Arama


_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
22 Haziran 2016       Mesaj #8
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Masa Tenisi Nedir, Genel Kuralları Nelerdir?
Ad:  Masa Tenisi.jpg
Gösterim: 5604
Boyut:  29.6 KB

Masa Tenisi; masa üzerinde, raketlerle oynanan ve ana hatlarıyla tenisi andırdığından bu ad verilen spor dalıdır. 16. yüzyılın başlarında İngiltere’de doğduğu söylenir. Önceleri soylular arasında, malikane ve şatolardaki büyük yemek masaları üzerinde süngerden yapılma toplarla oynandığı bilinir. Sellüloidin bulunmasıyla bu maddeden yapılan küçük ve hafif toplar, bu spor dalında yalnız önemli bir devrim yaratmakla kalmadı, bu topların masa üzerinden çıkardığı ses, bu spor dalına kısaca “ping-pong” denilmesine yol açtı.

Masa Tenisi, içinde bulunduğumuz 20. başlarında İngiltere’de bugünkü uygulanışına en yakın biçimini aldı ve bu ülkeden Avrupa’ya 1902’de bu spor dalında önemli bir aşama daha gerçekleşti, tahta raketlerin üzeri lastikle kaplandı. Bunu, 1930’da filenin alçaltılması yenilgiyi izledi, oyunun kurallarında da yeniden bir takım değişiklikler yapılması, masa tenisinin tüm dünyada hızla yayılmasına yol açtı. Bu gelişme, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra daha büyük boyutlara ulaştı.

Masa tenisi nasıl oynanır?

Ad:  Masa Tenisi-3.jpg
Gösterim: 4544
Boyut:  13.8 KB

Masa tenisinde, karşılıklı rakiplerden hangisinin oyuna başlayacağı kura ile belirlenmektedir. Oyun servis atışı ile başlar, bu servisi kullanan oyuncunun kendi alanına bir kere sekip karşı tarafın alanına fileye değmeden geçmesiyle birlikte oyun başlamış olur. Oyuncular kendi oyun alanlarından seken topu karşı tarafın oyun alanına geçiremezlerse rakiplerine puan vermiş olmaktadırlar. Eğer atış gerçekleştirilirken herhangi bir oyuncu atışı esnasında topu fileye çarptırırsa, tekrardan servis kullanma hakkına sahip olmuş olur. Oyunda tek set 11 sayıdan sonra biter. Eğer ki durum 10-10 gibi bir puanlamaya gelirse taraflardan birinin diğerine 2 sayı fark atması beklenerek o şekilde set atlanır. Her yeni sette rakipler yer değiştirir. Oyuna ilk servisle başlayan oyuncu bir sonraki sette bu hakkı karşı tarafa vermek zorundadır. Masa tenisinde rakiplerden bir tarafın 3 seti de kazanmasıyla müsabaka bitmektedir. Masa tenisinde servis kullanılırken de topu öncelikle tam avucumuzun içine yerleştirdikten sonra elimizi masayla yaklaşık 16 santimlik bir mesafede durup topu masaya dik bir şekilde attıktan sonra servis vuruşu yapmamız gerekir. Bu vuruşa tabir olarak “Let” denir. Karşı taraf da size aynı şekilde karşılık verdikçe topun geldiği yöne doğru hareket edip maça sağa sola uzanarak devam etmeniz gerekmektedir. Oyunda size sayı kazandırıcak durumlar ise şunlardır; rakibiniz attığınız topu engellerse, rakibiniz topu iyi bir şekilde karşılayamazsa, rakibiniz servis kullanmadan önce topu herhangi oyun dışı bir yere değdirirse (yerde sektirmesi gibi), rakibin üzerinde bulunan herhangi bir şey oyun oynanılan alanın sabitliğini bozarsa, rakip topa iki kez beklemeden üst üste vurursa, rakibin üzerinde bulunan herhangi bir şey oyun alanında ağ takımında bir bölüme değerse, rakip atışını gerçekleştirdikten sonra top kendi alanından sekmeden direk uç çizgisine değerse ve rakibin oyun esnasında serbest duran eli oyun alanında herhangi bir yere değerse sayı direk sizin hanenize yazılacaktır.

Masa Tenisi Kuralları

Ad:  Masa Tenisi-4.jpg
Gösterim: 5169
Boyut:  16.5 KB

Genel olarak masa tenisi oyun kuralları, tenis oyun kurallarıyla birçok benzerlik gösterir. Raket aracılığıyla vurulan top, saha dışına çıkmamak suretiyle, ağın iki yanı arasında gidip gelir. Önceden belirlenmek koşuluyla, üç ya da beş set olarak oynanan oyun, servisle başlar. Kendi sahasına gelerek en fazla bir kez zıplayan topa raketiyle vuran oyuncu, topu rakip sahaya göndermeye çalışır. Bunu kurallar çerçevesinde başaramayan oyuncunun rakibi, bir sayı kazanır. Her sayıdan sonra, oyuna tekrar başlamak için servis atılır. Toplam beş sayıda bir, servis atan taraf değişir. Yine toplamda 21 sayı kazanan taraf, seti de kazanır. Ancak, set sonuna doğru 20-20’lik beraberlik yakalanırsa, bu aşamadan sonra servis her sayıda değişir ve rakibine iki sayı fark atan taraf seti kazanır. Oyuncular servis atarken, açık avuçla havaya attıkları topa raketle vurmak zorundadırlar. Sadece servis atarken, top servisi atanın sahasında bir kere zıplayarak rakip sahaya gitmelidir.
Çiftler karşılaşması olarak adlandırılan, her iki tarafta da ikişer oyuncunun yer aldığı maçlarda, servis atışını her zaman masanın sağ yarısındaki oyuncular gerçekleştirirler. Top, çapraz şekilde karşı sahanın sağ yarısına gelecek şekilde atılır. Eşler, sırasıyla değişerek servis kullanırlar.

Masa Tenisi İle Tenis Arasındaki Önemli Nokta

Ad:  Masa Tenisi-2.jpg
Gösterim: 3685
Boyut:  14.1 KB

Masa tenisinde kullanılan falsolu vuruş tekniği, teniste kullanılan türevi vuruşlardan çok daha önemlidir. Bu tip vuruş tarzlarının etkileri ve avantajların dezavantajlara dönüşebileceği durumundan dolayı, masa tenisi oyuncularına tenis oynamamaları salık verilir. Buna ek olarak, masa tenisinde bilekten hareketler ön planda iken, teniste kol ve omuz odaklı vuruş tekniklerinin olması da, bir başka farklılık noktasıdır ve kimi zaman bu iki sporu birlikte yapmaya engeldir. Tüm bunlara rağmen, 18 yaşındayken Dünya Masa Tenisi Şampiyonu olup, aynı zamanda döneminin en büyük tenis oyuncusu olan Fred Perry gibi, her iki spor dalında da başarılı oyuncular yetişmiştir.

En çok tanınan ve ünü bütün dünyaya yayılan masa tenisi oyuncularından birisi, beş yıl süresince Macaristan için Dünya Şampiyonluğu’nu kazandıktan sonra, başka bir Dünya Şampiyonası’na İngiltere adına katılmış olan Victor Barna’dır.

Masa Tenisi Oynamak İçin Araç Gereçler



1-MASA
  • Masa tenisi sert, düz ve genellikle yeşil renkli bir masa üzerinde oynanır. Bu masanın kenarlıklarında 2 cm çizgi bulunur.
  • Uzunluğu 274 cm olan bu masanın genişliği ise 152 cm’dir. Yerden yüksekliği ise 76 cm’dir. Masa, 15 cm yüksekliğinde bir file ile ortadan enlemesine ikiye ayrılır. 3 mm genişliğinde bir çizgi ile de boylamasına tam ortadan ikiye ayrılır.
  • Oyuncuların rahat hareket edebilmeleri için de oyun alanı 7 metre genişliğinde, 10 metre uzunluğunda olmalıdır.
2- RAKET
  • Raketiniz herhangi bir boyut, şekil ve ağırlıkta olabilir. Ancak tablası, sert,eğilmez ve düz olamlıdır.
  • Tabla kalınlığının en az % 85’i doğal tahta olacaktır. Tablanın içindeki yapıştırıcı tabakası, karbon lifi, cam lifi veya sıkıştırılmış kağıt gibi lifli malzemeler ile sıkıştırılmış olabilir. Ancak bu tabaka toplam kalınlığın %7.5’ u veya 0.35 mm’ den daha kalın olmayacaktır (Hangisi daha küçük ise).
  • Tablanın topa vurmak için kullanılan yüzü, yapıştırıcı dahil toplam kalınlığı 2 mm’den çok olmayan, pütürleri dışa doğru, basit bir pütürlü lastikle, yada yapıştırıcı dahil toplam kalınlığı 4 mm’den çok olmayan, pütürleri içeri veya dışarı doğru, sandviç lastikle kaplanmış olacaktır.
  • Basit pütürlü lastik, bütün yüzeyi boyunca cm2de 10’dan az, 30’dan çok olmayan düzgün dağılmış pütürlü, doğal veya sentetik, tek tabakalı gözeneksiz bir lastiktir.
  • Sandviç lastik, kalınlığı 2mm’den çok olmayan basit pütürlü bir dış tabaka ile kaplanmış gözenekli bir lastik tabakasıdır.
  • Lastik kaplama malzemesi tablayı tamamen kaplamalı, ancak taşmamalıdır. Sadece, tablanın raket sapına en yakın ve parmaklarla kavranan kısmı kaplanmamış bırakılabilir veya herhangi bir malzeme ile kaplanabilir.
  • Tabla, içindeki her tabaka ile kaplama malzemesinin her tabakası veya tablanın topa vurmada kullanılan yüzündeki yapıştırıcı, sürekli, kesintisiz ve her yerinde aynı kalınlıkta olacaktır.
  • Tablanın kaplı yüzündeki kaplama malzemesinin yüzeyi veya kaplamasız tabla yüzü; mat, bir yüzde canlı kırmızı, diğer yüzde siyah olacaktır.
  • Raket kaplaması herhangi bir fiziksel, kimyasal veya başkaca bir işleme tabi tutulmaksızın kullanılacaktır.
  • Yüzeyin sürekliliğinde ve renginin tek düzeliğinde, eskimeden oluşan küçük sapma ve aşınmalara, yüzeyin niteliğini önemli ölçüde değiştirmediği sürece izin verilebilir.
  • Oyunun başlangıcında veya oyun içinde raketini değiştirdiğinde, her oyuncu, rakibine ve hakeme kullanacağı raketi gösterecek ve incelemelerine izin verecektir.
3- AĞ TAKIMI
  • Ağ takımı; ağ, ağın askı kordonu, destek çubukları ve bunları masaya tutturan kenetlerden oluşacaktır.
  • Ağ, dış kenarları her iki yanda masa kenar çizgilerinden 15.25 cm dışarıda olan 15.25 cm yüksekliğindeki destek çubuklarına tutturulmuş bir askı kordonuna asılı olacaktır.
  • Ağın üstü, bütün uzunluğu boyunca oyun yüzeyinden 15.25 cm yükseklikte bulunacaktır.
  • Ağın altı, bütün uzunluğu boyunca, mümkün olduğunca oyun yüzeyine yakın olacak, ağın yan uçları ise destek çubuklarının üstünden altına kadar kesintisiz olarak tutturulacaktır.
4- TOP
  • Top; çapı 40 mm. olan bir küre olacaktır.
  • Topun ağırlığı 2.7 gr olacaktır.
  • Top, selüloit veya benzer bir plastik malzemeden yapılmış, beyaz veya turuncu renkte ve mat olacaktır.
Masa Tenisi Sayı Hesaplama
Oyun 3,5,7 gibi tek sayılı setler üzerinden oynanır. İki sayıda bir servis el değiştirir. 11 sayıya ulaşan oyuncu o seti kazanır. Eğer 10 – 10 eşitlik olursa set uzar ve oyunculardan biri 2 farklı öne geçene kadar oyun sürer. Ancak oyun süresi 10 dakikayı geçerse hızlandırılmış sisteme geçilir. Her oyuncu sırayla bir servis atar. Karşılayan oyuncu topu 13 kez rakip alana göndermeyi başarabilirse 1 sayı kazanır.


Masa Tenisi Oynamanın Faydaları

  • Bireylerin kişisel özelliklerini bu sporun özellikleri ile birleştirerek kolay ve zararsız deşarj olabilme imkânı sağlar.
  • Pek çok hastalıkların(kalp, kas, sinir, vb.)tedavi ve rehabilitasyonu amacı ile kullanılan bu spor, sağlık açısından da oldukça faydalıdır.
  • Çok tekrar yapılarak öğrenildiği ve diğer özellikleri sebebi ile insanların sabırlı ve hoşgörülü olmasını sağlar.
  • Çabukluk ve dayanıklılık sağlar.
  • Çok yoğun dikkatlilik gerektirdiğinden bireylerin günlük yaşamlarında ihtiyaç duya bileceği ince ayrıntıları yakalaya bilme yeteneği kazandırır.
  • Ani doğru karar verebilme yeteneği kazandırır.
  • Sosyalleşme sağlar.
  • El-Göz Koordinasyonunu geliştirir.
  • Pek çok spor dalına göre sakatlanma riski çok azdır.
  • Çeviklik ve Hareketlilik kazandırır.
MsXLabs.org
-derlemedir.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.