Arama


ener - avatarı
ener
Ziyaretçi
15 Nisan 2011       Mesaj #3
ener - avatarı
Ziyaretçi
Canlılar
Yeryüzünde yaklaşık iki milyar yıldan beri yaşamakta olan varlıkların tümü. İlk canlıların sularda görüldüğü, bugün kesin olarak kabul edilmektedir. Bununla birlikte ilk canlı maddenin nasıl meydana geldiği üzerinde tartışmalar sürmektedir. Kimileri ilk canlı maddenin kendiliğinden ortaya çıktığını ileri sürmüşlerdir. Yeni araştırmalar ışığında bugün, bu görüş geçerliliğini yitirmiş bulunmaktadır. Günümüzde yaygın olarak benimsenen bir görüşe göreyse, ilk canlı maddenin oluşumu oldukça uzun bir zaman almıştır. Bugün artık var olmayan, yeryüzünün ilk dönemlerindeki ortam koşulları içinde, ilkin kimi basit organik moleküller oluşmuş, daha sonra bunlar dış ortamın çeşitli etkileri altında daha büyük organik molekülleri oluşturmuşlardır.

Bu ilk canlı maddelerin oluşumunda o dönemde dünyada yoğun olarak bulunan ultraviyole ışınları, yüksek enerji taşıyan bileşikler önemli roller oynamışlardır. Daha sonra bu basit yapılı organik moleküllerden, canlı maddenin temelini oluşturan dezoksiribonükleik asit (DNA) molekülleri meydana gelmiştir. DNA molekülleri kendi benzerini üretme yeteneğindedirler. Böylece yeryüzünde ilk olarak hayatın başladığını söyleyebiliriz. İlk organizmalar da bu DNA moleküllerinin birleşmesinden oluşmuş ve hemen hemen kesin olan bir görüşe göre çevrelerindeki organik moleküllerle beslenerek gelişmişlerdir. Yine de, bugün yaşamın devamı için gerekli olan cansız maddeden organik besin yapma yeteneği, ilk canlıların ortaya çıkışından 1 milyar yıl kadar sonra görülmüştür. Bunlar klorofil pigmentleridir ve bunları taşıyan organizmaları da bitkilerin ilk ataları olarak kabul etmek gerekir. Canlılar âlemi uzun yıllar bitkiler ve hayvanlar âlemi olmak üzere ikiye ayrılarak sınıflandırılmıştır. Son zamanlarda ise canlılar "Protistler" (Protista), "Bitkiler" ve "Hayvanlar" olmak üzere üç âleme ayrılmaktadır.

Protistler, genellikle birhücreli canlılardır. Bununla birlikte birden fazla hücreden meydana gelmiş organizmaları kapsayan kimi filumlar da Protista âlemine alınmıştır. Bunun nedeni bu organizmaların çokhücreli değil, hücre topluluklarından ya da çokhücreli çekirdekli hücrelerden oluşmuş kabul edilmeleridir. Virüsler, bakteriler, algler, cıvıkmantarlar, birhücreli hayvanlar, Protista âlemindendir. Bitkiler âlemine esmer ve kırmızı algler, mantarlar, likenler, karayosunları, eğreltiler, tohumlu bitkiler girer. Hayvanlar âlemindeyse, süngerler, selentereler ve bütün gelişmiş hayvanları kapsayan (omurgalılar, eklembacaklılar gibi) sölomlular bulunur.

Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi & MsXLabs
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 25 Aralık 2017 02:03