Arama


Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
16 Eylül 2009       Mesaj #5
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
T.C.
YARGITAY
18. HUKUK DAİRESİ
E. 2004/10712
K. 2005/1155
T. 22.2.2005
• AD YA DA SOYADI DEĞİŞTİRİLMESİ TALEBİ ( Hakimden İstenebilmesi İçin Bu İstemin Haklı Nedenlere Dayanması Gereği )
• HAKLI NEDEN /HUKUKİ YARAR ( Bir Kişinin Ad ya da Soyadının Değiştirilmesini Hakimden İsteyebilmesi Koşulu )
4721/m.27
1587/m.46
ÖZET : Bir kişinin ad ya da soyadının değiştirilmesini hakimden isteyebilmesi için bu istemin haklı nedenlere dayanması gerekir.

DAVA : Dava dilekçesinde soyadın değiştirilmesi istenilmiştir. Mahkemece davanın kabulü cihetine gidilmiş, hüküm davalı tarafından temyiz edilmiştir.

Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü:

KARAR : Davacı, nüfusta yazılı "Çakmak" soyadının "Sağlam" olarak değiştirilmesini istemiştir.

Türk Medeni Kanunun 27. ve Nüfus Yasasının 46. maddeleri hükümlerine göre bir kişinin ad ya da soyadının değiştirilmesini hakimden isteyebilmesi için bu istemin haklı nedenlere dayanması gerekir. Dosyada toplanan belge ve bilgiler ile davacının savı birlikte değerlendirildiğinde ortada davacı soyadının değiştirilmesi için yeterli ve inandırıcı haklı nedenlerin varlığı saptanamamıştır. Bu durum karşısında hukuken gerçekleşmeyen davanın reddine karar verilmesi gerekirken yazılı gerekçeyle istemin kabulü yolunda hüküm kurulması doğru görülmemiştir.

SONUÇ : Bu itibarla yukarıda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK.nun 428.maddesi gereğince BOZULMASINA, 22.2.2005 gününde oybirliğiyle karar verildi.
Son düzenleyen Safi; 29 Nisan 2019 18:47