Arama

Türk Tarih Kurumu - Tek Mesaj #3

Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
3 Kasım 2009       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi

TÜRK TARİH KURUMU

Ad:  Türk Tarih Kurumu3.JPG
Gösterim: 1438
Boyut:  17.4 KB


1.Kuruluş:


Dış Ticaret Müsteşarlığı, Türk Cumhuriyetleri Bilgi Teknolojileri Çalışma Grubu (TCBT)’nun önerisi üzerine Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Yönetim Kurulu 19/12/2005 tarih ve 510/21 sayılı kararı ile Türk Dil Kurumunda Türk Dünyası Bilgisayar Destekli Dil Bilimi Çalışma Grubu kurulmuştur. Söz konusu grubun çalışmaları Türk Dil Kurumu bünyesinde yürütülecektir.

2.Amaç:


Türk Dünyası Bilgisayar Destekli Dil Bilimi Çalışma Grubunun amacı; Türkiye’de ve Türk dünyasının diğer ülkelerinde bilgisayar destekli dil bilimi konusunda iş birliği içerisinde çalışmalar yapmaktır.

3. Hedefler:


Çalışma Grubunun amacını gerçekleştirmek üzere yapılacak çalışmalarda öncelikle aşağıdaki hedeflere ulaşılması öngörülmektedir:
  • TCBT Çalışma Grubunun kapsamına dâhil olan ülkelerde konuyla ilgili bilimlerin kuramsal ve uygulamalı alanları ile özel kesimde çalışmalar yapanlar arasında haber ve bilgi değişimini sağlayacak yapılar oluşturmak.
  • Bilgisayar destekli dil bilimi çalışmalarının çok disiplinli bir alan olduğu düşüncesinden hareketle ilgili bütün alanlardaki, özellikle bilişim ve dil bilimi alanlarındaki uzmanların birbirleriyle iletişim kurarak ortak çalışmalarda bulunabilmeleri için gerekli düzenlemeleri yapmak, alt yapıları oluşturmak.
  • Türk dünyasında bilgisayar destekli dil bilimi alanında en yakın akraba yazı dilleri bağlamında yeni kuramlar, teknikler, uygulamalar ortaya koymak.
  • Türk dünyasındaki ülkelerde gerek bilgisayar destekli dil bilimi ve gerek diğer iş birliği alanlarında daha kolay iletişim için gereken araçları, yazılımları, birikimleri, ortamları oluşturmak, gerektiğinde temin etmek.
  • Bilişimsel dil bilimi alanında araştırma ve uygulama projelerinin ortaya atılmasına olanak vermek, proje önerilerini değerlendirmek, bunlardan öncelik ve önemleri dikkate alınarak belirlenenler için ilgili kurum ve kuruluşlara parasal destek bulma konusunda yardımcı olmak.

4. İş Birliği ve Bilgi Paylaşımı


Türk dünyasında bilgisayar destekli dil bilimi alanında çalışmalar yapan üniversite, merkez, enstitü gibi kuruluşlarla bilgi paylaşımı, iş birliği ve ortak etkinlik yapar.

5.Oluşum


Çalışma grubu teknik ve asli üyelerden oluşur:

Asli Üyeler:
  • TDK’nin önerisiyle Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Yönetim Kurulunca atanan üyeler
Teknik Üyeler:
  • TCBTÇG üyesi kurum ve kuruluşlardan konuyla ilgili olanların temsilcileri,
  • Türkiye ve Türk dünyası ülkelerinde bilgisayar destekli dil bilimi konusunda çalışmakta olan akademisyenler ve uzmanlar,
  • Türkiye ve Türk dünyası ülkelerinde bilgisayar destekli dil bilimi konusunda çalışmakta olan ilgili özel kesim temsilcileri Çalışma Grubunun toplantısına davet edilecek teknik üyeler Çalışma Grubu tarafından belirlenir.

6. Yönetim


Çalışma grubunun başkanı TDK Başkanıdır, çalışma grubu kendi içinden bir başkan yardımcısı ve sekreter seçer. Grubun çalışma esasları, usulleri ile diğer mali ve idari esaslar Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumunun yasa, yönetmelik ve tüzükleri doğrultusunda yürütülür.

7. Yürütme


Bu yönergeyi Türk Dil Kurumu Başkanı yürütür.
Son düzenleyen Baturalp; 8 Ocak 2017 18:14