Arama

Baş ağrısının sebebi ne olabilir?

Güncelleme: 5 Temmuz 2018 Gösterim: 7.169 Cevap: 3
rosens - avatarı
rosens
Ziyaretçi
21 Şubat 2009       Mesaj #1
rosens - avatarı
Ziyaretçi
Baş ağrısının sebebi ne olabilir?
Son düzenleyen Safi; 5 Temmuz 2018 03:15
Keten Prenses - avatarı
Keten Prenses
Kayıtlı Üye
21 Şubat 2009       Mesaj #2
Keten Prenses - avatarı
Kayıtlı Üye
Sinüs grafisi çektirmeden sinüzit yada herhangi bir teşhis konamaz. bir sağlık kuruluşuna baş vurmanızı öneririm. ancak ağrı kesicileri hekim önermeden kullanmayınız genelde her ağrı kesici her ağrıya iyi gelmez. hekiminizin önerdiği ağrıkesicilerden parasetamol etken maddeli ağrı kesiciler varsa onları kullanmanızı öneririm. yaşınızı belirtmemişsiniz ancak tansiyon yada başka kaynaklı da baş ağrısı olabilir. bence siz en yakın sağlık kuruluşuna baş vurunuz. ilaç hariiici başka bir şeyinde baş ağrısını keseceğini düşünmüyorum. zaten önemli olan ağrıyı kesmekten ziyade etkeni ortadan kaldırmak olmalıdır.
sağlıklı günler dilerim
Sponsorlu Bağlantılar
Quo vadis?
Sedef 21 - avatarı
Sedef 21
Ziyaretçi
21 Şubat 2009       Mesaj #3
Sedef 21 - avatarı
Ziyaretçi
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
BAŞ AĞRILARI :
Vücudun idare merkezi beyindir. Zira bizi hayvanlardan ayıran akıl nimeti nin merkezi de beyindir. Dolayısıyla ister fiziksel ister psikolojik olsun, her türlü rahatsızlığımızda ilk önce etkilenecek olan organımız beyindir. İnsanların en fazla şikayetçi oldukları ve doktorların çare bulmakta zorluk çektikleri hastalığın baş ağrısı olması da bundandır. Üzülürüz başımız ağrır, sinirleniriz başımız ağrır, üşütürüz başımız ağrır, ateşli bir hastalığa yakalanırız başımız ağrır, kulağımız iltihaplanır başımız ağrır, yoruluruz başımız ağrır. Kısacası vücudumuz fizyolojik ve psikolojik tüm sistemleriyle dengede olmalı ki başımız ağrımasın. Baş ağrısı ve ağrı insanlık tarihi kadar eski olan ve tıbbın çözüm bulmaya çalıştığı konulardır. Baş ağrılarının yüzde 80-90 sebebi migren ve gerilim tipi ağrılardır.

MİGREN :
Yarım baş ağrısı anlamına gelir. Çeşitli uyaranlarla (stres, yorgunluk, açlık, tokluk, gürültü, sigara dumanı, bira ve şarap gibi alkollü içecekler, eski peynir, aşırı çikolata yeme, konserve gıdalar, pastırma, sos vs.) orta beyin bölgesindeki hassas alıcı bölgeler tahrik edilir. Buradan salgılanan çeşitli kimyasal maddeler ise damarlar çevresini etkileyip beyin yüzeysel damarlarda önce bir daralma ve sonra bir genişlemeye sebep olarak dayanılması zor ağrının tetiğini çeker.

Migren iki çeşittir.
a)Klasik
b) yaygın. Bunların dışında çok nadir olarak oftalmoplejik, hemiplejik, retinal, basiller tipte olanlar da vardır.

Migrenin Belirtileri
1-Baş ağrısı 4 ile 72 saat sürer.
2-Fizik aktivite ile artar.
3-Genellikle başın bir tarafında odaklanır.
4-Zonklayıcıdır.
5-Bulantı, kusma, ışığa ve sese tahammülsüzlük olur.

Bunların dışında haberci belirtiler de şunlardır:
1-Yanıp sönen noktalar, ışık parıldamaları.
2-Yüzde, kolda, el parmaklarında iğnelemeler.
3-Yorgunluk, halsizlik, bitkinlik.
4-Aşırı neşelenme, kendini enerjik hissetme.
5-Özellikle tatlı gıdalara karşı iştah artışı.

Bazı ilaçlar (kalp, tansiyon ve doğum kontrol ilaçları) nöbete davetiye çıkarabilir. Özellikle hanımlarda muayyen günlere yakın veya hamileliğin ilk üç ayında ağrılar artabilir. Ayrıca migrenin soya çekimle de ilgisi vardır.

Migrenin Tedavisi

1-Kriz anında kullanılan ilaçlar. (aspirin vs.)
2-Koruyucu (krizin gelmesini önleyici) tedbirler. Hastanın ağrı korkusunu giderir. Ayda birkaç defa gelen krizlere karşı kullanılırlar.
Alternatif tedaviler (masaj, relaksasyon, akupunktur) yine uygulanan usullerdir.

GERİLİM BAŞ AĞRILARI
Stres asrının insanoğluna yüklediği rahatsızlıktır.
Gerilim Baş Ağrılarının Belirtileri
1-Günlerce devam eder.
2-Başın bütününde ve ense bölgelerinde belirir.
3-Fizik aktivite ağrıyı arttırmaz.
4-Günün ilerleyen saatlerinde ağrı artar.
5-Ağrı sebebi ve günlük aktiviteler bozulmaz.
6-Ağrı boyun ve sırta doğru yayılır.
7-Hastalar çökkün (depresif) yüz ifadesine sahiptir.

BAKINIZ Baş Ağrıları
Son düzenleyen Safi; 5 Temmuz 2018 03:25
bihter_hazal - avatarı
bihter_hazal
Ziyaretçi
9 Ağustos 2011       Mesaj #4
bihter_hazal - avatarı
Ziyaretçi
Baş ağrıları en sık karşılaşılan ve teşhisinde en fazla güçlük çekilen hastalık belirtilerinden biridir. Baş ağrıları kendisi bir hastalık olduğu gibi çoğu zamanda altta yatan bir hastalığın belirtisidir.
Bu kısa yazıda baş ağrıları ile ilgili genel bilgiler verilecek ve baş ağrılarına sebep olan hastalıklar kısaca anlatılacaktır.

İnsanların %60-70 kadarı hayatlarının herhangi bir döneminde baş ağrıları ile karşılaşmaktadır. Herhangi bir şikayetle doktora başvuran hastaların hemen hemen yarısında baş ağrısı vardır, ancak bunların sadece %10 kadarında baş ağrısı en önemli problemdir.

Baş ağrılarını kabaca sınıflandırmak gerekirse
Migren
  • Gerilim tipi baş ağrısı ( tension headache )
  • Küme baş ağrısı ( cluster baş ağrısı, horton nevraljisi, histaminik baş ağrısı )
  • Sinüs baş ağrısı
  • Posttravmatik baş ağrısı
  • Kafa içi basınç artışına bağlı baş ağrısı
  • Kombine durumlar
Ancak burada hemen belirtelim ki bu çok kaba bir sınıflandırmadır, ve bu tablonun dışında bir çok baş ağrısı sendromu vardır.

Migren nedir ?
Migren (hemikrani, yarım baş ağrısı) çok yoğun, şiddetli daha çok 10-30 yaşları arasında başlayan 50 yaşından sonra azalan ve nöbetler halinde seyreden bir baş ağrısıdır. Kesin sebepleri bilinmemekle birlikte hastaların %60-80 inde genetik faktörlerin rolü vardır. Genellikle tek taraflıdır, bazen iki taraflı olabilir. En sık tuttuğu bölge şakaklar, göz çevresi ve alındır. Dakikalar, saatler veya günler sürebilir. Hasta nöbetin geleceğini önceden hissedebilir. Bulantı, kusma ve ışıktan rahatsız olma olabilir. Kadınlarda daha sık görülür. Hastanın bütün tetkikleri normal çıkar. Migren olduğu düşünülse bile baş ağrılı hastalara tomografi, MR, sinus filmleri, boyun filmleri çektirilmeli ve gerekirse EMG yaptırılmalıdır.

Tedavisinde; stresten uzak kalmak, iyi istirahat, iyi uyku, gürültü ve aşırı ışıktan kaçınma gerekir. Bazı gıdalar ve ilaçlar migren nöbetini başlatabilir (monosodyum pentamat, çikolata, kırmızı şarap, peynir, doğum kontrol hapları). Ayrıca migren nöbetlerinden kaçınmak için ve tedavi için birçok ilaç geliştirilmiştir. Migren tedavisinde nöroloji uzmanından yardım istenmelidir. Akupunktur bir çok hastada iyi sonuç verir, biofeedback’in faydalı olduğu hastalar vardır.

Gerilim tipi baş ağrısı (tension headache)

Zorlayıcı olmayan devamlı bir ağrı vardır. Başlangıçta ensede olur, sonra mengene ile sıkıştırıyor gibi bütün başa yayılır. Günlerce sürebilir, akşamları ağrı daha da artar. Stres, aile ve iş problemleri ağrıyı ortaya çıkarır veya arttırır. Boyun bölgesi kaslarında sertleşme vardır.

Tedavisinde ağrı kesiciler, kas gevşeticiler, ve stresi ve anksiyeteyi giderici ilaçlar kullanılır. Sıcak bir duş, sauna, türk hamamı, masaj hastaların çoğunu rahatlatır. Boyun bölgesine yönelik sıcak ve soğuk uygulamalar, TENS, boyun kaslarını rahatlatıcı egzersizler, biofeedback denenebilir.

Cluster baş ağrısı (küme baş ağrısı)

Çok şiddetli ve tek taraflı bir ağrıdır. Ağrı göz yuvarlağı arkasında ve zonklayıcıdır. Erkeklerde daha yaygındır. Bu ağrılar birden başlar öncü belirtisi yoktur. Ağrıyan tarafta şişlik, kızarıklık, seğirme olabilir. Ortalama 30-45 dakika kadar sürer. Ancak daha uzunda sürebilir. Az miktarda alkol bile ağrıyı ortaya çıkarabilir.

Bu tip başağrıları aylarca senelerce, devam edebilir. Tedavisinde oksijen inhalasyonu, propranolol (profilaksi) ve karbamazapin kullanılır.

Sinüs baş ağrısı (sinüzitler)
Zorlayıcı değildir. Tek taraflı veya çift taraflı olabilir. Hasta öne doğru eğilmekle ağrısının arttığını ifade eder. Alerjik bünyeli kişilerde daha sık görülür. Nezle hali, burunda dolgunluk, ateş, diş ağrısı, halsizlik olabilir. Tedavisi sinüzitin tedavisi iledir. KBB hekimleri tarafından tedavi edilmelidir.

Posttravmatik baş ağrısı

Kafa travması sonucu ortaya çıkar. Hastanın şuurunun yerine gelmesi ile başlar, 6-12 ay kadar sürer. Bazen çok daha uzun sürebilir. Baş dönmesi ile birliktedir.

Kafa içi basınç artması
Son zamanlarda başlayan, orta şiddetli fakat şiddeti gittikçe artan bir ağrı şeklidir. Genellikle iki taraflıdır. Ağız ve burun kapatılıp nefes tutulduğu zaman ağrı artar. Sabahları daha kötüdür, geceleri hastayı uyandırabilir. İleri dönemlerde bulantı, kusma, çift görme olur. Göz dibi muayenesi yapılmalıdır. Bu hastalara hemen CT, MR ve EEG yaptırılmalıdır. Tümörler en sık rastlanan kafa içi basınç artışı sebepleridir.

Kombine durumlar
En sık rastlanan migrenle birlikte, gerilim tipi baş ağrısının birlikte bulunmasıdır. Ayrıca en sık rastlanan baş ağrılarından birisi de boyun bölgesindeki kireçlenme, fıtık, tümör gibi hastalıklara bağlı olanlardır. Boyun kökenli baş ağrılarında omuz ve kol ağrıları da olur. Ağrı boyundan enseye ve alına da vurur. Boyna sıcak konulması, masaj ağrıyı hafifletir.
Son düzenleyen Safi; 5 Temmuz 2018 03:24

Benzer Konular

26 Şubat 2016 / by_fatih2 Tıp Bilimleri
19 Ekim 2016 / Misafir Tıp Bilimleri
13 Temmuz 2011 / Misafir Soru-Cevap
8 Haziran 2009 / ultraslan_merve Soru-Cevap
11 Mart 2011 / Teamoore Soru-Cevap