Arama


senolcıydem - avatarı
senolcıydem
Ziyaretçi
27 Ağustos 2009       Mesaj #7
senolcıydem - avatarı
Ziyaretçi
NOT: TESTİS AĞRILARI İLE İLGİLENEN TIBBİ BÖLÜM ÜROLOJİDİR.

Erkek Yumurtalık Ağrısı
Erkek yumurtalık ağrısı, yumurtalıklarda meydana gelen ağrılar erkek açısından oldukça endişe verici bir durumdur. Fakat ağrıların şiddeti dayanılmayacak dereceye ulaşana kadar doktora başvurmak çoğu zaman ihmal edilir. Erkekler de yumurtalık ağrısı farklı sebeplerden dolayı ortaya çıkabilir. Tek başına bir hastalık olarak değerlendirilmez. Yumurtalık ağrısı başka bir hastalığın belirtisi olarak ortaya çıkar. Yumurtalık ağrısı, travma, çıban, kasık fıtığı, kist, böbrek taşı gibi pek çok farklı nedenden dolayı oluşum gösterebilir. Devamlı yumurtalık ağrısı yaşayan kişiler mutlaka doktora başvurarak ağrıya neyin sebep olduğunu tespit ederek gerekli tedaviye başlamalıdır.

Erkeklerde Yumurtalık Ağrısı Nedenleri
Kasık Fıtığı: Kasık fıtığı erkeklerde çok sık karşılaşılan bir rahatsızlıktır. Ancak çoğu zaman fıtık fark edilmeyebilir. Şayet yumurtalık ağrısı yaşanıyor ve nedeni bilinmiyorsa kasık fıtığı yumurtalık ağrısı için bir neden olabilir.
Testis Kanseri: Yumurtalık ağrısı çok sık olmasa da testis kanseri nedeniyle yaşanıyor olabilir. Testis kanseri yaşayan erkeklerin %10'unda yumurtalık ağrısına rastlamak mümkündür. Testis kanseri yumurtalık ağrısı haricinde karın ve göğüs ağrısına da neden olabilir. Aynı zamanda yumurtalıklarda şişlik fark edilmişse hemen doktora başvurulmalıdır.
Testis Bükülmesi: Testislerde bükülmeye yol açabilecek yaralanmalar kan akışına engel olabilir. Kan akışı gerçekleşmediğinde yumurtalıklarda şiddetli ağrı oluşur ve kişi bu ağrı nedeniyle doktora başvurma ihtiyacı hisseder. Damar kapanması ve yumurtalıklarda kan akışının durması çok ciddi bir sağlık sorunudur. Bu durum yumurtalık kaybına neden olabileceğinden vakit kaybedilmeden tedavi edilmelidir. Cerrahi tedavi ile kan akışı normal seyrine döndürülebilir.
Kan Çıbanı: Yumurtalıklara alınan darbe bazı durumlarda çok ciddi semptomlara neden olabilir. Yumurtalıklara alınan şiddetli darbe bölgede kan birikmesine yol açabilir. Bu durum kan çıbanı olarak tanımlanır. Kan çıbanı bazı vakalarda istirahat ile kendiliğinden geçebilir. Bazı vakalarda ise muayene ile aynı gün ufak bir cerrahi ile sorun kontrol altına alınabilir. Kan çıbanının bölgede yarattığı hasar kanamanın nerede gerçekleştiğine bağlı olarak değişir.
Varikosel: Varikosel yumurtalık ağrısına yol açan diğer bir nedendir. Fazla ayakta kalındığında yumurtalıklarda kitle hissedilebilir. Kişi oturduğunda kitlenin kaybolduğunu fark eder. Varikosel skrotum içinde bulunan damarlarda genişleme anlamına gelir. Hastalığa bağlı yaşanan ağrılar bazen çok şiddetli bazen hafif seyredebilir. Damarlarda genişleme yaşandıkça hastalığın tanısı kolaylaşır. Aynı anda her iki yumurtalıkta birden görülebileceği gibi daha çok sol yumurtalıkta fark edilir. Ufak bir cerrahi ve antibiyotik tedavisi ile kontrol altına alınabilir.
Epididimit: Daha çok bakteriyel enfeksiyonlar nedeniyle oluşan epididim iltihabı yumurtalık ağrısına yol açabilir. Epididim sper depolanması ve spermin olgunlaşması için gerekli bir yapıdır. Hastalık cinsel yolla bulaşarak bölgeye yerleşir ve bölgede bakteriler çoğalır. İltihap ile beraber yumurtalıklarda şişlik, kızarıklık ve ağrı hissi oluşur. Ağrılar daha çok idrar yaparken ve cinsel birliktelik sırasında boşalma ile beraber sıklaşır. Spermde kana rastlanabilir. İltihabı yok etmek için antibiyotik tedavisi yeterli olur.
Orşit: Orşit yine yumurtalıklarda gelişen bir tür iltihap hastalığıdır. Yumurtalıklarda şişlik ve ağrıya yol açabilir. İltihap viral bir enfeksiyon ya da cinsel birliktelik ile bulaşan bir bakteri nedeniyle oluşum gösterebilir. Yumurtalıklarda gelişen ağrıya, menide kan, ateş gibi belirtiler eşlik eder. Bazı durumlarda kabakulak hastalığı da yumurtalıklarda iltihap gelişimine yol açabilir.
Spermatosel: Bir tür kist olan spermatosel yumurtalık arkasında bulunan epididim de meydana gelir. Bazen tek bir yumurtalıkta bazen her ikisinde birden görülebilir. Bu tür kistler genellikle kişiye rahatsız etmeyecek kadar ufaktır. Fakat bazı kistler rahatsızlık verecek kadar büyük olabilir. Tıbbi müdahaleye gerek duyulmaz ve doktor belli aralıklarla kistin yapısını incelemek için takip önerir. Kist aslında cerrahi ile alınabilir. Ancak cerrahi ile alındığında erkeğin üreme fonksiyonu kaybolabilir. Bu nedenle cerrahi tercih edilmez.
Böbrek Taşı: Böbreklerde meydana gelen taş erkeklerde yumurtalık ağrısına yol açabilir. Ağrının yalnızca yumurtalıklarda olduğu zannedilebilir. Aslında ağrı yumurtalıklarda değildir ve bölgeye şiddetli olarak yayılır.
Son düzenleyen Safi; 4 Haziran 2017 23:40