Arama

Winston Churchill - Tek Mesaj #3

ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
10 Mayıs 2008       Mesaj #3
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye

Sir Winston CHURCHILL

Ad:  Winston Churchill3.jpg
Gösterim: 1290
Boyut:  53.7 KB

(1874 1965)

Sir Winston Leonard Spencer Churchill, II. Dün­ya Savaşı'nda Nazi Almanya'sının yenilme­sinde büyük rolü olan önemli bir İngiliz devlet adamıdır. 1940'ta başbakanlık görevini üstle­nen Churchill, ülkesine yönelen Alman tehli­kesi sırasında, güçlüklere boyun eğmedi ve İngiliz halkını durmadan uyararak yüreklen­dirmeye çalıştı (bak. İkinci Dünya Savaşı).

Churchill Oxfordshire'de doğdu. Marlborough dükünün torunu, Muhafazakâr Parti önderlerinden Lord Randolph Churchill'in ve ABD'li Jeanette Jerome'un oğludur. Ailesi­nin ilgisizliği nedeniyle mutsuz bir çocukluk geçirdi. İngiliz soylularının okulu olan Harrow'da başarısız bir öğrenim deneyiminden sonra, Sandhurst'te Krallık Askeri Okulu'na girdi.

1894'te bu okulu bitiren Churchill orduya katıldı. Küba, Hindistan ve Sudan'daki askerli­ği sırasında gazete muhabirliği de yap­tı. 1899'da İngiltere ile Güney Afrika arasın­da çıkan savaşı sivil muhabir olarak izledi. Morning Post gazetesine yazılar gönderdi, Güney Afrikalı Boerler'in pusuya düşürdüğü bir zırhlı trenin kurtarılmasında yararlık gös­terdi. Daha sonra Boerler'e tutsak düştü. Tutsak kampından kaçmayı başardı ve İngil­tere'ye bir kahraman olarak döndü.

Churchill 26 yaşındayken Oldham bölge­sinden seçimlere katıldı. Muhafazakâr Parti' den milletvekili seçilerek parlamentoya girdi. 1904'te görüş ayrılığı yüzünden Muhafazakâr Parti'den ayrıldı ve Liberal Parti'ye geçti. 1906'da sömürgelerden sorumlu devlet baka­nı yardımcısı olarak ilk kez kabineye giren Churchill, çeşitli resmi görevlerin ardından, 19H'de deniz kuvvetleri bakanlığına atandı.

Churchill donanmayı güçlendirmek ve gü­nün koşullarına uydurmak için büyük bir çaba harcadı. Ağustos 1914'te savaş başladığında aynı görevde bulunuyordu. İngiltere'de ya­bancı ülkeler için yapılmakta olan tüm savaş gemilerine el koydurdu. Osmanlı İmparator-luğu'na karşı, 1915'te Çanakkale Boğazı pro­jesinin tasarlanmasında büyük ölçüde payı oldu. Amaç Boğazlar'ı geçerek müttefik Rusya'ya ulaşmak ve İstanbul'un düşmesiyle Osmanlılar'ı kısa yoldan yenilgiye uğratmak­tı. Ne var ki, İngiliz ordusu başarısızlığa uğradı. Churchill görevinden istifa ettikten sonra, bir süre Fransa'da yarbay olarak görevlendirildi. 1917'de Lloyd George'un koalis­yon hükümetinde savaş gereçleri bakanlığı yaptı. Bu arada, 1917 Ekim Devrimi'nden sonra baş gösteren İç Savaş'ta, Sovyet hükü­metine karşı savaşan Beyaz Ruslar'a ve Ukray­na'yı işgal eden Polonyalılar'a askeri destek sağladı. Bundan sonra 1919'da savaş bakanlı­ğı yaptı ve hava kuvvetlerinin sorumluluğunu üstlendi.

1922 seçimlerinden yenik çıkan Churchill 1924'te Epping'den katıldığı seçimlerde kaza­narak parlamentoya girdi. Yeniden Muhafa­zakâr Parti'ye geçen Churchill 1924–29 yılları arasında maliye bakanlığı yaptı. Bu dönemde baş gösteren işçi eylemlerine karşı sert bir tu­tum aldı ve 1926 genel grevinde baskıcı yön­temler uyguladı. 1929'da hükümet düştüğün­de Churchill de görevinden ayrıldı.

1930'larda Churchill hükümette hiçbir res­mi görev almadı. Siyaset çevrelerince çok yetenekli ama güven duyulmaması gereken biri olarak görülüyordu. Ulusal ve uluslarara­sı sorunlarla ilgili konularda parti başkanla­rıyla anlaşamıyordu. 1933'te Adolf Hitler'in Almanya'da iktidara gelmesiyle birlikte hü­kümeti Alman tehlikesine karşı uyarmak için büyük bir çaba gösterdi. Gizli yollardan elde ettiği bilgilerin sürekli olarak doğru çıkmasına karşın, hükümet Churchill'in uyarılarını cid­diye almadı. Bu arada kamuoyu da Churchill'i ulusun sözcüsü olarak tanımaya ve göreve gelmesi için baskı yapmaya başladı. Eylül 1939'da II. Dünya Savaşı'nın çıkmasıyla bir­likte bir kez daha deniz kuvvetleri bakanlığı­na getirildi. Mayıs 1940'ta hükümetin düşmesi üzerine istifa eden Neville Chamberlain'in yerine başbakanlık görevini üstlendi. Belli başlı bütün partileri bir araya toplayarak bir koalisyon hükümeti kurdu. Ağzında purosu, eliyle zafer işareti yaparak savunma hatlarını, fabrikaları, bombalanan bölgeleri dolaştı. İn­giliz halkını ve cephedeki askerleri yüreklen­direrek, cesaretin ve inancın simgesi oldu.

1941–45 arasında Churchill İngiltere, ABD ve SSCB'yi içine alacak, "büyük ittifak"ı oluşturmaya girişti. ABD Devlet Başkanı Franklin D. Roosevelt ve SSCB önderi Josef Stalin ile görüşmek üzere Washington ve Moskova'ya gitti. Başkan Roosevelt ile kurduğu yakın arkadaşlık iki ülke arasında güçlü bir askeri dayanışmanın başlamasını sağladı.

II. Dünya Savaşı'ndan sonra, İngiltere'de yapılan genel seçimde İşçi Partisi Muhafaza­kâr Parti'yi yenilgiye uğrattı. Bunun üzerine başbakanlık görevinden ayrılan Churchill muhalefet önderi olarak parlamentoda kaldı. Yerine Clement Richard Attlee başbakan oldu. II. Dünya Savaşı'ndan önce ve özellikle savaş sırasında gösterdiği yararlıklardan ötürü Churchill nişanlarla ödüllendirildi.

1951 genel seçimi sonucu kurulan Muhafa­zakâr hükümetin başbakanı oldu; 1955'e ka­dar bu görevde kaldı. 1953'te tarih ve biyog­rafi konularındaki başarılı yapıtları nedeniyle Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazandı. ABD Kongresi'nce onursal ABD yurttaşı ilan edildi.

Churchill, ülkesine yaptığı hizmetler ve güven veren kişiliği ile, 20. yüzyılın büyük devlet adamlarından biridir.
Yapıtlarından The World Crisis 1911–18 (1923-29; "Dünya Bunalımı 1911-18") ve Tür­kiye'de Çörçil Anlatıyor adıyla yayımlanmış olan The Second World War (1948-53) tüm dünyada geniş yankılar uyandırmıştır.

MsXLabs.org & Temel Britannica
Son düzenleyen Safi; 15 Aralık 2016 15:44
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!