Arama

Guatr nefes darlığı yapar mı?

Güncelleme: 13 Aralık 2017 Gösterim: 15.945 Cevap: 3
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
12 Mayıs 2010       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Guatr nefes darlığı yapar mı?
Son düzenleyen Safi; 13 Aralık 2017 21:07
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
12 Mayıs 2010       Mesaj #2
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
Guatr tiroid bezinin normal dışı olarak büyümesi hastalığıdır.
Sınıflandırma
Sponsorlu Bağlantılar

Guatr çeşitli şekillerde sınıflandırılır:
  • Basit guatr, hormon düzeyi normal olan yumrusuz (nodülsüz) guatr türüdür. İçinde yumru bulunan guatra nodüllü guatr denir ve "tek nodüllü" ve "çok nodüllü" guatr olarak ikiye ayrılır. Ayrıca guatr hastalığındaki nodüller; "soğuk", "ılık" ve "sıcak" olarak 3 gruba ayrılır.
  • Yaygın guatr, basit guatrın tersine guatr bütün tiroid bezine yayılmıştır.
  • Zehirli guatr ya da toksik guatr, hipertiroidli guatr türüdür, halk arasında iç guatr adı da verilir. Bu guatr çeşidi iltihaplanma, su toplanmasi ya da Basedow hastalığı gibi bağışıklık sistemi hastalıklarında görülür.
  • Zehirli olmayan guatr, genellikle normal veya düşük tiroid seviyeleri ile ilişkilendirlir ve bütün diğer guatr türlerini tanımlar(lithium ve bağışıklık sistemi hastakıklarında oluşanlar gibi).
Sebepleri
İnsan vücudunda normal iyot oranı olan %48'lik bir orandan az ya da %58'den fazla olması, tiroid bezlerinden salgılanan ve insanın DNA şifresini büyük ölçüde etkileyen tiroksin hormonunun çok fazla çalışması nedeniyle tiroid bezlerinin kontolsüz şekilde çalışması sonucunda büyümesi ile oluşan viral ve tehlikeli bir tiroid enfeksiyonudur. Diğer bir sebep de "A" vitamininin eksikliğinden kaynaklanabilir. Daha çok Afrika, Nikaragua, Rusya'nın Güneydoğu kısmı ve Türkiye'nin Güneydoğusu ile Küba, Kazakistan, Kırgızistan gibi ülkelerde bu hastalığa rastlanmaktadır. Türkiye'de ilk kez 1908 yılında şair Tevfik Fikret bu hastalığa yakalanmıştır. O günden bu zamana kadar bu hastalıkla mücadele başlatılmıştır. En son 1946 senesi Mayıs ayı içerisinde 47 çocuğun ölümüyle sonuçlanan guatr hastalığı erken teşhis sonrası yapılan 23 saat içerisinde yapılan bir operasyon sonrası iyileştirilmektedir.

BAKINIZ
Guatr

Dispne (Nefes Darlığı)
Son düzenleyen Safi; 15 Aralık 2017 21:08
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
DiSs-eR - avatarı
DiSs-eR
Ziyaretçi
12 Mayıs 2010       Mesaj #3
DiSs-eR - avatarı
Ziyaretçi
guatr
Tiroid bezinin büyümesi sonucu ortaya çıkan ve boynun ortasında, yutkundukça aşağı yukarı hareket eden şişlikle kendini belli eden bu hastalığa guşa veya cedre de denir. Tıp dilindeki adı strumadır. Guatr, özellikle geceleri nefes darlığı yapar. Bazen de rahatsız edici öksürüklere neden olur. İki çeşit guatr vardır. Basit Guatr : Bu çeşit guatrda tiroid bezi balon gibi şişer. Nedeni alınan iyotun yetersiz olmasıdır. Dağlık bölgelerde oturanlarda, ergenlik yaşlarında ve hamilelerde çok görülür.

Kaynak = Nefes Darlığı
hilalugur06 - avatarı
hilalugur06
Onaysız
12 Aralık 2017       Mesaj #4
hilalugur06 - avatarı
Onaysız
evet eger sizdede nefes darlıgı varsa ve şikinlik varsa boyunda evet malesef sizde guatrsınız bu durumu ben yaşadıgım için Msn Sad geçmiş olsun bende guatrım Msn Sad

Benzer Konular

 Guatr
8 Temmuz 2015 / Misafir Tıp Bilimleri
7 Aralık 2016 / canan_muslu Tıp Bilimleri
11 Ekim 2013 / HipHopRocK Tıp Bilimleri
11 Eylül 2009 / Ziyaretçi Soru-Cevap
14 Ağustos 2012 / Misafir Soru-Cevap