Arama

Wireless Kablosuz Ağ - Tek Mesaj #8

Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
7 Ekim 2017       Mesaj #8
Avatarı yok
Yasaklı

Wi-Fi'den Daha Hızlı Veri Aktaran Kablosuz Ağ Teknolojisi!


Bilim adamları, kablosuz internet ve veri aktarımı bağlamında yeni bir aşama olan görünür ışık iletişimi (Light Fidelity) olarak tanımlanan Li-Fi üzerinde kullandıkları nano karbon materyaller aracılığıyla daha hızlı ve güvenli veri aktarımı yapabilmeyi başardı. Verilen bilgiye göre bilim adamları, genelde nadir elementler kullanılarak yapılan Li-Fi’ın veri aktarımında, görünür ışığın tamamen yayılmasını sağlayan nano materyaller kullanarak daha hızlı ve güvenli veri aktarımı sağladı.

Wi-Fi teknolojisi, radyo dalgalarını kullanarak veri aktarımı sağlarken, Li-Fi internet ve veri transferini normal led lambalar üzerinden Wi-Fi’den daha hızlı sağlayabiliyor. Ayrıca, Wi-Fi duvar gibi engellerin ötesine veri aktarımını yapabilirken, Li-Fi'de sadece ışığın yayılabildiği alanlara aktarım yapılabiliyor. Bunun yanında nadir elementlerin kullanıldığı Li-Fi teknolojisinde led lambaya bağlanan verinin aktarımı için ışıma kuvvetinde elementten kaynaklanan kayıplar oluşabilmekte, bu doğrultuda da veri transfer hızı ve güvenliği de belirli bir noktada sınırlanmakta.

Ev, ofis ve diğer kapalı alanlarda ışığın yayılma alanı ile sınırlanan Li-Fi'ın, bu bakımdan Wi-Fi teknolojisine göre daha güvenli bir ağ teknolojisi olduğu belirtiliyor. Yeni geliştirilen bir teknoloji olan Li-Fi üzerinde Çin dışında Türkiye, Avrupa ve ABD'de çalışmalar sürdürülüyor. 2015 yılında Tallin'de yapılan bir deney sonucunda Li-Fi kablosuz ağ teknolojisinin Wi-Fi'den yüz kat daha hızlı olduğu, aynı yıl yapılan başka bir test sonucunda ise Li-Fi'ın saniyede 50 gigabaytlık veri transferi sağlayabildiği kanıtlanmıştı.

Kaynak: AA Bilim Teknoloji / Science (6 Ekim 2017)