Arama


GusinapsE - avatarı
GusinapsE
Ziyaretçi
10 Nisan 2006       Mesaj #8
GusinapsE - avatarı
Ziyaretçi

Nasyonal Sosyalizm'im Partisi Kurucuları ve Görevlileri

Adolf Hitler

(Bakınız Adolf Hitler)
Adolf Hitler, 20 Nisan1889 yılında Yukarı Avusturya'nın Braunau kasabasında doğdu. İlk tahsilini doğduğu kasabada gördü. Orta tahsilini Linz şehrinin realschulesinde yaptı. On üç yaşında babasını, on altı yaşında annesini kaybetti. Orta öğrenimini bitirince ressam olma ümidiyle Viyana Güzel Sanatlar Akademisi sınavına girdi ancak başarısız oldu. Alman Tarih derslerinde Akademideki Profesörlerin Yahudi olduğu, ve Yahudilere Karşi ilk kinin burada oluştuğu anlatılır. Bir başka resmi tez ise Hitlerin annesinin ölüm anında gelen doktor bir yahudiydi. Adolf Hitler annesinin ölümünü kabullenemeyip, bu yahudi doktoru sorumlu tuttu. 1912'de Viyana'dan Münih'e geldi. 1914'de I. Dünya Savaşı çıkınca Hitler, Bavyera ordusuna gönüllü olarak girdi. Alman mağlubiyetinden sonra Hitler, arkadaşı mühendis Feder ve altı kişi tarafından kurulmuş olan Alman İşçi Partisi isimli gizli bir fırkaya katıldı ve kısa sürede bu fırkanın reisi oldu. Fırkanın adını NSDAP (Nationalsozialistische Deutsche Arbeiter Partei/ Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi) olarak değiştirdi ve nüfuzunu arttırdı. Taraftarlarına argoda "Nazi" isim verildi. Kendisine de, taraftarları, rehber anlamına gelen "Führer" lakabını verdiler. Parti 25 maddelik bir program hazırladı. Bu programın ilk maddesi Almanya'yı Versay'ın zilletinden kurtarmak idi. Alman vatandaşlığının yalnız Alman kanını taşıyanlara hasredilmesin lazım geleceği programın esaslı maddelerindendi. Aynı zamanda büyük sermayeyi devleştirmek de yine programın esaslarından birini teşkil eder. Völkischer Beobachter adlı Gazeteyi yandaşları çıkarıyordu. Josef Goebbels bu Gazetenin tamamen partibülteni halini almasını sağladı. Gazetede fırkasının fikirlerini açıklayan makaleler yayınladı.

1924'de Münih'ten hükümeti devirmek için teşebbüslerde bulundu fakat başarılı olamadı. Bunun üzerine 10 ay hapse mahkum edildi ve bu zaman içinde "Mein Kampf" (Mücadelem) isimli bir kitapta fikirlerini yazdı. Aynı zamanda fırkanın yeni teşebbüslerini hazırladı. 1924 ve 1929 yıllar arasında partisi başarısız kaldı. Ancak Dünya Ekonomik Krizinden beri daha fazla oy kazanabildi. 1930 seçimlerinde yüzde 18 oylar ile SPD'den sonra ikinci büyük parti oldu. Hitlerin oyları Katoliklerden daha fazla Protestanlardan, şehirlerden daha fazla kırsal bölgeler ve kasabalardan, işçilerden daha fazla orta ve üst kesimden geldi.
Seçimle işbaşına gelen Adolf Hitler kısa zamanda anayasa değişikliği hakkını elde etti. Hemen ardından diğer Partileri yasakladı. Almanya'da aşırı çoğalan işsizliği savaş hazırlığı için kullanarak, iş sahası açtı. Ülke genelinde otobanlar inşa ettirdi. Batı Avrupa ülkelerini ve Rusya'yı karşısına aldı. Bu cephe genişliği II. Dünya Savaşı'nın sonucunu belirleyen en önemli etken oldu. Savaş sonucunda Almanya'nın yenilgisini gören Adolf Hitler Ümitsizliğin iyice artması üzerine 30 Nisan 1945'te Berlin'de ağzına bir tabanca sıkarak intihar etmiştir. Böylelikle Almanya'da Nazi İktidarı sona ermiştir.
Hitler ölmeden önce ikili vasiyetnamesini yazdırmıştır: Siyasi ve Özel Vasiyetname.. Hitler'in siyasi vasiyetnamesi bir hınç çığlığıdır. Ona göre; Almanya bütün milletlere bir zehir gibi tehlikeli olan Yahudileri ve Bolşevizm'i kovalamaktan asla vazgeçmemelidir! Almanya'nın geleceğini tartışmasız bu olgu belirleyecektir. Hitler, savaşa girmekte haklı olduğunu savunuyor ve yenilgiden korkak yalancı generalleri sorumlu tutuyordu. Özel Vasiyetinde ise, tüm hayatı boyunca topladığı sanat eserleriyle doğduğu şehir olan Linz'de bir müze kurulmasını istiyor. Tüm şahsi mallarını partiye eğer parti kalmamışsa devlete bıraktığını söylüyordu.

Joseph Goebbels

(Bakınız Joseph Goebbels)
Paul Joseph Goebbels (29 Ekim1897 Rheydt'te doğdu (Mönchengladbach); 1 Mayıs1945 intihar ederek Berlin'de öldü; Nazi dönemi Alman siyaset adamı.
Orta halli bir ailenin çocuğu idi. Koyu bir Katolik eğitim gördü. 1921'de 24 yaşındayken Heidelberg Üniversitesinde Felsefe doktoru oldu. Bonn, Freiburg, Würzburg, Köln, Frankfurt ve Berlin Üniversitelerinde felsefe, tarih, edebiyat ve sanat üzerine çalışmalar yaptı. Latince ve Yunanca öğrendi. 1922'de Nasyonal Sosyalist Partiye üye oldu. 1924'te NS Briefe (Nazi Mektupları) adlı on beş günlük bültenin başyazarı oldu. 1926'da Hitler tarafından Münih'e çağrılıp Berlin'e Gauleiter (eyalet yöneticisi) olarak tayin edildi.
Goebbels, 1928'de Nasyonal Sosyalist Partinin propaganda yöneticiliğine, 1933'te de propaganda bakanlığına getirildi. Ölünceye kadar kaldığı bu görevi boyunca Hitler'e tam anlamıyla bağlı kalarak, propagandayı özellikle basına ve radyoya dayalı gerçek bir etkileme tekniği durumuna getirdi. 1944'te Hitler tarafından Topyekün Savaş İstihdam Genel Yetkilisi olarak tayin edildi. II.Dünya Savaşı sonunda yenilginin kesinleşmesi üzerine, altı küçük kızı ve karısı ile birlikte zehir içerek intihar etti.

Heinrich Himmler

(Bakınız Heinrich Himmler)
(1900 - 1945), Nazi Almanya'sında SS lideri.
Heinrich Himmler, 7 Ekim1900'de Münih'te doğdu. Ziraat eğitimi aldı. 1923'teki Hitler Putsch'da (Hitler'in Darbe girişimi) yer aldı. 1925'te Nazilerin güvenlik teşkilatı SS'e (Schutzstaffel) katıldı. 1929'da ise SS'in başına getirilmişti. 1933'te Nazilerin zaferiyle, Alman polisinin SS kontrolüne geçmesini sağladı. Daha sonraları sıkı bir güvenlik ağı oluşturarak Nazi karşıtı birçok grubu ve kişileri yok etti, Aryan ırkından olmayan azınlıkların imhasını yönetti. İkinci Dünya Savaşı sonunda, Almanya düştüğünde polis kılığına girerek kaçmaya çalıştı, fakat İngilizlerce yakalandı. 23 Mayıs1945'te intihar ederek öldü.

Rudolf Hess

(Bakınız Rudolf Hess)
(1894-1987), Hitler'in yardımcılarından 1933-1941.
26 Nisan 1894 doğumlu Rudolf Hess, 1922 yılında Nazi Partisine katıldı. 1923'deki darbe girişiminde (Hitler Putsch) yer aldı ve hapse girdi. Hitler'in ünlü eseri Mein Kampf`ın (Kavgam) yazılımında, Hitler'in dikte ettiklerini kaleme alan oydu. Hitler'in etrafında oluşan külte çok büyük katkısı oldu. Nazi Partisi içinde bir çok önemli işe imza attı. 1941 yılının 10 Mayıs'ında, gizlice İskoçya'ya uçtu. Amacı İngilizlerle bir tür barış imzalamaktı. Daha sonraları, savaş sona erdiğinde, Nuremberg Mahkemelerine çıkarılan isimler arasındaydı. Ömürboyu hapse çarptırıldı. 17 Ağustos 1987'de intihar ederek öldü

Reinhard Heydrich

(Bakınız Reinhard Heydrich)
(7 Mart1904 - 4 Haziran1942)
Tam adı Reinhard Tristan Eugen Heydrich'tir. Asayiş Polisi ve Güvenlik Teşkilatı (SD) ile Rayş`ın Güvenlik Başdairesi (RSHA) Başkanı.
Rayş himayesindeki Bohemya ve Moravya İlleri Genel Vali Vekili Heydrich, 1938`den itibaren, Yahudilerin Avrupa`dan sürülmeleri ve katledilmelerinde büyük rol oynamış, anahtar figürlerden birisidir. Güvenlik Teşkilatı (SD), Avusturya`nın ilhakından bu yana nüfusun zorunlu göç ettirilmesi uygulamalarının örgütlenmesinde iyice sivrilmişti. 1938 Kasım pogromunun ardından Heydrich, 26 bin Yahudi`nin Almanya`daki toplama kamplarında enterne edilmelerinden sorumludur. 1 Eylül1939`da savaşın başlamasıyla beraber Yahudilerin gettolara yerleştirilmelerini ve Polonya`daki bütün Yahudi cemaatlerinin ihtiyar heyetleri oluşturmalarını emretmiştir.
Almanya`nın Sovyetler Birliği seferinde, emrindeki işgal kuvvetlerine yetişkin yaştaki komünistlerin ve Yahudilerin katledilmeleri talimatını vermiştir. Heydrich`in bu talimatları doğrultusunda işgal kuvvetleri, Sovyet bölgesinde yaşamakta olan bütün Yahudileri sistemli ve toplu olarak katletmeye başlamıştı. Heydrich, 31 Temmuz1941`de Göring`den aldığı vekâlet uyarınca "Yahudi sorununa nihai bir çözüm" getirmek amacıyla 11 milyon Avrupalı Yahudi`nin katliamını planlamaktaydı.
Heydrich, konservatuar müdürü ve besteci bir babanın oğlu olarak Halle a.d. Saale`de doğdu. Katolik Lisesi mezunu. 1920`da Freikorpsa (Gönüllü Kıta), 1922`de Rayş Deniz Kuvvetleri`ne katıldı. 1931`de deniz üstteğmen iken, bulunduğu bir evlenme vaadini yerine getirmemekten dolayı ordudan ihraç edildi. 1931`de NSDAP ve SS`e girdi. Temmuz 1932`de, Himmler tarafından Güvenlik Teşkilatı`nı (SD) kurmak ve başkanlığını yapmakla görevlendirildi. 1933`de Bavyera Siyasi Polis Amiri, 1934`de Berlin`de Gizli Devlet Polis Kurumu (Gestapo) Başkanı, Haziran 1936 `da Asayiş Polisi ve Eylül 1939`da Rayş`ın Güvenlik Başdairesi (RSHA) Başkanı oldu. Çek direniş örgütü militanları tarafından 27 Mayıs1942`de, İngilizlerce eğitilmiş özel bir Çekoslovak suikast timinin saldırısına uğradı. Saldırı anında Heydrich'in aracına ateş etmesi gereken gurubun liderinin Sten marka silahı tutukluk yaptı. O sırada arabayı sürmekte olan Klein suikastçının yalnız olduğunu düşünerek aracı durdurdu ve suikastçıya ateş açtı. Bu sırada tim üyelerinden Kubis'in attığı anti-tank bombası Heydrich'in kötü şekilde yaralanmasına neden oldu. Daha sonra 4 Haziran sabahı saat 4:30 da 38 yaşında acılarına dayanamayarak öldü.

Hjalmar Schacht

(Bakınız Hjalmar Schacht)
Horace Greeley Hjalmar Schacht 22 Ocak1877Tinglev'de doğdu, 3 Haziran1970Münich'de öldü, Alman Bankacı.
Babası toptancı bir tüccardı. Öğreniminin bir kısmını babasıyla birlikte gittiği ABD'de yaptı. Schacht, yüksek öğrenimini politik ve ekonomik dallarda yapmış, sonra banka istatistikleri üzerine çalışmıştır.
1903 senesinde işe girdiği Dresdner Bankın 1915 senesinde genel müdürü oldu. Birinci Dünya Savaşı esnasında Alman işgali altındaki Belçika'da mali müşavirlik yaptı. Burada bir devletin maliyesinin nasıl düzene sokulacağı hususunda tecrübesi arttı. Savaştan sonra Reichsbank yönetim kurulu başkanı oldu. Almanya'nın savaş tazminatlarının indirilmesinde, çok büyük rolü oldu. Ayrıca Almanya'ya Dawes ve Young planları ile iktisadi yatırımların arttırılmasında çalışmalar yaptı.
Hitler Almanyasında da, Reichsbank müdürlüğü yaptı. Bankanın bütün parasını Hitlerin emrine vermişti. Hitler, Schacht'ı İktisat Bakanlığına getirdi. Almanya'daki yabancı sermayeye el koyarak ticaret dengesi kurdu. Kısa vadeli bonolar, senetler çıkarmak suretiyle ekonomiye canlılık getirdi. Schacht, bu başarılı çalışmaları ile Sihirbaz maliyeci ismini aldı. Enflasyon konusunda Hitler'le çelişkiye düşünce aktif görevden çekildi. Rejime muhalefetten 1944 senesinde tutuklandı. İkinci Dünya Savaşından sonra, Almanya'nın silahlanmasına hizmet etmiş olmak iddiasıyla Nürnberg Savaş Suçluları Mahkemesinde yargılandı ve beraat etti.
Schacht daha sonra Brezilya, Etiyopya, Libya, Suriye, Endonezya, İran ve Mısır hükümetlerinde maliye müşaviri olarak çalıştıktan sonra, 1970 senesinde Münich'de öldü.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 20 Şubat 2017 18:44