Arama

Haçlı Seferleri - Tek Mesaj #8

Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
7 Kasım 2010       Mesaj #8
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Haçlı seferleri çok önemli sonuçlar doğurdu. Müslüman ve Hristiyanlardan yüzbinlerce kişi öldü. Anadolu, Suriye ve şlistin in birçok yeri harap oldu. Anadolu Türk birliğinin kurulması gecikti. Türklerin Batıya doğru ilerleyişi durdu. istanbul un fethi gecikti. Bizans Anadolu yu geri almak için haçlıları kışkırtmıştı. Bunda kısmen başarı sağladıysa da savaştan Bizans da zarar gördü. Sonuçta Bizans Devletinin ömrü uzadı.

Seferlere katılan binlerce senyör ve şövalyelerin çoğu öldü. Avrupalılar, doğudaki ilmi ve teknik seviyenin üstünlüğünü anladılar. O zamana kadar Avrupa da bilinmeyen pusula, kağıt, matbaa, barut Avrupa ya götürüldü. Avrupa da kültür hayatı canlanmaya başladı. Avrupa da Skolastik düşünce zayışadı. Özellikle barutun ateşli silahlarda kullanılmasından sonra Merkezi Krallıkların gücü iyice arttı. Böylece feodal rejim zayışamaya başladı.

Avrupa da din adamlarına ve kiliseye duyulan güven azaldı. Papa ve kilise zayışarken, kral ve imparatorların gücüm arttı. Haçlı Seferleri Avrupa için ekonomik bakımdan kazançlı oldu. Avrupa da gemi yapımcılığı gelişti. Deniz ticareti canlandı. Cenova, Venedik, Marsilya gibi Akdeniz limanlarının önemi arttı. Zenginlik anlayışı toprak sahibi olmak düşüncesinden, değerli madenlere sahip olma şekline dönüştü ve ticaret yaparak bu değeri kazananlar yeni bir zümre oluşturdular. Bu zümre Burjuvazi diye adlandırılır.

Burjuva sınıfı giderek güçlendi. Papaların ve kralların seferlere mali destek sağlamak için italyan bankerlerine başvurmaları ise bankacılığı geliştirdi. Hristiyanlarla, Müslümanlar birbirlerini daha yakından tanıdılar. Karşılıklı bir hoşgörü ortamı doğdu. Haçlı seferleri coğraş keşişer, reform ve Rönesans hareketlerine zemin hazırlamıştır.
Son düzenleyen Baturalp; 17 Kasım 2016 15:02