Arama

Diş apsesinin iyileşme süreci nedir?

Güncelleme: 3 Aralık 2016 Gösterim: 498.420 Cevap: 5
Ziyaretçi - avatarı
Ziyaretçi
Ziyaretçi
26 Ocak 2009       Mesaj #1
Ziyaretçi - avatarı
Ziyaretçi
Diş apsesi kaç günde iyileşir?Ne yapılabilir?
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen perlina; 27 Ekim 2016 22:19
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
24 Kasım 2010       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Diş apsesi iltihaplı bir dişin çevresinde biriken irine denir.
İki tür diş apsesi vardır:
Sponsorlu Bağlantılar
  • Diş kökünde birikmiş apse
  • Diş ile dişeti arasında oluşan apse
Apsenin muhtemel belirtileri:
  • Sıcak ve soğuğa karşı hassasiyet
  • Uzun süren ağrı
  • Isırma veya çiğneme hareketi yapılmamışken oluşan ağrı ya da zonklama
  • Dişetlerinde kızarma ve şişme
  • Soluk renkli diş
  • Boyunda yumuşak bezlerin oluşması
  • Yüzün şişmesi
  • Kötü tat alma
  • Açık, akıntılı, hassas dişeti yarası
  • Sadece çok soğuk suyla sağlanan rahatlama
Diş kökündeki apse:
Kök kanal tedavisi, dişin kökünde bulunan apselerin tedavisi için genellikle kullanılan bir yöntemdir. Bir genel diş hekimi ya da endodontist (bu tedavinin uzmanı) kök kanal tedavisini gerçekleştirebilir.
Eğer kök kanal tedavisinden sonra da enfeksiyon devam ederse başka bir tedavi gerekir. Diş hekiminiz sizi, hastalıklı dokunun cerrahi bir yöntemle temizlenebilmesi için, bir ağız cerrahisi uzmanına yönlendirebilir.
Kök kanalı tedavisi ya da ameliyatın mümkün olmadığı durumlarda, diş hekimi dişi çekmek zorunda kalabilir. Bu durumda kaybedilen dişin yerine bir implant (yapay diş kökü) takılabilir, köprü yapılabilir ya da çıkarılabilir takma diş takılabilir.

Diş eti ve diş arasındaki apse:
Diş hekimleri bu tip apseleri, genellikle önce iltihabı boşaltıp sonra da bölgeyi çok iyi temizleyerek tedavi ederler. Daha sonra dişin kök yüzeylerini temizleyerek iyileşmeyi sağlarlar ve enfeksiyonun tekrar nüksetmesini engellerler. Bu aşama öncesinde doktorunuz diş etinizi ve dişinizi uyuşturmak için anestezi iğnesi kullanabilir.
Diş hekiminiz gelişimi takip etmek için 6 ay içinde dişinizin röntgeninin çekilmesini isteyerek kemiğin iyileşmesini, enfeksiyonun temizlenip temizlenmediğini kontrol edebilir.
Doktorunuz diş eti ve diş arasındaki apseyi tedavi etmek için diş eti ameliyatını önerebilir. Bu ameliyat genellikle bir periodontist tarafından gerçekleştirilir. Bu işlemde diş etinin dokusu tekrar şekillendirilerek inceltilir, böylece temiz tutulması ve enfeksiyona karşı korunması kolaylaşır.
Eğer ağzınızda, yediğiniz yemeklerin birikmesine neden olan bir alan varsa, dolgu yerleştirilerek o bölüm kapatılabilir.

Nasıl Oluşur?
  • Plak nedeniyle oluşan diş çürüğü ve diş eti hastalığı (Plak; mukus, tükürük, yemek artıkları ve bakterilerden oluşan yapışkan bir maddedir.)
  • Tütün ürünleri kullanmak.
  • İlaçlardan, tükürük bezi problemlerinden ya da ağızdan nefes almaktan kaynaklanan ağız kuruluğu (Bu durum ağzınızın temizlenmesi için yeterli tükürüğünüzün olmadığı anlamına kalır.)
  • Düzensiz yemek yemek
  • Ülsere neden olabilen bakterilerden kaynaklanan enfeksiyon (H. pylori)
  • Ağız enfeksiyonları
  • Soğuk algınlığı, sinüzit, bronşit ve bademcik iltihabı gibi diğer enfeksiyonlar
  • Diyabet, karaciğer ya da böbrek hastalıkları ve gastrointestinal problemler gibi diğer sorunlar
Etkileri Ne Kadar Sürer ?
Apseli kökün etkileri tedavi edilene kadar sürer. Kökün ucundan yayılan enfeksiyon baskı yaratır ve çevresinde bulunan kemiğe zarar verir.
Bu tahrip; baskı, kök kanal tedavisiyle yok edilene kadar ya da iltihap kemiği oyarak, dişin kenarından yol bulup akana kadar sürer. Ancak, eğer bu alan temiz tutulmazsa apse tekrar nüksedebilir. Diş hekiminiz ya da dental hijyenistiniz bu bölgelerin bakımını daha kolay yapabilmeniz için size temizleme ürünlerini tavsiye edebilir.

Kendime Nasıl Dikkat Etmeliyim?
Diş hekiminizin talimatlarına uyun ve tavsiye edeceği antibiyotikleri kullanın. Ayrıca şunları da yapabilirsiniz:
  • Ağzınızı günde 3-4 defa ılık, tuzlu suyla çalkalayın.
  • Çiğnemek için ağzınızın etkilenmemiş sağlıklı tarafını kullanın.
  • Günde en az iki kere dişlerinizi fırçalayarak ve diş ipiyle temizleyerek ağzınızı bakterilere karşı koruyun.
  • Bol bol sıvı tüketin.
  • Doktorunuzun tavsiye edeceği ağrı kesici ilaçları kullanın.
  • Diş hekiminizin size özel olarak yaptığı uyarılara dikkat edin.
  • Diş hekiminize düzenli olarak muayene olunuz.
DEVAMI Diş Apsesi, Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 3 Aralık 2016 00:49
Theni's - avatarı
Theni's
Ziyaretçi
18 Şubat 2011       Mesaj #3
Theni's - avatarı
Ziyaretçi
Dolgu işlemi bittikten sonra hassasiyet ortaya çıkabilir. Dişiniz hava, sıcak, tatlı yiyecekler vb. olaylara hassasiyet gösterebilir. Kompozit dolgular ve diğer tip dolgular bu hassasiyete neden olmaktadır. Genellikle bu hassasiyet 1-2 hafta arasında azala azala sone erer. Bu gibi şeylerden dişinizdeki hassasiyet geçene kadar uzak durmanızı öneririm. Fakat 1-2 hafta içinde ağrı sızı hassasiyet geçmezse derhal diş hekiminize başvurmaktan çekinmeyiniz.


Hekiminiz hassasiyetin gitmediğini anlarsa, hassasiyeti gidermek için tekrar bir dolgu yapabilir. Bu işlem yavaş yavaş hassasiyet olan bölgeyi iyileştirmeye yetecektir. Hassasiyetinizi daha önce diş hekiminize açıklamanız daha sonraki safhalarda dişhekiminin problemi çözmesine o derece kolaylık sağlamaktadır. Dolgu sökülüp yerine yenisinin takılmasıda mümkündür. Yada dolgunun altına diş hekimi tarafından ajan konulup korunabilir. Fakat dolgu derinse kanal tedavisi uygulaması yapılmalıdır.

Dolgudan sonra ağrı 2 şekilde olabilir.
- ilk ağrı dolgunun dişleri kapatmamasına neden olur. Isırdığınızda ortaya çıkar ve gitgide kötüye gitmektedir. Anastezi geçtiği zaman bunu hissetmeniz mümkündür. Ağrınız varsa dişhekiminize başvurunuz. Yeniden şekilendirme yapılabilir.
- Bu ağrı şeklide dişler birbirine temas ettiği zaman ortaya çıkar ve çok şiddetli bir ağrıdır. Dolgusu yeni yapılmış metal diş arasındaki temasla ortaya çıkmaktadır. Ağızdaki elektrik akımından oluşmaktadır. Yeni yaptırdırğınız metal dolgulu dişinizin karşısındaki dişte metal dolgulu diş varsa bu ağrı meydana gelir ve çok şiddetli olduğundan dayanması zordur. Telaş yapmayınız ve Hekiminize başvurunuz.

Dolgu işlemi bittikten sonra dişhekimi tarafında yapılan bölge cilalanır. Ancak tedaviden sonra dolgunun keskin ve yaralayıcı kenarları oluşabilir. Bu kenarların ağzınızda yara açmaması için dolgudan sonra ağrı olursa lütfen dişhekiminize başvurun
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen perlina; 27 Ekim 2016 22:42
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
7 Nisan 2011       Mesaj #4
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Apse yapmış bir dişe kendiniz müdahale etmemelisiniz. Çünkü apsenin içinde bulunan zararlı madde vücudu etkiliyebilir hatta ölümünüzle sonuçlanabilir önemsemediğiniz bir apse. Önce bu işi iyi bilen bir doktora gitmelisiniz . O sizin apseli dişinize serum enjekte edip temizliyebilir , yada size güçlü antibiyotik ve baş ağrısı giderici haplar önerecektir. Benim kullandığım ağrı kesici Apranax , antibiyotik ise Augmentin dir. Apranax 1 g ölçüsünde yaşınıza göre içildiğinide direk etki yapıp ağrıyı geçirecektir ancak 3 saatlik bir süre için. Eğer çok ağrınız var ve önemli bir toplantı yada sınavınız var ise o günden bir gün önce verimli çalışmak için saat 18.00 da apranax , 20.00 da ise ağrı kesici iğne yapılırsa bu sizi yarım gün idare etmeye yetecektir Ancak diyorum kesinlikle doktorunuza başvurun aksi takdirde önemsemediğiniz bir apse kanallarınızda dağılarak vücudu zehirleyip ölümünüzle sonuçlanabilir .
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 3 Aralık 2016 00:17
ener - avatarı
ener
Ziyaretçi
8 Haziran 2011       Mesaj #5
ener - avatarı
Ziyaretçi
  • Apseli dişin etrafını diş fırçası ile fırçalayın kanayana kadar fırçalayın kanadıktan sonra o bölgeyı acı çekmeyecek kadar emin ve tükürün iltihabın birazı kanla beraber çıkacaktır ama siz o iltihabı göremezsiniz.
  • Suya tuz atın ve limon sıkın o karışımla dişinizi çalkalayın süreklı çalkalayın ve tükürün.
  • Bır bardak altına sirke, kimyon ve ezilmiş kekik katın ve bunları karıştırın bir pamukla o karışımı sürün ve dişinize koyun alt dişse üst dişten baskı uygulayın üst ise alttan baskı uygulayın ve dişin o pamuğu emmesini sağlayın.
  • Son olarak apsenin bulundugu dişe açıksa tuz koyun açık değilse etrafına tuz koyun.
not: 1. madde sizi okurken iğrendirse bile yaptıgınıza değecektir
not 2: Bunları yaptıktan sonra iltihap inanın azalacaktır. Eğer hiç fayda etmediyse en yakın eczaneden ”DİŞİNOL” adlı ilacı alın ve apseli bölgeye uygulayın 10-15 dakikaya kalmaz ağrı dinecektır ama diş etinize zarar veriyor bu ilaç bu ilaç karanfıl yağıdır.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 3 Aralık 2016 00:18
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
3 Aralık 2016       Mesaj #6
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.

DİŞ APSESİ


59288d1480715088 dis apsesi nedenleri ve tedavi yontemleri dis apsesi

Diş Apsesi Kaç Günde Geçer

Diş apsesi kaç günde geçer; Apse, vücudun herhangi bir yerinde irin birikmesine verilen addır. Bu irin, mikroplu ya da mikropsuz, genellikle sarımtırak renkte koyuca olabilir Diş apsesi denildiğinde ise iltihabın dişte ya da diş yakınlarında oluştuğu kast edilir. Oluştuğu yere göre İki tür diş apsesi vardır;
Diş kökünde ve dişle diş eti arasındaki bölgedeki apse.

Diş kökündeki apseler; Genellikle daha önceki bir diş tedavisi sırasında olan yaraların zaman içinde iltihaplanması ya da çürümüş köklerin tedavi edilmemiş olmasından kaynaklanır. Eskimiş dolgular bakterilerin kolay geçişine izin vererek diş köklerinde iltihaplanmaya neden olabilir.

Diş etlerini etkileyen apseler ise; Ağız bakımı yapılmadığında ya da düzgün yapılmadığında, diş etlerine zarar veren içeriği belirsiz ağız bakım ürünleri kullanıldığında, diş etine zarar veren aşırı şekerli ve asitli gıdaları sık tüketildiğinde oluşabilir. Aynı zamanda diş etlerini etkileyen apseler bağışıklık sistemi zayıfladığında da ortaya çıkabilir.

Diş apsenin iyileşme süreci apsenin farkına ne zaman varıldığına bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Antibiyotik tedavilerle geçebileceği gibi cerrahi müdahale gerekebilir. Çoğu zaman kendi kendini dışarı atmaz bu yüzden apsenin doktor tarafından uygun görülen yöntemle tedavi edilmesi şarttır. Diş apsesinin teşhisi için röntgen gerekebilir.
Apsenin iyileşme süresi kişinin bağışıklık sistemine göre, tedavinin türüne göre, apsenin büyüklüğü ya da yerine göre farklı sürelerde iyileşir.

Diş apsesinin belirtileri;
  • Dişte ya da dişlerde zonklama, ağzı ya da sızılar, boyun bölgesinde ya da diş üzerinde şişlik, ateş ve yorgunluk hissi, bazı durumlarda kulakta duyma hissinin kaybedilmesi, sıcak ya da soğuk gıdalara karşı aşırı hassasiyet.
  • Diş kökünde oluşan apselerde kanal tedavisi uygulanır. Dişin durumuna göre bir gün ya da birkaç seferde tedavi sürebilir. Bazı durumlarda kanal tedavisi yeterli olmayacağından cerrahi tedavi ya da en son çözüm olarak diş çekimi yapılabilir.
  • Diş apsesi temizlendikten sonra en az 6 ay boyunca doktor kontrolü devam eder. Böylelikle kemiğin iyileşmesi, enfeksiyonun yeniden oluşup oluşmadığı, irinli bölgenin kapanıp kapanmadığı izlenir.
  • Diş apseler tedavi edilmedikçe etkisi geçmez, ağrılar ve zonklamalar devam eder. Eğer apse önemsenmez ve kendi kendine iyileşmesi beklenirse diş ve kemiklerin erimesine yol açar ve diş kaybedilir. O yüzden diş apsesi tedavi edilmedikçe geçmez..
  • Dişte apse oluştuğu durumlar tedavinin yanında; dişlerin günlük bakımını yapmaya özen göstermek, günde 3-4 kere tuzlu su ile gargara yapmak, bol sıvı tüketmek, doktorun tavsiye ettiği ilaçların dışına çıkmadan ve ilaçları düzenli kullanmak, kontrolleri ihmal etmemek, şekerli ve asitli yiyecek ve içeceklerden uzak durmak tedavinin en kısa sürede bitmesine yardımcı olacaktır.
DEVAMI Diş Apsesi, Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

22 Eylül 2015 / Misafir Soru-Cevap
18 Ekim 2018 / Misafir Cevaplanmış
12 Eylül 2012 / Misafir Soru-Cevap