Arama

Elementler - Osmiyum - Tek Mesaj #8

Tykhe - avatarı
Tykhe
VIP Tinky Winky
2 Ağustos 2012       Mesaj #8
Tykhe - avatarı
VIP Tinky Winky

Osmiyum(Osmium)

Osmium crystals
Periyodik çizelgenin doğada genellikle iridyum osmiyur durumunda bulunan platin grubu elementi. 1803′te Tennant tarafından platinin altın suyunda çözülmesiyle elde edilen artıkta bulundu.
Sembolü: Os
Atom Numarası: 76
Atom Ağırlığı: 190.23
Elemet serisi: Geçiş Metali
Maddenin Hali: Katı
Görünümü: Gümüşi

O’dan +8′e kadar değerlik alabilir. Ancak genellikle 3,4,6 ve 8 değerlikte bulunur. Platin grubu elementler içinde ergime noktası en yüksek ve buhar basıncı en düşük olanıdır. 4 değerlikli bulunduğunda birçok tuzu verir. Örneğin osmiyum tetraklorür (OsCk) osmiyumun doğrudan doğruya klorla birleşmesinden elde edilir. Bu madde öteki klorürlerle birleşerek kloroosmiyat adı verilen karmaşık tuzları oluşturur. Osmiyum çok sert ve 2700°C’ta ergi-yen çivitmavisi renginde bir metaldir.
Yüksek sıcaklıkta oksitlenerek amonyak ve alkalilerle, osmiyatları veren osmiyum tetraokside dönüşür. Çok keskin bir kokusu olan osmiyum tetra-oksit (O5O5) güçlü bir yükseltgendir. 760 mm basınç altında 130°C’ta kaynar ve çok zehirlidir. Az miktarda solunması bile akciğerlerde tahrişe yol açar. Saf osmiyumum kullanım alanı çok sınırlıdır. Genellikle öteki platin grubu elementlerle birlikte sert alaşımlar yapmakta kullanılır. Bu alaşımlardan dolmakalem ucu, çeşitli aletlerin milleri, pikap iğneleri ve elektrik kontaklarının yapımında yararlanılır. Ayrıca osmiyum tetraoksit, parmak izinin araştırmasında ve mikroskop altında yapılan incelemelerde yağ dokusu kesitlerinin boyanmasında kullanılır. Osmiyum, iridosmin mineralinde bulunur. Doğada osmiyuma Urallar, Kuzey ve Güney Amerika’da platin taşıyan ırmakların kumlarında ve Ontario’daki Sudbury nikel filizilerine rastalanır.
Son düzenleyen perlina; 8 Aralık 2016 01:14
Vefa sadece boza değildir.