Arama


sahillerindostu - avatarı
sahillerindostu
Ziyaretçi
28 Mart 2009       Mesaj #50
sahillerindostu - avatarı
Ziyaretçi
"Orkinos avcılığı durdurulsun"
Orkinos avlayan ülkelerin diplomatları Barselona'da mavi yüzgeçli orkinos türü için kararlaştırdıkları “iyileştirme planı”nı tartışmak için toplanırlarken, Greenpeace bu balıkçılığın durdurulmasını talep ediyor.

Greenpeace Akdeniz Denizler Kampanyası sorumlusu Banu Dökmecibaşı, “Bilimsel tavsiyelerle karşılaştırıldığında sözü edilen plana “iyileştirme planı” yerine “balıkçılığın intihar sözleşmesi” demek daha doğru olur” dedi ve ekledi, ”Faydasız ve anlamsızlık üzerinden uygulama detaylarını tartışarak zaman kaybetmek yerine hükümetler biran önce mavi yüzgeçli orkinos balıkçılığını durdurmalıdır; ve ancak söz konusu avcılığın yönetimi bilimsel temellere dayandırıldıktan, balıkçılık kapasitesi sürdürülebilir seviyelere çekildikten ve tüm deniz canlılarının yumurtlama alanları deniz rezervi ilan edilerek koruma altına alındıktan sonra yeniden başlatılabilir”.
Mavi yüzgeçli orkinos yönetimi, Türkiye'nin de üyesi olduğu hükümetlerarası bir organizasyon olan Uluslararası Atlantik Orkinoslarını Koruma Komisyonu (ICCAT)'na ait.
Greenpeace uzmanları, yıllar boyunca ICCAT kendi biliminsanlarının tavsiyelerini gözardı etti ve stoklar için güvenli rakkamların çok üzerinde av kotalarına karar verdiğini söylüyor ve ekliyorlar "2006 yılından beri biliminsanları mavi yüzgeçli orkinos stoklarının acınası durumu hakkında uyarıda bulunuyorlardı ve 15,000 tonun üzerinde avlanılmaması gerektiğini, bu canlıların yumurtlama alanlarında en kritik zamanları olan mayıs ve haziranda avlanmamaları gerektiğini savunuyorlardı. Her yıl yumurtlama alanları endüstriyel balıkçı filolarının istilasına uğramasının dışında, 2007'de tahmin edilen av miktarı 61,000 tondu , yani o yıl karar verilen yasal kotanın iki katı ve stokların tükenmeden avlanabilmesi için tavsiye edilen av miktarının ise dört katıydı."

Greenpeace uzmanları, son durumu ise şöyle özetliyor:"Kasım 2008'de yapılan 16. ICCAT Özel Toplantısı'nda Avrupa Birliği önerisi ile Doğu Atlantik ve Akdeniz mavi yüzgeçli orkinos av kotasını 2009 yılı için 22,000 ton olarak kararlaştırıldı. Bu miktar bilimin önerdiği sürdürülebilir rakkamlardan %47 daha fazladır. ICCAT kendi üyelerini kendi paylarına düşen kotalardan gönüllü olarak indirim yapmaya çağırdı.
2008'de ICCAT'in performansını değerlendirmek için bağımsız bir panel görevlendirildi. Bu panel, mavi yüzgeçli orkinos balıkçılığı yönetiminin Akdeniz genelinde uluslararası bir rezalet olarak görüldüğünü, bu nedenle de orkinos avcılığının acilen dondurulması gerektiği tavsiyesinde bulundu."
Greenpeace aşırı sömürülmüş dünya denizlerinin ve okyanuslarının iyileşebilmesi ve orkinos ve diğer canlıların aşırı avlanılmasına karşı uzun vadeli çözüm olarak, dünya denizlerinin %40’ını kapsayacak tamamen kapalı deniz rezervleri ağının oluşturulması için kampanya yürütüyor.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 21 Şubat 2019 00:10