Arama


Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
11 Kasım 2009       Mesaj #3
Avatarı yok
Yasaklı
Hidrojen Bağları;

Hidrojen bağının kendine özgü durumunu kavrayabilmek için, bir dizi benzer bileşiğin kaynama noktalarını incelemek gerekiyordur.4A grubu elementlerinin hidrürleri CH4'den SnH4'e doğru beklenen davranışı gösterirler ve kaynama noktaları molekül kütleleriyle düzenli olarak artar. Ancak 5A, 6A ve 7A gruplarındaki NH3 , H2O ve HF farklı davranış gösterirler.Bunların kaynama noktaları gruplarının en düşük değerine sahip olması gerekirken, aksine en yüksek değerine sahiptir. Bu beklenmedik davranışın nedeni, H— bağlarıdır.

4A, 5A, 6A, 7A Grubu Elementlerinin Hidrojenle Yaptıkları Bileşiklerin Kaynama Noktaları.Grupta Aşağıya Doğru İnildikçe Normal Olarak Kaynama Noktalarının Yükselmesi Beklenir. Ancak NH3, H2O ve HF Farklı Davranır. Bu Anormallik H-Bağlanması ile Açıklanır.Hidrojen bağı; ortaklanmamış elektron çifti taşıyan, yüksek elektronegatiflikte bir atoma (F, O ya da N) bağlı bir H atomu, komşu molekülün yüksek elektronegatiflikte bir atomu tarafından eş zamanlı çekildiğinde oluşur.Su(H2O), H- bağının oluştuğu en tanınmış bileşiktir
Buzda H— bağları, su moleküllerini oldukça seyrek tutarlar. Sıvı sudaki su molekülleri buzdakilerden daha sıkı istiflenmiştir. Bu nedenle sıvı su, buzdan daha yoğundur.Sıvı su 3,98 maksimum yoğunluğa ulaşır.