Arama


evo - avatarı
evo
VIP kirlenmek güseldir : )
3 Kasım 2006   
evo - avatarı
VIP kirlenmek güseldir : )
MRO MARS'TA KAYBOLAN UZAY ARAÇLARINI ARAYACAK



ANKARA - NASA'nın, Mars'ın yörüngesindeki gözlem aracı Mars Reconnaissance Orbiter (MRO), Kızıl Gezegen'e gittikten sonra bir daha haber alınamayan uzay araçlarını aramakla görevlendirildi.
Mars'ta yaşam olup olmadığı, iklim ve jeolojik yapısı ile gelecekte yapılacak insanlı uçuşlara hazırlık görevlerinin yanı sıra NASA'nın kayıp Mars Polar Lander ve İngiliz yapısı Beagle-2'yi aramakla yükümlü MRO, yeni görevini yerine getirmek için yine süper güçlü kameralarından faydalanacak.
High Resolution Imaging Science Experiment (HiRISE-) adı verilen yüksek çözünürlüklü kamerayla donatılan MRO, Mars yüzeyinin ayrıntılı görüntülerini çekerken, küçük bir masa büyüklüğündeki cisimlere "zoom" yapabiliyor.
Öte yandan, Arizona Üniversitesi tarafından yürütülen bir projeyle NASA'nın Ağustosta uzaya göndereceği ve Mayıs 2008'de Mars'a inmesi planlanan Phoenix uzay aracıyla, uzay ve bilim meraklılarının kendilerinin, çocuklarının, torunlarının hatta evcil hayvanlarının isimlerini Kızıl Gezegen'e göndermeleri mümkün olacak.
Silika-cam alaşımından, özel arşiv kalitesinde ve binlerce yıl bilgileri bozulmadan saklayabilecek DVD, bir gün Mars'a insanlı uçuş yapıldığında, bu astronotları bekleyen bir mesaj olarak gönderilecek.