Arama

Bölge Nedir? - Tek Mesaj #10

Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
10 Nisan 2016       Mesaj #10
Safi - avatarı
SMD MiSiM
bölge
toplumsal bilimlerde, seçilmiş tanımlayıcı ölçütler bakımından türdeşlik ve bütünlük taşıyan, çevresindeki alanlardan bu ölçütlerle ayırt edilen alan. Bölge, belli bir sorunla ilişkili özelliklerin seçilmesi, ilişkisiz sayılan özelliklerin ise dışarda bırakılması yoluyla oluşturulan bir kavramdır. Yer yüzeyinin bir kesimini belirten ve daha geniş bir kavram olan alandan ayrılır. Bir alanın sınırları, pratik amaçlara uygunluğu bakımından istendiği gibi saptanabilir; oysa bir bölgenin sınırlarını, söz konusu kesimin türdeşliği ve bütünlüğü belirler.

Etkinliklerin merkezî bir yer çevresinde örgütlendiği bölgeler (örn. bir kent ile hinterlandı), merkezli bölgeler olarak adlandırılır. Buna karşılık sınırları belli bir olgunun türdeş dağılımıyla belirlenen bölgeler (örn. tropik yağmur ormanları) tek- ömek bölgeler olarak nitelenir.

Bir bölge, bir ya da birden çok özellikle tanımlanabileceği gibi, bir alanda yaşayan insanların tümüne yönelik terimlerle de belirlenebili Toplumsal bilimlerde en çok irdelenen özellikler şunlardır:
  • Etnik, kültürel ya da dilsel özellikler (örn. Fransa’nın Provence bölgesi);
  • iklim ya da topografya (örn. ABD’de Tennessee Vadisi),
  • sınai ya da kentsel gelişme (örn. Ruhr bölgesi),
  • yönetsel birimler, ekonomik uzmanlaşma (örn. Kuzey Amerika’nın pamuk kuşağı)
  • uluslararası siyasal ilişkiler (örn. Ortadoğu).
Günümüzde bölge kavramı birçok ulusal ya da uluslararası kamu programının çözümlemesi, planlaması ve yönetiminde kullanılmaktadır. Bir bölge içinde gelişmiş özdeşlik duygusunun ideolojik yansıması olan bölgecilik ya da bölge bilinci, birçok tarihsel, siyasal ve toplumbilimsel çözümlemede önem taşır.

kaynak: Ana Britannica
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 18 Mayıs 2017 00:58
SİLENTİUM EST AURUM