Arama


Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
25 Mayıs 2011       Mesaj #6
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Türk Bayrağı Sembollerinin (Ay ve Yıldız) Anlamı Ve Günümüze Gelişi
Türkler tarih boyunca kurduğu medeniyetin askeri teşkilatlarında çeşit çeşit amblemler kullanmıştır. Fakat bunlardan en çok rağbet göreni bugün de olduğu gibi ay ve yıldız sembolleridir. Mete’nin Çin imparatoruna yazdığı mektuplarda güneş, ay ve yıldızın önemi daha iyi anlaşılmaktadır. Hatta Türkler batıya doğru göçleriyle beraber etkileşimde bulundukları toplumlarda da bu sembolleri yaymışlardır. Hatta bu sembollerin kullanış biçimleri Türkler’in batıya göç esnasında ve sonrasında Cermen ve Roma toplumlarını da etkilemiştir. Zira bu toplumlarda Hunlar’ın da tesiriyle Türk ordularının şematik yapıları büyük taklitler görmüştür. Bu esnada kumaş üzerine bu şekilleri taşıyan Türk ordularının gücü batı medeniyetlerini etkilememiş olması zor bir ihtimal görünüyor.

Nitekim İslâmiyet ile tanışan Türkler sancak ve bayraklar üzerinde Kur’ân ayetleri ve tevhit işlemişlerdir. Hilalin Allah’ı yıldızın ise Peygamberi simgelediği düşüncesi muhtemeldir ki Türkler’in eski örf ve adetlerini revize edip İslâmiyet’e uygun hale getirmek istemelerinin bir sonucu olabilir. Sancak ve bayraklarda dinin etkisinin bulunduğu dönemlerde dahi paralarda, kitabelerde ay ve yıldız sembollerinin devam etmesiyle haçlı savaşları sırasında yıldız ve ay şekilleri batıya daha çok müslümanlığın bir simgesi olarak düşündürüldü.

Selçuklu Devleti’nin yıkılmasıyla ortaya çıkan Anadolu beylikleri ve daha sonra bu beylikleri birleştiren Osmanlı Devleti’nde bu tesir devam etti. Hem dini hem de milli adetlerin devamıyla bayraklarda tevhit ve ayetlerin yanı sıra ay ve yıldız sembollerinin kullanımı böylelikle muhafaza edildi. Yüksek yerlere, gemilere çekilen mavi zemin üzerine beyaz hilal diğer devletler tarafından dikkate mazhar oldu ve bu sayede hilal Osmanlılar’ın milli sembolü olarak bilindi.
Ad:  sekizköşeli.JPG
Gösterim: 651
Boyut:  10.8 KB


Osmanlı hükümdarlarının bayrak ve sancaklarda kullandıkları dini simgelerin yanı sıra ay ve yıldızların resmedildiği bugünki Topkapı Sarayı’nda muhafaza edilen sancak ve bayraklardan anlaşılmaktadır.

3. Selim zamanında gelişen ordu sistemleri göz önünde bulundurularak ordu ve donanmada Türk Bayrağı’nın şekli ve renkleri belirlenmeye çalışıldı. İlk etapta yüksek yerlere ve gemilere sekiz köşeli yıldız ve hilal kırmızı zeminli olarak kullanıldı.

Abdülmecid son zamanlarına doğru yıldızın uçlarını 8’den 5 köşeye indirmiştir. Abdülaziz ve 2. Abdülhamit devirlerinde ise hilal geometrik bir şekle büründürülmüştür. Güneş sembolü ise ayrıca kendi yerini korumaya devam etmiştir.

Tüm bu bilgiler ışığında günümüze ay, yıldız ve güneşin ne manalara geldiği düşüncelerini bir kez daha gözden geçirecek olursak Türk Bayrağı’ndaki ay ve yıldız şurdan burdan değil doğal ortamı olan gök yüzünden alınmıştır.

Türk Bayrağı Renkleri
Günümüz şartlarında Türk Bayrağı renklerini Türk Bayrağı Tüzüğü’nden (Tüzük için Tıklayın) daha anlaşılır şekilde belirtecek olursak şöyledir.

Kırmızı

Html Kodu: #FF0000
Tekstil Rengi: Bayrak Kırmızı
Pantone Kodu: 186 C
RGB: 207 – 10 – 23
CMYK: 3 – 99 – 95 – 0

Beyaz

Html Kodu: #FFFFFF
Tekstil Rengi: Beyaz
Pantone Kodu: Trans White
RGB: 255 – 255 – 255
CMYK: 0 – 0 – 0 – 0

Türk Bayrağı Üretimi
Türk Bayrağı’nın üretimi hassastır. Türk Bayrağı’nda kullanılan kumaş türleri çoğunlukla Alpaka ve Raşel kumaşlardır. Bunlar %100 polyester olmakla beraber gelişen teknolojinin de yardımıyla solma, ışığa duyarlılık, yıkanma, rüzgara duyarlılık hassasiyeti kuvvetli olan teknik kumaşlardır. Türk Bayrağı üretilirken Türk Bayrağı’nın yukarıdaki şematik çizimi baz alınır. Buna göre en boyun 1,5 katı olup renk tonları ve ay-yıldızın konumu doğru yerlere oturtulmalıdır. Bayrağın arka kısma yansıması veya geçişi birebir aynı olmalıdır. Şemadaki ölçü ve oranlar doğru uygulanmalıdır.

Türk Bayrağı’na Saygı, Çekilmesi, Diğer Ülke Bayraklarıyla Kullanımı, Tabutlara Örtülmesi ve Kullanım Alanları
Türk Bayrağı kullanım alanları, saygı, değişimi, diğer ülke bayraklarıyla beraber kullanımı, tabutlara örtülmesi hususlarına riayet edilmediği gözlemlenerek 9 Eylül 2012 tarihinde Türk Bayrağı’na ilişkin yeni bir genelge yayımlanmıştır.

Bakan İdris Naim Şahin Türk Bayrağı’nın kullanımına ilişkin yeni bir genelge hazırladı. Genelge tüm bürokrasiye gönderildi. Haberlere göre Türk Bayrağı ile ilgili 1984 ve 2006 yılları arasında yayımlanan 8 genelge yürürlükten kalkacak.

Ozel şirketlerde, kamu kurum ve kuruluşlara ait binalarda veya anıtlarda kullanılan yırtılmış, delinmiş, rengi solmuş, yamanmış, sökülmüş veya buruşmuş Türk Bayrakları’nın tamamı yeni genelgede değişecek.

Yeni Türk Bayrağı genelgesinde “Türk Bayrağı Tüzüğü’nün 25. maddesindeki yıkık, terkedilmiş, yapımı tamamlanmamış binalara, mutfak, tavla ve benzeri yerlere çamur ve çöp dubası ile binek taşıtları dışındaki kara taşıtlarına bayrak çekilemez ve konulamaz” hükmüne yer verildi.

Yine bu genelgeye göre tüm makam odalarına Türk Bayrağı temin edilecek.

Ayrıca tabutlara örtülen Türk Bayrakları’nın mevzuata aykırı olarak yapıldığına yer verilen yeni Türk Bayrağı (kanun) genelgesinde Bayrak tüzüğünün 21. maddesinde yer almayan kişilerin tabutlarına Türk Bayrağı örtünmesi halinde Türk Bayrağı Kanunu’nun 9/2. maddesi gereğince yasal işlem yapılacağı yer alıyor.

Genelgede, bazı cenaze törenlerinde tabutlara bayrak örtülmesinde mevzuata aykırı uygulamalar yapıldığı belirtildi. Bayrak tüzüğünün 21. maddesinde yer alan kişilerin dışında tabutlara bayrak örtülmesinin ilgili birimlerce önlenmesi talimatı verilen genelgede, talimata uyulmaması halinde Türk Bayrağı Kanunu’nun 8/2. maddesi gereğince yasal işlem yapılacağı bildirildi. 21. maddede ise tabutlarına Türk Bayrağı konulacak kişiler tek tek sıralanmış. Buna göre tabutlarına Türk Bayrağı sarılacak kişiler; “Milletvekilleri ve milletvekilliği yapmış olanlar, Temsilciler Meclisi, Danışma Meclisi ve Cumhuriyet Senatosu üyeliği yapmış olanlar, Milli Birlik Komitesi üyeliği yapmış olanlar, gaziler, yüksek yargı organları üyeleri ve emeklileri, Sayıştay üyeleri ve emeklileri, hâkim ve savcılarla emeklileri, yüksek öğretim kurumları öğretim üyeleri ve emeklileri, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Yüksek Kurul üyeleriyle bu görevi yapmış olanlar, devlet sanatçıları, devlet madalyası sahipleri, Kızılay, Türk Hava Kurumu genel başkanları ve bu görevi yapmış olanlar, emniyet mensupları ve emeklileri, Dünya, Olimpiyat ve Avrupa şampiyonluğu kazanmış olmaları dolayısıyla 2913 sayılı Kanun’a göre aylık bağlanmış sporcular, resmi okul müdürleri, basın şeref kartı sahipleri, işçi ve işveren sendikaları konfederasyon başkanları ve bu görevi yapmış olanlar, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının en üst kuruluşunun başkanları ve bu görevi yapmış olanlar, bilimsel, sanatsal, kültürel, sportif ve sosyal alanlarda üstün hizmet verdiği mülki amirlerince kabul edilen diğer Türk vatandaşları.”

Türk Bayrağı Direği Yabancı Ülke Bayrağı Direğinden Büyük Olmalı veya Türk Bayrağı Diğer Yabancı Devlet (Ülke) Bayraklarından Ölçü Olarak Büyük Olmalı
Türk Bayrağı’nın diğer devlet, şirket veya kurum/kuruluş bayraklarına nazaran daha büyük ölçüde imal edilmesi veya Türk Bayrağı’nın asıldığı direğin diğer ülke bayraklarının direklerine oranla daha yüksekte olması gerektiği kararı alındı. Tüm kurum ve kuruluşlar buna göre denetlenecek.
Son düzenleyen Safi; 5 Ekim 2018 04:37