Arama

Hentbol Nedir? Hentbol - Tek Mesaj #7

_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
19 Haziran 2016       Mesaj #7
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye

Hentbol Nedir?

Ad:  Hentbol.jpg
Gösterim: 2258
Boyut:  43.5 KB

Hentbol, bir takımın 6’sı saha, 1’i kalede olmak üzere 7’şer oyuncu ile iki takım halinde oynadığı bir spor oyunudur. Oyun süresi 30'ar dakikalık iki devreden oluşur. İlk yıllarında büyük stadyumlarda 11 kişilik takımlar halinde oynanan hentbol, 1950'lerden sonra bir salon sporu olmuş ve açık alan hentbol giderek popülaritesini yitirerek kaybolmuştur.

Günümüzde Hentbol, özellikle Avrupa kıtasında büyük ilgi çekmektedir. İspanya'da ASOBAL Liga, Almanya'da Handball Bundesliga, İsveç'te Handbol ElitSerien, Danimarka'da TDC Ligaen sporun en üst düzeyde oynandığı yerel ligler olarak nitelendirilmektedir.

Modern hentbolda dünya ve olimpiyat şampiyonluğunu Avrupa Kıtası dışına çıkarabilen tek takım Kore olmuştur. Hem erkeklerde, hem de bayanlarda Asya kıtasının en iyisi olan Koreliler, Avrupa'nın devleri İsveç, Almanya, İspanya, Rusya, Danimarka, Norveç ve Fransa'ya kafa tutma başarısı göstermiştir.

Afrika'da futboldan sonra en çok ilgi çeken ikinci takım sporu olan hentbol, son yıllarda Kara Kıta'da büyük atılım yapmıştır. Mısır'da 1999'da düzenlenen Dünya Erkekler Hentbol Şampiyonası'nda ev sahibi ülke 4. olurken, 2005'te de Tunus kendi ülkesindeki şampiyonada ilk dörde girme başarısı göstermiştir.

Oyunda amaç, rakip kaleye gol atmaktır. Eğer bir oyuncu topu kapıp kaleye atar veya sokabilirse bu ‘gol’ olarak kabul edilir. Takımlar, birbirlerinin kalelerine topu atıp gole çevirmeye çalışırken, gol olmaması için de savunma ile kendi kalelerini korurlar. Top sadece elle oynanır ancak, kaleci kalesini vücudunun tümüyle koruyabilir. Oyuncu, topu elinde en sazla 3 saniye tutabilir ve topla sadece 3 adım atabilir. Oyunun her devresi 30’ar Dakikadan iki devre olarak oynanır. İki devre sonunda en çok gol kaydeden takım galip gelir. Gol sayıları eşitse karşılaşma beraberlikle son bulur. Galibiyette 2 puan, beraberlikte 1 puan alınırken, yenilgide puan alınmaz.

Oyuncular..
Ad:  Hentbol-2.jpg
Gösterim: 2859
Boyut:  21.0 KB

Hentbol oldukça hızlı oynanan bir spor dalıdır.Her takım bir kaleci ve 6 oyuncu olmak üzere yedi oyuncu ile sahaya çıkar. Bir takım en fazla oniki oyuncudan teşekkül etmiştir. Takımlar kurallara uygun olduğu müddetçe sınırsız oyuncu değiştirme hakkına sahiptir. Oyuncular sahanın istedikleri yerinde oynama hakkına sahiptir. Gol sahası içinde oynama hakkı sadece kaleciye verilmiştir.


Hakemler
Karşılaşma iki hakemle yönetilir. Hakemler sahada biri kale sahası gerisinde, diğeri ise orta sahaya yakın ve eşinin çaprazında durur. Bu hakemler genellikle aralarında belirledikleri zaman aralıklarında, serbest atış,yedi metre yada gol sonrasında pozisyonlarını değiştirirler. Hakem bir oyuncuya en fazla üç kez 2 dakika zaman cezası verebilir. Bu üçüncü kez verilen iki dakikayı oyun gereği diskalifiye izler. Oyun kurallarının belirlediği biçimlerde yapılan hatalar sonucu bu cezaları doğruda diskalifiye ve ihraç olarak da verebilir.Oyuncular bu sürede yedek bankına çıkarak bu sürenin geçmesini bekler ve takım bu esnada eksik oynamaya devam eder.

İhraç edilen oyuncunun yerine kimse giremez.

Hentbolun Tarihçesi

Ad:  Hentbol-3.jpg
Gösterim: 1711
Boyut:  17.2 KB

Hentbol, tarihi çok eskilere dayanan bir spor dalıdır. Antik Yunan ozanlarından Homeros bu oyuna oldukça benzer bir oyunun oynandığını yazmaktadır. Milattan önce 600 yıllarında geçtiği tahmin edilen bu sporda, atletlerin bir duvara topu vurduktan sonra kapma çalışmaları ve bu süreç içinde yaptıkları mücadeleyi anlatır. Yine bizanslıların "harpaston" adı verdikleri oyunsa neredeyse günümüz hentbolunun temelini oluşturmaktadır. Ortaçağda Alman ozan Walter ise "top yakalama" adında hentbole oldukça benzer bir oyundan bahseder. Ancak Hentbol, gerçek şeklini 19. yüzyılda Danimarka' da almıştır. Hentbolun kökeni Danimarka'da oynanan 'Haandboll' denen bir oyundan gelmektedir. Hentbol oyununun gelişimi diğer Avrupa ülkelerinde de görülmüştür ama bu sporun Avrupa'ya ve dünyaya yayılmasını Berlin'deki Alman Yüksek Beden Eğitimi Okulu sağlamıştır. 1848 yılında yaygınlaşan bu oyunu Alman Cimnastikçi Konrad Koch 1897' de Almanya'ya taşıdı ve adı raffbol olarak değişti. Hentbol, adını ilk olarak 1910 yılnda İsveç'te aldı. 1925 yılında Almanya ve Avusturya arasında yapılan ilk uluslararası hentbol maçıdır. Fakat o dönemlerde hentbol hala 11 oyuncu ile futbol sahalarında oynanmaktaydı. Hentbol 4 Ağustos 1928 tarihinde Amsterdam'da yapılan Uluslararası Amatör Hentbol Federasyonu kuruluş kongresinden sonra ayrı bir federasyon tarafından yürütülmeye başlanmıştır. 1936 Berlin Olimpiyatlarında ilk olimpiyat spor dalı olarak 11'er kişilik futbol sahasında oynanmıştır. Önceleri sadece açık havada oynanan hentbol, 1934 yılında Kopenhag'da İsveç ve Danimarka arasında yapılan bir müsabaka ile ilk defa salonda oynanmıştır. Bu tarih aynı zamanda salon hentbolünün de başlangıç tarihidir. İkinci dünya savaşından sonra, batı avrupada hentbol çok popüler rekreatif bir spor dalı halini almıştır. Uluslararası Hentbol Federasyonu (IHF) 1946 yılında kurulmuştur. Şimdiki 7 kişiyle oynanan salon sporu şeklini, 1960'larda aldı ve ilk olarak, 1972 Munih Olimpiyatlarında ise 7' şer kişiyle salonlarda oynandı. İlk Hentbol erkekler dünya şampiyonası 1938 de, ilk hentbol bayanlar dünya şampiyonası ise, 1949 yılında oynanmıştır.. Günümüzde hentbol 150 ülkede oynanmakta ve bu oyunu oynayan lisanslı 8 milyona yakın sporcu bulunmaktadır.

NASIL OYNANIR?


Ad:  Hentbol-4.jpg
Gösterim: 2667
Boyut:  18.3 KB
Hentbol oyundaki takım hücum eden takımı ceza sahasına yakınlaştırmamaya çalışır. Oyundaki amaç her zaman rakip kaleye gol atmaktır. Oyuncuların D şeklindeki 6 m uzaklıktaki ceza sahasına yalnız kaleci dışındakilerin hepsi girmesi yasaktır. Rakip oyunculara defanstaki oyuncular tema içerisinde olabilirler. Bu aşırı derecede ki yakınlaşmalarda oyundaki iki dakikalık oyundan çıkma cezası ile cezalandırılır aynı zamanda bu ceza alan oyuncunun yerine maça hiçbir şekilde oyuncu giremez bu oyunun temel kuralıdır. Yalnız cezası bittiği an isteğe bağlı başka oyuncu girebilir. Hentbolun oynama alanı 40 m uzunluğunda ve 20 m genişliğinde dikdörtgen bir alandan oluşturulmaktadır. Kalede bulunan kesik çizgiler serbest atış çizgileri olarak bilinir oyundaki yapılması gereken serbest atışlar oralardan yapılır. Kenarda her zaman için yedi oyuncu bulunmaktadır. Oyuncular kendi aralarında oyun süresince belirlenen bölümde istedikleri kadar oyuncu değiştirebilirler. Oyuncu topu elinde en fazla 3 saniye tutabilir. Oyun sonunda gol sayılar eşitse o oyun beraberlikle sonuçlandırılır.

Hentbol Kuralları:

Ad:  Hentbol-6.jpg
Gösterim: 1794
Boyut:  27.1 KB
  • Erkeklerde 30’ar, bayanlarda 25’er dakikalık iki devreden oluşur.
  • 6 metre uzunluğundaki ceza sahasına kaleci dışında herhangi bir oyuncunun girmesi yasaktır.
  • Amaç rakip kaleye gol atmaktır.
  • Hentbol sahası 40 metre boyunda ve 20 metre genişliğinde olmalıdır.
  • Takımlar sahaya 10 saha oyuncusu ve 2 kaleci olmak üzere 12 kişilik kadroları ile çıkarlar.
  • Sahada 6 oyuncu, bir kaleci yer alır.
  • Oyun süresince istenildiği kadar oyuncu değiştirilebilir.
  • Oyun iki hakemle yönetilir.
  • Top oyuncular tarafından sadece elle oynanır ancak kaleci için böyle bir sınırlama yoktur.
  • Hentbolcu topu elinde en fazla 3 saniye tutabilir ve topla birlikte üç adım atabilir.
  • İki devre sonunda en çok gol atan takım galip gelir ve 2 puanı hanesine yazdırır. Beraberlikte ise her iki takım da 1 puan alır.
  • Oyun hava atışı ile başlar ve topu tutabilen oyuncunun atış yapılan yere 3 metre uzaklıkta olması gerekir.
  • Topun çapı bayanlar karşılaşmalarında 54-56 cm iken erkeklerde 58-60 cm dir.
  • Topun ağırlığı erkeklerde 425 ile 475 gr bayanlarda ise 325 ile 400 gram arasında değişir.
  • Defans yapan takım rakibini ceza alanına yaklaştırmamaya çalışır.
  • Savunma sırasında belli ölçüde temas halinde bulunulabilir.
  • Faul yapıldığında oyuncu iki dakikalığına oyundan çıkarılır ve yerine herhangi bir oyuncu giremez.
  • Kaleye 9 cm uzaklıkta kesik çizgilerle belirlenmiş ceza sahasında yapılan fauller penaltı olarak değerlendirilir. Penaltı atışları kalenin 7 metre uzağından yapılır.

Hentbol liginde şampiyon olan takımlar

  • Ankara mta (1976-77, 1977-78),
  • Yenişehir Meysu (1978-79),
  • Beşiktaş (1979-80, 1980-81),
  • Yenişehir İstanbul Bankası (1981-82, 1982-83),
  • Yenişehir Hortaş (1983-84, 1984-85),
  • Tarsus İdman Yurdu Erkutspor (1985-86),
  • Ankara Halk Bankası (1986-87, 1987-88),
  • Arçelik (1988-89), Eti Bisküvileri (1989-90).
  • [1990 sonrası şampiyon içerikleri eklenmeli]
MsXLabs.org
-derlemedir.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 3 üye beğendi.
Son düzenleyen _Yağmur_; 9 Kasım 2016 10:11
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.