Arama


Keten Prenses - avatarı
Keten Prenses
Kayıtlı Üye
20 Şubat 2009       Mesaj #5
Keten Prenses - avatarı
Kayıtlı Üye
Uçarak Gelen Hastalıklar !

sivrisinek2Yaz geldi ve her tarafı sivrisinek sardı. Nerde olursam olayım gelip beni buluyor ve sokuyorlar. Diyelim ki AIDS'li bir hastayı soktu sivrisinek ve geldi sizi ısırdı... Size ne gibi tehlikeler bekliyor.

Aile Hekimliği Uzmanı, Clinica Gayrettepe Tıbbi Direktörü Dr. Eren Eroğlu`nun yazısı ...

AIDS'IN BULAŞMA YOLLARI

Sivrisinek sokması ile AIDS'e sebep olan HIV virüsü bulaşmaz. HIV'in insanlara bulaşması başlıca;

1. Cinsel ilişki ile

2. Vücudunda HIV bulunan birinin kanı bulaşan enjektör yada cerrahi aletin tekrar kullanılması yada batması ile

3. HIV taşıyıcısı anneden doğan bebeğe hamilelik veya doğum sırasında veya emzirme ile

4. Kontrolü yapılmamış mikroplu kan ve kan ürünleri verilmesi ile olur.

5. Kanamaya sebep olabilecek kuvvetli öpüşmeler de bulaşma yollarından biridir.

Buna karşın günlük normal el sıkma, aynı tuvaleti kullanma, ayni bardaktan su içme, hapşırma ve öksürme ile hastalık insandan insan geçmez.

Bir hastalığın sivrisinek aracılığı ile bulaşabilmesi için o hastalığa sebep olan mikrobun sivrisineğin vücudunda gelişimini sürdürüyor olması yada yaşamını devam ettirebilmek için uygun ortamı bulması gerekir. HIV bu mikroplardan biri değildir; fakat sivrisinek kanalı ile dünya üzerinde yayılan ve çok önemli sağlık sorunlarına sebep olan birçok hastalık vardır.

SİVRİSİNEK İLE GEÇEN EN ÖNEMLİ HASTALIK, “SITMA”

Ülkemiz için bu hastalıkların en önemlisi sıtmadır. Sıtma paraziti sivrisineğin vücudunda gelişimini tamamlayarak başka insanları hasta edebilecek yeteneği kazanır. Özellikle Güneydoğu Anadolu ve Güney Anadolu bölgelerimiz sıtmanın sık görüldüğü bölgelerdir.

Bunun yanında Afrika ve Güney Amerika'nın tropikal bölgelerinde önemli ölçülerde hastalığa ve ölüme sebep olan sarı humma da sivrisinek yolu ile insanlara bulaşan bir hastalıktır Bu hastalığın kontrolü için Dünya Sağlık Örgütü tarafından sıkı kurallar konulmuştur. Aşı olmayan hiç kimse hastalığın hüküm sürdüğü ülkelere seyahat edemez.

Sıtma ve Sarı Humma'dan başka Dang Humması, Rift Valley Humması, Chikungunya Hastalığı, Japon Ensefaliti, Batı Nil Humması, Lenfatik Filariazis de sivrisinek aracılığı ile yayılan hastalıklar arasında sayılır. Bu hastalıkların adları bizde çok bilinmese de dünya üzerinde önemli sağlık sorunlarına sebep olurlar.

ÇÖZÜM SİVRİSİNEK YATAKLARINI TEMİZLEMEKTE

Tüm bu hastalıklara engel olma yollarının başında sivrisinek yataklarını yok etmek gelir. Bu konuda ne kadar etkili olunabileceği şüphe götürür; ama en azından yerleşim bölgelerine yakın durgun su birikintilerinin giderilmesi ve uygun ilaçlamalar ile insanların yoğun yaşadığı yerlerdeki sinek yoğunluğunun azaltılması önemli bir başlangıç sayılır.

Böyle çalışmaların yapılmadığı kırsal bölgelerde ise korunma kişinin kendi sorumluluğuna düşer. Açık mekanlarda cibinlik, sivrisinek kovucu losyonlar en etkili metotlardır. Kapalı alanlarda ise böcek öldürücü haşere ilaçları başarı ile kullanılabilir. Sağlıkla kalın



SORULARINIZ İÇİN:

Kaynak :
Quo vadis?