Arama

Bios - Tek Mesaj #3

Keten Prenses - avatarı
Keten Prenses
Kayıtlı Üye
13 Aralık 2008       Mesaj #3
Keten Prenses - avatarı
Kayıtlı Üye
Bios Nedir?

BIOS Nedir? Ne işe yarar?
Şimdi sizlere BIOS'un ne olduğunu nasıl kullanılacağını anlatmaya çalışacağız...
BIOS, her bilgisayarda bulunan, bilgisayarımızın donanım özelliklerini denetleyen, işletim sisteminden bağımsız bir yazılımdır..
BIOS 'un açılımı "Basic Input/Output System" yani "Temel Giriş/Çıkış Sistemi". Anakartımızın üzerindeki bir bellek yongasında yer alan bu yazılım, henüz sabit diskimize erişmeden bilgisayarımızın yapabileceklerini belirler. Bilgisayarlar da BIOS, klavyeyi, monitörün ekranındaki görüntüyü, disk ve disket sürücüleri, seri bağlantıları denetlemek ve donanımla ilgili daha pek çok işlevi yerine getirmek için gerekli kodları içerir. Bilgisayarınızı kapatsanız bile BIOS 'un içindeki bu bilgiler silinmez. Çünkü anakartın üzerinde BIOS 'unuzu besleyen bir pil mevcuttur..
Bilgisayarınızın Tak Çalıştır (Plug'n Play) veya ACPI özelliğine sahip olabilmesi için işletim sisteminden önce BIOS 'un bu özellikleri desteklemesi gerekir. BIOS aynı zamanda donanımınız ile işletim sisteminiz arasında aracılık yapar..

BIOS Ayarları
BIOS ayarlarını yapabilmemiz için bilgisayarımız açılırken BIOS SETUP 'a girebilmeniz için bir klavye kombinasyonu ekrana gelir. Bu genelde "DEL veya F2" tuşları olur. Ekrana gelen mesaj ekrandan silinmeden belirtilen tuşlara basılmalıdır (Eğer kaçırırsanız bilgisayarı tekrar başlatmanız gerekmektedir).
BIOS yazılımının anakartınızın özelliklerine göre değiştiğini unutmamanız gerekir. BIOS SETUP ana menüsü her bilgisayarda aynı olmaz ama içerikleri aynıdır..
BIOS SETUP ' a ilk girdiğimizde ana menü ile karşılaşacaksınız. Klavyedeki ok tuşları ile bu menü seçenekleri arasında dolaşabilirsiniz. ENTER tuşu ile ana menüdeki başlıkların içerisine girebilirsiniz.
Son düzenleyen _Yağmur_; 16 Şubat 2016 14:58 Sebep: sayfa düzeni
Quo vadis?