Arama


Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
20 Aralık 2015       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
BARUTAd:  barut.jpg
Gösterim: 1907
Boyut:  30.0 KB
  • Ateşleme barutu, topların barut hakkı ve kimi fişeklerde kullanılan dumansız barut ile kapsül arasına iletici olarak konulan barut.
  • Ateşli barut, eskiden kara barutu, günümüzdeyse her tür patlayıcı maddeyi belirtmekte kullanılan terim.
  • Çözücüsüz barut, içinde uçucu olmayan bir jelatinleştirici bulunan ve iki temel maddeden (nitroselüloz, nitrogliserin) oluşan itici fransız barutu.
  • Dumansız barut, nitroselülozun jelatinleştirilmesıyle elde edilen barut; katı artık bırakmadan yanar ve hemen hemen renksiz bir gaz çıkartır.
  • Elektrik barutu, elektrikli bir ateşleyicinin direnç telini kaplayan piroteknik bileşim.
  • Kara barut, çok özlü, güherçile, kükürt ve odun kömürü karışımı.
  • Piroksiilı barut, nitroselüloz içeren av barutu.

Ateş barutu.


Yapımı birçok evreyi içerir: hamurun hazırlanışı (bu işlem sırasında nemli pamuk barutları art arda dövülüp toz haline getirilir, suları giderilir, alkolle nemlendirilir ve bir alkol-eter karışımıyla karıştırılır); hamurun şeritler biçiminde gerilmesi ve kesilmesi; sıcak suya daldırma yoluyla çözücünün elenmesi, kurutma ve hamurun işe yaramayan parçalarının atılarak barutun son işlemden geçirilmesi. Tüfeklerde kullanılan küçük taneli barutların hızlarını artırmak için genellikle bir perdahlama işlemi gerekir.

Çözücüsüz barutlar.


Bu barutlar, üretimleri sırasında hiçbir uçucu çözücü kullanılmadığından bu şekilde nitelenirler: genellikle silindir biçimindedirler. Alman RP (Rohren Pulvaire’in baş harfleri) barutları transız çözücüsüz barutların benzeridir.

Dumansız barutlar


Vieille 1884 te pamuk barutunun lifli yapısı uygun bir “je latinleştirme”yle giderildiğinde, ölçülü bir hızla patlayabilen tıkız bir kütlenin oluştuğunu buldu; bu hız maddenin son kalınlığıyla ve kimyasal bileşimiyle ayarlanabilir. Bu durumda madde koşut katmanlar halinde tutuşup yanar ve böylece “kademeli” bir barut elde edilir. Ayrıca temel maddesi nitroselüloz olan bu barutların kuramsal ve somut gücü kara barutlarınkinden üç kez daha yüksektir; öte yandan yanmaları sırasında bütünüyle gaz halinde ürünler açığa çıktığından, atışta yalnızca hafif bir duman oluşur (dumansız barut). Dumansız barutların ilki B barutuydu, daha sonra 1890’a doğru çeşitli tipleri ortaya çıktı: tek bir temel maddeden (pirokolodyumlu rus barutu) ve iki temel maddeden (kordit, balistit vb.) oluşan dumansız barutlar.

Kara barut.


Ortaçağ dan bu yana bilinen kara barut, önceleri de havai fişeklerde kullanılıyordu; XIV. yy.’da mermilerin atılmasında kullanıldı ve top barutu adını aldı; XIX. yy.’ın başına kadar, bilinen tek patlayıcı madde olma özelliğini korudu. 1900'lerden sonra da önemini yitirmedi. Kara barutun üretiminde yalnızca iyi arıtılmış kükürt, güherçile ve iyi denetlenen koşullarda, kapalı bir kapta karbonlaştırılan barut ağacı ya da kızılağaç kömürü kullanılır.

Kara barutun yapımı, bileşenlerin "ikili fıçılar"da öğütülme işlemleriyle başlar, ince taneli barutların yapımında bileşime giren maddeler, saatlerce ağır değirmen taşlarında öğütülür, "somunlama” sonunda ufalanır ve taneleme aygıtına gönderilir; taneler elekten geçirilir, perdahlanır, eşitlenir, tozdan arındırılır ve sonunda karışım haline getirilir.

Kara barut bir sürtünme ya da darbe etkisiyle kolayca alev alır ve tutuşup şiddetle patlar; tutuşup patlama sûresi tanelerin büyüklüğüne bağlıdır; taneler yuvarlak (yuvarlak mayın barutu), köşeli (köşeli barut) ya da yaklaşık olarak koşut yüzlü (büyük taneli eski savaş barutu) olabilir.

Kara barut askerlik alanında, artık yalnız fişeklerde ve ateşleme barutu olarak kullanılmaktadır; yerine çoğu kez F3 barutundan yararlanılmaktadır. 1613'e dek, maden ocaklarında kullanılmış olmasına karşın, günümüzde, sert kayaçlara karşı etkisiz olduğundan ve kömür ocaklarında, grizuyu ve kömür tozlarını tutuşturduğundan yeraltında kullanılmamaktadır

Piroksilli barutlar.


Temel maddesi nitroselüloz olan av barutlarıdır. Schultze barutu, bu türün ilk örneklerindendir. T barutu, kenarı yaklaşık 1 mm olan kare biçimli taneler halindedir ve grafitle perdahlanmışım A barutu, T barutundan daha yeni ve daha gelişmiştir.
Kaynak: Büyük Larousse
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 1 Ocak 2019 23:58
SİLENTİUM EST AURUM