Arama

Balık Yetiştiriciliği - Tek Mesaj #7

SUNU - avatarı
SUNU
Ziyaretçi
14 Mayıs 2009       Mesaj #7
SUNU - avatarı
Ziyaretçi
Ad:  2.jpg
Gösterim: 1165
Boyut:  42.7 KB
AVRUPA YILAN BALIĞI YETİŞTİRİCİLİĞİ

Tür: Anguilla anguilla
Yılan balıkları modern sınıflandırmada balıklar sınıfından Apodes takımından kemikli balıklar alt sınıfı Anguillidae familyasına dahildirler. Avrupa yılan balığı dışında K.Amerika ve Grönland!a ait Anguilla rostrata; Çin ve Japonya'da Anguilla japonica; Avustralya ve Y.Zelanda'da A.dieffenbachi ve A.australis türleri bulunur. Yılan balıkları kesinlikle karasal bir hayvan değildir. Bir balık türüdür. Sadece karın yüzgeçleri yoktur. Hayatları boyunca yumurtadan çıktıktan sonra 5 dönem geçirirler.
  1. İlk dönem larvaların yumurtadan çıktıktan sonraki keseli dönemidir.
  2. İkinci dönem 1-3 yıl arasında değişen larva dönemidir.
  3. Üçüncü dönem larvanın leptocephalus safhasındaki elver tabir ettiğimiz safhaya geçiş dönemidir.
  4. Dördüncü dönem elver haline gelen balıkların nehirlere veya göllere girerek yaşamalarıdır.
  5. Beşinci dönem de yılan balıklarının üremek için denize seyahat ettikleri dönemdir. Yılan balıklarının yumurtlamak için Sargossa Körfezine gittiği ve yumurtladıktan sonra öldükleri sanılmaktadır. Avrupa'da uygulandığı gibi yılan balığı yavrularının stoklanması şekliyle yetiştiriciliği yapılabilir (extansive). Bu yöntemlerde acı su (%010-20 tuzluluk) tabir edilen dalyanlarda veya göllerde yavru yılan balıkları kontrollü bir alan bırakılır. Gelişme tamamen doğal koşullara bırakılır. Yapay yem kullanılarak gelişme desteklenebilir. Üretim oranının 5-20 kg/dekar arasında değiştiği bildirilmektedir. Japonya'da uygulandığı gibi kontrollü yetiştiricilik yapılabilmektedir (Intensive).
Beş farklı yöntemi vardır:
Durgun Su Yöntemi:
En eski ve yaygın yöntemdir. Balıkların oksijen ihtiyacının fitoplanktonlar vasıtası ile karşılanması esasına dayalıdır. Yılan balıklarına 12 ºC'nin altında yem verilmez zaten gelişme de olmaz. Bu yetiştirme yönteminde 3-4 dekarlık havuzlar kullanılır. Metrekarede 2-4 kg. balık yetiştirilebilir. Başarılı bir yetiştirme için sıcaklığın 23-30ºC arasında olması gerekir. Başarılı bir üretimde balıkların 2 yıl veya daha az sürede 150-200 gr.a ulaşması beklenir.

Akarsu Yöntemi:
Bu yöntemde havuzlar küçük tutulur. Alanları 150-300 m² arasında olur. Bu yöntemin uygulanacağı yerde fazla miktarda tatlı su veya deniz suyu bulunması gerekir. Yöntemin başarılı olması için su sıcaklığının 23ºC den yüksek olması gerekir. Bu yöntemde üretime alınacak balıkların başlangıç olarak 30 gr. Civarında tutulması gerekir.

Ağ Kafes Yöntemi:
2 x 3 x 1,5 m ölçülerinde 18 x 7 mm. Ağ gözlü metal veya tahta kafesler kullanılabilir. Kafes başına 20-30 kg. arası yılan balığı konulabilir. Yöntem yenidir ve hala geliştirme çalışmaları devam etmektedir.

Tünel Yöntemi:
Bu yöntemde ticari bir işletme kurulmamış olup, bilimsel denemeler başarılı yetiştiricilik çalışmalarının yapılabileceğini göstermiştir. Yılan balıklarının karanlıkta yem alma eğilimlerine dayanarak yapılmıştır. Bu çalışmada amaç balıkların gündüz saklanması mümkün olabilecek karanlık tünellerin hazırlanmasıyla doğal ortama yakın bir ortamın yaratılmasıdır.

Sirkülasyon Yöntemi:
Devamlı olarak sirkle edilen suyun kullanılması yolu ile yetiştirme yapılmasına dayana yöntemdir. Bu tür çalışmada 2 tür havuz kullanılır. Bunlardan biri yetiştirme havuzu diğeri filtre havuzudur. Yetiştirme havuzunda kullanılan sı devamlı olarak bir motopomp vasıtasıyla filtre havuzuna gönderilir. Filtre havuzunda suyun fiziksel ve biyolojik temizlenmesi yapılır. Yılan balıklarının üretiminde 4 çeşit havuz bulunur: Birinci elver havuzları (Genellikle sera içinde)İkinci elver havuzları (Genellikle sera içinde)Yavru balık havuzları Besi havuzları Yılan balıklarının beslenmesinde ipek böceği pupu, taze balık eti ve yapay yem; ayrı ayrı kullanılabileceği gibi karışık da kullanılabilir

YAYIN BALIĞI YETİŞTİRİCİLİĞİ
Tür: (Silurus glanis L.)
Avrupa yayını (S.glanis), Amerika yayın balıkları (Ictalurus punctatus, I.catus, I.nobulosus, I.fuscatus), Asya yayın balıkları (Clarias macracephalus, C.batrachus, C.lazera) dünya sularında yaygın türlerdir. Yayın eti çok lezzetlidir. Eti yağlı ve az kılçıklıdır. Pulsuzdur. Ilık suları severler. Bu nedenle yetiştirme koşullarında su sıcaklığı 20ºC nin altına düşmemelidir. Silıurus glanis için optimum su sıcaklığı 24ºC dir. Suyun pH değeri 6,5-8,5 arası olmalıdır. % 0 10 tuzluluğa kadar dayanabilirler. Havuz ve tanklarda üretim yaygınlaşmıştır. Havuzlarda damızlık balıklar yetiştirilebilir. Yine havuzda yapay döllenme ve sağım yapılabilmesi mümkündür. Erkekler 3-4, dişiler ise 5 yılda eşeysel olgunluğa erişirler.

Yayın balığının gelişme evreleri
YAŞLAR BOY (cm) AĞIRLIK (gr)
1 Aylık 4-5 1-3
1 Yazlık 20-30 50-140
2 Yazlık 40-65 500-1200
3 Yazlık 70-80 2000-3000
4 Yazlık 90-100 4000-6000
5 Yazlık 100-130 7000-10.000
Sazan havuzlarında yan ürün olarak yayın balığının polikültürü mümkündür. Yumurtlama yapay veya doğal vasıtalarla yapılabilir. Yayın yumurtaları tül kafeslerde de kuluçka edilebilir(kayıp %10). Yumurtaları her gün malakit yeşili ile 15-20 dakika banyo ettirmek yararlı olur. Larvalar ilk beslenme döneminde 0,5 mm. Gözlü ağ havuzlara yerleştirirler. Bir kuluçka şişesinde alınan larvalara 6 lt/dk. Su yeterlidir. 5-7 gün içinde larvalar serbest yüzmeye ve yem almaya başlarlar (kayıp %3). Daha sonra 100-600 lt.'lik polyester tanklarda larval geliştirme yapılır. 100 lt.'lik hacim için 5-8 lt/dk su sirkülasyonu yeterlidir. Bu dönemde optimal su sıcaklığı 22-26 ºC olmalıdır. Yerleşim sıklığı ilk iki hafta 50-100 bin yayın larvası/m³ olmalıdır. İki haftalık yemlemeden sonra larvalar (20-25 cm. boy) havuzlara yerleştirilebilir. Tanklarda da 30-60 bin/m³ sıklıkta yetiştirilebilirler. Dört haftalık yavrular Daphnia veya kıyılmış Tubifex ile beslenirler. 4-5 gün sonra kıyılmış deniz balıkları artan miktarda verilebilir. Yavrular 4-5 cm ulaşınca kuru karma yemlere geçiş mümkündür(yaşama yüzdesi %90).
Toprak havuzlarda 1 hektarlık alana 100-150 bin yayın larvası yerleştirilebilir. Kışlatmaya alınacak balıklar 20000 adet/ha yerleşim sıklığında tutulur. Yem olarak %28-32 ham proteinli yemler kullanılır. İlk yaz sonunda ortalama 50 gr ağırlığa ulaşmış buluna yayınlardan 6000 adet/ha yerleştirildiğinde 2 yaz sonunda yaklaşık olarak 5000 adet/ha yayın hasat edilebilir. Bu dönem sonunda yayınlar 500 gr ağırlığa erişebilirler.
Son düzenleyen Safi; 1 Ağustos 2017 21:34