Arama


Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
28 Ocak 2010       Mesaj #9
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Halı Dokuma:

  • Kayseri (İç Anadolu),
  • Gördes, Milas, Demirci, Uşak (Ege Bölgesi),
  • Yağcıbedir (Marmara Bölgesi),
  • Ardahan (Doğu Anadolu)
  • Isparta (Akdeniz Bölgesi)
El Halısı, hav iplikleri, çözgü ipliklerinin üzerine elle düğümlenmiş olan halı tipidir. Yanyana düzgün şekilde bir çerçeveye dizilmiş çözgü ipliklerinin her çiftine yün, ipek veya rayon ipliklerle düğüm atılarak ilmek sıraları teşkil edilmesi ve en az bir sıra atkı atılıp ilmek sırasının sıkıştırılması şeklinde üretilir. El halılarının kalitesini belirleyen hav ipliklerinin cinsi, düğüm şekli ve düğüm sıklığıdır.

Türklerde iç ve dış mimari süslemenin en renkli kolu çini sanatıdır. Çinicilik Selçuklularla birlikte Anadolu’ya girmiştir. Anadolu Selçukluları ile çok yaygın ve çeşitli tipteki mimari yapıtlar üzerinde büyük bir gelişme göstererek varlığını günümüze kadar sürdürmüştür. Her dönemin çini süslemesi daha önceki dönemin teknik üstünlüğünü sürdürmekle birlikte yeni teknik buluş ve renklerde bu sanatı zenginleştirmiştir. Uşak halılarında çini süsleme üslubu görülür.
Öncelikle atkılarının atılmasından sonra (arka iplikleri) üzerine desene göre istenilen hav yüksekliğinde iplerin geçirilerek düğümlenmesi ile yapılan genelde ev içinde kullanılan yer örtüsü.

El dokuma halı:
Dünya dokumacılık tarihinde, yaklaşık 3000 yıldır temel yapısı değişmeden bu güne kadar önemini saklamış tek ürün, el dokusu halıdır.

Halıcılık nerede başlamış ve yayılmıştır;
Bu konuda kesin bilgiler olmamakla birlikte, ilk halı örneklerinin bulunduğu yerler ile, bütün halı merkezlerinin Türklerin yaşadığı ve yerleştiği yerlerde olması dikkat çekicidir. - Ayrıca çeşitli dillerde aldığı isimlerin Türkçe ismine yakın olması, gibi bazı işaretler, halıcılığın orta Asya'dan göç eden Türk boylarıyla yayıldığını gösteren güçlü işaretlerdir.

Halı kilimi nedir?
Kilim dokuması, halının başlangıcında zincirden sonra, bitişte ise havlu dokumadan sonra yapılır. - Kilim dokuması, havlı dokuma kısmının dağılmaması için halı tipine göre yün, pamuk ve ipek ipliği ile yapılır. Tarihte ilk halıyı Türklerin kullandığı bilinmektedir. Bir mezarda bulunan ipek halı günümüzde hâlâ sergilenmektedir.

BAKINIZ
El Sanatları - Halı Sanatı
Geleneksel Türk El Sanatları
Son düzenleyen Safi; 3 Ocak 2018 01:00