbara doldurulur ve mumbarlar düdüklü tencereye dizilir. 2 bardak et suyu içine 1 kaşık salça ve biraz pulbiber, yeteri kadarda su konarak sos haline getirilir ve mumbarların üzerine dökülür. Kısık ateşte 30 dk. pişirildikten sonra servis yapılır.

Kaynak
Gülgeceler - avatarı
Gülgeceler
Ziyaretçi
7 Mart 2013       Mesaj #9
Gülgeceler - avatarı
Ziyaretçi
Gaziantep Sebze Yemekleri Tarifi

Karnıyarık

karniyarik

Yapılışı
Malzeme

250 gr. kıyma
4 baş kuru soğan
1 baş sarımsak
1 çorba kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı domates salçası
2 adet domates
4 adet yeşil biber
125 gr. margarin
1 kg. su

Tarifi
Patlıcanlar soyulur tüm olarak sıvı yağda kızartılır. Daha sonra bir tepsiye dizilerek içleri doldurulacak şekilde ortadan açılır. Margarin bir tencereye konur ve sırayla kıyma kavrulduktan sonra biber, domates ve salça konur. 1 kg su ilave edilip 15 dakika kaynatılır. Bu karışım açılmış olan patlıcanların içine doldurulur. Daha sonra üzerine domates ve biber konup 15 dakika fırında pişirilir. Yemek servise hazırdır.

İmam bayıldı

imambayildi

Yapılışı
Malzeme

5 adet patlıcan
5 adet domates
3 adet kurusoğan
2 baş kuru sarımsak
5 adet yeşilbiber
1 yemek kaş. domates salçası
100 gr. çam fıstığı
1 kg. ayçiçek yağı
Tuz, karabiber, pulbiber

Tarifi
Soğan, domates, yeşilbiber ince ince doğranır. Az miktar yağda sırasyla çam fıstığı, soğan, domates, biber, sarımsak eklenerek kavrulur ve salça ilave edilir (sos hazırdır). Patlıcanlar boydan hafifçe bıçakla yarılır. Daha sonra yağa konarak iyice soldurulur. Kızaran patlıcanlar yağdan alınıp fırın tepsisine dizilerek içleri genişletilir. Hazılanan sos patlıcanların içine doldurulur. Patlıcanların üzerine ince kıyılmış birer parça domates ve biber süs olarak konur. Fırında hafifçe ısıtılıp servis yapılır.

Borani

borani

Yapılışı
Malzeme

500 gr. pancar
1 baş kuru soğan
200 gr. yağsız kıyma
100 gr. loglaz
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı margarin
Yeterince su

Tarifi
Önce pancar iyice yıkanıpp bütün olarak bir tencerede 2-3 dk. haşlanır. Haşlanan pancarlar bir süzekte iyice süzülür. Pancarlar istenilen büyüklükte doğranır. Diğer tarafta et yağ ile biraz kavrulur. Kavrulan etin içine diş diş doğranmış soğanlar konup biraz daha kavrulur ve içine salçası konup karıştırılır. Bir gün önceden ıslatılan loğlazlar kavrulan etin içine aılır. Üzerine 3 bardak su ilave edilerek lağlazlar pişene kadar kaynatılır. Loğlazlar piştikten sonra doğranmış pancar yemeğin içine konur ve 1-2 taşım kaynatılır. Yemek servise hazırdır.

Pirpirim aşı

pirpirim asi

Yapılışı
Malzeme

300 gr. kuru pirpirim (Semiz otu)
200 gr. nohut büyüklüğünde doğranmış et
100 gr. mercimek
50 gr. loğlaz
2 adet kuru soğan
10-12 diş sarımsak, 2 limonun suyu
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
100 gr. nohut, 50 gr. bulgur
Tuz, biber, nane, yağ, Yeterince su

Tarifi
Küçük küpler halinde doğranmış etler bir tencereye konarak suyunu bırakması sağlanır. Bu ete yağ,ince doğranmış soğan ilave edilir ve orta ateşte soğan bira solunca domates ve biber salçası konur. Bunlarla da biraz soldurulduktan sonra üzerine biraz sıcak su konup kaynatılır. Ayrı kaplarda mercimek, nohut, bulgur ve loğlaz ayrı ayrı haşlanır, suyu dökülür ve sıkılır. Kurutulmuş pirpirim suyu iyice koyulaşıncaya kadar haşlanır, suyu dökülür ve sıkılır. Kaynayan salçalı, kıymalı sıyın içine; pirpirim, nohut, mercimek, bulgur ve loğlaz ile dövülmüş sarımsak katıp tekrar pişirilir. Tuzu ilave edilir, ekşisi konur ve ocağın altı kapatılır. Servis tabağına alındıktan sonra üzerine yağ, kırmızı biber ve nane ile süs yapılır.

Kabak Musakka

kabak musakka

Yapılışı
Malzeme

1 kg. taze kabak
500 gr. az yağlı kıyma
150 gr. yeşil biber
3 adet kuru soğan
4 adet domates
1 yemek kaşığı salça
2 çay kaşığı yağ
Az su

Tarifi
Kabaklar halka şeklinde doğranıp yağda kızartılır ve fırın tepsisine dizilir. Öte yandan az yağla kıyma kavrulur. Kıymaya soğan, yeşil biber yeterince tuz, salça ve su konup kaynatılır. Bu malzeme tepsideki kabağın üzerine boşaltılır. Üzerine halka şeklinde kesilmiş domates dizilir. Fırında domatesler kızarana (yaklaşık 30 dk.) kadar pişirilir. Yemek servise hazırdır.

Domates Tavası

domatava

Yapılışı
Malzeme

500 gr. iri kıyma
2,5 kg. domates
2 tane patlıcan (isteğe bağlı)
100 gr. yeşil biber
3 büyük soğan
1 yemek kaşığı biber salçası (isteğe bağlı)
Tuz,karabiber,yenibahar
1 demet maydanoz

Tarifi
Kıyma ocağa konup suyunu salıp çektirdikten sonra, yağ ve doğranmış soğanı koyup sote edilir. Bu malzemenin içine ince kıyılmış yeşil biberlerde ilave edilip onunla da biraz daha kavrulur. Biber salçası da bu aşamada konur. Eğer konacaksa soyulup tavla zarından iri doğranmış patlıcanı da koyup sote etmeye devam edilir. Kabuğu soyulmuş, doğranmış, çekirdekleri çıkarılmış domateslerde ilave edilir. Tuzu ve karabiberi atılıp pişmeye bırakılır. Servis yapılırken üzerine ince kıyılmış maydanoz ve biberle süsleme yapılır.

Saçma Tavası

sacma tavasi

Yapılışı
Malzeme

500 gr. zırh (iri bıçak) kıyması
500 gr. patates
1 veya 2 patlıcan
3 büyük boy domates
Tuz,kırmızıbiber
1 büyük soğan
2 tane yeşilbiber
10 diş sarımsak
karabiber, yenibahar, yağ

Tarifi
Bütün malzemeler doğranır,baharatlarda eklenerek karıştırılır. Bu malzeme 3-4 cm. yüksekliğinde olan bir tepsiye konarak tepsi fırına konur. 1 saat piştikten sonra fırından çıkan yemek servise hazırdır.

Öcce

occe

Yapılışı
Malzeme

6 demet maydanoz
6 yumurta
½ kg. taze soğan
½ kg. taze sarımsak
80 gr. un
Yarım kaşık tuz
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı kırmızı biber

Tarifi
Taze soğan ve sarımsak ince ince kıyılır. Derin bir kase içine kıyılmış maydanoz, taze soğan, sarımsak, un, tuz, kimyon, karabiber, kırmızı biber konarak yumurtalar kırılır. Malzemeler iyice çırpılır. Kızarmış yağa bir yemek kaşığı karışımdan koyarak pembe renk alan kadar kızartılır. Tüm karışım bu şekilde kızartıldıktan sonra servis yapılır.

Bakla Yemeği

bakla yemegi

Yapılışı
Malzeme

500 gr bakla
300 gr taze sarımsak
300 gr doğranmış et
1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
2 lt sıcak su
1 fincan zeytinyağı
2 tane orta boy kuru soğan
Yeterince tuz

Tarifi
Kuşbaşı et tencerede kendi suyunu bırakıp tekrar çekinceye kadar kavrulur. Kavrulan etin üzerine zeytin yağı ve küçük doğranmış soğanlar ilave edilerek biraz daha kavrulur. Soğanlar yumuşayınca salça ve sıcak su eklenerek iyice pişirilir. Diğer tarafta baklalar yıkanıp ayıklanır. Ayıklanmış baklalar 2 cm uzunluğunda doğranır. Sarımsaklar ayıklanarak beyaz kısımları enine 2 cm uzunluğunda doğranır. Pişen etin üzerine önce baklalar ilave edilerek yumuşayıncaya kadar pişirilir. Daha sonra sarımsaklar ilave edilerek pişirilir. Arzu edilirse sarımsaklı yoğurt ile servis yapılır.

Etli Bamya

etli bamya

Yapılışı
Malzeme

300 gr kuşbaşı et
1 / 2 kg bamya
2 baş kuru soğan
3 adet domates
2 adet yeşil biber
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay kaşığı limon tuzu
1 yemek kaşığı salça (biber domates karışık)
akşamdan ıslatılmış
1 su bardağı nohut, yeterince tuz ve su

Tarifi
Akşamdan ıslatılmış 1 su bardağı nohuda su ilave edilerek yumuşayıncaya kadar pişirilir. Ayrı bir tencerede etler yağ ile birlikte yumuşayıncaya kadar pişirilir. İçine soğan ilave edilerek pembeleşinceye kadar kavrulur ve üzerine küp şeklinde doğranmış domatesler ve doğranmış biberler ilave edilir. 1 yemek kaşığı salça ve yeterince tuz katılıp karıştırılır. Nohut süzdürülür ve bamya ile birlikte pişen etin üzerine ilave edilip üzerini kaplayacak şekilde su konulur. Bir taşım kaynadıktan sonra 1 çay kaşığı limon tuzu ilave edilir. Bamyalar piştikten sonra ocaktan alınır ve sıcak olarak servise sunulur.

Kabaklama

kabaklama

Yapılışı
Malzeme

300 gr paça et
100 gr nohut
1 kg kış kabağı
2 yemek kaşığı karışık salça
1 çay bardağı limon suyu
Yeterince tuz
1/ 2 çay bardağı yağ
Kuru nane, Yeterince su

Tarifi
Kabakların dış kabuğu soyulup içi temizlenip, kuşbaşı büyüklüğünde doğranır. Kabaklar kararmaması için suya konur. Diğer yandan bir gün önceden ıslanmış nohut ile et yumuşayıncaya kadar pişirilir. Bunların üzerine sonra salça limon suyu tuz ve kabaklar ilave edilir. Kabak etler pişince üzerine yağda ıslanmış ıslatılmış biber ve nane ile süslenir ve sıcak servis yapılır.


Kaynak
Gülgeceler - avatarı
Gülgeceler
Ziyaretçi
7 Mart 2013       Mesaj #10
Gülgeceler - avatarı
Ziyaretçi
Gaziantep Yoğurtlu Yemek Tarifi

Yoğurtlu Yuvarlama

yuvarlama1

Yapılışı
Malzeme

500 gr. pirinç
300 gr. yağsız çiğköftelik et
1 baş kurusoğan
500 gr. kemikli yada parça et
1 bardak nohut
3 bardak süzülmüş yoğurt
1 yumurta
1 yemek kaş. un
Yeteri kadar su
Yağ, nane, tuz, karabiber

Tarifi
Pirinç yıkanıp süzgeçe konur. Soğan ince ince doğranır. Et, yıkanmış pirinç, tuz ve karabiber bir kapta karıştırılıp et makinasının 1 numaralı süzeğinde çekilir. Çekildikten sonra, yuvarlanacak kıvama gelinceye kadar yoğrulur ve üzeri ıslak bir bezle örtülür. Hamurdan alınan ceviz büyüklüğündeki parça elde bir 10-15 cm. uzunluğunda bir çubuk haline getirilir. Sonra 0.5 cm. uzunluğunda minik parçalara bölünür.Bu parçalar avuçların için yuvarlanıp top haline getirilir.
Tüm hamuru yuvarladıktan sonra kaynayan bir su tenceresinin üzerine oturtulmuş süzgeçe konarak fazla pişmeyecek şekilde haşlanır. Haşlanan yuvarlamalar iyice soğutulur. Diğer taraftan kemikli et nohutla pişirilir ve yuvarlamalar içine atılır. Yemeğin yoğurdu ayrı bir tencerede içine yumurta ve un konarak iyice çırpıldıktan sonra pişirilir. Kaynamaya yakın diğer malzeme yavaş yavaş yoğurdun içine konur. Bir taşım kaynadıktan sonra ocak kapatılır. Bir tavada yakılmış ve üzerine kuru nane dökülmüş yağ pişen yemeğin üzerine dökülür.Yemek servise hazırdır.

Şiveydiz

siveydiz

Yapılışı
Malzeme

250 gr taze sarımsak
250 gr kuzu eti
500 gr süzme yoğurt
2 adet yumurta
50 gr un
150 gr nohut
1 paket margarin yağı
10 gr tuz
20 gr nane
250 gr taze soğan

Tarifi
Tencereye kuşbaşı et konularak hafifçe tavlanır, tuz ve su ilave edilerek haşlanmaya bırakılır. Et piştikten sonra içine önceden haşlanmış nohut ilave edilir. Hafif iri ve çapraz şekilde doğranmış soğan ve sarımsak (baş kısımlarını hafif iri doğrayarak) et ve nohuda ilave edilir.
Biraz piştikten sonra bir tencereye süzme yoğurt, yumurta ve un konularak hafif ateşte sürekli çırparak pişirilir. Piştikten sonra diğer tenceredeki malzemeyi yoğurda boşaltarak bir taşım kaynatıp ocağın altı kapatılır. Daha sonra bir tavaya yağ konulup kavrulduktan sonra içine nane katılarak yemeğin üzerine gezdirilir ve yemek servise sunulur. Not: bir gece önceden ıslatılmış nohut olursa et ile birlikte haşlanabilir. Margarin yerine sıvı yağda kullanılabilir.

Sarımsak Aşı

sarimsak asi

Yapılışı
Malzeme

1 kg. taze sarımsak
500 gr. orta yağlı kuşbaşı et
1 kg. süzülmüş yoğurt
1 çorba kaşığı un
1 adet yumurta
1 su bardağı nohut
1 çorba kaşığı zeytinyağı
1 tutam hasbir (safran)
Yeterince tuz, nane, su

Tarifi
Önce et tencerede kavrulur, içine tuz ve su ilave edilip, nohudu konur. Nohut ve et yumuşayıncaya kadar pişirilir. Sarımsaklar 2-3 cm. uzunluğunda doğranmış şekilde tencereye eklenir. Sarımsak çabuk pişeceğinden ocaktan almadan birkaç dakika önce ayrı bir kapta yoğurt, un ve yağ iyice çırpılır.
Pişen yemeğin suyundan bir bardak eklenerek karıştırılır. Bu karışım yemeğin içine aktarılır. Aktarma sırasında yemek sürekli karıştırılır. Kaynamaya başlar başlamaz ocaktan alınır ve üzeri kızdırılmış yağlı hasbirle süslenip servis yapılır.

Yoğurtlu Patates

yogurtlu patates

Yapılışı
Malzeme

500 gr. az yağlı parça et
1 su bardağı nohut
1 kg. patates
3 su bardağı süzülmüş yoğurt
1 yumurta
1 yemek kaşığı un
1 çay kaşığı tuz
Yağ, Haspir (isteğe göre kuru nane)
Yeteri kadar su

Tarifi

Doğranmış etler akşamdan ıslanmış nohutla birlikte tuz ve su konarak iyice haşlanır. Daha önceden küp şeklinde doğranmış patatesler ilave edilerek patatesler iyice yumuşayıncaya kadar pişirilir.
Diğer tarafta yoğurdun içine yumurta ve un ilave edilip iyice çırpılır. Sürekli karıştırılarak bir taşım kaynatılır.Daha sonra et, nohut, patatesin içine katılarak 1-2 taşım kaynatılıp ocaktan alınır. Üzerine ısıtılan yağ ve haspir dökülür. Yemek servise hazırdır.

Yoğurtlu Bakla

yogurtlu bakla

Yapılışı
Malzeme

250 gr. kuzu eti
250 gr. taze sarımsak
2 su bardağı süzme yoğurt
500 gr. bakla
1 yemek kaşığı un
1 çay bardağı nohut
1 tatlı kaşığı haspir
2 adet yumurta
125 gr. margarin
Biraz tuz ve yeteri kadar su

Tarifi
Et bir tencereye konarak ateşte tavlanır. Et tavlandıktan sonra tuz, nohut ve 2 lt. su ilave edilerek kaynamaya bırakılır. 1,5 cm. uzunluğunda doğranmış ve ayıklanmış bakla suyu kaynamakta olan ayrı bir tencerede hafif haşlanır. Bakla hafif haşlandıktan sonra içine 1,5 cm. uzunluğunda doğranmış taze sarımsak ilave edilip pişirilir.
Pişen bakla ve sarımsak süzgeçten geçirilerek pişmiş olan ete ilave edilip bir taşım kaynatılır. Ayrı bir tencerede yoğurt,un ve yumurta karıştırılarak pişirilir. Kaynamaya yakın diğer malzemeler yoğurdun içine boşaltılır. Bir tavada margarin eritilerek üzerine haspir eklenir ve yemeğe dökülür. Yemek servise hazırdır.

Börek Çorbası

borek corbasi

Yapılışı
Malzeme

100 gr. kıyma
750 gr. kuşbaşı et
1 kg. süzme yoğurt
500 gr. un
250 gr. nohut
125 gr. zeytinyağı
1 adet yumurta akı
Tuz, karabiber, nane
Yeterince su

Tarifi
Kıyma önce 2 yemek kaşığı yağ ile tavada kavrulur. Soğanlar ince ince doğranarak tavanın içine eklenir. Soğanlarda kav rulunca ocaktan indirilir ve soğumaya bırakılır. Bir kap içine un, soğumuş olan kıyma ,karabiber, tuz be bir bardak su konarak sert bir hamur elde edinceye kadar yoğrulur. Elde edilen hamur üzeri ıslak bir bezle örtülerek 10-15 dk. dinlendirilir. Dinlen dirilen hamur 8 parçaya ayrılarak bezeler yapılır. Bezeler elle 1-2 cm. kalınlığında açılır ve bıçakla tavla zarı büyüklüğünde küçük küçük doğranır. Doğranan böreklerin üzerine un serpi lerek 6 saat dinlenmeye bırakılır.

Diğer tarafta kuşbaşı etler bir tencerede 2 yemek kaşığı yağ ile kavrularak akşamdan ıslatılan nohut ve 1,5 lt. su eklenerek kısık ateşte kaynamaya bırakılır. Ayrı bir tencerede yoğurt,1adet yumurta akı ve bir bardak su ile iyice çırpılır. Daha sonra ocağa konarak kaynayın caya kadar karıştırılır. Pişmiş et ile nohut azar azar ilave edilir. Hemen arkasından 6 saat dinlenmiş olan böreklerin unu elenerek (unsuz olarak) kaynamakta olan yemeğin üzerine boşaltılır. Yemek ocakta 1 taşım daha kaynatılır ve kızdırılmış yağ ve nane ile yapılan sos yemeğin üzerine dökülüp servis yapılır.


Kaynak