Arama

Derslerimdeki başarısızlığı nasıl düzeltebilirim?

En İyi Cevap Var Güncelleme: 4 Şubat 2018 Gösterim: 39.754 Cevap: 15
Ziyaretçi - avatarı
Ziyaretçi
Ziyaretçi
11 Aralık 2008       Mesaj #1
Ziyaretçi - avatarı
Ziyaretçi
Derslerimdeki başarısızlığı nasıl düzeltebilirim?
EN İYİ CEVABI Misafir verdi
Derslerinde istediğin başarıyı bir türlü yakalayamadın mı? Öyleyse bu ipuçları tam senlik!
9 adımda dersleri toparla
Sponsorlu Bağlantılar

Adım 1: Motive ol
Unutma, konu eksiklerin olsa ve sınav kaygısı yaşasan bile, ders çalışmaya devam ettiğin sürece derslerini düzeltebilme imkânın da devam eder. En iyisi sen umutsuzluğa kapılma ve gerçekleştirmek istediğin amaçları düşünerek derslere odaklan. Eğer kendini bir şeyleri başarmaya şartlarsan önünde hiçbir engel duramaz.

Adım 2: Bahaneleri unut
“Ders çalışacaktım, ama en sevdiğim dizi başladı”, “Konuları tekrar gözden geçirecektim, ama uykum geldi”, “Bu hafta sonu hava ne kadar da güzel! Dershaneyi kırıp, kızlarla pikniğe mi gitsek” gibi düşünceler seni başarıya değil, başarısızlığa götürür. Bu yüzden güzel havaların tadını çıkarmayı ve eğlenmeyi biraz daha ertele ve “Zaten az vakit kaldı, bu süreyi iyi değerlendirmeliyim” diye düşünerek bir an önce çalışmaya başla.

Adım 3: Derslere odaklan
Ders sırasında aktif bir öğrenci olmanın tam zamanı! “Bu saatten sonra ne işe yarar” deme ve sen de dene. Meraklı bakışların, konular hakkında sorduğun sorular, düzenli olarak yaptığın ödevler, asla öğretmenin gözünden kaçmayacaktır. Eğer derslerini düzeltmek için gayret gösterdiğini öğretmenlerin hissederse, bu kesinlikle karnene de yansıyacaktır.

Adım 4: Tekrar yap
Öğrendiğin dersleri mutlaka tekrarlamaya özen göster. Ne de olsa beynimiz evde kullandığımız bilgisayarlara benzemiyor. Bilgilerimizi güncellemediğimiz sürece onları hatırlamamız da zorlaşıyor. Bu yüzden özellikle matematik, tarih gibi birbiriyle bağlantılı konular içeren derslerin notlarını günlük ve haftalık olarak gözden geçirmende fayda var. Bu tekrarlar sadece notlarının yükselmesine etki etmeyecek, gireceğin SBS gibi sınavlarda da çok işine yarayacak. Çünkü bilgilerin her zaman taze kalmış olacak

Adım 5: Zayıf derslere ağırlık ver
Matematiğin ya da kimyan zayıf olabilir. Ama bu, onların olmadığı anlamına gelmez. Onları görmezden gelerek okulu bitirmeye çalışmak imkansız. Aksine daha da üzerlerine gitmeli ve onlardan korkmadığını göstermelisin. Peki, bunun için neler yapabilirsin? Öncelikle hangi derste zorluk çekiyorsan, o dersin öğretmenine ya da o konuda başarılı olan bir arkadaşına aklına takılan soruları sorabilirsin. Ayrıca ders çalışacağın zaman sana zor gelen ve anlamadığını düşündüğün konulara öncelik vermelisin. Çünkü onları en sona bırakmak ve üstünkörü çalışmak sana bir artı getirmez. Nasıl ki hayatımızda öncelik verip özen gösterdiğimiz konularda daha başarılı oluyorsak, aynısı dersler için de geçerli!

Adım 6: Kararlı ol
Zamanını iyi değerlendirmek istiyorsan kendine hemen bir program yapmalısın. Hangi gün, hangi derslere çalışacaksın, yapman gereken ödevler neler, hangi dersin sınavı hangi tarihte? Bu soruların cevaplarını bularak kendine bir çalışma programı oluştur. Zamanı daha verimli kullanmak istiyorsan televizyon izleme, bilgisayar başında vakit geçirme gibi aktivitelerden de kısıtlamalar yapmalısın. Tabii bu konuda kesin kararlı olmalı, arkadaşlarının “msn’e gelsene, sana anlatacaklarım var” gibi mesajları karşısında bile “Şimdi olmaz. Çalışmam gerekiyor” diyebilmelisin.

Adım 7: Notlarını toparla
Ders dinlerken düzgün ve anlaşılır notlar almak, hem derse olan konsantrasyonu artırır hem de daha sonra konuların evde tekrarı açısından çok önemlidir. Bu yüzden sen de önümüzdeki yıl bu konuda daha iyi bir başlangıç yapmalısın. Bu senenin notları için de iyi not tutan bir arkadaşından yardım isteyebilirsin. Onun notlarından çalışabilir veya en azından eksik notlarını tamamlaman konusunda sana yardımcı olmasını isteyebilirsin.

Adım 8: Hızlı okuma teknikleri geliştir
Hızlı okuma tekniğini geliştirebilirsen, hem sınavlarda zamandan kazanmış olursun hem de derslerini daha kısa sürede çalışabilirsin. “Hızlı okuduğum zaman hiçbir şey anlamıyorum” diye düşünme. Araştırmalara göre normal hızda okuyan bir kişi dakikada 200 kelime okursa yazının yüzde 60’ını; hızlı okuyan bir kişi ise dakikada 800 kelime okuduğunda yüzde 80’inden fazlasını hatırlayabiliyor! Nedeni de beynin konunun bütünlüğünü daha kolay kavraması. Peki, bu tekniği geliştirmek için neler yapmalısın? Öncelikle yazının bütününü anlamaya çalışmalısın. En sık yaptığımız hata, kelimeleri anlamaya çalışmak. Kelime kelime okumak ve anlamadığımız cümleyi tekrar okumak bizi yavaşlatır. Bu yüzden kelime gruplarına odaklanmalısın. İkinci unsur, gözün ile metin arasındaki mesafe. Yazıyı gözüne gereğinden fazla yaklaştırırsan okuma bütünlüğün bozulacağı için hızın da yavaşlar. Bir diğer önemli nokta ise, okuduğun konunun ne olduğunu bilmen. Çünkü bu, seni sonuca daha kolay ulaştırır.

Adım 9: Çalışma programı hazırla
Daha verimli çalışabilmek için mutlaka program yapmalısın. Sen de kendine hemen “Acil Not Yükseltme Planı” yap ve bu planı odanda rahatça görebileceğin bir yere as! İşte, programını hazırlarken dikkat etmen gerekenler…
* Eve geldikten sonra mutlaka yemek yemelisin. Beynimizin daha iyi çalışması için sağlıklı bir beslenme şart.
* Yemek yedikten sonra 15 dakika kendine zaman ayırarak dinlenmelisin.
* Ders çalışmaya o gün okulda öğrendiğin derslerin tekrarıyla başlamalısın. Bu tekrar süresi için 15–20 dakika ayırman yeterli.
* Konu tekrarı yaptıktan 10 dakika sonra ödevlerini yapmaya başlayabilirsin. Zorlandığın derse öncelik verecektin, unutma!
* Ödevlerin arasında 15 dakika ara verebilirsin. Bu arada müzik dinlemek gibi sevdiğin bir aktiviteye vakit ayırabilirsin. Ama internetten ve cep telefonundan uzak durmalısın.
* İlk yaptığın ders sayısal ise ikincisinin sözel olmasına özen göstermelisin. Yani matematiksel ve sözel dersleri iyi dengelemelisin. Böylece sıkılmazsın.
* Ödevler bittikten sonra ertesi günün derslerine bakarak çantanı hazırlamalı ve işleyeceğiniz dersleri gözden geçirmelisin.
* Tüm bunları yaptıktan sonra istersen internette vakit geçirebilir veya televizyon izleyebilirsin.
* Fazla geçe kalmadan yatağa girmelisin! Çünkü günde en az 8 saat uyumalısın.

Bölüm bölüm çalış
Bir dersin tamamında başarısız olman mümkün değil! Her dersin konuları arasında mutlaka daha başarılı olduğun bölümler vardır.

Okul başarını katla!

Yeni yılda notların daha yüksek olsun istiyorsan, başarı grafiğini yükseltecek taktiklerimiz var! Bu yazıyı sakın kaçırma!

Dersleri sev!
Sevmediğimiz derslere bir türlü odaklanamayız. Bu yüzden sen de bir an önce sevmediğin dersleri tespit et ve onlarla barışmanın yollarını ara. Öncelikle bu dersle ilgili kendine sorular sor. `Bu dersi neden sevmiyorum`, `Bu derste öğrendiklerimin hayatta bana ne gibi faydası olacak`, `Bu dersi nasıl daha eğlenceli hale getirebilirim` gibi soruların yanıtlarını ara.

Ders çalışmayı erteleme

Ders çalışmak istemeyen her öğrenci kendine bahaneler üretir. Sen de kendini sık sık bu durumda buluyor olabilirsin. Bir gün canın ders çalışmak istemez, bir gün erkenden uykun gelir, diğer gün arkadaşların çağırır... Ve sen sürekli ders çalışmayı ertelersin. Böyle yaptığında da çalışman gereken konular bir dağ gibi büyür. Bu hataya bu yıl düşme ve derslerine günü gününe çalış.

Zayıf derslere öncelik ver

Söz konusu sevilmeyen ve hep düşük not alınan bir ders olduğunda insanın canı hiç çalışmak istemez, bu yüzden de `Çalışsam da nasıl olsa anlamayacağım` gibi düşüncelere kapılır. Oysa zayıf olan dersler, en fazla ağırlık verilmesi gereken derslerdir. Sen de başarılı olmak istiyorsan, zayıf derslerine öncelik ver ve her gün en az yarım saat programlı bir şekilde notlarını tekrar et.

Bölüm bölüm çalış
Bir dersin tamamında başarısız olman mümkün değil! Her dersin konuları arasında mutlaka daha başarılı olduğun bölümler vardır. Sen de bu bölümleri ve zorlandığın kısımları belirlemeli ve öğrenmekte zorlandığın konulara ağırlık vermelisin. Konu konu çalışman ve dersi bölümlere ayırman, öğrenmeni kolaylaştıracaktır.

Zamanı iyi kullan
Ders çalışmak için zihninin aktif olduğu zamanları seçmelisin. Eve geldikten sonra saatlerce oyalanır, televizyon izler ve yatmana yakın derslerin başına oturursan, uykun geleceği için pek verimli çalışamazsın. Eve gelir gelmez kendine hiç zaman tanımadan ödev yapmaya başlarsan da zihninin iyice yorulmasına sebep olursun. Bu yüzden zamanlamanı iyi yapmalı ve programlı bir şekilde çalışmalısın.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 3 Ocak 2018 23:11
*TeoDora* - avatarı
*TeoDora*
Ziyaretçi
11 Aralık 2008       Mesaj #2
*TeoDora* - avatarı
Ziyaretçi
Okulun yeniyse tabi alışman zaman alabilir ama zaten öncedende başarılı bi öğrenciymişsin ozaman alışman fazla zaman almayacaktır.Başka bi sebebi senin başka bişeyle meşgul olman örnek:pc,oyun,arkadaş,flört,aile sorunları,kıskançlık, vs gerek psikolojik gerek günlük yaşamında yaşadığın bağımlılıklar ve sorunlar derslerine olumsuz etki yapabilir tabi.Öğretmenlerden kaynaklı ise oda başka bi sorun?Senin öncelikle ders çalışmak için bi düzen ve saat belirlemen gerek,Örneğin sabah belirli bi saatte kalkıp çalışmak veya gece biraz geç saate kadar okumak,çalışmak biraz üstüne düşmelisin.Ev ortamında çok önemli bilmiyorum nasıl bi ortamdasın?Sorunun fazla uzun sürmez,sorunun nerden başladığını bilmen ve ona göre adım atman gerekli.
Sponsorlu Bağlantılar
Son düzenleyen Safi; 3 Ocak 2018 23:11
elif64 - avatarı
elif64
Ziyaretçi
15 Kasım 2009       Mesaj #3
elif64 - avatarı
Ziyaretçi
başarılı olmak için
ödevlrini aksatmıycaksın öğretmeni çok ama çok iyi dinliyeceksin ewde 1 yada yarım saatçik biliyorum saçma gelebilir ama dedıgım gıbı ewde tekrar yaparsan bence başarılı olursun sadece ; ödev,ders tekrarı ewde bunları yaparsan bence başarılı olursun vede en çok kıtap okuyacaksın okursan sınawlarda okumanı ii okursun heceleyerek okumassın ve sınawlarda daha ii süren kalır. ders tekraraı yaparsan sınawlarda çıkan konuları kolayca hatırlarsan sınawlarda daha başarılı olursun derslerııne çalısırsan oodewlrını yaparsan ogretmeni can kulagı ıle dınlersen sen başarıyı daha ii kawrarsın derlerde parmak kaldırmaktanda korkamamalısın bende korkuordum ama korkumu yendım cok rahatım sanada dahda çok derslerınde BAŞARILARRRRR
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 0 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 3 Ocak 2018 23:11
ener - avatarı
ener
Ziyaretçi
17 Mayıs 2010       Mesaj #4
ener - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

bn 9. sınıftayım 1. dönem okuluma alışamadım die okul deiştirdim orda notlarım dşmüştü ama en azından bi teşekkür aldım ama yeni okulumda 3 tane 1im var iyicee kötüye gidio herşey ve ders çalışamıorm yani içimden hiç gelmio ve yapmıorm da off ne ne yapıcam bn ya...

Arkadaş çevrenizin önemi çok büyük eğer samimi olduğunuz arkadaşlarınız da derslere önem vermiyorsa onlardan etkilenmiş olabilirsiniz yada kafanıza taktığınız bazı sorunlar olabilir bunu en iyi siz bilirsiniz ders çalışmayı oyun haline getirebilirsiniz yada bir arkadaşınızla yarış haline getirebilirsiniz bide böyle deneyin ben eminimki düzelir Msn Happy
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
20 Aralık 2010       Mesaj #5
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
gençler ben 8 e gidiyorum hiç belgesiz geçmedim hep taktir teşekkür ama öyle ahımşahım bi ders de çalışmıyordum hele ki geçen sene ama yine de park kaldırdığımdan ve performans ödevleriyle düzeldi sizde 1 niz mi var dert etmeyin
1. performans ödeviniz dudak uçuklatsın
2.parmak kaldırın
3. yağcılık yapın
Msn GrinMsn GrinMsn Grin ßß
_MMia_ - avatarı
_MMia_
VIP VIP Üye
31 Ocak 2011       Mesaj #6
_MMia_ - avatarı
VIP VIP Üye
Öncelikle olabildiğince internetten uzak durmaya bakın,tamamen kopamıyorsanız zamanı sınırlayın.
Zayıf olduğunuz derslerin üzerine gidin,dersleri sınıf geçmek için mecburiyet değilde ilerde bir şekilde işinize yarayacak yatırımlar olarak görün.
Ders çalışşma yönteminizi belirleyin;kimi okuyarak,kimi yazarak daha başarılı olur.
Kendinize ders çalışma programı yapın ve uymaya çalışın.
Kendinizi verdikçe anlayacak,anladıkça hoşlanacak,hoşlandılça başaracaksınız.
Unutmayın başarı,başaracağım diye başlayanındır...
Son düzenleyen Safi; 3 Ocak 2018 23:12
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
28 Mart 2011       Mesaj #7
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
arkadaşlar başarılı olmak istiyorsan tekrar yapmalısın ve boollllll boollllll kitap okumalısın her bilgi kitapta vardır.öğretmenican kulağıyla dinle daha da başarılı olursun ödevlerini yaparsan test kitabı çöz bak nasıl başarılı oluyorsun.öğretmenin sorduğu sorulara cevap ver korkma korkunla hiçbirşeyi yenemezsin eğer biliyorsan söyle benden bu kadar başarılar dilerim
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
1 Eylül 2012       Mesaj #8
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
başarılı deyil sınıfın okulun birincisi olmak için dersleri can kulağıyle dinliceksin öğretmenle iyi geçiceksin ona iyi davranıcaksın ödevlerini düzgün yapacaksın evde ödev bittikten sona konuyu tekrarlıyacaksın zamanın kalırsada 1 2 test çözeceksin kitap okuyacaksın hafta sonları test cçzeceksin ama kendini zorlamadan arada sırada dinleneceksin bunları yaparsan 1. olacaksın
Son düzenleyen Safi; 3 Ocak 2018 23:12
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
1 Ocak 2013       Mesaj #9
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
bakın eğer yükseltmek istiyorsan progran oturtucaksın ben 9. sınıftayım baıkm şimdi şöyle okuldan geldiniz dinlendiniz eksiksiz ödev yapılcak sonra tekrar yapcaksınız her dersten 70 soru çözceksiniz dinlenceksiniz yarınki konuları yüzeysel tekrar ediceksiniz kitap okuyup yatacaksınız bunlar önemli düşüğünüz varsa harki bir performans ödevi sunun düşük derslerden proje alın derse katılın yağ çekim mesela ders türkçe şiir ezberleyin bol bol tekrar yapın soru çözün hocanın gözüne girin ama düzenli çalışın şimdiden başarılar
Son düzenleyen Safi; 3 Ocak 2018 23:12
nicely - avatarı
nicely
VIP VIP Üye
14 Ocak 2014       Mesaj #10
nicely - avatarı
VIP VIP Üye
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

babalar benim 3 tane 1 im o derler ise türkçe matematik tc inkilap tarihi ve attatürkçülür nasıl düzeltirim?

derste dinleyerek ve önemli yerleri not alarak öğretmenin üzerinde durduğu bazı konuları işaretle yada not al aynı zamanda işlenen o günkü konuların tekrarını mutlaka evde yap bu sana baya başarı sağlar konularla ilgili testler al ve çöz dersde katılım sağla herzaman ve bir sonraki konuya göz atmanı tavsiye ederim buda sana baya artı getirir ve dersta konu işlendiğinde daha iyi anlamış olursun
Son düzenleyen Safi; 3 Ocak 2018 23:12
Birbirimize tutundukça ;Bıçakların ucu kapanacak.. ~Smiley9TenderMsn Inlove

Benzer Konular

30 Aralık 2017 / stoll81 Cevaplanmış
5 Nisan 2011 / tezcalitpoka Soru-Cevap
25 Ocak 2015 / punk cadı Soru-Cevap
8 Nisan 2013 / esolos Soru-Cevap
25 Kasım 2017 / karizma Cevaplanmış