Arama


Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
1 Aralık 2010       Mesaj #46
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Kalkmak, doğrulmak, dikilmek gibi sözlük anlamları olan bu kelime, din terimi olarak kâinatın (evrenin) Allah tarafından belirlenen zamanda harab olup yok olmasını ve bu yok oluşun ardından yeniden kurulup di­riltilmesi ve ayağa kalkmasını (kıya­mını) ifade eder.

Kıyamet, âhiret hayatının başlan­gıcıdır. Kur'an-ı Kerim'in delaletiyle bilmekteyiz ki kıyamet mutlaka ko­pacaktır. Vuku muhakkaktır. Ne za­man meydana geleceği ise bizce meç­huldür. Kıyametin ne zaman vuku bu­lacağım Cenab-ı Hak'tan başka kimse bilemez. Peygamberimiz (S..V.) bile kendisine Cebrail (A.S.) tarafından kıyametin ne zaman meydana gelece­ğiyle ilgili olarak sorulan soruya, "Bu konuda som sorulanın sorandan da­ha fazla bilgisi yok" diye cevap ver­miştir.

Yüce Rabbimizin biz kullarından gizlemeyi uygun bulduğu hususlardan biri de kıyametin zamanıdır. Mesela insanın nerede ne zaman öleceğini de yalnız Allah (Ç.C.) bilir. Bunları biz­lerden gizlemesinin şüphesiz birçok hikmeti vardır.

Kıyamet alametleri

Kıyametin ne zaman kopacağı bi­linmemekle beraber Peygamber efen­dimiz tarafından kıyamete yakın mey­dana gelecek bazı olaylar belirtilmiş­tir. Bunlar küçük ve büyük alâmetler olmak üzere ikiye ayrılır.

Kıyametin küçük alâmetleri: Din konusunda bilgisizliğin artması; aşı­rı şekilde içki içilmesi; zinanın ve gayri meşru doğumların çoğalması; yüksek bina yapmakta yarış edilme­si; refah ve bolluğun yaygınlaşması, zekat verecek kimse bulunmaması; is­rafın genişlemesi; iş ve vazife için li­yakat aranmaması; çocukların ana-babalarına karşı isyankâr, büyükleri­ne karşı saygısız olması; zalim ve zor­ba kişilere itibarın artması; ilmin, dünya, mal ve mülk için tahsil edil­mesi.
Büyük alâmetler: Güneşin batıdan doğup,doğudan batması; Hz. İsa'nın gökten inmesi; Deccal adında birinin çıkıp tanrılık iddiasında bulunması; Dabbetü'l-arz adında bir canlının zu­hur etmesi; Doğuda, batıda ve Arap yarımadasında yer batması.

Kur'an-ı Kerim'de en çok dikkati çeken hususlardan biri de kıyamet tas­virleridir. Gerçekten kıyamet günü­nün şiddetini, dehşetini açıklayan ayetler inananların yüreklerini hoplatacak bir üsluptadır, örnekler:

"Ey insanlar! Rabbinizden kor­kun. Muhakkak ki kıyametin sarsın­tısı dehşetli bir şeydir. O günde süt ve­ren bütün analar emzirdikleri çocuk­ları bırakıp unutacaklar, hamile ka­dınlar da vakitsiz doğuracaklardır. O gün insanları sarhoş gibi görürsün, halbuki onlar sarhoş değildir, lakin Allah'ın azabı şiddetlidir." (Hac sü­resi, âyet: 1.2).

"(İnsan) 'kıyamet günü de ne za-manmış?' diye sorar. Gözler (dehşet­ten) kaynaştığı, ay tutulduğu, güneş ve ay birleşip (karardığı) zaman. İşte o gün insan kaçacak yer neresi diye­cek. Hayır o gün kaçılmayacak, sığı­nılacak hiçbir yer olmayacak. O gün herkesin varılan karar kılacağı yer an­cak Rabbinin huzurudur. (Kıyamet suresi ayet 6-12)

İslam Ansiklopedisi