Arama

Medya Haber - Tek Mesaj

GusinapsE - avatarı
GusinapsE
Ziyaretçi
23 Mart 2006   
GusinapsE - avatarı
Ziyaretçi
Karikatür krizi Laila’ya patladı



İslam ve Batı’yı karşı karşıya getiren karikatür krizi İtalya, Libya ve Lübnan’dan sonra İsveç’te de bakan götürdü. 543 vatandaşının öldüğü tsunami faciasında tiyatroya gitmeyi tercih eden İsveç Dışişleri Bakanı Laila Freivalds, Hz. Muhammed karikatürü yayınlayan bir sitenin kapatılması konusunda basına yalan söylediği ortaya çıkınca istifa etmek zorunda kaldı.
İSVEÇ’te seçimlere altı ay kala peş peşe adının karıştığı suçlamalar yüzünden Dışişleri Bakanı Laila Freivalds istifa etti. 543 İsveçlinin öldüğü tsunami krizini izin gününde olduğu için sonradan haber aldığı anlaşılan Laila Freivalds, Hz.Muhammed karikatürü yayınlayan aşırı sağcı bir sitenin kapatılmasında yalan söylemekle suçlanıyordu.
Laila Freivalds (63) aleyhindeki suçlamalar üst üste geldi. Tsunami faciasıyla ilgili hazırlanan bir raporda, 26 Aralık 2004 tarihinde yaşanan doğal afet sonrasında İsveç hükümeti yavaş kalmakla suçlandı. 16 Şubat’ta İsveç Başbakanı Göran Persson ve Freivalds, suçlamaları kabul ettiler, ancak istifa çağrılarına kulak asmadılar.


YALAN SÖYLEDİ
İşte bu sırada karikatür krizi patlak verdi. Tüm dünya Danimarka’daki Jyllands Posten gazetesinde Hz.Muhammed karikatürlerinin yayınlanmasıyla dalgalanırken, aşırı sağcı İsveç Demokratları isimli partinin de Ocak ayından itibaren bunları bir internet sitesinde yayınladığı ortaya çıktı. Dışişleri Bakanlığı’ndan bir yetkilinin siteye ev sahipliği yapan Levonline internet şirketine baskı yapması üzerine söz konusu adres kullanıma kapandı.
Olayın ortaya çıkması üzerine Freivalds, dışişleri yetkilisinin Levonline’a baskı yaptığından haberdar olmadığını savundu, ancak önceki gün yalan söylediği ortaya çıktı ve baskının kadının bilgisi dahilinde yapıldığı anlaşıldı. Freivalds, hem yalancılıkla, hem de ifade özgürlüğünü kısıtlamaya çalışmakla suçlandı.

SEÇİM HAZIRLIĞI
16 Şubat’ta tsunami kriziyle ilgili sorumluluğu kabul eden Freivalds, dün de başbakan ile birlikte düzenlediği basın toplantısında bu şartlar altında görevini sağlıklı bir şekilde yürütmesinin mümkün olmayacağını, bundan hükümetin ve özellikle de Dışişleri Bakanlığı’nın zarar göreceğini düşünerek istifa ettiğini açıkladı. İktidardaki Sosyal Demokratların koalisyon ortağı Yeşiller bile bakanın istifasını memnuniyetle karşıladı. Yeşiller Partisi Sözcüsü Peter Eriksson, "Bu hikayenin bittiği, Laila’nın ihtiyaç duyduğu güvene sahip olmadığını anlaması iyi oldu" dedi. İsveç, 17 Eylül’de seçimlere gitmeye hazırlanıyor, sandık başında Sosyal Demokratlar ile ana muhalefetteki muhafazakar partiler arasında sıkı bir kapışmanın yaşanması bekleniyor.

İzin günümdeydim haberleri izlemedim
İkinci Dünya Savaşı sırasında Letonya’da doğan Freivalds, İkinci Dünya Savaşı sırasında ailesiyle birlikte İsveç’e sığındı.
2003 yılında selefi Anna Lindh’in Stockholm’de bir mağazada öldürülmesinin ardından İsveç Dışişleri Bakanlığı’na getirildi.
26 Aralık 2004 tarihinde tsunami, İsveçlilerin en favori tatil bölgesi olan Güney Asya’yı vurduğundan birkaç saat sonra tiyatroya gitti. Parlamentonun anayasa komitesi ihmali soruşturduğunda ise o gün izin günü olduğunu ve haberleri takip etmediğini söyledi.
Freivalds, 2000 yılında da Adalet Bakanı olarak görev aldığı kabineden istifa etmek zorunda kalmıştı. Bakanın, kiradaki evlerin satışını durdurmaya çalışırken, Stockholm’de oturduğu evi satın almaya çalıştığı ortaya çıkmıştı.

hikaye1001726im
Son düzenleyen Blue Blood; 3 Nisan 2006 21:27