Arama


biruni - avatarı
biruni
VIP Önce Sağlık
10 Nisan 2010       Mesaj #7
biruni - avatarı
VIP Önce Sağlık

Hardal Tozu - Hardal Baharatı


Bileşimi: Sinapin,miranat,patasyum, sinigrin, myrosin, sabit yağ bulunur.
Sabit yağ %30 (beyaz hardal da), %35 (kara hardal da)
Çorbaların içine konan hardal tozu ayak üşümelerini önleyebilir.
Yemeklerin lezzetli olmasını sağlar.
Etlerin çabuk pişmesini sağlayabilir.
Mide ve bağırsakları uyararak düzenli çalışmalarını sağlayabilir.
Sinirleri uyandırabilir. Bu özelliği ile,cinsel arzulara olumlu etki yapabilir.
Kara hardal beyaz hardala göre daha kalitelidir.
Baygınlıklarda kalp üzerine hardal konur, akciğer ve beyinde kan toplanırsa; hemen el ve ayaklara hardal banyosu yapılır.
Lumbago, siyatik ve diğer birçok ağrı; hardal karşısında yenik düşebilir.

Hardal; dünyanın en eski bitkilerindendir.
Çin’de 3.000 yıldır adı geçer, tarımı yapılır.
İncil ve Kuran-ı Kerim de ismi geçmektedir.
Pythagoros (İ 580–500) onu lapa olarak akrep sokmalarında kullanırdı.
Büyük İskender; askerlerin sayısını ve asker gücünü göstermek için, diğer devletlere bir çuval hardal gönderirdi.
Hardalın Osmanlı tıbbında da yeri vardır. 16.yy da Nidai, 17.yy da Salih Bin Nasrullah hardaldan söz eder.


Karabiber


Bileşimi;
Nişasta, uçucu yağ, piperin

Özellikleri;
iştah açıcı, sindirimi kolaylaştırıcı, uyarıcı, mikrop öldürücü deriyi tahriş edici, kızartıcı, pankreas salgısını arttırıcı. Gaz giderici, bunaltı dağıtıcı özellikleri vardır.
Keskin, acı kokusu ve tadı vardır.

Tane karabiber hava almayan teneke de yıllarca saklanabilir, ama, toz halinde ömrü kısadır. Zamanla kokusunu ve lezzetini kaybeder. Raflarda paket halinde duran toz karabiber, özelliğini kaybetmiştir. Yemeğe; yemek piştikten sonra ekilir.
Boğaz ağrısına karşı; çayın içine karabiber ilave etmek faydalıdır.
Dışardan karabiberli hamur ile ağrılı yerleri ovalamak da faydalıdır.
Üşütmelerde gece yatmadan önce göğse ve sırta zeytinyağı sürülüp, üzerine karabiber ekip havlu ile kapatılır yatılırsa; sabaha kadar beklenilmesi durumunda olumlu sonuçlar alınabilir.


Karabiber Tarihçesi;
Asya’dan Avrupa ya ticareti yapılan ilk maldır. Orta çağda altın ve gümüşle kıyaslanmış, 15.yüzyıl da İngiltere de kira karşılığı olarak kabul edilmiştir, Orta çağ da karabiberin Avrupa da ödünç verildiği, çeyizlere konulduğu, vergi olarak verildiği bilinmektedir.
Romalılar; yarar göstermiş askerleri karabiberle ödüllendirirdi.


Dikkat.
Damar sertliği yüksek tansiyon bağırsak iltihabı hastalar günden fazla 2 gram alabilirler. Toz halinde kullanma ömrü çok kısadır. Değirmende çekildikten sonra 60 gün içinde tüketilmelidir.Tohumunu satın alırken tanelerinin içi dolu olması sağlam karabibere işarettir. Karabiber meyveleri tam olgunlaşmadan toplanırsa bu “yeşilbiber” olur. Olgunlaşıp kızarıp kuruyup toplanırsa “karabiber” olur. Siyah kabukları çıkarılırsa “beyaz biber” olur.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 12 Ekim 2018 04:20
Düşüncene katılmam şart değil, düşünceni anlatman için savaşırım...