Arama


_GüzelikMeleği_ - avatarı
_GüzelikMeleği_
Ziyaretçi
5 Şubat 2013       Mesaj #84
_GüzelikMeleği_ - avatarı
Ziyaretçi
DENİZ KIZLARI GERÇEK Mİ?
Sevgili okurlar, bilgitreninin masallar bölümünde ‘Küçük Deniz Kızı’nın hikayesini okuyan okurlarımızdan Demet Hanım, bu konuda bir yazı yazmama vesile oldu ve wikipedia'da hepinizi için bu konuda bir araştırma yaptım. İyi okumalar...
Bildiğiniz gibi deniz kızları (İngilizce mermaid) başı ve sırtı insan, kalan kısmı balık kuyruğu biçiminde olan mitolojik yaratıklar. Aslında yine mitolojiye göre deniz erkekleri de var. Birçok kültürde deniz kızlarından bahsedilmiş. Bunların şarkılar söyleyerek denizcilerin dikkatini dağıttı, hatta güverteden düşmelerine sebep olduğu, gemi kazalarına sebep olduğu, bazen de boğulmakta olan insanları kurtardıklarını hatta onları deniz altındaki ülkelerine götürdükleri anlatılmıştır.
Yunan mitolojisinde deniz kızlarına benzeyen ‘siren’ler, selkie’ler, su perileri de deniz kızı benzeri mitolojik yaratıklardır.
Yarı insan, yarı balık bu yaratıklarla ilgili bilgilerMilattan 5000 yıl öncesine kadar gidiyor. Ünlü denizci Kristof Kolomb, günlüğünde deniz kızları gördüğünü fakat onların daha güzel olduklarını düşündüğünü yazmış! Bu yüzden bazıları bunların yavrularını tıpkı insanlar gibi kucaklarına alabilen, büyük, su memelileri olabileceğini söylüyorlar.
Dünyadaki bilinen en eski deniz kızı hikayesi MÖ 1000 yılına dayanıyor, öyküye göre Semiramis adlı kraliçe, ölümlü bir çobana aşık olur ve sonunda çobanı öldürür, yaptığından utanır ve balık haline gelmek amacıyla kendisini göle atar ama sular onu balık yapamaz, o da deniz kızına dönüşür. Benzer hikayelerde, deniz kızlarını gördüklerine yemin edenler var, yine antik bir kitapta yazılanlara göre yarısı kadın, yarısı balık biçimindeki deniz kızları, balıkları kutsal kabul ettikleri için asla yemiyorlarmış. Binbirgece masallarında da deniz kızlarından söz edilmekte, hatta insanlarla evlenebiliyorlarmış.
İngiliz kültüründeyse, deniz kızlarından uğursuzluk getiren, ya da felaketleri önceden sezen, felaketleri kışkırtan, bazen de tam tersine insanlara yardım eden, iyileştiren yaratıklar olarak tasvir ediliyor. Deniz erkeklerinin ise deniz kızlarının aksine çirkin ve vahşi yaratıklar olduğu belirtilmiş. Ayrıca deniz erkekleri, insanların ilgisini deniz kızları kadar çekmemiş…
Karayip, Afrika, İrlanda, İskoçya, Rusya, Ukrayna, Japonya, Malezya ve daha pek çok ülkenin kültüründe deniz kızlarıyla ilgili efsaneler var. Örneğin, Karayip’lerde deniz kızlarına Aycayia denirmiş, Avrupa folklorundaki bir başka ünlü deniz kızı da Melusine, Japon’lar deniz kızı yiyen bir insanın ölümsüz olacağına inanıyorlarmış! Bazı Avrupa efsanelerine göreyse, deniz kızları insanların dileklerini yerine getirebiliyor.
Güney Afrika’da, ‘Little Karoo’ isimli bölgede, deniz kızlarının çocukken oyun oynarken görüldüğüne dair iddialar var, aslında kurak olan bu bölge eskiden okyanusun bir parçasıymış, bölgede bulunan deniz kabuklarının fosilleri bunu gösteriyor, bu konuda o kadar çok hikaye anlatılmış ki, nesilden nesile geçmiş.
İnternetteki ‘paranormal phenomena’ (normaldışı olaylar) isimli sitenin, ‘gerçek hikayeleriniz’ isimli bölümünde, Şubat 2006 yılında Lallindra Myer adlı bir okur ise bir deniz kızı gördüğünü şöyle anlatıyor:
“Yılbaşı günü en iyi arkadaşımla onun sahildeki yazlığına gitmiştik, ikinci gün sabah 5.30 gibi kalktım ve bir türlü uyku tutmadı, arkadaşım uyurken, gün doğuşunu seyretmek ve deniz kabuğu toplamak için kalktım, sahilde yürümeye başladım. Harika bir deniz kabuğu bulmuştum ki, birden az ötemde bir kadının oturduğunu gördüm, beline kadar uzanan siyah saçları vardı, soluk tenliydi, sırtı bana dönüktü, sonra vücudunun alt kısmının tıpkı balık gibi, gümüş pullarla kaplı ve kuyruk biçiminde olduğunu gördüm.
Şoke olmuştum, korkudan kaçarken ayak sesimi duydu, döndü ve bana baktı, gözgöze geldik, çok güzeldi, mavi gözlüydü, sonra denize daldı ve kayboldu, eve koşup arkadaşıma olanları anlattım ama bana inanmadı, hala onu tekrar görmeyi umuyorum…!
Son düzenleyen Safi; 22 Kasım 2016 17:02