Arama

Kuşların Dünyası - Tek Mesaj #9

Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
27 Haziran 2012       Mesaj #9
Avatarı yok
Yasaklı

Kuşlar Neden Göç Eder?


Dünya da birçok çeşit kuş vardır. Uzun bacaklı leyleklerden tutunda güzel sesli bülbüllere kadar hepsinin ayrı bir görüntüsü ve ötüşü vardır. Havaların soğuması ile birlikte gökyüzünde bazı farklı kuş türlerinin sürü halinde göç ettiklerini görürüz. Kuşların aynı yöne doğru sürü halinde yolculuk yapmasının mutlaka bir nedeni vardır.

Kuşlar sonbaharın gelmesiyle ılıman bölgelere göç ederler. Çünkü soğuk hava onların hayatta kalmalarını zorlaştırır.Kar yağışı olan kışı çok soğuk geçiren bölgeler de kuşlar göç etmemiş olsalar bütün kış yiyecek bulmakta zorlanırlar ve üreyemezler. Kuşların soğuk havaya maruz kalmamak için sıcak iklimlere doğru yol almasını birçok biliminsanı merak edip araştırmıştır.

Soğuk havadan kaçan kuşlar güneye doğru uçarlar ve bilinir ki güneyde hava herzaman sıcaktır. Fakat kuşlar zamanı geldiğinde güneyi de terk edip göç edebiliyorlar. İşte bu nokta da araştırmacılar konuya kesin bir cevap bulamıyor. Şunu da atlamamakta fayda var, göç eden kuşlar ile sürekli aynı bölgede yaşamayı sürdüren kuşlar arasında fark bulunmaktadır.. Göç eden kuşların koku alma, düşük sesleri iyi duyabilme ve yön bulma gibi çok daha üstün yetenekleri bulunmaktadır.

Kuşlar göç etmeye başlamadan önce göç süresince enerjiye çok ihtiyaçları olacaklarının farkındadırlar ve bu yüzden gitmeden önce vücutlarına yağ depolamaya başlarlar. Kuşlar tıpkı bir uçak gibi kilometrelerce yolu aşarken depoladıkları yağı yakıt olarak kullanırlar. Kuşların dışında balinalar ve bazı balık çeşitleri de göç etmektedir. Kuşlar gibi onların da göç etmesinin nedeni neslini devam ettirebilmektir.


Kaynak : Bilimania (05 Mart 2012)
Son düzenleyen Safi; 15 Haziran 2016 22:31