Arama

Alınamayan rapor parası nasıl temin edilir?

En İyi Cevap Var Güncelleme: 21 Haziran 2017 Gösterim: 231.745 Cevap: 4
Ziyaretçi - avatarı
Ziyaretçi
Ziyaretçi
17 Aralık 2008       Mesaj #1
Ziyaretçi - avatarı
Ziyaretçi
5 aydır rapor parası gelmedi ne yapmalıyım?
EN İYİ CEVABI perlina verdi

Rapor parası,

çalışanların sağlık sebeplerinden dolayı raporlu oldukları sürelerin maddi karşılıklarının SGK tarafından karşılanmasıyla alınan para miktarıdır. Bu sayede raporlu olarak geçirdiğiniz dönemlerde gelir kaybının önlenmesi ve mağduriyetlerin olmaması amaçlanmıştır.
1- Rahatsızlık, kadın (bayan) çalışanlar için hamilelik,
Sponsorlu Bağlantılar
2- SGK’dan rapor parası veya istirahat parası alabilmek için gereken ikinci şart ise raporun alınmasından önceki üç ay prim ödenmiş olmasıdır.
SGK’dan Rapor Parası Alabilmek Detaylı Şartlar

Eğer ağır bir hastalık geçiriyor ve iş göremez durumda iseniz çalışmaya devam etmek hastalığınızın ilerlemesine neden olabilir. Sosyal güvenlik kurumu vatandaşın bu ve bunun gibi durumlarda mağdur olmasını engellemek için, hasta oldukları süre içinde çalışamadıkları zaman alacakları maaşı karşılamaktadır. Yani eğer kötü bir hastalık geçiriyorsanız ve iş göremez durumda iseniz belirli bir süre rapor alabilir ve rapor aldığınızın süre için maaşınızı sosyal güvenlik kurumundan alabilirsiniz.

Rapor parası alabilmeniz için gerekli bazı şartları yerine getirmeniz gerekmektedir:

  • İş göremezlik ödeneği alabilmek için, iş göremezlik raporu aldığınız tarihten 1 yıl önceki tarih içinde en az 9o gün SSK primi yatırmış olmanız gerekmektedir.
  • 1 veya 2 gün gibi az sürelerde alınmış raporlar için Sosyal Güvenlik Kurumu iş göremezlik parası ödememektedir. Bu yüzden iş göremezlik ödeneği almak için uzun süreli raporlar almanız gerekmektedir.
  • Rapor parası alabilmek için dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta da aldığınız raporda herhangi bir teşhisin bulunması gerektiğidir. Yani aldığınız raporda teşhis bulunmuyorsa iş göremezlik ödeneği alamazsınız.
  • Aldığınız iş göremezlik raporunun hangi sosyal güvenlik kurumuna bildirildiğine de çok dikkat etmelisiniz. Çünkü iş göremezlik raporu aldığınız hastane kendisine yakın herhangi bir sosyal güvenlik kurumuna yapabilir. İş göremezlik ödeneğinizi alabilmeniz için sizin bağlı olduğunuz sosyal güvenlik kurumuna bildirim yapılması gerektiğine dikkat ediniz.
  • İş göremezlik raporunuzu aldıktan sonra anında iş göremezlik ödeneği almayı beklemeyin. Çünkü iş göremezlik raporunuzun bitim tarihinin üzerinden en az 1 ay geçtikten sonra size iş göremezlik ödeneği yapılabilir.
  • İş göremezlik ödeneği almaya hak kazandıktan sonra ödemelerinizi Ziraat Bankasından alabilirsiniz. 9 temmuz 2012 tarihinden itibaren ödemelerinizi ziraat bankasının şubelerinden herhangi birinden online ödeme olarak alabilirsiniz.
  • Rapor parası alacağınız miktar rapor aldığınız gün sayısına göre değişmektedir.

Sosyal güvenlik kurumu tarafından vatandaşlara ödenen belirli bir miktar para, insanların hastalık zamanlarda çalışamadıkları zaman alamadıkları ücreti karşılamakta ve insanlara destek olmaktadır. Yani hastalandığınız zaman çalışıp kendinizi yormak yerine rapor alıp, maaşınızı alamadığınız süre için devletten para alabilmektesiniz. Bu da sigortalı iş yerlerinde çalışanlar için büyük bir avantajdır. Çünkü eğer sigortalı iseniz ve belirli bir miktarda ödeme yaptıysanız bu avantajlardan faydalanabilmektesiniz.

İş görememezlik ödemesi hızlandı


Genellikle “rapor parası” olarak bilinen ve sigortalıların bu durumlarda aldığı paranın adı aslında geçici iş göremezlik ödeneği. Çalışamadığı sürede ücretinden kesinti yapılan ve geliri azalan sigortalı, SGK’dan geçici iş göremezlik ödeneği alarak gelir kaybını telafi ediyor. Sigortalı hasta olduğunda sağlık kuruluşuna başvuruyor ve doktorun gerekli görmesi halinde istirahat raporu alıyor. Sağlık kuruluşu bu raporu elektronik ortamda SGK’ya bildiriyor. SGK ise hızlı bir şekilde iş göremezlik ödeneği için tüm işlemleri yürütüyor.

Bankaya bildiriliyor


Prim ödeme şartının kontrol edilmesi ve geçici iş göremezlik miktarının hesaplanmasından sonra raporun bittiği gün SGK, kurumla anlaşmalı bankaya ödeme yapmak için çalışmalara başlıyor. Sigortalının işlemleri tamamlandığında sistemde kayıtlı cep telefonuna kısa mesaj geliyor. Cep telefonuna gelen mesajla işlemlerinin bittiğini öğrenen sigortalı, TC kimlik numarası ile rapor parasını anlaşmalı bankadan alabiliyor. Bu şekilde geçici iş göremezlik ödenekleri çok kısa bir süre içerisinde sigortalının eline geçmiş oluyor.

Rapor Parası Kimlere Ödenir, Geçici iş göremezlik ödeneği kimlere ödenmektedir ?


5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda, geçici iş göremezlik ödeneğinin sigortalıların bulundukları kapsam ve vaka türlerine göre kimlere ödeneceği belirlenmiştir. Buna göre; 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentleri kapsamındaki sigortalıların yani hizmet akdi ile bir veya birden fazla işveren tarafından çalıştırılanlar ile muhtarlar, ticari ya da tarımsal faaliyetlerde bulunanlar, esnaf ve sanatkâr siciline kayıtlı olanlar, şirket ortakları olarak sıralayabileceğimiz kendi adına ve hesabına bağımsız çalışan sigortalıların, iş kazası geçirmesi ya da meslek hastalığına tutulması durumunda, istirahatli olduğu süre boyunca çalışamadıkları her gün için kısa vadeli sigorta kollarından sağlanan yardımlardan biri olan geçici iş göremezlik ödeneği ödenmektedir. İş akdine istinaden çalışan sigortalılara hastalık vaka türünden ödenecek ödenekler, geçici iş göremezliğin üçüncü gününden başlamak üzere her gün için ödenmektedir.


İş kazası meslek hastalığı, hastalık ve analık sigorta kollarına göre ödeneğe müstahak olma durumu sigortalılık kapsam türüne göre farklılıklar arz etmektedir. Örneğin,

– Hizmet akdi ile çalışmamakla birlikte, ceza infaz kurumları ile tutukevleri bünyesinde oluşturulan tesis, atölye ve benzeri ünitelerde çalıştırılan hükümlü ve tutuklular hakkında, iş kazası ve meslek hastalığı ile analık sigortası,
-Meslekî Eğitim Kanununda belirtilen aday çırak, çırak ve işletmelerde meslekî eğitim gören öğrenciler hakkında iş kazası ve meslek hastalığı ile hastalık sigortası; meslek liselerinde okumakta iken veya yükseköğrenimleri sırasında staja tabi tutulan öğrenciler ile Yükseköğretim Kanununa tabi olarak kısmi zamanlı çalıştırılan öğrenciler hakkında ise yalnızca iş kazası ve meslek hastalığı sigortası,
– Harp malulleri ve Terörle Mücadele Kanunu ve Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanuna göre aylık alanlar ile aynı Kanun kapsamında vazife malullüğü aylığı alan er ve erbaşların sigortalı olarak bir işyerinde çalışmaları halinde haklarında iş kazası ve meslek hastalığı sigortası,
– Türkiye İş Kurumu tarafından düzenlenen meslek edindirme, geliştirme ve değiştirme eğitimine katılan kursiyerler hakkında iş kazası ve meslek hastalığı sigortası,
– Ülkemiz ile sosyal güvenlik sözleşmesi olmayan ülkelerde iş üstlenen işverenlerce yurt dışındaki işyerlerinde çalıştırılmak üzere götürülen Türk işçileri hakkında iş kazası, meslek hastalığı, hastalık ve analık sigortası,
– Tarım veya orman işlerinde hizmet akdiyle süreksiz olarak çalışanların ise prim ve prime ilişkin her türlü borçlarının ödenmiş olması, iş kazasının olduğu tarihten en az on gün önce tescil edilmiş olmaları ve sigortalılıklarının sona ermemiş olması şartları ile iş kazası ve meslek hastalığı sigortası,
– Vazife malullüğü, malullük, yaşlılık veya emekli aylığı bağlandıktan sonraki dönemde sosyal güvenlik destek primine tabi çalışanlar hakkında yalnızca iş kazası ve meslek hastalığı sigortası,hükümleri uygulanmaktadır.
Hizmet akdine tabi çalışan sigortalılar ile kendi adına ve hesabına bağımsız çalışan sigortalılardan, ticarî kazanç veya serbest meslek kazancı nedeniyle gerçek veya basit usulde gelir vergisi mükellefi olanlar, gelir vergisinden muaf olup esnaf ve sanatkâr siciline kayıtlı olanlar ve tarımsal faaliyette bulunanlar hakkında analık sigortası hükümleri uygulanmakla birlikte, kendi nam ve hesabına çalışan sigortalılar için hastalık sigortası hükümleri uygulanmamaktadır.
sgk.gov.tr

Son düzenleyen perlina; 21 Haziran 2017 17:55
ICE-MAN - avatarı
ICE-MAN
Ziyaretçi
31 Ağustos 2009       Mesaj #2
ICE-MAN - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

slm rapor parası alamadım bir aydan fazla oldu nerde sorun var bilmiyorum neden elimize geç geçiyor bilmiyorum herkes işini doğru yapsa bu sorunlar çıkmaz iş yerine soruyorum biz gönderdik diyor oraya gidiyoruz bize gelmedi diyor hankisi doğru söylüyor bilmiyorum herkesin işini doğru yapmadığına inanıyorum

1 ay rapor parasını almak için erken bir zaman..

Sponsorlu Bağlantılar
İş yerin internetten bilgilerini yollamıştır fakat sadece iş yerinin yollamasıyla bitmiyor tedavi olduğunuz hastaneninde raporu ve iş kazası tutanağını sosyal sigortalar kurumuna yollaması gerekiyor ancak ondan sonra tekrardan sosyal sigortalar kurumuna baş vurarak sonuç alabilirsiniz bu da en az 2 veya 3 ay sürüyor.. sigorta kurumuna başvuru yapmak için giderken o günkü vizite kağıdı ve eğer iş kazası ise kaza raporu yada tutanağı ile gitmeniz gerekli..
Son düzenleyen perlina; 21 Haziran 2017 17:52
perlina - avatarı
perlina
Ziyaretçi
10 Ekim 2016       Mesaj #3
perlina - avatarı
Ziyaretçi
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.

Rapor parası,

çalışanların sağlık sebeplerinden dolayı raporlu oldukları sürelerin maddi karşılıklarının SGK tarafından karşılanmasıyla alınan para miktarıdır. Bu sayede raporlu olarak geçirdiğiniz dönemlerde gelir kaybının önlenmesi ve mağduriyetlerin olmaması amaçlanmıştır.
1- Rahatsızlık, kadın (bayan) çalışanlar için hamilelik,
2- SGK’dan rapor parası veya istirahat parası alabilmek için gereken ikinci şart ise raporun alınmasından önceki üç ay prim ödenmiş olmasıdır.
SGK’dan Rapor Parası Alabilmek Detaylı Şartlar

Eğer ağır bir hastalık geçiriyor ve iş göremez durumda iseniz çalışmaya devam etmek hastalığınızın ilerlemesine neden olabilir. Sosyal güvenlik kurumu vatandaşın bu ve bunun gibi durumlarda mağdur olmasını engellemek için, hasta oldukları süre içinde çalışamadıkları zaman alacakları maaşı karşılamaktadır. Yani eğer kötü bir hastalık geçiriyorsanız ve iş göremez durumda iseniz belirli bir süre rapor alabilir ve rapor aldığınızın süre için maaşınızı sosyal güvenlik kurumundan alabilirsiniz.

Rapor parası alabilmeniz için gerekli bazı şartları yerine getirmeniz gerekmektedir:

  • İş göremezlik ödeneği alabilmek için, iş göremezlik raporu aldığınız tarihten 1 yıl önceki tarih içinde en az 9o gün SSK primi yatırmış olmanız gerekmektedir.
  • 1 veya 2 gün gibi az sürelerde alınmış raporlar için Sosyal Güvenlik Kurumu iş göremezlik parası ödememektedir. Bu yüzden iş göremezlik ödeneği almak için uzun süreli raporlar almanız gerekmektedir.
  • Rapor parası alabilmek için dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta da aldığınız raporda herhangi bir teşhisin bulunması gerektiğidir. Yani aldığınız raporda teşhis bulunmuyorsa iş göremezlik ödeneği alamazsınız.
  • Aldığınız iş göremezlik raporunun hangi sosyal güvenlik kurumuna bildirildiğine de çok dikkat etmelisiniz. Çünkü iş göremezlik raporu aldığınız hastane kendisine yakın herhangi bir sosyal güvenlik kurumuna yapabilir. İş göremezlik ödeneğinizi alabilmeniz için sizin bağlı olduğunuz sosyal güvenlik kurumuna bildirim yapılması gerektiğine dikkat ediniz.
  • İş göremezlik raporunuzu aldıktan sonra anında iş göremezlik ödeneği almayı beklemeyin. Çünkü iş göremezlik raporunuzun bitim tarihinin üzerinden en az 1 ay geçtikten sonra size iş göremezlik ödeneği yapılabilir.
  • İş göremezlik ödeneği almaya hak kazandıktan sonra ödemelerinizi Ziraat Bankasından alabilirsiniz. 9 temmuz 2012 tarihinden itibaren ödemelerinizi ziraat bankasının şubelerinden herhangi birinden online ödeme olarak alabilirsiniz.
  • Rapor parası alacağınız miktar rapor aldığınız gün sayısına göre değişmektedir.

Sosyal güvenlik kurumu tarafından vatandaşlara ödenen belirli bir miktar para, insanların hastalık zamanlarda çalışamadıkları zaman alamadıkları ücreti karşılamakta ve insanlara destek olmaktadır. Yani hastalandığınız zaman çalışıp kendinizi yormak yerine rapor alıp, maaşınızı alamadığınız süre için devletten para alabilmektesiniz. Bu da sigortalı iş yerlerinde çalışanlar için büyük bir avantajdır. Çünkü eğer sigortalı iseniz ve belirli bir miktarda ödeme yaptıysanız bu avantajlardan faydalanabilmektesiniz.

İş görememezlik ödemesi hızlandı


Genellikle “rapor parası” olarak bilinen ve sigortalıların bu durumlarda aldığı paranın adı aslında geçici iş göremezlik ödeneği. Çalışamadığı sürede ücretinden kesinti yapılan ve geliri azalan sigortalı, SGK’dan geçici iş göremezlik ödeneği alarak gelir kaybını telafi ediyor. Sigortalı hasta olduğunda sağlık kuruluşuna başvuruyor ve doktorun gerekli görmesi halinde istirahat raporu alıyor. Sağlık kuruluşu bu raporu elektronik ortamda SGK’ya bildiriyor. SGK ise hızlı bir şekilde iş göremezlik ödeneği için tüm işlemleri yürütüyor.

Bankaya bildiriliyor


Prim ödeme şartının kontrol edilmesi ve geçici iş göremezlik miktarının hesaplanmasından sonra raporun bittiği gün SGK, kurumla anlaşmalı bankaya ödeme yapmak için çalışmalara başlıyor. Sigortalının işlemleri tamamlandığında sistemde kayıtlı cep telefonuna kısa mesaj geliyor. Cep telefonuna gelen mesajla işlemlerinin bittiğini öğrenen sigortalı, TC kimlik numarası ile rapor parasını anlaşmalı bankadan alabiliyor. Bu şekilde geçici iş göremezlik ödenekleri çok kısa bir süre içerisinde sigortalının eline geçmiş oluyor.

Rapor Parası Kimlere Ödenir, Geçici iş göremezlik ödeneği kimlere ödenmektedir ?


5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda, geçici iş göremezlik ödeneğinin sigortalıların bulundukları kapsam ve vaka türlerine göre kimlere ödeneceği belirlenmiştir. Buna göre; 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentleri kapsamındaki sigortalıların yani hizmet akdi ile bir veya birden fazla işveren tarafından çalıştırılanlar ile muhtarlar, ticari ya da tarımsal faaliyetlerde bulunanlar, esnaf ve sanatkâr siciline kayıtlı olanlar, şirket ortakları olarak sıralayabileceğimiz kendi adına ve hesabına bağımsız çalışan sigortalıların, iş kazası geçirmesi ya da meslek hastalığına tutulması durumunda, istirahatli olduğu süre boyunca çalışamadıkları her gün için kısa vadeli sigorta kollarından sağlanan yardımlardan biri olan geçici iş göremezlik ödeneği ödenmektedir. İş akdine istinaden çalışan sigortalılara hastalık vaka türünden ödenecek ödenekler, geçici iş göremezliğin üçüncü gününden başlamak üzere her gün için ödenmektedir.


İş kazası meslek hastalığı, hastalık ve analık sigorta kollarına göre ödeneğe müstahak olma durumu sigortalılık kapsam türüne göre farklılıklar arz etmektedir. Örneğin,

– Hizmet akdi ile çalışmamakla birlikte, ceza infaz kurumları ile tutukevleri bünyesinde oluşturulan tesis, atölye ve benzeri ünitelerde çalıştırılan hükümlü ve tutuklular hakkında, iş kazası ve meslek hastalığı ile analık sigortası,
-Meslekî Eğitim Kanununda belirtilen aday çırak, çırak ve işletmelerde meslekî eğitim gören öğrenciler hakkında iş kazası ve meslek hastalığı ile hastalık sigortası; meslek liselerinde okumakta iken veya yükseköğrenimleri sırasında staja tabi tutulan öğrenciler ile Yükseköğretim Kanununa tabi olarak kısmi zamanlı çalıştırılan öğrenciler hakkında ise yalnızca iş kazası ve meslek hastalığı sigortası,
– Harp malulleri ve Terörle Mücadele Kanunu ve Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanuna göre aylık alanlar ile aynı Kanun kapsamında vazife malullüğü aylığı alan er ve erbaşların sigortalı olarak bir işyerinde çalışmaları halinde haklarında iş kazası ve meslek hastalığı sigortası,
– Türkiye İş Kurumu tarafından düzenlenen meslek edindirme, geliştirme ve değiştirme eğitimine katılan kursiyerler hakkında iş kazası ve meslek hastalığı sigortası,
– Ülkemiz ile sosyal güvenlik sözleşmesi olmayan ülkelerde iş üstlenen işverenlerce yurt dışındaki işyerlerinde çalıştırılmak üzere götürülen Türk işçileri hakkında iş kazası, meslek hastalığı, hastalık ve analık sigortası,
– Tarım veya orman işlerinde hizmet akdiyle süreksiz olarak çalışanların ise prim ve prime ilişkin her türlü borçlarının ödenmiş olması, iş kazasının olduğu tarihten en az on gün önce tescil edilmiş olmaları ve sigortalılıklarının sona ermemiş olması şartları ile iş kazası ve meslek hastalığı sigortası,
– Vazife malullüğü, malullük, yaşlılık veya emekli aylığı bağlandıktan sonraki dönemde sosyal güvenlik destek primine tabi çalışanlar hakkında yalnızca iş kazası ve meslek hastalığı sigortası,hükümleri uygulanmaktadır.
Hizmet akdine tabi çalışan sigortalılar ile kendi adına ve hesabına bağımsız çalışan sigortalılardan, ticarî kazanç veya serbest meslek kazancı nedeniyle gerçek veya basit usulde gelir vergisi mükellefi olanlar, gelir vergisinden muaf olup esnaf ve sanatkâr siciline kayıtlı olanlar ve tarımsal faaliyette bulunanlar hakkında analık sigortası hükümleri uygulanmakla birlikte, kendi nam ve hesabına çalışan sigortalılar için hastalık sigortası hükümleri uygulanmamaktadır.
sgk.gov.tr
perlina - avatarı
perlina
Ziyaretçi
10 Ekim 2016       Mesaj #4
perlina - avatarı
Ziyaretçi

Aylar geçmesine rağmen rapor parası alamadıysanız ;


Ziraat Bankası şubelerinden nüfus cüzdanı ile alınabilen ödemeler, 6 ay boyunca teslim alınmazsa tekrar SGK'ya iade ediliyor. Süreyi geçirenlerin SGK il müdürlüklerine başvurmaları gerekiyor. Ancak 5 yıl içinde tarafından alınmayan paralar tamamen zamanaşımına uğruyor.

Paranızın yatıp yatmadığını http://saglik.ssk.gov.tr/IsgoremezlikTeyit/kontrol.faces den takip edebilirsiniz. Yukarıdaki linkin çalışmaması durumunda www.ssk.gov.tr devredilen kurum uygulamalarından SSK seçilir. Açılan pencerede e- sağlık Giriş seçildikten sonra İnteraktif uygulamalar penceresi karşınızdadır. İnteraktif uygumla penceresinden sistem müdürlükleri iş göremezlik ödeme görme kısmından takip edebilirsiniz.
TC kimlik numarası veya Sicil Numarası ile yapılan sorgulama sonucunda kayıt bulunamadı yazısı görülürse işleminizin henüz bitmediği ve paranızın PTT’ye aktarılmadığını söylemektedir.
Konu ile ilgili daha fazla yardım için bağlı bulunduğunuz Sigorta Müdürlüğünü aramanız yeterlidir.

Aylar geçmesine rağmen rapor parası alınamadıysa ;Bu durumla ilgili bulunduğunuz ilin ilçenin veya semtin sosyal sigortalar kurumuna gittiğiniz gün tarihli vizite kağıdı ve eğer iş kazası ise kaza raporu yada tutanağı ile gittiğinizde size yardımcı olacaklardır.Sonuca ancak sosyal sigortalar kurumuna başvurarak ulaşabilirsiniz
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
zalım - avatarı
zalım
Kayıtlı Üye
11 Ekim 2016       Mesaj #5
zalım - avatarı
Kayıtlı Üye
2 güne kadar iş yeri 3. günden sonrasını sgk öder raporunuz otomatik olarak sgk bildirildiği için genelde ziraat bankasına hesabınıza yatar paranız

Benzer Konular

7 Haziran 2016 / Misafir Cevaplanmış
2 Kasım 2011 / furkan crazy Cevaplanmış
27 Haziran 2012 / asla_asla_deme Hukuk
27 Eylül 2012 / Misafir Soru-Cevap