Arama


ener - avatarı
ener
Ziyaretçi
20 Ocak 2010       Mesaj #10
ener - avatarı
Ziyaretçi
Hukuk, her şeyden önce bir düzen demektir. Fakat hukukun öngördüğü düzen,fiilen gerçekleşen bir düzen değildir. Hukuk, toplum içinde insanların gerçekten nasıl davrandıklarını değil, nasıl davranmaları gerektiğini gösterir. Hukuk, kendisine uyulmak ve uygulanmak için vardır. Adalet değeri dolayısıyla, insanlar arası ilişkileri bir düzene koymak, toplumsal yaşamın gerçekleşmesini sağlamak ister. İnsanlara, “Bana uy; Beni gerçekleştir” buyruğu ile seslenir. Hukuk düzeni, doğduğu andan itibaren bireyin karşısına kabul edilmesi ve uyulması gereken, kesinlikle doğru kurallar olarak çıkar.
İnsan, özgür bir varlıktır ve iradesini hukukun buyrukları doğrultusunda kullanabileceği gibi, onlara aykırı bir yönde de kullanabilir. Bu nedenle toplum içinde insanların tutum ve davranışlarının hukuk kurallarına uymaması, her zaman mümkündür.
“İşte hukuk, insan davranışlarını değerlendiren, çıkar çatışmalarına çözüm getiren kurallardan, normlardan meydana gelen bir sistem, bir bütündür.”
İdesi ve ideali adalet olan hukuk, genel olarak şu şekilde tanımlanabilir:
"Hukuk, adalete yönelmiş toplumsal bir yaşama düzenidir."
Bu tanımdan, hukukun üç ayrı fonksiyonu yerine getirdiğini görmekteyiz. Bu fonksiyonlar düzen, pratik yarar ve adalettir.

AvukatLar
Avukatlık Mesleğine Kabul İçin Gerekli Şartlar
a) Türk vatandaşı olmak
b) Türk hukuk fakültelerinden birinden mezun olmak (Yüksek Öğretim Kurulu tarafından denkliği kabul edilen yabancı ülke hukuk fakültesinden mezun olanların Türkiye hukuk fakülteleri programlarına göre noksan kalan dersleri tamamlamaları gerekir)
c) Avukatlık stajını tamamlayarak staj bitim belgesi almış bulunmak,
d) Levhasına yazılmak istenen baro bölgesinde ikametgahı bulunmak, (Bu şart baro levhasına kayıt için gerekli ,ancak süreklilik arzetmemek koşulu ile Türkiye'nin her tarafında avukatlık mesleği icra edilip, mahkemelere gitmeye bir engel yoktur)
e) Avukatlığa engel halin bulunmaması gerekir.
Avukatlığa engel haller:
aa) Taksirli suçlar hariç kesinleşmiş bir kararla iki yıldan fazla hapis veya bir yıldan fazla ağır hapis cezasıyla veya basit ve nitelikli zimmet, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanmak ve dolanlı iflas gibi yüz kızartıcı suçlarla istimal ve istihlak kaçakçılığı hariç kaçakçılık, ihaleye fesat karıştırmak suçlarından biri ile hüküm giymiş olmak.(bu bentte sayılan yüz kazırtıcı suçlardan biri ile hüküm giymiş olanların cezası ertelenmiş, paraya çevrilmiş veya affa uğramış olsa da avukatlığa kabul edilmezler.)
bb) Kesinleşmiş bir disiplin kararı sonucunda hakim, memur veya avukat olma niteliğini kaybetmiş olmak,
cc) Avukatlık mesleğine yaraşmayacak tutum ve davranışları çevresince bilinmiş olmak,
dd) Avukatlık mesleği ile birleşemiyen bir işle uğraşmak
ee) Mahkeme kararı ile kısıtlanmış olmak,
ff) İflas etmiş olup da itibarı iade edilmemiş bulunmak (Taksiratlı ve hileli müflisler itibarları iade edilmiş olsa dahi kabul olunmazlar),
gg) Hakkında aciz vesikası verilmiş olup da bunu kaldırmamış bulunmak
hh) Avukatlığı sürekli olarak gereği gibi yapmaya engel vücut veya akılca malul olmak.
(Adli, idari ve askeri yargı hakimlik ve savcılıklarında, Anayasa Mahkemesi raportörlüklerinde, Danıştay üyeliklerinde, üniversiteye bağlı fakültelerin hukuk bilimi dersleri dalında profesörlük, doçentlik, yardımcı doçentlik görevlerinde dört yıl, kamu kurum ve kuruluşlarının hukuk müşavirliği görevinde on yıl süre ile hizmet etmiş olanlarda staj yapma koşulu aranmaz.)

BAKINIZ Avukatlık
Son düzenleyen Safi; 18 Ağustos 2018 03:24