Arama

Hava Astsubay MYO girme şansım nedir?

En İyi Cevap Var Güncelleme: 15 Ağustos 2018 Gösterim: 13.749 Cevap: 1
no_disperse - avatarı
no_disperse
Ziyaretçi
24 Temmuz 2009       Mesaj #1
no_disperse - avatarı
Ziyaretçi
Öncelikle böyle bir soru cevap şekli yaptığınız için teşekkür ederim.Ben ea 244 puanla hava astsubay myo mülakatlarına çağırıldım,barfiks dışında diğer sporlardan tam puan alacağımı düşünüyorum,girme şansım nedir?
EN İYİ CEVABI fadedliver verdi
Seçim Aşamalarına Kimler Çağrılacaktır?
(1) Başvurusu kabul edilenler arasından seçim aşamalarına çağrılanlar tekok.edu.tr web sayfasında ilan edilecektir. Çağrılan adaylara ayrıca çağrı mektubu gönderilmeyecektir. Bu nedenle, internetten seçim aşamalarına katılma tarihinizi ve neler yapmanız gerektiğini öğrenme zorunluluğunuz bulunmaktadır. Mağdur olmamanız için durumunuzu öğrenmek üzere ÖSS sonuçları açıklandıktan sonra internet sitesini kontrol etmelisiniz.
Sponsorlu Bağlantılar

(2) Seçim aşamalarına çağrılmak için 160.000 ham puan ve yukarısında almak yeterli değildir. Hava Kuvvetleri Komutanlığı tarafından ihtisas bazında belirlenen Hava Astsubayı kontenjanına göre öğrenim kolları bazında aday sayıları belirlenecek ve mezun öğrencilerden en yüksek puanlıdan başlamak üzere belirlenen adaylar seçim aşamalarına çağrılacaktır.

Örneğin; Uçak Bakım Sınıfı’nın “X” ihtisasında yetiştirilmesi planlanan Hava Astsubayı miktarı 10 ve bu ihtisas için kaynak öncelikleri; Temel Alanda yer alan 4491 kodlu Uçak Bakım, 2927 kodlu Uçak Bakımı Teknisyenliği ve Elektroniği mezunları, yan alanda 1595 kodlu Fen/Fen Bilimleri mezunları olsun.

Yetiştirilmesi planlanan 10 Uçak Bakım Sınıfı Hava Astsubayı için seçim aşamalarında elenecek öğrenciler olacağı da göz önünde bulundurularak örneğin; 100 öğrenci çağrılacaktır. Bu 100 öğrenci için öncelikle temel alanda yer alan 4491 ve 2927 kodlu öğrenim kollarından mezun olan öğrenciler ÖSS’den aldıkları (kendi öğrenim kolunun puanı cinsinden ve iki yıllık Meslek Yüksekokuluna kayıt yaptıracaklarda aranacak sınav sonucuna göre örneğin; SAY-1, EA-1, gibi) puana göre en yüksek puanlıdan en düşük puanlıya göre karma liste olarak sıralanacak ve sıralamaya giren ilk 100 öğrenci seçim aşamalarına çağrılacaktır.
100 rakamına ulaşılması halinde puanı ne olursa olsun yan alanda yer aldığı için 1595 kodlu Fen/Fen Bilimleri bölümünden öğrenci çağrılmayacaktır. Ancak 4491 ve 2927 kodlu öğrenim kollarından mezun öğrenciler 100 öğrenciden az ise yan alana geçilecek ve eksik öğrenci miktarı yan alandaki 1595 kodlu öğrenim kolundan mezun en yüksek ÖSS-1 puanına sahip öğrencilerden tamamlanacaktır.

Örnekten de anlaşılacağı gibi puanı düşük olsa dahi temel alanda yer alan öğrenim kolları birinci önceliğe, yan alanda yer alanlar ise ikinci önceliğe sahiptirler.

Her ihtisas için temel ve yan alanda yer alan öğrenim kolları ayrı ayrı belirleneceğinden bir ihtisasın temel alanında yer alan öğrenim kolu diğer bir ihtisasın yan alanında veya yan alanda yer alan bir öğrenim kolu diğer bir ihtisasın temel alanında yer alabilecektir.

(4) Örnekte açıklanan uygulama Hava Kuvvetleri Komutanlığının her ihtisası için ilgili öğrenim kollarına uygulanacaktır. TABLO-1 ve TABLO-2’de yer alan okul türü ve öğrenim kolundan herhangi birine uygun ihtisasta personel yetiştirilmesinin öngörülmemesi halinde başvurusu kabul edilmiş olsa dahi o öğrenim kolundan öğrenci çağrılmayabilecektir.

(5) 2009 yılı seçim aşamalarına yukarıda açıklanan yöntemle belirlenmiş yaklaşık 10 bin öğrencinin çağrılacağı değerlendirilmektedir.

b. Seçim Aşamalarına Gelirken Yanınızda Neler Getireceksiniz?
(1) ÖSS puanlarının belli olmasından sonra 3’üncü madde “a” fıkrasında örneklenen yöntemle belirlenen öğrenciler internette yayımlanacaktır.
(2) İnternette yayımlanan sayfada öğrencilerin hangi yolu izleyecekleri ve gelirken yanlarında neler getirecekleri ayrıntılı olarak belirtilecektir.

UYARI : ÖSS sonuçları açıklandıktan sonra internet sayfamızı sorgulayarak durumunuzu ve yapacaklarınızı öğreniniz. Aksi takdirde geç kalarak seçim aşamalarına çağrıldığınız halde katılamayabilirsiniz.

c. Seçim Aşamaları Nerede Yapılacaktır?
(1) Seçim aşamaları internette yayınlanan çağrı mektubunda belirtilecek tarihte, Hava Teknik Okullar Komutanlığı (Gaziemir / İZMİR)’nda yapılacaktır.
(2) Otobüsle İzmir’e gelen öğrenciler otogardan Yeni garaj – Gaziemir minibüslerine ya da Belediye otobüsüne binerek Gaziemir (TANSAŞ durağı)’de inebilirler. Takiben Aydın ili istikametinde yaklaşık 500 metre yaya olarak gidildiğinde “Hava Teknik Okullar Komutanlığı” yazısı ile karşılaşılacaktır. Giriş Nizamiyesi, demiryolu istikametinde yaklaşık 500 metre içeridedir. Burada öğrenciler ilgililer tarafından karşılanacaktır.

ç. Seçim Aşamaları Nelerdir?
Seçim aşamaları;
(1) Başvuruların Değerlendirilmesi
(2) İlk Kontrol
(3) Kişilik Testi
(4) Ön Sağlık Muayenesi
(5) Fiziki Kabiliyet Değerlendirme Testi (FKDT)
(6) Mülakat (Görüşme)
(7) Nihai Karar Kurulu
(8) Hastane Sevk
(9) İntibak Eğitiminden oluşmaktadır.

d. Seçim Aşamaları Nasıl Uygulanacaktır?
(1) Başvuruların Değerlendirilmesi :
Başvurular, ÖSYM’den alınan bilgiler ve başvuru formunuzdaki beyanlarınız göz önüne alınarak değerlendirilecektir. Bu değerlendirmede beyanınıza göre başvuru koşullarını taşıyıp taşımadığınız, öngörülen bölümlerden mezun olup olmadığınız ve diğer hususlar değerlendirilecektir. (ÖSYM’den alınan bilgilerle, beyanınız çeliştiğinde ÖSYM’den alınan bilgiler doğru kabul edilecektir.)

(2) İlk Kontrol :

İnternette yayımlanan öğrencilerin Hava Teknik Okullar Komutanlığına geldiklerinde yapılan ilk kontroldür. Bu kontrolde:
(a) Adayların kendisinden istenen evrakların tam ve eksiksiz olduğu,
(b) Evrakların, adayın başvuru beyanını doğrulayıp, doğrulamadığı kontrol edilir.
(c) Evrakında eksiklik bulunanlardan sınav süresi içinde eksik evrakını tamamlayamayacağı anlaşılanların müracaatları geçersiz sayılır ve elenmiş kabul edilir.
(ç) Evraklarından herhangi birisinin başvuru beyanına uymadığı tespit edilenler elenmiş kabul edilir ve haklarını yitirmiş olurlar.

(3) Kişilik Testi :
İlk kontrolden geçen öğrenciler 180 - 200 soruluk bir teste girerler. Bu test bilgiyi ölçen bir test olmayıp, öğrencilerin kişilik yapısının, ruhsal durumlarının ve duygusal yapılarının nasıl olduğunun tespitine yönelik anket şeklinde bir testtir. Testte başarılı/başarısız değerlendirmesi yapılmaz. Mülakat (görüşme) aşaması için öğrenci hakkında fikir edinmek üzere yapılan bir testtir.

(4) Ön Sağlık Muayenesi :
(a) Öğrencilerin fiziksel görünümünün yaş, boy ve vücut ağırlığının istenen standartlarda olup olmadığı ile görme bozukluğu, renk körlüğü, düztabanlık ve ağız, diş, çene yapısının uygun olup olmadığı başta olmak üzere TSK Sağlık Yeteneği Yönetmeliğinde belirtilen kriterlere göre kontrol edilmektedir.
(b) Öğrenci ve velilerinin maddi ve manevi kayıplara uğramaması için; öğrencinin uygun boy ve kiloda olup olmadıklarından (Yaşlara göre boy-kilo oranları TABLO-3 ve TABLO-4’ tedir.), renk körlüğü bulunup bulunmadığından, lazer ya da başka bir yöntemle iyileştirilmiş olsa dahi göz bozukluğunun olmadığından, 5 m. mesafeden okuma skalasındaki harfleri her iki gözle tek tek okuyabildiğinden, düz tabanlığı bulunmadığından, yüzünde ve vücudunda leke, yanık, derin ve uzun kesi izi bulunmadığından (diğer nitelikler için TSK Sağlık Yeteneği Yönetmeliği incelenebilir) emin olarak seçim aşamalarına gelmesi önemlidir.

(5) Fiziki Kabiliyet Değerlendirme Testi (FKDT) :
(a) Ön sağlık değerlendirmesinden başarı ile geçen öğrenciler Fiziki Kabiliyet Değerlendirme Testine alınacaktır.
FKDT dört branşta yapılır.
(1) Barfikste kol çekme,
(2) Durarak uzun atlama,
(3) Mekik,
(4) 400 m. koşu
FKDT’ne önceden hazırlanarak gelmeniz, başarınızı artıracak buradan derecelerinize göre alacağınız notlar, performans değerlendirmenize doğrudan etki edecektir. FKDT’de belirlenen
barajları geçemeyen öğrenciler elenecektir. Branşlara göre baraj dereceleri TABLO-5’tedir.

6) Görüşme (Mülakat) :
Görüşme (mülakat) aşaması, Ön Sağlık ve FKDT’ den geçen öğrencilerin, yüz yüze bir komisyon ile görüşmesinde yapılan değerlendirmedir. Beş kişilik bir komisyon tarafından, öğrenciye çeşitli sorular yöneltilerek; öğrencinin konuşma tekniği, kendine güveni, psikolojik yapısı ve davranışları değerlendirilmektedir.

Komisyon üyeleri konularında uzman ve eğitim görmüş personeldir. Öğrencinin bilgisinin ölçüldüğü bir sınav değil, çeşitli tekniklerle öz güveninin, konuşmasındaki akıcılığın, mantıklı ve aksaksız konuşmasının değerlendirildiği bir aşamadır. Adaylar belirlenmiş niteliklerine göre komisyon üyelerinin birbirinden bağımsız olarak verdiği puanlar ile değerlendirilmektedir. Toplamda % 70’in altında alan adaylar elenmektedir.

(7) Nihai Karar Kurulu :
Nihai Karar Kurulu, ilgili yönergelerde belirtilen esaslara göre kurulan ve üst rütbeli subaylardan oluşan kuruldur. Bu kurul; seçim aşamalarında başarılı olmuş ve farklı komisyonlarda değerlendirilmiş öğrencileri, yüz yüze görüşerek ve birbirleriyle mukayese ederek son bir değerlendirmeye tabi tutmaktadır. Değerlendirme sonucu olumsuz karar verilen öğrenciler başarısız sayılıp elenmektedir. Buradaki değerlendirmede genel olarak bilgiyi ölçmeye yönelik bir değerlendirme yapılmayıp, öğrencinin davranış, mantık zinciri kurma ve genel görünüşü ile Hava Astsubay Meslek Yüksekokulu öğrencisi olup olamayacağı hakkında nihai karar vermeye yönelik bir değerlendirmedir.

(8) Hastane Sevk :
Yukarıda açıklanan seçim aşamalarından başarı ile geçen öğrenciler, Genelkurmay Başkanlığı tarafından belirlenen ve değişik illerde konuşlu kendilerine sunulan listedeki Askeri Hastanelerden istedikleri birine sevk edilmekte ve kendilerinden daha sonra belirlenecek bir tarihe kadar “Askeri Öğrenci Olur” kararlı sağlık raporu getirmeleri istenmektedir. Sevk edildikleri hastaneden “Askeri Öğrenci Olamaz” sağlık raporu alanların itiraz hakkı vardır. Bunun için uygulanacak usul, hastaneye sevk esnasında öğrencilere açıklanacaktır.

(9) İntibak Eğitimi:
Sağlık muayenesi sonunda “Askeri Öğrenci Olur” raporu alan öğrenciler performans puanına göre sıralanırlar. Hava Kuvvetleri Komutanlığınca o yıl hangi ihtisastan kaç öğrenci Hava Astsubayı olarak yetiştirilecekse, 3’üncü madde “a” fıkrasındaki örneğe uygun olarak adaylar belirlenir. Asil ve yedek olarak belirlenen adaylar internette yayınlanır.

İntibak eğitimine çağrılan öğrencilerin geçici kaydı yapılarak, Hava Astsubay Meslek Yüksekokuluna kabul edilirler.

İntibak eğitimi süresi Hava Kuvvetleri Komutanlığı tarafından belirlenir. Bu süre 2 ila 8 hafta arasında değişebilir.

İntibak eğitimi öğrencilerin askerliğe uyum sağlayıp sağlayamayacaklarının değerlendirildiği bir eğitimdir. Bu eğitim süresince giyecek, yiyecek ve yatacak ihtiyaçları Hava Teknik Okullar Komutanlığı tarafından karşılanmaktadır.

Askerliğe uyum sağlayamayacakları değerlendirilen öğrenciler elenir ve Hava Astsubay Meslek Yüksekokulu öğrencisi olma hakkını kaybeder. Başarılı olanlar İntibak Eğitimi sonunda törenle yemin ederek, Hava Astsubay Meslek Yüksekokulu öğrencisi olmaya hak kazanırlar.

e. Seçim Aşamalarına İtiraz Nasıl Yapılabilir?
Seçim aşamalarının aynı gün içinde bitirilmesi esas alınır ve bu aşamalardan herhangi birine aynı gün içinde seçim aşamalarının yapıldığı bölge terk edilmeden yazı ile müracaat ederek itiraz etmek mümkündür. İtiraz önce İnsan Kaynakları Değerlendirme Seçme ve Yerleştirme Şube Müdürü Başkanlığındaki heyet tarafından değerlendirilir. Heyette itirazın yapıldığı aşamanın komisyon başkanı yer alır. İtirazın uygun bulunması halinde, aday itiraz ettiği teste yeniden tabi tutulur veya Karar Kuruluna sevk edilir. İtirazın uygun bulunmaması halinde aday elenir.

f. Seçim Aşamalarına Çağrılmak İçin ÖSS’den Kaç Puan Almak Gerekir?
Seçim Aşamalarına çağrılmak için her yıl öğrenim kollarına göre hesaplanan taban puanın üzerinde bir puan almak gereklidir. ÖSYM tarafından belirlenen iki yıllık MYO’larına kayıt yaptırabilmek için gerekli asgari puan (160.000) ve yukarı puan alanlardan 3 ncü madde “a” fıkrasında örnekle açıklanan puan ve üzerinde puan almak esastır. 160.000 ham puanın altında ÖSS-1 puanı alanlar kendi öğrenim kolu içerisinde birinci sırada olsalar dahi seçim aşamalarına çağrılmazlar. Genel taban puan uygulaması yapılmaz. Örnekte belirtilen şekilde hangi öğrenim kolundan kaç öğrencinin çağrılacağı tespit edilir. Sonuncu öğrencinin puanı o öğrenim kolu için en düşük puanı (taban puan) belirler.

g. Değerlendirme Nasıl Yapılacaktır?

Değerlendirme tüm seçim aşamalarından başarılı olarak geçen ve hastaneden “Askeri Öğrenci Olur” kararlı heyet raporu getirenler arasında yapılır. Bu koşulları sağlayanlar aldıkları ÖSS-1 puanı (kendi öğrenim kolunun esas puanı SAY-1, EA-1 gibi) ve seçim aşamalarından elde ettikleri puanlar kullanılarak tespit edilen performans notuna göre sıralanırlar. Asil ve yedek öğrenciler 3’üncü madde a fıkrasında belirtilen seçim aşamalarına çağrılacak öğrencilere uygulanan usule uygun şekilde belirlenir. Her ihtisas için öncelikle temel alanda bulunan öğrenim kollarından en yüksek puanlılar kontenjan miktarı kadar asil olarak belirlenir. Kontenjanın tamamlanamaması durumunda yan alandaki öğrenim kolu mezunlarından yüksek puanlılar asil olarak belirlenir. Bunların dışındaki adaylar yüksek puanlı olsalar dahi yedek aday olarak belirlenirler. İhtisaslar için temel ve yan alanda yer alan öğrenim kolları TABLO-6’da örnek olarak yer almaktadır.

ğ. Sonuçlar Nasıl Duyurulacaktır?
Tüm seçim aşamalarından sonra performans değerlendirmesi ile asil ve yedek olarak sıralanan adaylara duyuru internet yolu ile yapılacaktır. Çağrı mektubu gönderilmeyecek ve gazete ilanı verilmeyecektir. Sonuçları takip etmek adayların sorumluluğunda olup; çağrıldıkları tarihte gelmeyen adaylar vazgeçmiş sayılacak, “çağrıyı görmedim” gibi mazeretler hak doğurmayacaktır. Bu nedenle durumlarını internetten takip etmek adayların mağduriyetini önleyecektir.

h. Yedek Aday Belirlemesi ve Çağrılması Nasıl Yapılacaktır?
Her hangi bir ihtisasa ait asil adaylardan kayıt yaptırmayanların yerine o ihtisasa ait temel alanda yer alan öğrenim kollarından mezun olanlardan yedek aday listesinden performans puanı en yüksekten itibaren ihtiyaç kadar yedek aday çağrılır. Temel alandaki yedek adaylar ihtiyacı karşılamaz ise yine aynı ihtisasın yan alanındaki yedek adaylardan performans puanı en yüksek olandan itibaren aday çağrılır.

Örnek olarak verilen kaynak öncelik tablosu (TABLO-6) incelendiğinde her ihtisasın temel ve yan alan öğrenim kolları farklılık göstermektedir. Bu nedenle yedek aday listesinin önceden belirlenmesi mümkün değildir. Örneğin; 481X0 ihtisası için belirlenen 10 kontenjan için asil adaylardan 8’i gelmiş olsun. Boş iki kontenjan asil listesine giremeyen adaylar içinden belirlenecektir. Bu iki kişi belirlenirken önce tüm yedek adaylar bölümüne bakılmaksızın en yüksek performans puanına göre yukarıdan aşağıya sıralanacaktır. Bu sıralamadan öncelikle en yüksek puanlı yedek adayın her hangi diğer bir ihtisasa yerleştirilmesi halinde 481X0 ihtisasının temel alanında yer alan öğrenim kollarından mezun asil adaylardan birisinin boşa çıkıp çıkmayacağına bakılacaktır. Boşa çıkmış aday olacaksa yedek ilk sırasındaki en yüksek puanlı aday bu ihtisasa yerleştirilecek ve boşa çıkan aday 481X0 ihtisasına kaydırılacaktır. Boşa çıkan asil aday yoksa yukarıdan başlayarak adayların öğrenim koluna bakılacaktır.

Öğrenim kolu 481X0 ihtisasının temel alanında yer alan aday, sırası kaçıncı olursa olsun, kontenjanı tamamlamak üzere listeye dahil edilecek bulunamazsa yan alana geçilecektir Bu nedenle “Kaçıncı yedek sırasındayım?” sorusuna cevap vermek önceden mümkün olmamaktadır.

Yedek adayların geçici kayıt için çağrılmaları telefon ile yapılacaktır. Asil adayların yerine yedeklerin çağrılabilmesi için aradaki zaman son derece kısadır. Bu nedenle telefonla haberleşme kullanılacaktır. Dolayısıyla adayların kendilerine ulaşılabilecek doğru telefon numaralarını Başvuru Formunda belirtmeleri son derece önemlidir.
Son düzenleyen Safi; 15 Ağustos 2018 15:57
fadedliver - avatarı
fadedliver
Ziyaretçi
24 Temmuz 2009       Mesaj #2
fadedliver - avatarı
Ziyaretçi
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
Seçim Aşamalarına Kimler Çağrılacaktır?
(1) Başvurusu kabul edilenler arasından seçim aşamalarına çağrılanlar tekok.edu.tr web sayfasında ilan edilecektir. Çağrılan adaylara ayrıca çağrı mektubu gönderilmeyecektir. Bu nedenle, internetten seçim aşamalarına katılma tarihinizi ve neler yapmanız gerektiğini öğrenme zorunluluğunuz bulunmaktadır. Mağdur olmamanız için durumunuzu öğrenmek üzere ÖSS sonuçları açıklandıktan sonra internet sitesini kontrol etmelisiniz.
Sponsorlu Bağlantılar

(2) Seçim aşamalarına çağrılmak için 160.000 ham puan ve yukarısında almak yeterli değildir. Hava Kuvvetleri Komutanlığı tarafından ihtisas bazında belirlenen Hava Astsubayı kontenjanına göre öğrenim kolları bazında aday sayıları belirlenecek ve mezun öğrencilerden en yüksek puanlıdan başlamak üzere belirlenen adaylar seçim aşamalarına çağrılacaktır.

Örneğin; Uçak Bakım Sınıfı’nın “X” ihtisasında yetiştirilmesi planlanan Hava Astsubayı miktarı 10 ve bu ihtisas için kaynak öncelikleri; Temel Alanda yer alan 4491 kodlu Uçak Bakım, 2927 kodlu Uçak Bakımı Teknisyenliği ve Elektroniği mezunları, yan alanda 1595 kodlu Fen/Fen Bilimleri mezunları olsun.

Yetiştirilmesi planlanan 10 Uçak Bakım Sınıfı Hava Astsubayı için seçim aşamalarında elenecek öğrenciler olacağı da göz önünde bulundurularak örneğin; 100 öğrenci çağrılacaktır. Bu 100 öğrenci için öncelikle temel alanda yer alan 4491 ve 2927 kodlu öğrenim kollarından mezun olan öğrenciler ÖSS’den aldıkları (kendi öğrenim kolunun puanı cinsinden ve iki yıllık Meslek Yüksekokuluna kayıt yaptıracaklarda aranacak sınav sonucuna göre örneğin; SAY-1, EA-1, gibi) puana göre en yüksek puanlıdan en düşük puanlıya göre karma liste olarak sıralanacak ve sıralamaya giren ilk 100 öğrenci seçim aşamalarına çağrılacaktır.
100 rakamına ulaşılması halinde puanı ne olursa olsun yan alanda yer aldığı için 1595 kodlu Fen/Fen Bilimleri bölümünden öğrenci çağrılmayacaktır. Ancak 4491 ve 2927 kodlu öğrenim kollarından mezun öğrenciler 100 öğrenciden az ise yan alana geçilecek ve eksik öğrenci miktarı yan alandaki 1595 kodlu öğrenim kolundan mezun en yüksek ÖSS-1 puanına sahip öğrencilerden tamamlanacaktır.

Örnekten de anlaşılacağı gibi puanı düşük olsa dahi temel alanda yer alan öğrenim kolları birinci önceliğe, yan alanda yer alanlar ise ikinci önceliğe sahiptirler.

Her ihtisas için temel ve yan alanda yer alan öğrenim kolları ayrı ayrı belirleneceğinden bir ihtisasın temel alanında yer alan öğrenim kolu diğer bir ihtisasın yan alanında veya yan alanda yer alan bir öğrenim kolu diğer bir ihtisasın temel alanında yer alabilecektir.

(4) Örnekte açıklanan uygulama Hava Kuvvetleri Komutanlığının her ihtisası için ilgili öğrenim kollarına uygulanacaktır. TABLO-1 ve TABLO-2’de yer alan okul türü ve öğrenim kolundan herhangi birine uygun ihtisasta personel yetiştirilmesinin öngörülmemesi halinde başvurusu kabul edilmiş olsa dahi o öğrenim kolundan öğrenci çağrılmayabilecektir.

(5) 2009 yılı seçim aşamalarına yukarıda açıklanan yöntemle belirlenmiş yaklaşık 10 bin öğrencinin çağrılacağı değerlendirilmektedir.

b. Seçim Aşamalarına Gelirken Yanınızda Neler Getireceksiniz?
(1) ÖSS puanlarının belli olmasından sonra 3’üncü madde “a” fıkrasında örneklenen yöntemle belirlenen öğrenciler internette yayımlanacaktır.
(2) İnternette yayımlanan sayfada öğrencilerin hangi yolu izleyecekleri ve gelirken yanlarında neler getirecekleri ayrıntılı olarak belirtilecektir.

UYARI : ÖSS sonuçları açıklandıktan sonra internet sayfamızı sorgulayarak durumunuzu ve yapacaklarınızı öğreniniz. Aksi takdirde geç kalarak seçim aşamalarına çağrıldığınız halde katılamayabilirsiniz.

c. Seçim Aşamaları Nerede Yapılacaktır?
(1) Seçim aşamaları internette yayınlanan çağrı mektubunda belirtilecek tarihte, Hava Teknik Okullar Komutanlığı (Gaziemir / İZMİR)’nda yapılacaktır.
(2) Otobüsle İzmir’e gelen öğrenciler otogardan Yeni garaj – Gaziemir minibüslerine ya da Belediye otobüsüne binerek Gaziemir (TANSAŞ durağı)’de inebilirler. Takiben Aydın ili istikametinde yaklaşık 500 metre yaya olarak gidildiğinde “Hava Teknik Okullar Komutanlığı” yazısı ile karşılaşılacaktır. Giriş Nizamiyesi, demiryolu istikametinde yaklaşık 500 metre içeridedir. Burada öğrenciler ilgililer tarafından karşılanacaktır.

ç. Seçim Aşamaları Nelerdir?
Seçim aşamaları;
(1) Başvuruların Değerlendirilmesi
(2) İlk Kontrol
(3) Kişilik Testi
(4) Ön Sağlık Muayenesi
(5) Fiziki Kabiliyet Değerlendirme Testi (FKDT)
(6) Mülakat (Görüşme)
(7) Nihai Karar Kurulu
(8) Hastane Sevk
(9) İntibak Eğitiminden oluşmaktadır.

d. Seçim Aşamaları Nasıl Uygulanacaktır?
(1) Başvuruların Değerlendirilmesi :
Başvurular, ÖSYM’den alınan bilgiler ve başvuru formunuzdaki beyanlarınız göz önüne alınarak değerlendirilecektir. Bu değerlendirmede beyanınıza göre başvuru koşullarını taşıyıp taşımadığınız, öngörülen bölümlerden mezun olup olmadığınız ve diğer hususlar değerlendirilecektir. (ÖSYM’den alınan bilgilerle, beyanınız çeliştiğinde ÖSYM’den alınan bilgiler doğru kabul edilecektir.)

(2) İlk Kontrol :

İnternette yayımlanan öğrencilerin Hava Teknik Okullar Komutanlığına geldiklerinde yapılan ilk kontroldür. Bu kontrolde:
(a) Adayların kendisinden istenen evrakların tam ve eksiksiz olduğu,
(b) Evrakların, adayın başvuru beyanını doğrulayıp, doğrulamadığı kontrol edilir.
(c) Evrakında eksiklik bulunanlardan sınav süresi içinde eksik evrakını tamamlayamayacağı anlaşılanların müracaatları geçersiz sayılır ve elenmiş kabul edilir.
(ç) Evraklarından herhangi birisinin başvuru beyanına uymadığı tespit edilenler elenmiş kabul edilir ve haklarını yitirmiş olurlar.

(3) Kişilik Testi :
İlk kontrolden geçen öğrenciler 180 - 200 soruluk bir teste girerler. Bu test bilgiyi ölçen bir test olmayıp, öğrencilerin kişilik yapısının, ruhsal durumlarının ve duygusal yapılarının nasıl olduğunun tespitine yönelik anket şeklinde bir testtir. Testte başarılı/başarısız değerlendirmesi yapılmaz. Mülakat (görüşme) aşaması için öğrenci hakkında fikir edinmek üzere yapılan bir testtir.

(4) Ön Sağlık Muayenesi :
(a) Öğrencilerin fiziksel görünümünün yaş, boy ve vücut ağırlığının istenen standartlarda olup olmadığı ile görme bozukluğu, renk körlüğü, düztabanlık ve ağız, diş, çene yapısının uygun olup olmadığı başta olmak üzere TSK Sağlık Yeteneği Yönetmeliğinde belirtilen kriterlere göre kontrol edilmektedir.
(b) Öğrenci ve velilerinin maddi ve manevi kayıplara uğramaması için; öğrencinin uygun boy ve kiloda olup olmadıklarından (Yaşlara göre boy-kilo oranları TABLO-3 ve TABLO-4’ tedir.), renk körlüğü bulunup bulunmadığından, lazer ya da başka bir yöntemle iyileştirilmiş olsa dahi göz bozukluğunun olmadığından, 5 m. mesafeden okuma skalasındaki harfleri her iki gözle tek tek okuyabildiğinden, düz tabanlığı bulunmadığından, yüzünde ve vücudunda leke, yanık, derin ve uzun kesi izi bulunmadığından (diğer nitelikler için TSK Sağlık Yeteneği Yönetmeliği incelenebilir) emin olarak seçim aşamalarına gelmesi önemlidir.

(5) Fiziki Kabiliyet Değerlendirme Testi (FKDT) :
(a) Ön sağlık değerlendirmesinden başarı ile geçen öğrenciler Fiziki Kabiliyet Değerlendirme Testine alınacaktır.
FKDT dört branşta yapılır.
(1) Barfikste kol çekme,
(2) Durarak uzun atlama,
(3) Mekik,
(4) 400 m. koşu
FKDT’ne önceden hazırlanarak gelmeniz, başarınızı artıracak buradan derecelerinize göre alacağınız notlar, performans değerlendirmenize doğrudan etki edecektir. FKDT’de belirlenen
barajları geçemeyen öğrenciler elenecektir. Branşlara göre baraj dereceleri TABLO-5’tedir.

6) Görüşme (Mülakat) :
Görüşme (mülakat) aşaması, Ön Sağlık ve FKDT’ den geçen öğrencilerin, yüz yüze bir komisyon ile görüşmesinde yapılan değerlendirmedir. Beş kişilik bir komisyon tarafından, öğrenciye çeşitli sorular yöneltilerek; öğrencinin konuşma tekniği, kendine güveni, psikolojik yapısı ve davranışları değerlendirilmektedir.

Komisyon üyeleri konularında uzman ve eğitim görmüş personeldir. Öğrencinin bilgisinin ölçüldüğü bir sınav değil, çeşitli tekniklerle öz güveninin, konuşmasındaki akıcılığın, mantıklı ve aksaksız konuşmasının değerlendirildiği bir aşamadır. Adaylar belirlenmiş niteliklerine göre komisyon üyelerinin birbirinden bağımsız olarak verdiği puanlar ile değerlendirilmektedir. Toplamda % 70’in altında alan adaylar elenmektedir.

(7) Nihai Karar Kurulu :
Nihai Karar Kurulu, ilgili yönergelerde belirtilen esaslara göre kurulan ve üst rütbeli subaylardan oluşan kuruldur. Bu kurul; seçim aşamalarında başarılı olmuş ve farklı komisyonlarda değerlendirilmiş öğrencileri, yüz yüze görüşerek ve birbirleriyle mukayese ederek son bir değerlendirmeye tabi tutmaktadır. Değerlendirme sonucu olumsuz karar verilen öğrenciler başarısız sayılıp elenmektedir. Buradaki değerlendirmede genel olarak bilgiyi ölçmeye yönelik bir değerlendirme yapılmayıp, öğrencinin davranış, mantık zinciri kurma ve genel görünüşü ile Hava Astsubay Meslek Yüksekokulu öğrencisi olup olamayacağı hakkında nihai karar vermeye yönelik bir değerlendirmedir.

(8) Hastane Sevk :
Yukarıda açıklanan seçim aşamalarından başarı ile geçen öğrenciler, Genelkurmay Başkanlığı tarafından belirlenen ve değişik illerde konuşlu kendilerine sunulan listedeki Askeri Hastanelerden istedikleri birine sevk edilmekte ve kendilerinden daha sonra belirlenecek bir tarihe kadar “Askeri Öğrenci Olur” kararlı sağlık raporu getirmeleri istenmektedir. Sevk edildikleri hastaneden “Askeri Öğrenci Olamaz” sağlık raporu alanların itiraz hakkı vardır. Bunun için uygulanacak usul, hastaneye sevk esnasında öğrencilere açıklanacaktır.

(9) İntibak Eğitimi:
Sağlık muayenesi sonunda “Askeri Öğrenci Olur” raporu alan öğrenciler performans puanına göre sıralanırlar. Hava Kuvvetleri Komutanlığınca o yıl hangi ihtisastan kaç öğrenci Hava Astsubayı olarak yetiştirilecekse, 3’üncü madde “a” fıkrasındaki örneğe uygun olarak adaylar belirlenir. Asil ve yedek olarak belirlenen adaylar internette yayınlanır.

İntibak eğitimine çağrılan öğrencilerin geçici kaydı yapılarak, Hava Astsubay Meslek Yüksekokuluna kabul edilirler.

İntibak eğitimi süresi Hava Kuvvetleri Komutanlığı tarafından belirlenir. Bu süre 2 ila 8 hafta arasında değişebilir.

İntibak eğitimi öğrencilerin askerliğe uyum sağlayıp sağlayamayacaklarının değerlendirildiği bir eğitimdir. Bu eğitim süresince giyecek, yiyecek ve yatacak ihtiyaçları Hava Teknik Okullar Komutanlığı tarafından karşılanmaktadır.

Askerliğe uyum sağlayamayacakları değerlendirilen öğrenciler elenir ve Hava Astsubay Meslek Yüksekokulu öğrencisi olma hakkını kaybeder. Başarılı olanlar İntibak Eğitimi sonunda törenle yemin ederek, Hava Astsubay Meslek Yüksekokulu öğrencisi olmaya hak kazanırlar.

e. Seçim Aşamalarına İtiraz Nasıl Yapılabilir?
Seçim aşamalarının aynı gün içinde bitirilmesi esas alınır ve bu aşamalardan herhangi birine aynı gün içinde seçim aşamalarının yapıldığı bölge terk edilmeden yazı ile müracaat ederek itiraz etmek mümkündür. İtiraz önce İnsan Kaynakları Değerlendirme Seçme ve Yerleştirme Şube Müdürü Başkanlığındaki heyet tarafından değerlendirilir. Heyette itirazın yapıldığı aşamanın komisyon başkanı yer alır. İtirazın uygun bulunması halinde, aday itiraz ettiği teste yeniden tabi tutulur veya Karar Kuruluna sevk edilir. İtirazın uygun bulunmaması halinde aday elenir.

f. Seçim Aşamalarına Çağrılmak İçin ÖSS’den Kaç Puan Almak Gerekir?
Seçim Aşamalarına çağrılmak için her yıl öğrenim kollarına göre hesaplanan taban puanın üzerinde bir puan almak gereklidir. ÖSYM tarafından belirlenen iki yıllık MYO’larına kayıt yaptırabilmek için gerekli asgari puan (160.000) ve yukarı puan alanlardan 3 ncü madde “a” fıkrasında örnekle açıklanan puan ve üzerinde puan almak esastır. 160.000 ham puanın altında ÖSS-1 puanı alanlar kendi öğrenim kolu içerisinde birinci sırada olsalar dahi seçim aşamalarına çağrılmazlar. Genel taban puan uygulaması yapılmaz. Örnekte belirtilen şekilde hangi öğrenim kolundan kaç öğrencinin çağrılacağı tespit edilir. Sonuncu öğrencinin puanı o öğrenim kolu için en düşük puanı (taban puan) belirler.

g. Değerlendirme Nasıl Yapılacaktır?

Değerlendirme tüm seçim aşamalarından başarılı olarak geçen ve hastaneden “Askeri Öğrenci Olur” kararlı heyet raporu getirenler arasında yapılır. Bu koşulları sağlayanlar aldıkları ÖSS-1 puanı (kendi öğrenim kolunun esas puanı SAY-1, EA-1 gibi) ve seçim aşamalarından elde ettikleri puanlar kullanılarak tespit edilen performans notuna göre sıralanırlar. Asil ve yedek öğrenciler 3’üncü madde a fıkrasında belirtilen seçim aşamalarına çağrılacak öğrencilere uygulanan usule uygun şekilde belirlenir. Her ihtisas için öncelikle temel alanda bulunan öğrenim kollarından en yüksek puanlılar kontenjan miktarı kadar asil olarak belirlenir. Kontenjanın tamamlanamaması durumunda yan alandaki öğrenim kolu mezunlarından yüksek puanlılar asil olarak belirlenir. Bunların dışındaki adaylar yüksek puanlı olsalar dahi yedek aday olarak belirlenirler. İhtisaslar için temel ve yan alanda yer alan öğrenim kolları TABLO-6’da örnek olarak yer almaktadır.

ğ. Sonuçlar Nasıl Duyurulacaktır?
Tüm seçim aşamalarından sonra performans değerlendirmesi ile asil ve yedek olarak sıralanan adaylara duyuru internet yolu ile yapılacaktır. Çağrı mektubu gönderilmeyecek ve gazete ilanı verilmeyecektir. Sonuçları takip etmek adayların sorumluluğunda olup; çağrıldıkları tarihte gelmeyen adaylar vazgeçmiş sayılacak, “çağrıyı görmedim” gibi mazeretler hak doğurmayacaktır. Bu nedenle durumlarını internetten takip etmek adayların mağduriyetini önleyecektir.

h. Yedek Aday Belirlemesi ve Çağrılması Nasıl Yapılacaktır?
Her hangi bir ihtisasa ait asil adaylardan kayıt yaptırmayanların yerine o ihtisasa ait temel alanda yer alan öğrenim kollarından mezun olanlardan yedek aday listesinden performans puanı en yüksekten itibaren ihtiyaç kadar yedek aday çağrılır. Temel alandaki yedek adaylar ihtiyacı karşılamaz ise yine aynı ihtisasın yan alanındaki yedek adaylardan performans puanı en yüksek olandan itibaren aday çağrılır.

Örnek olarak verilen kaynak öncelik tablosu (TABLO-6) incelendiğinde her ihtisasın temel ve yan alan öğrenim kolları farklılık göstermektedir. Bu nedenle yedek aday listesinin önceden belirlenmesi mümkün değildir. Örneğin; 481X0 ihtisası için belirlenen 10 kontenjan için asil adaylardan 8’i gelmiş olsun. Boş iki kontenjan asil listesine giremeyen adaylar içinden belirlenecektir. Bu iki kişi belirlenirken önce tüm yedek adaylar bölümüne bakılmaksızın en yüksek performans puanına göre yukarıdan aşağıya sıralanacaktır. Bu sıralamadan öncelikle en yüksek puanlı yedek adayın her hangi diğer bir ihtisasa yerleştirilmesi halinde 481X0 ihtisasının temel alanında yer alan öğrenim kollarından mezun asil adaylardan birisinin boşa çıkıp çıkmayacağına bakılacaktır. Boşa çıkmış aday olacaksa yedek ilk sırasındaki en yüksek puanlı aday bu ihtisasa yerleştirilecek ve boşa çıkan aday 481X0 ihtisasına kaydırılacaktır. Boşa çıkan asil aday yoksa yukarıdan başlayarak adayların öğrenim koluna bakılacaktır.

Öğrenim kolu 481X0 ihtisasının temel alanında yer alan aday, sırası kaçıncı olursa olsun, kontenjanı tamamlamak üzere listeye dahil edilecek bulunamazsa yan alana geçilecektir Bu nedenle “Kaçıncı yedek sırasındayım?” sorusuna cevap vermek önceden mümkün olmamaktadır.

Yedek adayların geçici kayıt için çağrılmaları telefon ile yapılacaktır. Asil adayların yerine yedeklerin çağrılabilmesi için aradaki zaman son derece kısadır. Bu nedenle telefonla haberleşme kullanılacaktır. Dolayısıyla adayların kendilerine ulaşılabilecek doğru telefon numaralarını Başvuru Formunda belirtmeleri son derece önemlidir.
Son düzenleyen Safi; 15 Ağustos 2018 16:01

Benzer Konular

28 Ekim 2009 / Ziyaretçi Cevaplanmış
2 Ağustos 2010 / ozer16 Cevaplanmış
24 Nisan 2014 / Misafir Cevaplanmış
27 Ağustos 2009 / kırıkkalecihan Cevaplanmış