Arama

SBS puanı nasıl hesaplanıyor?

En İyi Cevap Var Güncelleme: 18 Ağustos 2018 Gösterim: 66.555 Cevap: 3
oğuzhan000 - avatarı
oğuzhan000
Ziyaretçi
27 Mayıs 2009       Mesaj #1
oğuzhan000 - avatarı
Ziyaretçi
SBS puanı nasıl hesaplanıyor?
EN İYİ CEVABI The Unique verdi
Buyrun Burdan Hesabınızı Yapın >>> 2009 6.7.8. Sınıf SBS Puanı Hesaplama, SBS 2009 Tercih Robotu ve Rehberi
Sponsorlu Bağlantılar
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 0 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 18 Ağustos 2018 02:58
fadedliver - avatarı
fadedliver
Ziyaretçi
27 Mayıs 2009       Mesaj #2
fadedliver - avatarı
Ziyaretçi
Peki bu sbs puanı nasıl hesaplanır.Gelin sizin sbs puanınızı hesaplayalım öncelikle sbs sınavındaki punınızı hesaplayın.Sitemizde 6. sınıf sbs puanı hesplama ve 7. sınıf sbs puanı hesaplama mevcut.SBS puanınızı hesapladıktan sonra bir not ediniz.Daha sonra karnenizdeki yeda e okuldan yıl sonu başarı puanı bulup onuda bir yere not ediniz.Sıra geldi sb yani sınıf puanınızı hesaplamaya onuda tıklayınız öğrenebilirsiniz..Hesapla butonuna bastığınızda karşınıza o yıl ki puanınız çıkmış olacak.Daha sonra ki senelerde girdiğiniz puanlar da hesaplanıp 8.sınıf sonunda gerçek asıl puanınız hesaplanacak.Sıralamaya alınarak.Liselre yerleşme gerçekleşecek.
1.1. Seviye Belirleme Sınavı (SBS)
Sponsorlu Bağlantılar
Seviye belirleme sınavları (SBS); ilköğretimin 6, 7 ve 8’inci sınıflarında; görsel sanatlar, teknoloji ve tasarım, müzik, beden eğitimi, rehberlik/sosyal etkinlikler dersleri dışındaki zorunlu derslerin öğretim programlarından ders yılı sonunda yapılan merkezî sistem sınavlarıdır.
Bu sınavlar yarışma sınavı niteliğinde olmayıp öğrencinin derslerden elde ettiği kazanımlarının ne ölçüde kazanıldığının ölçülmesini amaçlamaktadır.
1.2. Yılsonu Başarı Puanı (YBP)
Öğrencinin derslerden aldığı yıl sonu puanları, o derslere ait haftalık ders saati ile çarpılarak ağırlıklı yıl sonu puanları hesaplanacak. Bu puanların toplamının, o derslere ait haftalık ders saati toplamına bölünmesiyle yıl sonu başarı puanı hesaplanacaktır.
1.3. Davranış Puanı ve Dönüştürülmesi
Davranış puanı(DP); öğrencinin okul içindeki okul kültürüne uyum, öz bakım, kendini tanıma, iletişim ve sosyal etkileşim, ortak değerlere uyma, çözüm odaklı olma, sosyal faaliyetlere katılım, takım çalışması ve sorumluluk, verimli çalışma, çevre duyarlılığı ölçütlerinin notla değerlendirilmesi sonucunda elde edilen davranış notunun 100’lük puana çevrilmesiyle bulunan puandır.
İlköğretim 6, 7 ve 8’inci sınıflarda tüm dersler için, ders okutan öğretmenlerin her bir ölçüte vermiş oldukları notların aritmetik ortalaması alınarak öğrencinin o ölçüte ait dönem notu elde edilir. Her bir ölçütün iki döneme ait notlarının aritmetik ortalaması alınarak ölçütün yıl sonu davranış notu bulunur. Tüm ölçütlerin yıl sonu notlarının aritmetik ortalaması alınarak davranış notu hesaplanır. Davranış notu 20 ile çarpılarak davranış puanı elde edilir.
Öğrencinin geçerli bir nedenle ders veya derslerden davranış notları eksikse mevcut notları üzerinden davranış puanı hesaplanır.
1.4. Sınıf Puanı ve Ortaöğretime Yerleştirme Puanının Hesaplanması
Sınıf puanı; o yılın seviye belirleme sınavı puanının % 70’i, yıl sonu başarı puanın % 25’i vedavranış puanının % 5’i esas alınarak elde edilen puandır.
Herhangi bir sebeple seviye belirleme sınavına katılmayan öğrencinin seviye belirleme sınavı puanı, o yıla ait en düşük seviye belirleme sınavı puanıdır.
Ortaöğretime yerleştirme puanı; 6’ncı sınıfın sınıf puanının (SP6) % 25’i, 7’ncı sınıfın sınıf puanının (SP7) % 35’i ve 8’inci sınıfın sınıf puanının (SP8) % 40’ı toplanarak elde edilen puandır.
2007–2008 Öğretim Yılında ortaöğretime geçiş sistemine 6 ve 7’nci sınıflardan başlanır. Bu öğretim yılında 7’nci sınıfta öğrenim gören öğrenciler, 7’nci ve 8’inci sınıf puanlarından elde edilen ortaöğretime yerleştirme puanıyla yerleştirilir.
Bu öğrencilerin ortaöğretime yerleştirme puanları; 7’nci sınıf puanının %40’nın, 8’inci sınıf puanının % 60’nın toplamıyla bulunur.
Son düzenleyen Safi; 18 Ağustos 2018 03:02
fadedliver - avatarı
fadedliver
Ziyaretçi
27 Mayıs 2009       Mesaj #3
fadedliver - avatarı
Ziyaretçi
2009 yılı hakkındaki bilgiler,
Ortaöğretim Kurumları Sınavı'nın (OKS) kaldırılması ile 2009'da ilk kez 8. sınıflara da yapılacak olan SBS 'de, önümüzdeki yıl tam anlamıyla uygulanmış olacak. 2008'de SBS'ye giren 7. sınıflar, 2009'da girecekleri ikinci SBS ile Fen, Anadolu ve Sosyal Bilimler gibi liselere yerleştirilecek. 2010'da ise öğrenciler 6, 7 ve 8. sınıflarda girdikleri SBS'ler, diploma notları ve davranış puanları ile liselere girebilecek. 6, 7 ve 8. sınıflar için ayrıca Devlet Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavı (DPY) yapılmayacak. Bunun yerine söz konusu sınıflarda yapılan SBS'ler parasız yatılılık ve bursluluk için de değerlendirilecek.

OKS’nin yerine başlatılan Ortaöğretim Geçiş Sistemi’nde, Anadolu liselerine girişi sağlayacak puanı etkileyen Yılsonu Başarı Puanı hesabında hata belirlendi..

İlk kez geçen öğretim yılında 6. ve 7. sınıflarda uygulanan bu yıl ise 8. sınıfları da kapsayacak Ortaöğretim Geçiş Sistemi (OGES) veliler ile Milli Eğitim Bakanlığı’nı Danıştay’da karşı karşıya getirdi. Seviye Belirleme Sınavları (SBS), Yılsonu Başarı Puanı (YBP) ve Davranış Puanı (DP) olmak üzere 3 ana unsura dayanan sistemde öğrencinin anadolu liselerine girişinde kullanılan Sınıf Puanı’nı (SP) yüzde 25 oranında etkileyecek Yılsonu Başarı Puanı hesabında hata belirlendi.

Puan hesaplamasının “hukuka ve eşitlik ilkesine aykırı olduğunu” savunan Özel Taş İlköğretim Okulu 6. sınıf öğrencilerinden 4′nün velisi uygulamanın iptali için Danıştay’a giderken, Bakanlık uzmanları değişiklik arayışına girdi. Veliler, MEB Ortaöğretim Kurumlarına Geçiş Yönergesi’nin 9. maddesinde yer alan “Okuldaki 6., 7. ve 8. sınıflardaki en yüksek puan 500 puana dönüştürülür” ibaresinin iptalini istiyor. Velilere göre formül, iki farklı okulda okuyan, aynı nota sahip 2 öğrencinin, okullarındaki en yüksek nottaki farklılığına göre Sınıf Puanlarında anormal değişiklik yaratıyor. Davanın avukatlığını yapan aynı zamanda da veli olan Mert Karagülle haksızlık yaratan bu değişikliği şöyle örnekledi: “Mesela A okulunda notu 75 olan öğrencinin okulundaki en yüksek puan 98 ise Yılsonu Başarı Puanı 382.653 olacak. B okulunda okulunda yine notu 75 olan öğrencinin ise, okuldaki en yüksek not 95.00 ise Yılsonu Başarı Puanı 394.737′ye düşecek. Tüm öğrencilerine 50 ile 55 arasında not veren bir okulun öğrencileri de bu formülle avantajlı oluyor. En yüksek notu 55 olan okuldaki 50 nota sahip öğrencinin YBP’si 454.545 iken, en yüksek notu 98 olan okulda notu 88.00 olan öğrencinin YBP’si 448.980 oluyor.”

BAKANLIK’TA TOPLANTI

Bakanlık uzmanları ailelerin dava açması üzerine, Yılsonu Başarı Puanı’nın (YBP) nasıl kullanılacağına ilişkin toplandı. Bakanlıktan bir yetkili şu bilgiyi verdi: “En yüksek puanı mı esas alsak, yoksa okul ortalamasını mı diye tartışıyoruz. Mesela ÖSYM okul ortalamasını esas alıyor. Okuldaki bütün puanları toplayıp yıl sonu başarı ortalamasını alarak skala oluşturuyor. Bunu biz de yapabiliriz. Ama, bu defa da bazı okullar öğretmenlerini toplayıp, ortalamayı yukarıya çekecek şekilde not verilmesini isteyecek. Sadece Seviye Belirleme Sınavı puanlarını dikkate alarak ortaöğretime yerleştirmeyi kullanmak dershaneleri teşvik eder. Biz adaleti tesis etmek için bu sistemi kurmuştuk. Ama Danıştay iptal ederse de uymaktan başka bir şey yapamayız.” Başkanlığını yaptığı dönemde bu sistemin mimarlarından olan Talim Terbiye Kurulu eski Başkanı Prof. Dr. İrfan Erdoğan’ın önerisi ise sistem oturana kadar iki yıl ortaöğretim kurumlarına yerleştirmede SBS puanlarının kullanılması. Erdoğan, “Aksi halde bakanlığın başı ağrıyacak. Sistem iyi niyetli ama maalesef bizde not vermede falan kültürümüz yok, hesaplamada da sorun var” dedi.

Yüzde 25 etkisi var
Ortaöğretim Geçiş Sistemi’nde ortaöğretim kurumlarına yerleştirmede kullanılan Sınıf Puanı 6. 7. ve 8. sınıflar için her yıl ayrı ayrı hesaplanıyor. Hesaplanmada da Seviye Belirleme Sınavı Puanı (SBS) yüzde 70, Yıl Sonu Başarı Puanı (YBP) yüzde 25 ile Davranış Puanları (DP) yüzde 5 etkili oluyor.
Son düzenleyen Safi; 18 Ağustos 2018 03:03
The Unique - avatarı
The Unique
Kayıtlı Üye
1 Temmuz 2009       Mesaj #4
The Unique - avatarı
Kayıtlı Üye
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
Buyrun Burdan Hesabınızı Yapın >>> 2009 6.7.8. Sınıf SBS Puanı Hesaplama, SBS 2009 Tercih Robotu ve Rehberi
Son düzenleyen Safi; 18 Ağustos 2018 03:03
Bir bildiğim varsa hiç bir şey bilmediğimdir. (:

Benzer Konular

16 Şubat 2013 / vildann Soru-Cevap
8 Aralık 2010 / ögrenci Soru-Cevap
7 Ocak 2010 / Ziyaretçi Soru-Cevap
18 Şubat 2012 / sözsüz Cevaplanmış