Arama


Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
20 Ağustos 2013       Mesaj #8
Mira - avatarı
VIP VIP Üye

Malazgirt Savaşı


26 Ağustos 1071 tarihinde Selçuklu Sultanı Alparslan ile Bizans İmparatoru Romanos Diogenis arasında yapılan meydan savaşı. Türklere Anadolu'yu açması bakımından Türk tarihi içinde çok önemli bir yeri olan Malazgirt Meydan Savaşı, Selçuklu Devleti'nin batıya dönük fetih siyasetinin en önemli dönüm noktalarından biridir. 1040 Dandanakan Savaşı'ndan sonra daha Tuğrul Bey döneminde başlayan Anadolu'ya akınlar, Bizanslıların direnmesi ile karşılaşıyordu.

Bizans'ın, Kayseri, Malatya gibi ileri kalelerini sistemli bir şekilde düşürme ve yıpratma akınları, 1067'de Afşin Bey komutasındaki bir Selçuklu ordusunun Nikiforos Botaniates komutasındaki Bizans ordusunu bozguna uğratmasıyla Bizans için ciddî bir tehlike oluşturdu. O sırada Bizans tahtında oturan İmparatoriçe Eudoksiya, Doğu'dan gelen Türk tehlikesini önlemek için başarılı General Romanos Diogenis ile evlendi ve onu imparator ilân etti. Türkleri durdurmak için Diogenis'in yolladığı ordular başarılı olamayınca imparator, kendisinin komuta edeceği büyük bir Bizans ordusunu hazırladı ve 13 Mart 1071'de İstanbul'dan ayrıldı.

Bizans ordusunda, Bizanslılardan başka Franklar, Normanlar, Slavlar, Gürcüler hatta Müslüman olmayan Peçenekler, Uzlar gibi Türk kavimleri de vardı. Bizans ordusunun mevcudu 200.000 kişiyi bulmuştu; ayrıca büyük bir mancınık, 3.000 araba ile taşınan ağırlıklar vardı. Alparslan 50.000 kişilik iyi eğitilmiş ordusuyla Malazgirt Kalesi önünde düşmanı beklemeye başladı. Bu yer Van Gölü'nün 45 km kadar kuzeyinde bulunuyordu. 26 Ağustos sabahı iki ordu, karşılıklı olarak 7-8 km mesafede yer aldılar. Öğleden hemen sonra başlayan savaşta, Bizans ordusunun merkezinde imparator, sağ cenahta Nikiforos Briennios, ihtiyatta Prens Andronikos bulunuyordu. Savaşın ilk anlarında Bizans ordusunda yer alan Peçenek ve Uzlar saf değiştirerek soydaşlarının yanında yer aldılar.

Türklerin yoğun ok hücumundan sonra merkez tarafı sahte bir geri çekiliş yaptı; buna kanan imparator bütün gücüyle yüklendi. Akşama doğru oldukça ilerleyen ve kapanan Türk kanatlarının arasında kalan Bizans ordusu kısmen imha edildi. Geriye kalanlar, imparator da dahil olmak üzere teslim olarak canlarını kurtardılar. Bizans'ın Urfa, Antakya dolaylarını vermesi, ağır bir savaş tazminatı ödemesi karşılığında Romanos Diogenis ile barış antlaşması yapıldı ve imparator sarbest bırakıldı. Ancak bu antlaşmanın hiçbir şartı yerine getirilmediğinden Türk fetihleri aralıksız sürdü.

MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
Son düzenleyen Safi; 10 Ağustos 2016 22:57