Arama

Doktorluk mesleği hakkında bilgi verir misiniz?

Güncelleme: 21 Haziran 2017 Gösterim: 143.682 Cevap: 3
sorucu - avatarı
sorucu
Ziyaretçi
4 Mart 2009       Mesaj #1
sorucu - avatarı
Ziyaretçi
Doktorluk mesleği hakkında bilgi verir misiniz?
Son düzenleyen Safi; 21 Haziran 2017 20:54
Keten Prenses - avatarı
Keten Prenses
Kayıtlı Üye
4 Mart 2009       Mesaj #2
Keten Prenses - avatarı
Kayıtlı Üye
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
Doktorluk nedir sorusuna teknik olarak; orta öğretimden sonra tıp fakültesi eğitimini tamamlamak, tıp doktorluğu diplomasını alarak sağlık hizmeti vermektir şeklinde yanıt verilebilir.

Sponsorlu Bağlantılar
Bu sorunun başka yanıtları da vardır. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Güliz İkizoğlu, 14 Mart Tıp Bayramı Konuşması’nda bakın nasıl yanıtlamış bu soruyu.

“Doktorluk, hakkında en çok yazılıp çizilen, filmlere, televizyon dizilerine en çok konu olan meslektir.
Peki, bizler gerçekten de üstlerine beyaz bir önlük giyip Tanrıyı oynayan kişiler miyiz? Yoksa görünenlerin altında başka şeyler mi var?
Ben bugün sizlere alışılagelmiş konuşmalardan farklı bir konuşma yapacağım. Bu meslekte 19 yılını doldurmuş bir doktor olarak doktorluğu bir de benim gözlerimden görmenizi istedim.
Doktorluk, aklınız ermeye başladığı andan itibaren yüreğinize çöreklenen bir idealdir.
Doktorluk, liseden sonra kazandığınız bir sınavla gerçekleşen çocukluk hayallerinizdir.
Doktorluk, gençliğinizin en güzel yıllarını çalışma salonlarında ders çalışarak geçirmektir.
Doktorluk, Pediatri kliniğinde pnömoni tanısıyla annesinden ayrı yatan bir çocuğu her gün kollarınızda avutup, daha sonra pnömoni olup iki hafta antibiyotik tedavisi almaktır.
Doktorluk, durumu ağır olan hastanızı rüyalarınızda görmek, sabahları yüreğinizde bir yumrukla uyanmak, hastanız iyi olduğunda bulutların ardından çıkan pırıl pırıl bir güneştir.

Doktorluk, hayata ve yaşayan her şeye saygı duymak, günü geldiğinde hastanızın, günü geldiğinde dalı kırılmış bir ağacın, günü geldiğinde yaralı bir kedinin yardımına koşmaktır.
Doktorluk, bir aile olmak, büyüklerinize “ağabey”, “abla” demektir.
Doktorluk, yaşamın uçuculuğunu ve ölümün kaçınılmazlığını herkesten iyi bilmek, yine de bu sonu geciktirmek için geceli gündüzlü çalışmaktır

Doktorluk, başkalarının bakmaya dayanamadığı hastalarınıza kucak dolusu sarılmak, onların teşekkürleriyle zenginleşmektir.
Ve hepsinden ötesi bugün güzel yurdumuzda doktorluk, “Beni Türk hekimlerine emanet ediniz” diyen, boşluğunun doldurulması imkansız büyük bir önderi, minnet ve her geçen gün artan bir özlemle anarak yaşamaya çalışmaktır…”

BAKINIZ Meslekler - Doktorluk
Son düzenleyen Safi; 21 Haziran 2017 20:59
Quo vadis?
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
16 Aralık 2010       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Tıp girmek isteyenler:
Öncelikle sağlam bir midenzz,Anadolu veya fen lisesinde okumanız,Sayısal Öğrencisi olmak zorundasınız....Çünkü tıpda her meslek gibi mezun oldunuz üniversteye bakılır ve yükselişinizde ona göredir....

Tıp'ın zorlukları ve iyi yanı :
tıp denince her zaman dışardan "seni yetiştirene helal olsun",uzun muhabbetler tedaviler kendi hastalıklarından bahsedilir...ama içerdende hiç öle deilmiş.Ezberlemeniz gereken belinize kadar sayfa,düzenli çalışma akranlarınz (başka bölümler hukuk,muhendislik) dışarda gezerken siz içerde sabhadan akşama kadar çalışıorsunuz ne kadar çalısanızda puanlarınız diyer öğrencilere göre az bi akraba gününe giddinizde tebrik görersiniz ama bi mühendis öğrencisi size bi dersten puanlamalar sorar sizin yüzünü kızartabilir ama şöle bi durum vardırki siz onun gördünden 100 kat daha ağırbi konu işlemişindir....
hayatınızı gençlinizi umutlarınızı hayalleriniz bu mesleğe yatıracaksınz..Bunu yapabilecekmisiniz???
bunlar zor yanlarıydı peki iyi yanları
mezuniyetten sonra artık doktor hanım/bey olarak anılcaksınız.
yanınıza gelen bi hastanın iyileştikden sonra gözlerinin içindeki o ışıltıyı görmek"Allah razı olsun demesi"
ailenizin benim kızım/oğlum doktor derken sesindeki o gururu duymak
gibi birçok durum vardır....
ama hiçbirşey ailenizle geçireceğiniz vakitten,ileride kndinize vakit ayıramadınızda,çocunuzun ilk adımını göremedinizde,ilkk baba deyişinde yanında olamıcaksınız çünkü o sırada siz bir can kurtarıyor olacaksınız...bunun yükünü alabilecekmisiniz?
doktorluk en kutsal meslekdir doğru ama siz o kutsallı koruyabilecekmisiniz...doktorlukda hata yokdur devamlı çalışma ve azim gerektirir...
siz bunu yapabilecekmisiniz değişebilecekmisiniz? zamanı geldiğinde bir doktor oldunuzuda göğsünü gere gere ben doktorum diceksin yakınlarının bi sorunu oldunda onlarla ilgilenceksin arakdaşlarınla bambaşka bi muahbbedin olacak ama hiç bir zaman onlarınn yaptını yapamıcaksın nöbetlerin olacak eve gidemiceksin...size bir yemin sunuyorum bu yukarda yazdıklarımı kabul edip aşadaki orjinal hipokrat yemnini sonuna kadar alnızın teriyle yerine getirin helal olsun size..

"Hekim apollon aesculapions, hygia panacea ve bütün tanrı ve tanrıçalar adına!... and içerim, onları tanık ve şahit tutarım ki, bu andımı ve verdiğim sözü gücüm kuvvetim yettiği kadar yerine getireceğim. Bu sanatta hocamı, babam gibi tanıyacağım, rızkımı onunla paylaşacağım. Paraya ihtiyacı olursa kesemi onunla bölüşeceğim. Öğrenmek istedikleri takdirde onun çocuklarına bu sanatı bir ücret veya senet almaksızın öğreteceğim. Reçetelerin örneklerini, ağızdan bilgileri şifahi malumatı ve başka dersleri evlatlarıma, hocamın çocuklarına ve hekim andı içenlere öğreteceğim. Bunlardan başka bir kimseye öğretmeyeceğim. Gücüm yettiği kadar tedavimi hiçbir vakit kötülük için değil, yardım için kullanacağım. Benden ağı ( zehir ) isteyene onu vermeyeceğim gibi, böyle bir hareket tarzını bile tavsiye etmeyeceğim. Bunun gibi gebe bir kadına çocuk düşürmesi için ilaç vermeyeceğim. Fakat hayatımı, sanatımı tertemiz bir şekilde kullanacağım. Bıçağımı mesanesinde taş olan muzdariplerde bile kullanmayacağım. Bunun için yerimi ehline terk edeceğim. Hangi eve girersem gireyim, hastaya yardım için gireceğim. Kasıtlı olan bütün kötülüklerden kaçınacağım. İster hür ister köle olsun erkek ve kadınların vücudunu kötüye kullanmaktan mazarrattan sakınacağım. Gerek sanatımın icrası sırasında, gerek sanatımın dışında insanlarla münasebette iken etrafımda olup bitenleri, görüp işittiklerimi bir sır olarak saklayacağım ve kimseye açmayacağım. Vegrorum arcana visa, audita intellecta nemo eliminet."

GÜNÜMÜZDEKİ HALİ
"Tıp fakültesinden aldığım bu diplomanın bana kazandırdığı hak ve yetkileri kötüye kullanmayacağıma hayatımı insanlık hizmetlerine adayacağıma insan hayatına mutlak surette saygı göstereceğime ve bilgilerimi insanlık aleykine kullanmayacağıma mesleğim dolayısıyla öğrendiğim sırları saklayacağıma hocalarıma ve meslektaşlarıma saygı göstereceğime din, milliyet, cinsiyet, ırk ve parti farklarının görevimle vicdanım arasına girmesine izin vermeyeceğime mesleğimi dürüstlükle ve onurla yapacağıma namusum ve şerefim üzerine yemin ederim."
Son düzenleyen Safi; 21 Haziran 2017 21:04
Avatarı yok
OneNight
Yasaklı
21 Haziran 2017       Mesaj #4
Avatarı yok
Yasaklı

Doktor Kimdir?


Tababet yapan kişiye doktor denir. Doktorun en önemli görevi insan sağlığını korumak ve bozulmuş sağlığı düzeltmeye çalışmaktır. Bu amaçla doktor yer yüzünde var olan tüm hastalık durumlarının ve bunların tedavilerinin öğretildiği bir eğitimden geçer. Bu eğitim sırasında insan vücudunu ve çalışma prensiplerini öğrenir. Hastalıkları önlemek ve tedavi etmek amacıyla çalışan meslek grubudur. Doktorluk kutsal bir meslek olarak görülür.

Doktorun görevi nedir?


Doktorluk fazlasıyla sorumluluk sahibi olmayı gerektiren bir meslektir. Her doktor hastasına dünya üzerinde o ana kadar bilinen en iyi ve en yeni hizmeti vermelidir. Hastalarının kendisine bu konuda sorgusuz sualsiz tam güvendiğini düşünerek doktor kendisini bu hizmeti sunmaya hazır halde tutmalıdır. Bu amaçla doktorlar temel eğitimlerinde çok titiz ve detaylı bir eğitimden geçmeli mevzuniyet sonrası eğitimlerine devam etmeli ve ettirilmelidirler.
Farklı doktorların farklı görevleri olur. Pratisyen hekimler, aile doktorları insanların gündelik hastalıkları ve kronik hastalıklarının takiplerini yaparlar. Soğuk algınlığı, nezle, grip, diyabet, tansiyon gibi kronik takip gerektiren hastalıkları takip eder, aşılamaları düzenlerler.
Vücuttaki bölümlere göre uzmanlık branşları seçerek uzmanlaşmış doktorlar vardır. Örnek olarak dermatolojist cilt hastalıkları ile, Ürolojist idrar yolları ve erkek genital hastalıkları ile, jinekoloji kadın hastalıkları ile, nörolojist, beyin ve sinir sistemi hastalıkları ile iç hastalıkları uzmanı, iç organ hastalıkları ile ilgilenir.
Ameliyatla tedavi edilen hastalıklar için cerrahi branşlar vardır. Yine organa göre uzmanlaşma olur. Beyin ve sinir sitemi ameliyatlarını yapanlar: Beyin cerrahları, kulak burun boğaz ameliyatlarını yapanlar: KBB cerrahları, kol bacak gibi uzuvlara ait ameliyatları yapanlar: Ortopedik cerrahlar, jinekolojik organların ameliyatlarını yapanlar: Jinekolojik cerrahlar, böbrek, idrar yolları, erkek cinsel organları ameliyatlarını yapanlar: Ürolojik cerrahlar, kalp ve damarların ameliyatlarını yapanlar: Kardiyovasküler cerrahlar, deri ve dış görünüşü düzeltmeye yönelik operasyonlar yapanlar: Plastik cerrahlar, sindirim ve endokrin sistemine ait ameliyatları yapanlar: Genel cerrahlardır.


Devamı > Doktorluk


Benzer Konular

27 Nisan 2009 / __ilocuq__ Cevaplanmış
22 Ocak 2016 / jjj Meslekler
28 Eylül 2018 / ahmet07 Meslekler