Arama


_SoNBaHaR_ - avatarı
_SoNBaHaR_
VIP ButterfLy EffeCt
3 Kasım 2012       Mesaj #3
_SoNBaHaR_ - avatarı
VIP ButterfLy EffeCt
YOĞUNLAŞMA
—Embriyol. Gelişim yoğunlaşması, birşey oluşsal gelişmede türün soyoluşsal gelişimine özgü çeşitli evrelerinin bir tek evreye dönüşmesi.

—Psikan. Bilinçdışı bir tasarımın, birçok başka tasarım öğelerini toplayıp bir araya getirmesini sağlayan mekanizma.

—ANSİKL. Psikan. Bütün bilinçdışı oluşumlarda (rüyalar, sürçmeler, belirtiler) genellikle saptanabilen yoğunlaşma mekanizmasını ilkin Freud, rüya işinde saptayıp ortaya koydu. Ona göre yoğunlaşım, yalnız yeni birimler oluşturarak rüyanın dağınık düşüncelerini toplayıp bir araya getirmeyi amaçlamakla kalmaz, ayrıca çeşitli tasarım ve düşünce dizileri arasında uzlaşımlar ve ortak terimler yaratmayı da amaçlar ve aynı zamanda sözcükleri nesneler olarak da ele alıp işleyebilir.

ilk bakışta sansürden sıyrılıyormuş gibi görünen yoğunlaşma, aslında rüyanın açık öyküsünün okunmasını güçleştirdiği için sansürden kurtulamaz. Ekonomik düzeyde yoğunlaşım, başlangıçta bir dizi başka tasarıma bağlı enerjilerin, özel bir tasarıma yatırım olanağını sağlar.

Lacancı bilinçdışı oluşumlar kuramında yoğunlaşma, mekanizması eğretilemeleri andıran bir "gösterenler sürempozisyonu"na benzetilir. Önceliğin dile ilişkin öğelere verildiği bu varsayıma göre rüyanın imgeleri, ancak gösteren değeri taşımaları dolayısıyla bellekte kalabilir.

Kaynak: Büyük Larousse
Son düzenleyen Safi; 13 Ocak 2019 02:17
..Aşk Hiç Biter mi?...