Arama


Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
27 Ekim 2017   
Avatarı yok
Yasaklı

3 Boyutlu Beyin Hücresi Modeli Oluşturuldu!


Ad:  thumbs_b_c_f2a007433d813f20c97312d571dfb504.jpg
Gösterim: 865
Boyut:  56.6 KB
ABD'li araştırmacıların bilgisayar ortamında 3 boyutlu canlı beyin hücresi modeli oluşturduğu bildirildi. Allen Enstitüsü tarafından yayımlanan raporda, 36 kişiden alınan 300 beyin hücresinin 100'ünün nöronlarının yapıları, anatomileri ve elektriksel davranışları üç boyutlu biçimde ortaya çıkarıldı.

Beyin hücreleri modelinin oluşturulması için Washington'daki ameliyatlarda atılan canlı beyin hücreleri, Seattle'deki Allen Enstitüsü Nöroloji Bölümü'ne gönderildi. Allen Enstitüsü'nde korumaya alınan hücrelerden bilgisayar ortamında üç boyutlu beyin hücreleri modeli meydana getirildi.

Enstitünün açıklamasında, hücreler üzerindeki bu yeni veri tabanından alınan bilgilerin, insan beyninin karmaşık yapısına, beyin devrelerinin yapısına ve işleyişine farklı bir pencere açtığı belirtildi. İlgili çalışmanın, alzheimer ve epilepsi hastalarının tedavisinde kilit bir işleve sahip olduğu belirtildi. Geçmişte yapılan araştırmalar insan beyninin anatomisi hakkında bilgi verirken, beyin hücreleri arasında elektrik akımı aracılığıyla nasıl bilgi akışı olduğunu tespit edememişti. Beyindeki elektrikle uyarı sisteminin nasıl çalıştığı özellikle alzheimer ve epilepsi gibi hastalıkların tedavi edilmesi bağlamında büyük önem taşıyor. Allen Enstitüsü ilgili araştırmayı 5 yıl gibi bir zaman dilimine yayarak daha da geliştirmeyi amaçlıyor.

Kaynak: AA Bilim Teknoloji / Science (26 Ekim 2017)