Arama


ener - avatarı
ener
Ziyaretçi
16 Aralık 2009       Mesaj #4
ener - avatarı
Ziyaretçi
TANIM
Yolcu veya yük taşıyan hava taşıtını (helikopter ve uçağı) kullanan kişidir.

GÖREVLER

Uçuş programında belirtilen görevin özelliğine göre gerekli hazırlıkları yapar, harita ve raporları inceleyerek uçuş planı hazırlar,
- Yakıt ve zaman hesaplamaları yapar, iniş meydanı ve yedek meydanların özelliklerini raporlardan inceler,
- Uçuştan belli bir süre önce hava meydanında bulunarak hava durumunu inceler, kısıtlayıcı faktörlere göre uçuş planını gözden geçirir ve uçuş planını ilgili birime verir,
- Kalkış saatinden önce uçağın yanına gelerek uçuş ekibini kontrol eder, teknik donanımların uçuşa hazır olup olmadığını inceler,
- Uçağın yüklenmesini kontrol eder,
- Kalkış zamanına uygun olarak uçuş kulesinden telsizle izin alıp motoru çalıştırır ve bütün teknik kontrolleri yapar,
- Kalkış, rota, alçalış ve inişleri planladığı şekliyle ve zorunluluk halinde gerekli değişiklikleri yaparak uygular,
- İniş sonu uçağı park edip, emniyete aldıktan sonra görevini tamamlamış olur.


MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI

a) Hava Harp Okulu; Türk Hava Kuvvetleri'nin subay kaynağını oluşturur. Okula her yıl "Hava Pilot Adayı Subay" yetiştirilmek üzere komutanlık tarafından saptanan miktarda kız ve erkek öğrenci alınmaktadır. Okul yatılı ve parasızdır, okula girişten mezun oluncaya kadar öğrencilerin yeme, yatma, giyim ve her türlü eğitim-öğretim masrafları devlet tarafından karşılanır. Öğrencilere ayrıca sınıflarına göre harçlık verilir. Hava Harp Okulu öğrencilerini Üniversite Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) puanına göre almaktadır.
b) Kara Harp Okulunda dört yıllık lisans düzeyinde bir eğitimle; Kara Kuvvetlerine bütün sınıflarda (Deniz Piyade ve Deniz İstihkam sınıfında, Hava İstihkam sınıfında, Jandarma sınıfında) subay yetiştirilmektedir. Kara Harp Okulu yatılı ve parasızdır. Okula girişten mezun oluncaya kadar öğrencilerin yeme, yatma, giyim ve her türlü eğitim-öğretim masrafları devlet tarafından karşılanır. Öğrencilere ayrıca sınıflarına göre harçlık verilir. Kara Harp Okulu öğrencilerini Üniversite Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) puanına göre almaktadır.

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ

-Kara ve Hava Harp Okullarında lisans eğitiminin süresi 4 yıldır. Pilot adayı öğrenciler bu süre içerisinde uçuş eğitimine de tabi tutulmaktadırlar. -Türk Hava Yolları'nda ve Türk Hava Kurumu'nda 4 yıllık üniversite mezunu öğrencilere yaklaşık 1,5 yıl süren uçuş eğitimi yaptırılmaktadır. - Anadolu Üniversitesi Sivil Havacılık Yüksekokulundaki eğitim süresi 4 yıldır. - Pilot yetiştirilmesine yönelik programlarda; Havacılık Tıbbı, Trafik Kontrolörlüğü Kuralları, Hava Alanı Koşulları-Yapısı, Motorlar, Uçak Elektriği, Hava İngilizcesi, Meteoroloji, Uçak Teorisi, Uçak Tesisat ve Teçhizatı konularında eğitim verilmektedir.

THY başvuru şartları
Kaptan Pilot Adaylarında Aranan Şartlar
Genel Özellikler
  • T.C. Vatandaşı olmak.
  • İlan tarihi itibariyle 30 yaşını doldurmuş 60 yaşından gün almamış olmak.
  • Lisans eğitimini tamamlamış olmak.
  • SHGM (Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü)’den uçuş kusuru veya disiplinsizlik nedeniyle herhangi bir yazılı ceza almamış olmak.
  • Adli sicil ve Arşiv kaydı bulunmamak. (Taksirli trafik suçları hariç)
  • Askerlik hizmetini tamamlamış olmak. (Erkek adaylar için)
  • Ortaklığın göstereceği yeri base olarak kabul edip orada ikamet etmek.
Teknik Özellikler
  • Halihazırda havayolu nakliye uçaklarından birinde Kaptan olarak geçerli lisansa sahip olmak.
  • Toplam uçuş süresi 7.000 saat olmak.
  • Airline uçuşları F/O ve Kaptan olarak minimum 3.000 saat olmak (bu süre azami kalkış ağırlığı 27.000 Kg.’ın üzerinde olan uçaklarda olmalıdır.)
  • En az 3 yıl Airline’da uçmuş ve toplam 2.000 saat Kaptanlık tecrübesine sahip olmak.
Sağlık Şartları:
  • Sağlık şartları Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatının (ICAO) Annex-1’deki ve JAR FCL 3’deki Havayolu Nakliye Pilotu şartlarına uygun olmak. (Adaylar bu raporu, daha sonra duyurulacak tarihte belirtilecek hastanelerden kendi imkanları ile temin edeceklerdir.)
Yabancı Dil (İngilizce) Şartları:
  • İyi derecede ingilizce bilmek ve gerek duyulduğunda THY A.O. tarafından belirlenecek kurumda yapılacak yabancı dil (İngilizce) sınav ve / veya mülakatında başarılı olmak.
II. Pilot (F/O) adaylarında aranan şartlar

Genel Özellikler
  • T.C. Vatandaşı olmak.
  • İlan tarihi itibariyle 21 yaşını doldurmuş 50 yaşından gün almamış olmak.
  • Lisans eğitimini tamamlamış olmak.
  • SHGM (Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü)’den uçuş kusuru veya disiplinsizlik nedeniyle herhangi bir yazılı ceza almamış olmak.
  • Adli sicil ve Arşiv kaydı bulunmamak. (Taksirli trafik suçları hariç)
  • Askerlik hizmetini tamamlamış olmak. (Erkek adaylar için)
DEVAMI Pilot
Son düzenleyen Safi; 13 Ağustos 2018 01:02