Arama

Su molekülü maketi nasıl yapılır?

En İyi Cevap Var Güncelleme: 6 Nisan 2018 Gösterim: 44.815 Cevap: 3
su molekülü - avatarı
su molekülü
Ziyaretçi
25 Kasım 2008       Mesaj #1
su molekülü - avatarı
Ziyaretçi
Su molekülü maketi nasıl yapılır?
EN İYİ CEVABI Keten Prenses verdi
MOLEKÜL MALZEMESİ TUTTURACAĞIN MALZEME
Alıntıdaki Ek 66362Alıntıdaki Ek 66360Alıntıdaki Ek 66361

a) Oyun hamuru pipet
Sponsorlu Bağlantılar
b) Pinpon topu uzun kürdan
c) Köpük kürdan 1. sınıf sayma çubukları
d) Meyve, kürdan
Son düzenleyen Safi; 6 Nisan 2018 15:39
Keten Prenses - avatarı
Keten Prenses
Kayıtlı Üye
25 Kasım 2008       Mesaj #2
Keten Prenses - avatarı
Kayıtlı Üye
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
MOLEKÜL MALZEMESİ TUTTURACAĞIN MALZEME
Ad:  su-molekülü.jpg
Gösterim: 2540
Boyut:  5.4 KBAd:  model1.jpg
Gösterim: 1763
Boyut:  52.8 KBAd:  22.jpg
Gösterim: 1319
Boyut:  4.2 KB

a) Oyun hamuru pipet
Sponsorlu Bağlantılar
b) Pinpon topu uzun kürdan
c) Köpük kürdan 1. sınıf sayma çubukları
d) Meyve, kürdan
Son düzenleyen Safi; 6 Nisan 2018 19:57
Quo vadis?
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
31 Aralık 2009       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Aynı elemanın birden fazla atomunun birleşmesiyle meydana gelen atom gurubuna "molekül" adı verilir. Moleküldeki atom sayısı en az iki tanedir. Fakat soy gazlarda olduğu gibi bir atomluk moleküller de vardır.

Bu açıklamadan kolayca anlaşılacağı gibi,bütün cisimler moleküllerden meydana gelmiştir. Gazlarda ve sıvılarda moleküller serbesttir. Hareket edebilirler. Gazlarda ve sıvılardaki molekül hareketliliği,bunu ilk kez 1827 yılında farkeden ve açıklayan Robert Brovn'ın adından dolayı "Brown Hareketleri" diye adlandırılmıştır.

Molekül,ayrı elemanların bir atomuyla ya da birden fazla atomunun birleşmesiyle de oluşabilir. Örneğin karbonmonoksit gazının molekülü, 1 karbon atomu ile 1 oksijen atomunun birleşmesinden meydana gelmiştir. Burada belirtilmesi gereken önemli bir nokta, molekülün,bir maddenin kendi başına bulunabilen en küçük miktarı olduğudur. Ancak, bu durumdaki molekül o maddenin bütün özelliklerini taşır.

Katı cisimlerde moleküller titreşim hareketi yapabilirler, aralarında güçlü bir çekim kuvveti vardır. Bu nedenle ayrı ayrı yer değiştiremezler. Daha yukarda değinmiş olduğumuz gibi, moleküllerde atom sayısı çok çeşitlilik gösterir.Alkol molekülü 9 atomludur. Gliserin 14, şeker (sakkaroz) 45, nişasta 4000 atomludur.

Değişik eleman atomları bulunan molekül "bileşik molekül"diye isimlendirilir. Bu tür bir molekül, dolayısıyla ait olduğu bileşik,yapısındaki atomların ve bu atomlardan meydana gelen elemanın özelliklerinden başka özellik gösterir.

Herhangi bir elemanın molekülü,atom simgesinin(sembolünün) sağ alt tarafına sayısı yazılarak belirtilir.Hidrojen molekülü,bu nedenle H2 olarak yazılır. Yani hidrojen molekülünde (2) hidrojen atomu vardır. Bileşik moleküller için de durum aynıdır. Sözgelimi suyu ele alalım.Suyun bileşik molekülü, 2 hidrojen ve 1 su atomu belirtilerek,yani H2O şeklinde yazılır.

Molekülleri meydana getiren atomlar birbirlerine elektriksel güçle bağlıdırlar. Bir çift atomu birbirine çekerek birleştiren kuvvet "kimyasal bağ" diye tanımlanır.

Moleküllerin gerçek ağırlığı o derece azdır ki,kimya hesaplarında kullanılmaması daha uygun görülmüştür.Bunun yerine, molekülü en hafif atomla (hidrojen)karşılaştırılarak esas tutulur. Yani bir cismin molekül ağırlığı, kabaca bir hesapla, o cismin bir molekülünün 1 hidrojen atomunun ağırlığına olan oranıdır.
Dilaram - avatarı
Dilaram
Ziyaretçi
9 Nisan 2013       Mesaj #4
Dilaram - avatarı
Ziyaretçi
Molekül kimyada genel olarak en az iki atomun değişik durumlarında beraber durmasıyla oluşan, bütün şekline denir.
Genel olarak bir molekül, saf kimyasal maddenin kendi başına bütün kimyasal bileşimini ve özelliklerini taşıyan en küçük parçasıdır.


Bazı katı ve sıvı kimyasal maddelerde (örneğin; metaller, eriyik durumundaki tuzlar, kristaller, vb) bu tanım her zaman geçerli değildir ve böyle kimyasal maddelerin farkedilebilir moleküllerden değil atomlardan oluştuğu söylenmelidir. Moleküler fizikte ise bir molekül, iki ya da daha fazla atomdan oluşan, yeterli düzeyde değişmez, elektriksel olarak nötr bir oluş biçimidir. Tekatomlu molekül genel düşüncesi, asal gazlardaki gibi tek atomlu moleküller, neredeyse tek başına gazların kinetik teorisinde açıklamada kullanılır. Çok atomlu iyonlar bazen işe yarar bir şekilde elektirksel olarak yüklenmiş moleküller şeklinde düşünülebilirler.

Hidrojen ve oksijen elementlerinde olduğu gibi atomların oluşturduğu atom kümesi molekül olarak adlandırılır. Atom ve molekül maddelerin özelliğini taşıyan en küçük birimdir. Yüzden fazla çeşit atom vardır. Bazı moleküller tek çeşit atomdan oluşurken, bazı moleküller farklı çeşit atomlar içerebilir.
Moleküller maddelerin ortak özelliklerinden birisidir. Moleküller – bazı katı ve sıvı kimyasal maddeler – saf kimyasal maddenin kendi başına bütün kimyasal bileşimini ve özelliklerini taşıyan en küçük parçasıdır.
Son düzenleyen Safi; 6 Nisan 2018 15:44

Benzer Konular

22 Eylül 2011 / Misafir Cevaplanmış
29 Kasım 2011 / byz Cevaplanmış
17 Aralık 2014 / Misafir Cevaplanmış
7 Nisan 2015 / yaman mira <3 Cevaplanmış