Arama


Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
15 Kasım 2009       Mesaj #2
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi
Tarih yazı ile başlar. İlk yazı türü çivi yazısıdır. Taşların ya da toprak tabletlerin üzerine resimler ya da harfler ile özel bir teknikle yazılır. Çivi yazısı çok eskiden bulunmuştur. Bu yazı türü papirüsün bulunması ile son bulmuştur.

Çivi yazısı denilen yazı türünün, Üstpaleolitik devirlerin duvar sanatında başladığı ileri sürülür. Yani yontma taş devri denilen ilk çağlar çivi yazısının kullanılmaya başladığı tarihtir. Tarih aralığı ise; M.Ö. 100000-M.Ö. 6000'dır.

Mağara adamları daha iyi avlar bulmak için, büyü maksadiyle mağara duvarlarına bu resimleri çizdikleri gibi, av hayvanlarının bol olduğu bölgeyi işaretlemekveya o bölgede hangi cins hayvanların bulunduğunu göstermek maksadiyle de kayaların üzerine o hayvanların resimlerini çiziyorlardı.' Mesela Cilo dağları üzerinde bulunan prehistorik devirlere ait dağ keçileri resimleri gibi.

Fakat bilindiği üzere, dünya tarihinde ilk yerleşik medeniyetler Önasyadaki büyük nehirlerin kıyılarında kurulmuştu .Önasya medeniyetleri denilince, Mısır, Mezopotamya ve Anadolu olarak üç kültür çevresi anlaşılır. Zira bu bölgelerden herbirinin kendine mahsus bir yazısı vardır: Hieroglif yazısıyle Mısır kültürü çevresi, çivi yazısıyle Mezopotamya kültür çevresi... Anadolu'da ise Hititler çivi yazısı kullanırlardı.
Son düzenleyen Baturalp; 16 Mart 2017 01:18