Arama


_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
20 Temmuz 2016       Mesaj #5
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye

Güllenin tutuluşu


Gülle el ayası ile değil parmakların kaidesi ile tutulur.Bu tutuşta başparmak ve küçük parmak açılarak diğer üç parmak diğer üç parmak güllenin arkasında destek durumundadır.gülle boyun kemiği ve boşluğu arasında boyuna dayanarak çenenin altına yerleştirilir.Baş ve küçük parmak öne bakar.Bilek geriye bükülür sağ dirsek iyice açık olmamak üzere tutulur ve gülleyi rahatça taşımasına yardım eder.Sağ kol omuz hizasında yere paraleldir.

Gülle el ile değil parmakların içinde tutulur. Başparmak ve küçük parmak açılarak diğer üç parmak güllenin arkasında destek durumundadır. Gülle, çenenin hizasına yerleştirilir. Sağ kol omuz hizasında yere paraleldir.
Atış çemberi içinde dairenin arka kısmında sırt atış yönüne dönük olarak durulur. Sağ ayak öndedir. Sağ ayak burnu çemberin çevresine değer. Sol ayak ucu çerçeveden 40 cm geridedir.

Güllenin Özellikleri



Ad:  Gülle.jpg
Gösterim: 11455
Boyut:  39.4 KB

Ağırlığı: Erkeklerde 7,257 kilogram, kadınlarda ise 4 kilogramdır. Kadınlarda okul yarışmalarında daha hafif gülleler de kullanılır.

Güllenin Yapısı


Güllenin yüzeyi demir ve ya pirinçten yapılır. Pirinçten daha sert herhangi bir maden de kullanılabilir. İçi ise kurşun veya benzer madde ile doldurulur. Yüzeyi ise pürüzsüz bir küre şeklinde olmalıdır.

Rekorlar


Uluslararası Amatör Atletizm Federasyonu’nun kabul ettiği ilk resmi dünya rekoru J.M. Mann tarafından 1876 yılında elde ettiği 9.55 m’lik derecesidir. Şu an erkeklerde dünya rekoru Amerikalı Randy Barnes’ın derecesi 23.12 ‘dir. Barnes bu rekorunu 20 Mayıs 1990 tarihinde elde etmiştir.

Kadınlarda ise dünya rekoru Sovyetler Birliği ülkesine bağlı Natalya Lisovskaya’nın derecesi 22.63’tür. Lisovskaya bu rekorunu 7 Haziran 1987 tarihinde elde etmiştir.

Başlangıç duruşu



Ad:  Gülle Atma.jpg
Gösterim: 11235
Boyut:  28.0 KB

Atış çemberi içinde dairenin arka kısmında sırt atış yönüne dönük olarak durulur. Sağ ayak önde ve orta çizgiye yerleştirilir.Ayak burnu çemberin çevresine değer. Sol ayak ucu çerçeveden 40-42 cm geridedir. Vücut ağırlığı düz olan sağ ayak üzerindedir. Gözler 5-10 mt ileriye bakar. Sol kol yukarıda baş üzerinde rahat ve yumuşak tutulur. Atıcının dikkati tamamen atış hareketine verilmiştir.

T ve çömelme pozisyonu


Bu pozisyonlarda vücut çok yumuşak olmalıdır. Sol topuk kalça hizasına yükseltildiği zaman vücudun üst kısmı rahatlıkla öne doğru hareket eder. Sol ayağın yukarı ve geriye hareketi ile bir yarım daire meydana gelir. Kalçaların biraz yukarısından itibaren vücudun üst kısmı yere paralel olarak öne doğru eğilir. Sol ayağın hareketi esnasında sağ yak topuğu hafifçe yükseltilir. Bu şekilde vücut ağırlığı ayak burnu ve taban üzerindedir. (T pozisyonuna gelinmiş olur). Sol ayağın yarım daire hareketi tamamlanırken sağ ayak dizden bükülür. Vücut bu çömelme pozisyonunda vücut ağırlığı yine bükülü sağ bacak üzerinde olmak üzere çöker.

Çömelme pozisyonun da sol kol aşağıya iner önde serbest bükülü olarak tutulur. Bunun iki sebebi vardır. 1.Çömelme pozisyonunu temin 2. Denge sağlama.Sağ dirsek aynı kol gülleyi taşıdığı için fazla kuvvet sarf edilmeden rahatça vücuda yaklaştırılır.Gözler 1-2 metre ileriye bakar.Sol ayağın yarım daire hareketi tamamlandığı zaman sol ayak bileğinin ön tarafı sağ ayağın topuğuna çengellenir.Ayak burnu yere temas edecek şekilde yere değdirilir.

Kayma hareketi



Ad:  Gülle Atma-2.jpg
Gösterim: 11247
Boyut:  42.2 KB

Bu hareket çömelme hareketinden başlar.Aynı anda yapılan üç bölümü vardır. Kalçalar geriye düşürüldüğü zaman sol ayakla geriye tekme atılır. Vücut ağırlık merkezi geriye getirilir aynı zamanda sağ ayağın sürüş hareketi ayak burnu ve tabanının çekilmesi ile başlar. Öndeki sağ bacak gerilir ve mümkün olduğu kadar vücudun altına getirilir. Bu hızlı hareketten sonra sağ ayak tabanı ve ayak uçlarından atış istikametinin kırk beş derece solunda ve dairenin içine düşürülür. Aynı anda sol akta geriye gider sol ayak tahtanın yakınına ve orta çizginin soluna getirilir. Kalçayı geriye doğru düşürmek kaymayı kolaylaştırır sıçramaya mani olur. Kaymada ayaklar çok seri hareket edecek çömelme pozisyonu bozulmayacak yani vücut doğrulmayacak.

Atış



Ad:  Gülle Atma-3.jpg
Gösterim: 12513
Boyut:  22.6 KB
Atış Hareketi ve Güllenin Elden Çıkışı

Atış hareketi sol ayak yere iner inmez başlar. Sağ ayağın yukarı ve ileri doğru pitov hareketi başlamadan ayak yere gelir. Bu hareket esnasında vücudun ve sol kolun öne gitme hareketi biraz geciktirilir. Vücut yukarı doğru hareket etmeye başladığı zaman ağırlık hafifçe kırık sol bacağa geçer. Sağ ayağın hareketi biter gülle ve vücut ağırlık merkezi sol bacak üzerinde iken sağ kolun atış hareketi başlar.

Sağ kolun itme hareketi başladığı zaman dirsek omuz hizasındadır. Gülle bir patlama gibi bilek ve parmak uçlarının yardımı ile elden çıkarılır. Bu hareketten dolayı atıcı açılmış olur. Sol ayağın parmaklarının üzerinde durulur. Fakat burda bir pivot hareketi yoktur. Atış esnasında sol kol pasif sadece atıcının dengeini bulmaına yardım eder. Atış hareketi esnasında güllenin bir doğru üzerinde harekerini sağlamak için sol kol ve baş kol hareketi başlamadan önce hafif sol düşürülür.

Bu aynı zamanda güllenin sol bacak ve ağırlık merkezi üzerine alınmasını sağlar. Bu demektirki gülle ağırlık merkezi ve sol ayak bir doğru üzerindedir.Sonuç olarak bütün hareket atış esnasındaki tam hıza ulaşıncaya kadar rahat ve yavaş gelişen bir hızlanma hareketidir.

Atıştan Sonraki Duruş



Ad:  Gülle Atma-4.jpg
Gösterim: 11273
Boyut:  25.8 KB

Atış çok yüksek hareket miktarından dolayı sol bacak yerden kalkar ve dengeyi sağlamak için sağ ayak öne getirilir.

Hatalı Atışlar

  • Çemberin içine girip atışa başladıktan sonra, çemberin üzerine ya da dışarısına vücudun herhangi bir kısmı ile temas ederse, çarpma takozu iç kısmı hariç olmak üzere hatalı atış yapmış sayılır.
  • Eğer atılan güllenin zeminle ilk teması, atış alanını sınırlayan çizgiyle veya bu çizginin dışındaki zeminle ya da başka bir nesneyle olursa hatalı atış yapmış sayılır.
  • Yarışmacı attığı güllenin zemine düşmesini beklemeden atış çemberini terkederse hatalı atış yapmış sayılır.
  • Çemberden yaptığı atışlarda, yarışmacı çemberi terkederken çemberin üstü ya da çember dışındaki zeminle ilk teması yarı çap çizgisinin gerisinden olacaktır.
  • Çemberin üstü ile, ya da çemberin dışındaki zeminle yapılan ilk temas atışı terk etme olarak kabul edilecektir.

Mesafe Ölçme

  • Her atışın ölçümü atıştan hemen sonra yapılacaktır. Ölçülen mesafe eğer tam mesafe değilse, ölçülen mesafenin aşağısındaki en yakın 0.01 m. değerinde kaydedilir.
  • Güllenin atış alanı içindeki zemine düşmesiyle oluşan çukur çemberine en yakın izden, atış çemberinin iç kenarına kadar ve çember merkezinden gececek şekilde ölçülecektir.
  • Atış alanı, atılan güllenin düştüğü yerde iz bırakabilecek yapıda curuf, kül ya da çim gibi uygun malzemeden yapılmış olacaktır.

Atış ve Teknikler


Yarışmacı atış hareketine sabit bir duruşla başlar gülle tek elle ve çeneye yakın tutulacak, atış süresince bu el başlangıç durumundan aşağıya düşmeyecektir. Süzülüş ile gülle atışına geçilmesi arasındaki hareketler birbirine bağlı ve tempolu ve de kesintisiz yapılır.

Günümüzde gülle atışı zihinsel hazı rlık gerektiren ve uygulama teknikleri olan bir spor dalıdır. Gülle atmada 3 teknik kullanılır.
  1. Durarak atma
  2. Kayarak atma
  3. Dönerek atma
Gülle atmaya başlarken atıcı sırtını atış yapacağı atma alanına çevirir. Vücut ağırlığı sağ bacak üzerine verilir ve sol ayak yukarı kaldırılır. Sporcunun vücudu T şeklini alır. Geriye doğru kayma hareketi yapılır, sol ayak ise atma takozunun iç kısmına dayanır. Sol kol geniş bir açı yaparak atış yönü istikametinde açılır, sağ ayak ise atış yönüne doğru çevrilir etrafında 180 derecelik bir dönüş yapılır ve gülle omuz hizasından bilek ve parmak uçlarının yardımı ile bütün güçle itilerek atılır.

OYUNSAL ALIŞTIRMALAR


1.Gerilmiş yüksekse ip üzerinden top atıp tutma.Kapalı spor salonunda voleybol sahası ve ağından açık havada yüksek atlama sehpaları arasında 2-2.5 metre yüksekliğinde 10 metre genişliğinde ip gerilir.Gerilen ipin her iki tarafına 10 metrelik bir oyun sahası işaretlenir.Öğrenciler iki gruba ayrılarak kendi sahalarını iyi müdafaa edecek şekilde saha içine dağılırlar.İp üzerinden karşı tarafa atılan sağlık topu yere düşürülmeden tutulur.Topu tutan öğrenci atılacak yöne yan durur sol elin yardımı ile sağ elle topu ip ve ağ üzerinden karşı tarafa atar.Eğer top yere düşerse topu atan taraf bir puan kazanır.Oyun bir sağlık topu ile oynandığı gibi birkaç top ile de oynanabilir.Yalnız atış ve tutuşlarda herhangi bir sakatlanmaya meydan vermemek için dikkatli olunmalıdır.

Oyun değişikliği;
  • a.Top elin yardımı ile sağ elle geriye doğru hız alarak öne üç adım aldıktan sonra atılabilir.
  • b.Dizleri biraz büküp kalçayı aşağı düşürerek atılabilir.
2.Spor sahası veya kapalı salonun bir kenarından en az atışla hangi grup uzağa atacak.Öğrenciler sağlık topu sayısına göre gruplara ayrılırlar gruplar birbirinden 2-3 metre aralıkla spor sahasının yan kenarı üzerinde arka arkaya dizilirler.Öğretmenin işareti ile birinci grup atış yönüne yan durarak atışını yapar.Karşı kenara kadar yapılan atışlar sayılır.

3.Grupça sağlık topunu yada gülleyi yukarı atma oyunu.Gülle atma sahasının uzun kenarına yüksek atlama sehpaları arasına ip gerilir.Her atıştan sonra ip yükseltilir.Her atış yerinde çömelik atış yerine yan dönerek öne üç adım alarak sağlık topu atılır.Atan öğrenciler diğer atış yerine geçerler.Bu oyun ferdi oynandığı gibi grupça da oynanır.Hangi gruptan kaç kişi daha yüksekten atacak?Atışların çift elle ve atışta vücudun gerilmesine dikkat edilmelidir.

4.Grupça sağlık topu atıp tutma oyunu.

TEKNİĞE YÖNELİK ALIŞTIRMALAR


Durarak atma gülle atmanın temelini teşkil eder.Bu nedenle harekete yönelik alıştırmalarımızda ağırlık durarak atmaya verilecektir.
  1. Atış yönüne yan durup durarak atışlar.Durarak atışların amaçları:Atışta kalçayı yön döndürüp bacakları germe ile itiş hareketini çocuğa kavratma.
Ayrıca atış kolunu doğru kullanma içinde atışlar yönüne adım alarak da yapılabilir.
  1. Atış yerine yan durup sağ bacakla adım aldıktan sonra durarak atma ;Burada amaç harekette koordine kazanmaktır.
  2. Aynı alıştırma ile ya sağ bacağı sol bacak üzerinden alarak yada savurma bacağını hafif kaldırarak atışlar.Kayma veya çapraz adımdan sonra sol bacak çabucak çekilip atış durumuna getirilir.Sol ayak kalça ve sol omuz aynı doğrultuda olup vücut ağırlığının büyük bir kısmı sağ bacak üzerindedir.
  3. Yüksek atlama sehpaları arasında ipler teşkil edilen pencere arsından durarak atışlar amaç atışta gülleyi arzulanan yüksekliğe itebilme alışkanlığı kazandırmaktır.
  4. Atış çember. İçinde veya işaretlenen bölgeler arasında araçsız grupça geriye kayma alıştırmaları.

AMACA YÖNELİK ARAŞTIRMALAR


Alıştırma 1: Sırt atış yönünü gösterecek şekilde atış durumuna gelerek atma bu araştırmada atış yönüne yan duruş vaziyeti de gövde 80-90 derece döndürülür.Atışta her iki bacak ayak uçlarına kadar gerilir.Bu tür durarak atma bol bol tekrarlanır atış hareketinin öğrencilerde otomatik halde getirilmesi sağlanır.

Alıştırma 2: Aynı araştırmada sağ bacak dizden hafif bükülerek gövde döndürülür.Aynı anda sol bacak atış yönüne doğru uzatılır.Her iki bacağın yere temasında kalça döndürme ile sol kol gövdenin yanından geriye götürülür kol geriye savrulmaz.Arka bacak gülle eli terk ettikten sonra yerden kesilir.Her iki alıştırma türü güllenin tutuluşu ile kolun gülleyi itme hareketine kontrol etmesine yardımcı olur.Özellikle ikinci alıştırma itme hareketinin dinamik oluşumunu hissettirme yönünden çok faydalı ve bol tekrarı gerektirmektedir.

Alıştırma 3: Geriye üç adım alarak ama.Gövde öne biraz bükülürken geriye doğru sol-sağ-sol adımlar atış durumuna gelinir.Yukarıdaki alıştırmalarda olduğu gibi gülle atılınca adım değiştirilir.Bu alıştırma için atış çemberi kullanılmayıp düz bir alanda tekrar edilir.

Alıştırma 4: Sol bacak yandan geriye götürülürken sağ bacak üzerinde hafif bir sıçrama ile birinci ve ikinci alıştırmalarda olduğu gibi atış durumuna gelinir.Acemilerle yapılan deneme ve çalışmalarda bu yöntem denenmiştir.

Alıştırma 5: Öne üç adım alarak atma.Atış yönüne dönük öne dorğru üç adım aldıktan sonra atış durumuna gelinir.Diğer alıştırmalarda olduğu gibi gülle atılır.Bir kaç sene öncesi Amerikada gülle atmayı yeni öğrenen öğrenciler arasında yapılan bir araştırmada öne üç adım alarak atışı tekrarlayan grubun diğer gruplara oranla metodik olarak gülle atmayı daha çabuk öğrendiği güllenin daha uzak atıldığı saptanmıştır.

Alıştırma 6: Küçük ağırlıktaki gülleler ile geriye kayma ve atmalar:
  1. 2-2.5 ayak boyu aralıklarla çizgiler çizilir gövdenin durumunu değiştirmeden ikinci işarete kadar kayma.
  2. Kaymadan sonra sol ayak yere bastığı anda glleyi itme .
  3. İkinci işarete kadar kayarak sağ bacak cabucak gövdenin altına çekilir atışta atış eli dışarıya doğru gönderilir.Geriye kaymanın devamlı ayak tabanlarında yapılmasına dikkat edilir.
  4. Gövdeyi döndürmeden işarete kadar kayıp kalçayı önedoğru iterek atışta elin içini dışarıya döndürme.
  5. Gövdeyi döndürmaden işarete kadar kayıp kalçayı öne doğru iterek getirip ipe değdirme atışta el yine dışarıya dönük.
  6. Geriye kaymadan sonra her iki bacağı gererek atma.Eğer bacaklarda gerilme ve itme yeterli dercede olmazsa o zaman gülle daha yüksek bir yerden atılmalıdır.
  7. Atış çemberi veya iki çizgi arasında gövdeyi döndürmeden iki ayak boyu kaydıktan sonra kalçayı öne getirme ile bacakları germek.Atışta atıl eli yine dışarıya döndürülmeli.

KAYMA VE İTME HAREKETLERİNİ GELİŞTİRİCİ ALIŞTIRMALAR

  1. İtme yönünü gösteren işaretlere durarak atlama.Bu arada öğrenci istenilen atış açısı duygusunu kazanır.
  2. Savunma bacağını enerjik olarak geriye savurma.
  3. Geriye kaymadan atış durumuna gelmeyi kontrol için aletsiz kuru temrin çalışmaları.

VERİM ARTTIRICI ÇALIŞMALAR

  1. Dizler bükük durumda sağlık topunu sürekli itmeler.
  2. Bacak gericilerini kuvvetlendirici çeşitli atma ve tutmalar.
  3. Halatla kol kaslarını kuvvetlendirici alıştırma ve amaca yönelik jimnastik hareketleri.Dambılla ve kum torbasıyla.

ON-ONDÖRT YAŞ GRUPLARI İÇİN GÜLLE ATMA METOTLARI


On-on dört yaşındaki çocukların önce motor yetenekleri geliştirilir.Fizyolojik gelişim ile beraber kondisyonda aynı anda gelişir.Motorsal gelişim tamamlandıktan sonra branş seçimine geçilir. Buda çeşitli testler ile öğrencinin yargısıyla olur.Çocuklara şu testler yapılır:

Durarak atış /otuz metre sprint / durarak uzun atlama / arkaya çift elle gülle atma / benç pres / koparma / silkme / skuat / öne gülle atma.Bu testlerde başarılı olan çocuk konumuz olan gülle branşına uygun özelliklere sahip demektir.

Bu branşa ayrılan çocuklar gülle tekniği basamaklarla ve hafif ağırlıklarla öğretilir.Daha sonra tam olarak teknik koordineli olarak bütün halinde öğretilir.

GÜLLE ATMANIN ÖĞRETİM KADEMELERİ


  1. Öğrencinin eline hafif bir gülle verilir.Sadece kol ile atılır.
  2. Dizleri bükülüp gererek aynı pozisyonda atılır atış bitince ayak burnu üzerinde yükselir.
  3. Sağdan geriye dönüp hız alarak atılır.
  4. Bu üç kademe öğretildikten sonra normal atış pozisyonu gösterilir.
  5. Başlangıç pozisyonunda kayma yapmadan atış yaptırılır ve güllenin doğru gidip gitmediği kontrol edilir.
  6. Durarak Atış 6.Sağ ayakla bir adım atarak 5.Madde tekrar edilir.
  7. Atış istikametine sırt dönük vaziyette ağırlık merkezinin geriye düşürülme ve kayma pozisyonu gösterilir.
  8. Kayma çalışması (çocuklara bunları öğretinceye kadar ısrarla çalışılmalı ve tekrarlatılmaldır.Olmuyor diye eksik bırakılmamalıdır.
MsXLabs.org
-derlemedir.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.