Arama

Başkalaşım geçiren hayvanlar hangileridir?

En İyi Cevap Var Güncelleme: 18 Şubat 2018 Gösterim: 193.886 Cevap: 8
Ziyaretçi - avatarı
Ziyaretçi
Ziyaretçi
2 Şubat 2009       Mesaj #1
Ziyaretçi - avatarı
Ziyaretçi
Başkalaşım geçiren hayvanlar hangileridir?
EN İYİ CEVABI Daisy-BT verdi
Kabuklular :Yengeç, karides.
Örümcekler :Örümcek, akrep.
Sponsorlu Bağlantılar
Çok Ayaklılar :Çıyan, kırkayak.
Süngerler
Mercanlar
Yumuşakçalar : Salyangoz, midye, istiridye, mürekkep balığı, sümüklü böcek, ahtapot.
Derisi Dikenliler : Deniz yıldızı, denizkestanesi.
İpek böcekleri
Uğur böcekleri

BAKINIZ Başkalaşım Geçiren Hayvanlar
Son düzenleyen Safi; 18 Şubat 2018 00:37
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
23 Ekim 2009       Mesaj #2
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi
Karasinek ve sivrisinek başkalaşım geçirirler.
Karasinek:
Sponsorlu Bağlantılar
Karasinek, kısa ama yoğun ve bereketli bir hayat sürer. Eğer yumurtaları 25 derece sıcaklıktaki nemli bir yere bırakılırsa yumurtalar, 10 saat gibi kısa bir zaman zarfında açılırlar. Kurtçuklar ancak sıvı maddelerle beslenirler. Bunlar katı yiyecekleri sıvı hale dönüştürebilmek için kendileriyle ortak yaşayan bakterilere muhtaçtır. Bunlarla beraber nemf (larva) haline girmek üzere olan kurtçuk, orta bağırsağın son kısmından, sindirim borusu boyunca yol alan bakterilerin çoğunu yok edebilecek bir asit salgılar. Kalan bakterileri de tam nemf kundağından çıkarken orada bırakır ve sinek böylece tam asepsili (mikroptan arınmış)olarak dünyaya gelir. Metamorfoz (başkalaşım) geçirip, erişkin sinek haline gelebilmeleri için ise lüzumlu olan 40°C sıcaklıktaki mekânlara yönlendirilirler. Bu ortamda 6 gün içinde iki metamorfoz geçirip, erişkin sinek olurlar. Bir defada yaklaşık olarak 100’ün üstünde, hayatı boyunca da 600-1000 yumurta bırakabilen dişi karasinek, larva döneminden sonraki üç gün içerisinde, çok rahatlıkla yeniden yumurta bırakabilir. Karasinekler bu ritimleriyle çok hızlı ürerler. Belki sağlık ve temizlik memuru olduklarından, bu ehemmiyetli vazifelerinden ötürü çoğalmaları gerekir denilebilir. Çünkü bir kitap bile kıymeti nispetinde nüshaları çoğaltılır ve baskısı arttırılır. Nisan ayı ortalarında yumurtasını bırakan bir karasinekten gelen neslin, aynı yılın Eylül ayı ortalarında bıraktığı yumurta sayısı 5 trilyonu geçer. Başka bir ifadeyle, bir gramın % 1’i ağırlığındaki (yaklaşık olarak 70 sinek 1 gr ağırlığındadır) bir sineğin devamı olan nesillerden 80 bin ton ağırlığında bir sinek ordusu meydana gelir.

Sivrisinek:
Sivrisinekler yaşamlarını dört evrede tamamlarlar. Yumurta, larva, pupa ve ergin dönem. Bunlardan ilk 3 dönem suda tamamlanır. Sivrisinekler doğru bilinenin aksine kışın da hangi evrede olursa olsun yaşayabilir.
Yumurtadan çıkan sivrisinek yavrularının (pulpa), büyüme evrelerini tamamlayabilmeleri için küçük bir su birikintisine ihtiyaç duyar. Bu, çamurlu bir yağmur suyu, bataklık, çeltik, havuz suyu ya da teneke kapta birikmiş bir su olabilir. Ancak durgun sular sivrisineklerin tercih sebebidir. Çünkü bu sular, içerdikleri fotosentez yapabilen bitki öbekleri sayesinde, oksijence zengindirler.
Sivrisinek yumurtaları su bulunan her ortamda gelişebilirler, ancak bazı şartların sağlanması gerekir: Yumurtadan çıkacak olan larva, yetişkin bir sinek oluncaya kadar farklı evreler geçirecektir. Her evrede de yavru sineğin farklı ihtiyaçları olacaktır. Kuraklık ve aşırı sıcak da yumurtaların gelişimini engelleyebilir. Bu yüzden anne sivrisinek doğacak yavruların tüm gelişme evrelerini rahatça tamamlayabilecekleri bir ortam bulmak zorundadır. Dişi sivrisinek, karnının altında bulunan alıcı bir anten sayesinde, toprağın nem ve sıcaklık bakımından yumurtalarını bırakmaya uygun olup olmadığını tespit edebilir
Son düzenleyen Safi; 18 Şubat 2018 20:49
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
28 Ekim 2009       Mesaj #3
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
Kabuklular :Yengeç, karides.
Örümcekler :Örümcek, akrep.
Çok Ayaklılar :Çıyan, kırkayak.
Süngerler
Mercanlar
Yumuşakçalar : Salyangoz, midye, istiridye, mürekkep balığı, sümüklü böcek, ahtapot.
Derisi Dikenliler : Deniz yıldızı, denizkestanesi.
İpek böcekleri
Uğur böcekleri

BAKINIZ Başkalaşım Geçiren Hayvanlar
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 18 Şubat 2018 20:53
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
2 Kasım 2009       Mesaj #4
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi
  • Karasinek, kısa ama yoğun ve bereketli bir hayat sürer.
  • Eğer yumurtaları 25 derece sıcaklıktaki nemli bir yere bırakılırsa yumurtalar, 10 saat gibi kısa bir zaman zarfında açılırlar. Kurtçuklar ancak sıvı maddelerle beslenirler. Bunlar katı yiyecekleri sıvı hale dönüştürebilmek için kendileriyle ortak yaşayan bakterilere muhtaçtır.
  • Bunlarla beraber nemf (larva) haline girmek üzere olan kurtçuk, orta bağırsağın son kısmından, sindirim borusu boyunca yol alan bakterilerin çoğunu yok edebilecek bir asit salgılar. Kalan bakterileri de tam nemf kundağından çıkarken orada bırakır ve sinek böylece tam asepsili (mikroptan arınmış)olarak dünyaya gelir.
  • Metamorfoz (başkalaşım) geçirip, erişkin sinek haline gelebilmeleri için ise lüzumlu olan 40°C sıcaklıktaki mekânlara yönlendirilirler. Bu ortamda 6 gün içinde iki metamorfoz geçirip, erişkin sinek olurlar.
  • Bir defada yaklaşık olarak 100’ün üstünde, hayatı boyunca da 600-1000 yumurta bırakabilen dişi karasinek, larva döneminden sonraki üç gün içerisinde, çok rahatlıkla yeniden yumurta bırakabilir. Karasinekler bu ritimleriyle çok hızlı ürerler. Nisan ayı ortalarında yumurtasını bırakan bir karasinekten gelen neslin, aynı yılın Eylül ayı ortalarında bıraktığı yumurta sayısı 5 trilyonu geçer. Başka bir ifadeyle, bir gramın % 1’i ağırlığındaki (yaklaşık olarak 70 sinek 1 gr ağırlığındadır) bir sineğin devamı olan nesillerden 80 bin ton ağırlığında bir sinek ordusu meydana gelir.
Daha fazla bilgi için aşağıdaki linke tıklayınız:
Sinekler (Diptera)
Son düzenleyen Safi; 18 Şubat 2018 20:54
_KleopatrA_ - avatarı
_KleopatrA_
Ziyaretçi
2 Kasım 2009       Mesaj #5
_KleopatrA_ - avatarı
Ziyaretçi
UĞUR BÖCEĞİNİN YAŞAM DÖNGÜSÜ
66075d1518978254 baskalasim geciren hayvanlar ugur1

* Baharın gelmesiyle birlikte bahçeleri dolduran uğur böcekleri bitkilere zarar veren yaprak bitlerinin düşmanıdır. Bir uğur böceği hayatı boyunca yaklaşık 5.000 tane bitki zararlısı yer.
66076d1518978272 baskalasim geciren hayvanlar ugur2
* Uğur böcekleri kırmızı, sarı, pembe, portakal renginde olabilir. Vücutlarında genellikle benekleri bulunur.
* Uğur böceklerini parlak renkleri onların düşmanlarından korunmasına yardım eder. Parlak renkli canlılar genellikle zehirli olurlar. Onların parlak renklerini gören düşmanları zehirli olduklarını düşünerek uğur böceklerinden uzak durur.

DEVAMI Başkalaşım Geçiren Hayvanlar
Son düzenleyen Safi; 18 Şubat 2018 21:42
küçük kıss - avatarı
küçük kıss
Ziyaretçi
21 Ekim 2011       Mesaj #6
küçük kıss - avatarı
Ziyaretçi
Başkalaşım ve Başkalaşım Geçiren Hayvanlar
Bazı canlılar dünyaya geldiklerinde ana canlıya benzerken bazıları da benzemezler. Ana canlıya benzemeyen canlılar gelişim dönemleri boyunca başkalaşım geçirerek ana canlıya benzer hale gelirler.
Kurbağaların ve böceklerin yumurtadan çıktıktan sonra yapısal değişikliğe uğrayarak ana canlıya benzer hale gelmesine başkalaşım denir. (Kurbağaların ve böceklerin yumurtadan çıktıktan ergin hayvan oluncaya kadar geçirdikleri gelişim evrelerinin hepsine birden başkalaşım denir).
Kurbağalar ve eklem bacaklılardan böcekler, başkalaşım geçiren hayvanlardır.
a) İpek Böceğinin Gelişim Dönemleri (Başkalaşım Evreleri)
66072d1518977143 baskalasim geciren hayvanlar baskalasimpupa
  • İpek böceği salgıladığı yapışkan bir maddeyle (iplikle) yumurtalarını birbirinebağlayarak etrafa dağılmalarını önler.
  • Tırtıl, yumurtaların gelişebilmesi için salgıladıkları iplikle kendilerine koza örmeye başlarlar. (Tırtıl bunu 3 – 4 günde örer).
DEVAMI Başkalaşım Geçiren Hayvanlar
Son düzenleyen Safi; 18 Şubat 2018 21:44
ahmetseydi - avatarı
ahmetseydi
VIP Je Taime
27 Nisan 2013       Mesaj #7
ahmetseydi - avatarı
VIP Je Taime
Ad:  sinek.JPG
Gösterim: 2931
Boyut:  24.5 KB
Karasineksmilev kısa ama yoğun ve bereketli bir hayat sürer. Eğer yumurtaları 25 derece sıcaklıktaki nemli bir yere bırakılırsa yumurtalarsmilev 10 saat gibi kısa bir zaman zarfında açılırlar. Kurtçuklar ancak sıvı maddelerle beslenirler. Bunlar katı yiyecekleri sıvı hale dönüştürebilmek için kendileriyle ortak yaşayan bakterilere muhtaçtır. Bunlarla beraber nemf (larva) haline girmek üzere olan kurtçuksmilev orta bağırsağın son kısmındansmilev sindirim borusu boyunca yol alan bakterilerin çoğunu yok edebilecek bir asit salgılar. Kalan bakterileri de tam nemf kundağından çıkarken orada bırakır ve sinek böylece tam asepsili (mikroptan arınmış)olarak dünyaya gelir. Metamorfoz (başkalaşım) geçiripsmilev erişkin sinek haline gelebilmeleri için ise lüzumlu olan 40°C sıcaklıktaki mekanlara yönlendirilirler. Bu ortamda 6 gün içinde iki metamorfoz geçiripsmilev erişkin sinek olurlar.


Sineklerde yavru bakımı yoktur.
Son düzenleyen Safi; 18 Şubat 2018 21:43
ѕнσω мυѕт gσ ση ツ
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
5 Ekim 2013       Mesaj #8
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

yha başkalaşım geçiren hayvanları sadece liste halinde söyleyebilrmisinizzz

yengeç
karides
örümcek
çıyan
kırkayak
salyangoz
midye
istiridye
mürekkep balığı
sümüklü böcek
ahtapot
deniz yıldızı
deniz kestanesi
misafir - avatarı
misafir
Ziyaretçi
24 Ekim 2013       Mesaj #9
misafir - avatarı
Ziyaretçi
Bazı canlılar dünyaya geldiklerinde kendisini dünyaya getiren annelerine benzemezler. Yaşam süreçleri boyunca günden güne gelişerek ve değişimlere uğrayarak annelerine benzeyen bu canlılara Başkalaşım Geçiren Canlılar denir.
Ördüğü kozalardan günlük hayatımızda sıkça kullandığımız ipeğin elde edildiği, besin kaynağı dut yaprağı olan bir kelebek tırtılı İpek Böceği başkalaşım geçiren canlılardandır. İpek böceğinin erişkin hali boz renkli olup gövdesi iri ve tombulcadır. Kanat açıklığı 4-5 cm yi bulmaktadır.

İpek Böceği Başkalaşım Evreleri
Kelebek yumurtlama döneminde yumurtalarını dut yaprakları üzerine bırakır. Yumurtlama bittikten sonra kelebeğin ömrü de bitmiş demektir ve üç dört gün sonra ölür. Her dişinin kelebek ortalama 300-500 dolayında yumurta bırakır. Yumurtadan çıkan tırtıllar dut yapraklarını yer. Büyüyüp gelişebilmeleri için devamlı dut yaprağı ile beslenirler. Bir tırtıl uzunluğu 7 santimetreyi aşana kadar hiç durmadan yaklaşık olarak 20-30 gün boyunca beslenir. Bu beslenme süreci içerisinde ağırlıkları kat be kat artan tırtıllar aynı zamanda başkalaşım geçirirler. Başkalaşım sürecinde 4-5 defa deri değiştiren tırtılların renkleri giderek açılır vücutları üzerindeki tüyler kaybolur. Ortalama 4-5 defa deri değiştiren bir tırtıl olgunlaşır. Olgunlaşan tırtıllar artık ipek salgılayabilecek hale gelirler. Ağaçların dallarına tırmanan tırtıllar ağızlarının üst dudaklarından bir sıvı çıkartırlar. Bu sıvı ile kendilerini aşağıya sarkıtabilen tırtıllar kozalarını örmeye başlarlar. Tırtıl önce kozanın dış kısmını sonra kendi vücudunun etrafını örer. Kozanın dışındaki iplikler gevşek ve dolaşık olurken , iç kısımdaki iplikler düzgündür. Tırtıl daha sonra ise kendi vücudunun etrafını örmeye devam eder ve görünmez olur. İki üç hafta içinde kelebek haline gelerek ördüğü kozayı parçalar ve dışarı çıkar.

İpekböcekçiliğinin Gelişimi

İpek böcekçiliğinin ana vatanı Çin olarak bilinir. Bir Çin imparatoriçesinin kendini ipekböceği yetiştiriciliğine adadığı ve ipek dokuyabilmek için bir tezgâh icat ettiği söylenir. İpek böcekçiliği Çin’de saygın bir uğraş olmuş ve yüzyıllar boyunca, büyük bir gizlilik içinde yürütülmüştür. İpek böcekçiliğinin yayılması ancak yavaş yavaş ülke sınırlarının dışına taşması ile başlamıştır. Japonya’da daha sonra da Hindistan’da ipekböceği yetiştirilmeye başlanır. Ama bu sır, batıya ulaşana kadar Asya’yı boydan boya aşıp Türkiye üstünden Avrupa’ya uzanan gelmiş geçmiş en önemli kervan yoluna unutulmaz adını vermiştir: İpek Yolu.

İpek Böceğinin Gelişim Dönemleri (Başkalaşım Evreleri) :
İpek böceği ağzından salgıladığı yapışkan bir sıvı ile (iplikle) yumurtalarını birbirine bağlar. Bu sayede yumurtaların etrafa dağılmalarını önler.
Tırtıllar, yumurtaların gelişebilmesi için salgıladıkları iplikle kendilerine koza örmeye başlarlar. Bir tırtıl bir kozayı ortalama 3 – 4 günde örer.
Yumurta olgunlaşınca tırtıl oluşur.
Tırtılın ergin hale gelinceye kadar geçirdiği uyku dönemine pupa denir.
Pupa dönemi sonunda koza yırtılır ve kelebek oluşur.
Sanayide İpek Üretimi : Koza içerisindeki tırtılın kelebek haline gelmesi 2-3 haftayı bulur. Sanayide üretilen ipeğin kozasının parçalanmaması gerekir. Bu yüzden, kozayı tamamen örüp kendisini koza içine hapseden tırtıl kaynar suya atılarak öldürülür. Tırtıl öldürüldükten sonra ipek kozaları elde edilmiş olur. İpek kozalarından daha sonra ipek lifleri elde edilerek ham ipek üretilmiş olur.

Bu işlemler yapılırken ipekböcekçiliği ile uğraşan kişiler böceğin neslinin devam etmesini isterler. Bu yüzden kozaların bazılarında kelebek oluşumuna izin verirler ve kozaların kendiliğinden parçalanmasını beklerler.

İnsanlığa Faydalı Bu Böcek Hakkında Önemle Bilinmesi Gerekenler:
İpek böceği hastalıklarının günümüz teknolojik ve tıbbi imkanlarına rağmen tedavisinin mümkün olmaması üzerinde önemle durulması gereken bir meseledir. Alınacak tek önlem İpek böceklerinin hastalanması önlemek İpekböceklerinde bakteri, virüs, mantar diye adlandırdığımız mikroplar hastalık yapar. Bu yüzden ipekböceği besiciliği yapıyorsak , mekanımız bu tür hastalık yapıcılara kapalı olmak zorundadır.
İpekböcekleri zehirli ilaçlara çok hassastır. Çok az miktardaki zehirli ilaç bulaşığı bile ipekböceklerini öldürmeye yeter. Bu yüzden ilaçlama işini profesyonellere yaptırmak gerekmektedir.
İlaçlama işi iki aşamalı olarak yapılmaktadır. Bunlardan birincisi besiciliğe başlamadan önce mekanın zararlılardan arındırılması ikincisi ise besi süresi boyunca mekana zararlı mikrop bakteri ve virüslerin girmesinin engellemesi.
Besleme esnasında, besleme yerine mikropların girmesini ve çoğalmasını önlemek için aşağıdaki tedbirleri almak gereklidir. Bu tedbirleri şöyle sıralayabiliriz
Besleme yerinin girişine içinde kireç tozu olan paspaslar konulmalıdır.
Beslemeye başlamadan önce dezenfekte yapılmalı eller sabunlu su ile yıkanmalıdır.
Tırtılları beslemede kullanılan yapraklar ile besleme sonucu oluşan çöpler ayrı kaplarla taşınmalıdır.
Varsa hasta ipekböcekleri el değmeden küçük bir maşa ile toplanarak imha edilmelidir.
İpek böcekçiliğinde en önemli iki şey iyi besleme ve iyi dezenfektasyondur.

İpek böceklerinde hastalık belirtileri görülüyorsa ne yapmalıyız ?
Hastalıklı böceklere kesinlikle el sürülmemeli, tırtıllar el değmeden bir maşa yardımıyla toplanmalı ve bir çukura gömülerek imha edilmeli.
Hastalık 4. ve 5. yaşlarda çıkmışsa günübirlik kireç tozu kullanmalıdır.
Son yaşlarda ortaya çıkan hastalıklarda tırtılların günlük besleme sayısı artırılarak sağlam böceklerin bir an önce olgunlaşması sağlanmalıdır.
Son düzenleyen Safi; 18 Şubat 2018 21:45

Benzer Konular

19 Şubat 2018 / ScarletSunShine Zooloji
9 Mayıs 2011 / Misafir Soru-Cevap
28 Ekim 2013 / Misafir Cevaplanmış
8 Mayıs 2012 / fenerli kız Soru-Cevap
27 Kasım 2013 / Misafir Cevaplanmış