Arama


_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
11 Ekim 2012       Mesaj #14
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Tenis
MsXLabs.Org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi

Bir ağla ortasından ikiye bölünmüş bir alanda (kort) tek ya da çift oyuncuların raketle karşılıklı vurdukları ya da çeldikleri topu, belli kurallara göre, karşılanamayacak biçimde birbirlerinin alanına düşürerek sayı kazanmalarına dayanan oyun, alantopu 23,77 m. uzunluğundaki alanın genişliği 8,23 m. (tekler) ya da 10,97 m. (çiftler) olur. File yüksekliği, yanlarda 1,06 m., alanın ortasında 0,915 m.dir. Fileye paralel ve 6,40 m. uzaklıkta servis çizgileri vardır. Tenis topunun çapı 6,35-6,67 cm.; ağırlığıysa 56,70-58,47 gr. arasındadır. Teklerde, kurayı kazanan oyuncu sahayı ya da servis atma hakkını seçer.

Servis, servis çizgisine basmadan ve servis alanı içinden atılır. Servis atışında top file üzerinden geçip çapraz sahaya düşmelidir. Aykırı durumda, ya da topun üst üste iki kez fileye değip karşı çapraz sahaya düşmesi durumunda rakip oyuncu bir sayı kazanır. Ayrıca, servisten gelen top yere değmeden karşılanırsa; oyuncu topu sahasında iki kez yere vurdurursa, topu saha dışına atarsa; top rakete bir defadan çok vurursa; oyuncu ya da raketi fileye, file direklerine ya da tele değerse; karşıdan gelen top fileyi geçmeden karşılanırsa; oyuncu topa değer ya da raketle yürütürse bir sayı kaybeder. İkinci sette yer değiştirilir ve diğer oyuncu servis atar. Çiftlerde, ilk sette servis atanın eşi üçüncü, karşı çift ikinci ve dördüncü setlerde servis atarlar. Servis sırası değiştirilemez.

Tarafların kazandığı ilk sayı 15, ikinci 30, üçüncü 40, dördüncü "set" olur. Her iki taraf da üçer sayı alırsa beraberlik doğar. Bundan sonra alınan sayıya avantaj denir. Seti kazanmak için avantajlı tarafın bir sayı daha alması gerekir. Altı set alan taraf oyunun galibi sayılır. Beşer setlik eşitlikte, taraflardan biri, ilk iki setlik üstünlük sağlayıncaya dek oyun sürer. 1874 yılında İngiliz Wingfield tarafından bulunan bu oyun, önceleri Sphairistike ve Lawntennis olarak adlandırıldı. Zamanla, kısaca "tenis" adıyla yaygınlaştı. Uluslararası karşılaşmaları içeren Davis Kupası ilk kez 1900'de, Wightman Kupası da 1923'te düzenlendi.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.