Arama


fadedliver - avatarı
fadedliver
Ziyaretçi
29 Haziran 2009       Mesaj #8
fadedliver - avatarı
Ziyaretçi
Kolda Sinir Sıkışması Belirtileri ve Tedavisi
Vücudun herhangi bir bölümündeki sinir sıkışması, büyük bir rahatsızlığa neden olabilir ve kişinin günlük faaliyetlerini engelleyebilir.
Bu yazıda, kolda sinir sıkışması rahatsızlığını ele alarak, bu sağlık sorununu ve etkili bir şekilde kontrol altına alma yöntemlerini daha açık bir şekilde anlamanıza yardım edeceğiz.

Kolda Sinir Sıkışması Belirtileri
Kolda sinir sıkışması söz konusu olduğunda, çok belirgin bazı belirtiler vardır. Kolunuzda ya da vücudunuzun başka bir yerindeki sinirin sıkışmasını başlıca, yakıcı ve keskin bir ağrı işaret eder. Bu ağrı genelde dışarıya doğru yayılma eğilimi gösterir. Ağrıyla birlikte, başka işaretler de hissedebilirsiniz:
  • Sinirin sıkıştığı bölgede his azalması ve uyuşma
  • Sızlama hissi: Bu his, karıncalanma hissine çok benzer. Bu hissi omuzdan bileklere doğru yaşayabilirsiniz. Hatta bir ya da iki parmağınıza kadar gelebilir. Aslında bakarsanız, bu histen en çok etkilenecek olanlar baş ve işaret parmaklarınızdır.
  • Kaslarda seğirme ya da kas yorgunluğu
  • Etkilenen bölgenizde yumuşaklık
Bununla birlikte bazen, belirli bir sinirinizin sıkıştığını hissettiğinizde, ağrıdan başka bir şey hissetmeyebilirsiniz. Ne var ki bazı durumlarda, ağrı olmadan, yukarıdaki bütün belirtileri hissedebilirsiniz.

Kolda Sinir Sıkışması Nedenleri
Vücudun diğer bölümlerindeki sinirlere benzer olarak, koldaki sinir sıkışması da kasların çok sıklıkla kullanılması ve ayrıca çok fazla sıkıştırılması, gerilmesi ve sıkılması sonucu meydana gelir.
Koldaki sinirler, ilgili dokulardan fazla baskıya maruz kaldığı zaman, iltihaplanır. Sonuç olarak, normal fonksiyonunda ve en iyi durumunda çalışamaz.
Baskıdan zarar gören dokular, kıkırdak doku, hatta kaslar ve tendonlardır ve bunlar sinir sıkışmanızın nedeni olabilir. Bazen, obezite de kolda sinir sıkışmasına sebep olabilir. Bu rahatsızlık ayrıca tekrarlayan aktivitelere ve kol sakatlıklarına sahip insanlarda meydana gelir. Ya da, kolunuzu yanlış bir konumda tutuyor oluşunuz da, kolunuzdaki sinir sıkışmasının nedeni olabilir.

Kolda Sinir Sıkışması Tedavisi
Kolda sinir sıkışmasının temel tedavi yolu, fizik tedavi, istirahat ve ilaçları içerir. Ayrıca ameliyat son çare olmalıdır.

İstirahat
Zarar gören bölgenizi, yani kolunuzu dinlendirin. Fiziksel aktiviteler fazladan zarar yol açabileceği gibi durumunuzu daha da ağırlaştırabilir. Olması halinde, sık sık atel kullanmalısınız. Bu yolla, zarar gören kolunuzu dengeli ve sabit tutarak durumunuzu daha da kötüleştirebilecek hareketi azaltabilirsiniz.

Fizik tedavi
Fizik tedavi ile, sıkışan sinirinizde gözle görülür bir rahatlama hisseceksiniz. Fizik tedavi, sinirdeki baskıyı azaltmaya yarayan bir dizi güçlendirme ve esneme egzersizleri içerir. Diplomalı bir fizyoterapiste danışmanız önemlidir çünkü yanlış yapılan herhangi bir egzersizin faydadan çok zararı olur ve iyileşme sürecini erteler.

Soğuk terapisi
Ayrıca bu yöntem de insanlara, sinir sıkışması belirtilerinin yatıştırılmasında yardımcı olur. Ağrının azaltılması kadar şişliği de indirebilir. Bununla birlikte insanlara, soğuk ya da buz torbalarını asla doğrudan tenlerine koymamaları tavsiye edilir. Bunun yerine, kullanmadan önce yumuşak bir kumaş ya da havluya sarılması daha iyidir. Soğuk kompresi 20 dakikadan az uygulayabilirsiniz. Hastalar ayrıca, sıcak kompresden de faydalanabilir. Bazı insanlar, sıcak kompres ile soğuktan daha fazla rahatlama hissettiğini keşfetmiştir.

Hareketsizlikten kaçının
Çok çelişkili görünüyor; ancak istirahat önemli olsa da tamamen hareketsizlik zararlıdır. Vücudunuzun kalanını aerobik egzersizlerle desteklemeyi sürdürmeniz daha iyidir. Her gün sadece 30 dakikalık yürüyüşler yapın. Düzenli egzersiz yaparak kan dolaşımınızı hızlandıracak, dolayısıyla, rahatsızlığınızın iyileşmesini destekleyeceksiniz.

Kayropraktik
Kolda sinir sıkışmasını için diğer bir yöntem ise kayropraktiktir. Bu tedavi türü, sadece zarar gören bölgenize hitap etmez, ayrıca probleminizin temelini keşfetmenize de yardım edecektir.

Ameliyat
Ameliyat, konu kolda sinir sıkışması olduğunda son çare olarak düşünülür. Yukarıdaki yöntemleri uyguladıktan sonra, rahatsızlığınızda büyük bir gelişme görmeden önce birkaç ay beklemeniz gerekebilir. Yine de, eğer doktorunuz rahatsızlığınızın alışılagelmiş ve koruyucu tedavilere yanıt vermediğini iddia ediyorsa, başka bir tedavi, ameliyat, olmanız önerilecektir. Ameliyata girerek, sinirinize baskı yapan maddeden kurtulacaksınız. Ameliyat sonrasında, fizik tedaviye gitmeniz, zarar gören kolunuza gücünü ve esnekliğini tekrar kazandırmanız için önemlidir.

Özetle,rahatsızlığınızın ciddiyetine bağlı olarak, yukarıda sıralanan tedavilerin bazıları birlikte ya da farklı bir sırada yapılabilir.
Son düzenleyen Safi; 17 Ekim 2016 18:35