Arama

Ahmet Anzavur

Güncelleme: 15 Şubat 2017 Gösterim: 8.373 Cevap: 1
Bluesorrow - avatarı
Bluesorrow
Ziyaretçi
4 Mart 2008       Mesaj #1
Bluesorrow - avatarı
Ziyaretçi

ANZAVUR AHMET PAŞA

Ad:  anzavur.jpg
Gösterim: 2602
Boyut:  30.8 KB

Kurtuluş savaşı'na karşı bazı ayaklanmaların elebaşısı.
Sponsorlu Bağlantılar
(1883(1885) - Biga 1921)
Alaydan yetişme jandarma subayı, çerkez beyi.

Binbaşıyken emekliye ayrıldı. Biga yöresindeki çiftliğine çekildi. Kurtuluş savaşı sırasında İstanbul hükümetinin buyruğuna girdi Kuvayı milliyecilere karşı sindirme hareketlerinde bulundu. Üst üste iki ayaklanma düzenledi. Edremit kaymakamı Köprülülü Hamdi Bey'i tuzağa düşürüp öldürttü. Buyruğundaki çerkez eşkıya ile Bursa'ya ve Balıkesir'e saldırısı güç önlendi.

Kuvayı milliyeci Çerkez Ethem (Bakınız: Çerkes (Çerkez) Ethem) üzerine yürüyünce bir İngiliz torpidosuyla Karabiga’dan İstanbul'a kaçtı. Padişah Vahidettin tarafından kendisine mirimiranlık rütbesi verilerek İzmit’e mutasarrıf atandı. Kuvayı inzibatiye komutanı olarak Kuvayı milliye’yi dağıtması istendi Adapazarı civarında yenildi, geri çekilirken yaralandı. Biga’daki evinde, kişisel bir nedenle öldürüldü.


Son düzenleyen Safi; 15 Şubat 2017 19:19
Biyografi Konusu: Ahmet Anzavur nereli hayatı kimdir.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
15 Şubat 2017       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Ahmet Anzavur
(1884-1921)
Sponsorlu Bağlantılar

Büyük Çerkes sürgününde (1864) Adiğey'den göç ederek Marmara yöresine yerleşen Ançok adlı bir Adıge ailesindendir.
Osmanlı zaptiye örgütüne katılarak binbaşı rütbesine kadar yükseldi. İstanbul, Kütahya, Konya gibi önemli şehirlerde jandarma tabur komutanı olarak görev yaptıktan sonra emekliye ayrılarak Biga'ya yerleşti.

Birinci Dünya Savaşın'da Çerkes İttihad veTeavun Cemiyeti'nin önde gelen kişilerinden Met Yusuf İzzet (Paşa) ve öğretmen Üzeyir Bey'lerin tavsiyesiyle Osmanlı Teşkilat-ı Mahsusası'na alınarak Kafkas cephesinde görevlendirildi. Cesur, becerikli ve rütbesinin üstünde görevler yapan tanınmış bir kişiydi. Gönen ve Manyas yöresindeki Kafkas göçmen köylerinden topladığı gönüllülerle Marmara yöresinde Kuvay-ı Milliye'ye karşı ilk karşı ihtilal hareketini başlattı. Başarıları sayesinde aldığı güçle Ankara'ya yürümek için harekete geçtiyse de Geyve Boğazı'ndaki çarpışmalarda başarı sağlayamadı.Atından düşerek yaralandı ve tekrar İstanbul'a dönmek zorunda kaldı. Bir süre sonra Biga tarafına gitti. 1921 yılı şubat ayı sonunda Eskişehir İstiklal Mahkemesi'nce gıyabında idam cezasına çarptırıldı.

Bundan sonra pek etkinliği görülmeyen Ahmet Anzavur Bey, 15 Nisan 1921'de Karabiga dolaylarında bir Arnavut çetesinin pususuna düşerek öldürüldü. Biga'nın Buzağılık köyünde gömülüdür.


Sefer E. Berzeg

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 15 Şubat 2017 19:30
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

15 Şubat 2017 / asla_asla_deme Türkiye Cumhuriyeti
13 Kasım 2006 / TiglonBoYs Edebiyat tr
23 Aralık 2007 / KisukE UraharA Sinema tr
2 Ocak 2010 / Misafir Cevaplanmış
8 Ağustos 2015 / nötrino Edebiyat