Arama

Monosakkaritler nelerdir? - Tek Mesaj #4

nicely - avatarı
nicely
VIP VIP Üye
26 Temmuz 2011       Mesaj #4
nicely - avatarı
VIP VIP Üye
Monosakkaritler
• Sindirime uğramazlar.
• Yalnızca ototroflar tarafından sentezlenir.

• İçerdikleri C sayısına göre 2'ye ayrılırlar.
a) 5C'lu şekerler: Riboz, Deoksiriboz (Pentozlar)
b) 6C'lu şekerler: Glikoz, Galaktoz, Fruktoz (Hegsozlar)
Riboz: ATP ve RNA'da bulunur.
Deoksiriboz: DNA'da bulunur.
Glikoz: Hızlı emilir ve insan bey­ninin enerji kaynağıdır. Yenilen bütün gıdalardaki şekerler, kanda glikoz şeklinde bulunur. Bal, üzüm ve incirde bol bulunur. Açlık ve koma anında kullanılır.
Fruktoz:
Meyve şeke­ri. Serbest şekilde en çok balda bulunur, ayrıca meyvalarda da çok bulunmaktadır. Glikoz ile beraber ev şekerinin (beyaz şekerin) yapısına da girer. Bal ve olgun meyvelerde bol bulunur.
Galaktoz:
Tek başına değil de, umumiyetle diğer şekerlerle birlikte bulunur. Meselâ sütün karbonhidratlarından biri olan laktoz; galaktoz ve glikozun birleşimin­den meydana gelir. Süt ve süt ürünlerinde bol bulunur (=süt şekeri). Tabiatta az bulunur. Hayvansal bir besin kaynağıdır.
• Monosakkaritlerin difüzyon hızları şöyledir.
Galaktoz > Glikoz > Fruktoz

KAYNAK
Birbirimize tutundukça ;Bıçakların ucu kapanacak.. ~Smiley9TenderMsn Inlove