Arama

Obsesif Kompulsif Bozukluk - Tek Mesaj #17

kenan23 - avatarı
kenan23
Kayıtlı Üye
15 Ağustos 2016       Mesaj #17
kenan23 - avatarı
Kayıtlı Üye
Obsesyon, kişinin zihnine girmesine engel olamadığı, zihninden uzaklaştıramadığı düşünce, fikir ve dürtülerdir. Kişinin isteği dışında gelirler, kişi tarafından mantıkdışı olarak değerlendirilirler ve yoğun sıkıntı ve huzursuzluğa yani anksiyeteye neden olurlar.

Kompulsiyon, obsesyonların neden olduğu yoğun sıkıntı ve huzursuzluğu azaltmak ya da ortadan kaldırmak üzere yapılan yineleyici davranış ve zihinsel eylemlerdir.
Obsesif-Kompulsif Bozukluk (OKB), obsesyon adı verilen takıntılı düşünce, fikir ve dürtüler ile kompulsiyon adı verilen yineleyici davranışlar ve zihinsel eylemlerden oluşan bir ruhsal hastalıktır:

Sık sık, siz istemeden gelen, birtakım düşüncelerinizin, eyleme iten itkilerinizi ya da imgelerinizin (hayallerinizin) olduğu oluyor mu?
Siz istemeden gelen bu düşüncelerinizden, eyleme iten itkilenizden ya da imgelerinizden (hayallerinizi) kaçınmak ya da bunların yarattığı gerginliği azaltmak için yapmaya zorlandığınız birtakım eylemler var mı?
İstenmeden gelen düşüncelerinizi, el yıkama ya da kapıyı kilitleyip kilitlemediğini denetleme gibi birtakım yineleyici davranışlarla ya da sayı sayma, dua etme ya da bir takım sözcükleri içinden yineleme gibi yineleyici zihinsel eylemlerle ortadan kaldırmaya çalışıyor musunuz?
Bunlara benzer davranışlarınız ya da eylemlerinizin olduğu oluyor mu?
Böyle yapmanızın, yaşadığınız gerginliği azaltacağını ya da başınıza gelmesinden korktuğunuz olayları önleyeceğini düşünüyor musunuz?
Yanıtınız evetse, bu yaşantılarınız ya da davranışlarınız ailenizle ya da arkadaşlarınızla aranızda, işyerinde ya da başka bir ortamda belirgin bir soruna neden oluyorsa çok zaman geçmesini beklemeden bir uzmana başvurunuz.
Son düzenleyen Safi; 22 Ekim 2016 01:36